Balanceboard

Sidst opdateret: november, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du lige kommet hjem fra din sidste surf ferie, og var det sværere at komme op at stå på surfboardet, end du havde regnet med? Eller har du været i Portugal og surfe i en længere periode, og savner surfing, de gode bølger, strande og smukke natur? Med et vippebræt kan du træne din balance til næste surf ferie, eller holde dine surf egenskaber ved lige – selvom du ikke har bølger direkte udenfor din dør.

De fleste vil sige: “Du kan da ikke sammenligne følelsen på en bølge med at stå på et vippebræt i stuen!” og det har du helt ret i! Men din træning på et balanceboard i stuen, hjælper dig til at holde din surfing ved lige, og træner samtidig din balance. Win-win!

Du guides herunder gennem de bedste balanceboard på markedet samt de forskellige faktorer, som du skal være opmærksom på ved køb af balanceboard. Friluftsfreak har i samarbejde med surf eksperten, Christian Thomsen, lavet en test af balancebræt.

Balancebræt Test: Top 5 Bedste Balanceboard

Testen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.

1. SURFMORE Balanceboard Pro

849 DKK

 ✓ Balance board inkl. ruller i cork

✓ Vedligehold og forstærk din balancesurfmore-balanceboard-pro

✓ Balancebræt i træ til genoptræning

TIL BUTIK

2. SURFMORE Balanceboard

399 DKK

 ✓ Vippebræt til børn og voksne

✓ Forbered dig på surfsæsonensurfmore-balanceboard

✓ Balancebræt til kropsbalance

 

 

TIL BUTIK

3. Abilica Balanceboard

299 DKK

 ✓ Vippebræt til forebyggende træning

✓ Velegnet til genoptræning efter skaderbalancebraet-abilica-balanceboard-graa

✓ Diameter: 39 cm

 

TIL BUTIK

4. Costaboard Black Zebra

1.300 DKK

 ✓ Balancebræt i træ til surfing

✓ Kommer som fuldt sætcostaboard-blackzebra

✓ Ideel til tricks, balance & genoptræning

 

 

TIL BUTIK

5. Thera-Band Vippebræt

624 DKK

 ✓ Ru non-slip overflade

✓ Vippebræt velegnet til genoptræning efter skaderthera-band-balancebræt

✓ Mål: 34x34 cm

 

 

 

TIL BUTIK

Hvorfor skal jeg bruge et balanceboard?

Ovenstående er et spørgsmål, som jeg har hørt op til flere gange. Som oftest med en vis skepsis samt et lille smil på læberne. Alt dette sker før personen har sat to fødder på balanceboardet, som ruller under sig. Kort efter brættet løfter sig fra jorden for første gang, forsvinder skepsissen, og det selvglade smil erstattes af et ansigt med fokus og ambition i øjnene. 

Det der sker under den første øvelse på et vippebræt, mærker du som oftest først næste dag. Du anvender nemlig muskler, der giver stabilitet og som de fleste mennesker ikke bruger særlig ofte. Hvis du derfor oplever ømme muskler, er det et sandt og smertefuldt bevis på det.

Bliver du ved med at øve dig på et balancebræt, gør du noget godt for hele kroppen, ved at stabilisere den på længere sigt og dermed forebygge skader, opbygge kropsspændinger og træne din balancesans. Alle faktorer er relevante for din surfing og kan gøre forskellen, når du står på bølgen – og hvis jeg ikke allerede har nævnt det, er træning på et balanceboard utrolig sjovt!

 

Nybegynder? Øvet? Professionel? For hvem giver et vippebræt mening?

Et balanceboard mestres ofte hurtigere af de, som har tidligere erfaringer med boardsport, såsom SUP board surfing, skimboard, normal surfing, men også skate- og snowboarding. Det er i hvert fald gældende for det simple balanceboard, hvor du har et ben til venstre, et til højre og en rulle under dig til at balancere på.

Det gode og givende ved et balanceboard er, at du kan blive ved med at udfordre dig selv, og konstant sætte sværhedsgraden op, når du føler, at du har styr på det.

De forskellige balanceboard giver mulighed for at prøve forskellige tricks og metoder af. Med et “surf” balancebræt, får du følelsen af at stå på et board, og du kan prøve diverse variationer og tricks af, når du skal sætte din egen balance på prøve. Står du på skateboard eller el skateboard, vil et balancebræt også være et godt supplement af træning til din skating. 

Af denne grund er vippebræt interessante for begyndere, såvel som for øvede og de professionelle. 

balancebræt

Balanceboard øvelser

Et balancebræt tilbyder et stort udvalg af øvelser, og grundlaget for det, er selvfølgelig at du kan holde balancen på brættet. Der er talrige øvelser, der kan udføres med balancebræt – både siddende, liggende og stående. For at træne dette i starten uden at falde, er det en god ide at holde balancen ved en anden persons skulder, eller bruge stoleryggen til at hjælpe dig, når du skal op at balancere.

Det hjælper desuden gevaldigt, når du står barfodet på dit balanceboard, da det giver bedre føling med brættet og balancen. Samtidig giver det også lidt en feriefølelse. Hvis du er kommet op at balancere barfodet, og vugger frem og tilbage – og spekulerer på, om det bare var det, kan jeg berolige dig. For der ligger meget mere bagved, og du kan øve forskellige tricks: hop, vendinger, skridt og andre tricks vil uden tvivl holde dig beskæftiget de næste 1 – 2 år!

Normalt er 10 til 15 minutters træning om dagen nok til en rigtig god træningssucces! Eksempler på gode balanceboardøvelser inkluderer:

 • Stå på et ben på brættet
 • Læg dig på hug på brættet
 • Sæt dig på brættet og løft fødderne fra jorden
 • Push-ups med hænderne på balancebrættet

De fleste af øvelserne er enkle og nemme at lære. Det handler mindre om komplicerede bevægelser og mere om intuitiv brug af balancebrættet. Skateboardere og surfere kan dog bruge balancebrættet til at øve tricks, som senere kan bruges på det “rigtige” board. Det er vigtigt, at balancen bibeholdes så vidt muligt uden at kompensere for armbevægelser. Især fod-, ben- og torsomusklerne er belastede.

Ved startvanskeligheder kan der tilkaldes en hjælper. Dette støtter den person, der står på brættet let på skulderen. Så den, der balancerer, har armene fri og ikke aktivt skal holde fast.

 

Hvilke tricks kan jeg lave på et balanceboard?

“Surf” balanceboards er ikke kun gode til at øve sig på! Oplev nedenfor i videoen 25 balanceboardtricks, der er sjove og udfordrende at udføre. Mange af dem minder om tricks, som også kan laves på skate- og surfboards.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af balancebræt?

Der findes mange producenter af balanceboards, som ved første øjekast kan ligne hinanden meget. Ser du nærmere på mulighederne, og bruger længere tid, vil du indse, at der kan være ret store forskelle mellem modellerne og producenterne. 

For at du får købt et vippebræt, som kan anvendes i mange år, er der et par tips nedenfor, som skal hjælpe dig med at finde rundt i junglen hos de forskellige udbydere.

 

De forskellige rullearter

Det funktionelle bag et balanceboard, er som oftest meget ens. Et balanceboard balanceres på en cylindrisk eller rund krop, hvor det rigtige greb mellem hjul og bræt er afgørende for en god oplevelse.

For at finde det optimale udgangspunkt, er de forskellige producenter kommet op med en bred vifte af varianter:

 • En belægning på undersiden af brættet, som får det meget glatte plastikhjul til at glide lidt mindre.
 • Et korkhjul som har en gummiagtig fornemmelse, eller et træhjul, der har en belægning, som tillader brættet at dreje på hjulet på en kontrolleret måde, og dermed resulterer i en meget stille tur.

 

De forskellige balanceboard

Selve brættet på dit balanceboard skal være så stabilt som muligt. Her har de fleste producenter klaret sig rigtig godt, da boardet skal kunne klare et hvis antal kilo.

De fleste producenter anvender sig af såkaldte “stoppere” på undersiden af brættet, hvilket både kan være en fordel og ulempe. Personligt synes jeg, at det giver en begrænsning i forhold til anvendelsen af balanceboardet. For andre mennesker giver det en sikkerhed, da brættet ikke skrider under fødderne på dem. 

Der er også helt “standard” balanceboard, som du sikkert kender fra gamle dage. En rund form, ofte lavet af træ, med en rund stabilisator under, som du kan stå på. De er utrolig gode, når det gælder om at træne balancen, men også hvis du er ramt af en skade i knæ eller ankler – og derfor skal genoptræne.

 

Hvad koster et balanceboard?

Priserne hos de forskellige balanceboard producenter ligger lige så langt fra hinanden, som hvad du får for pengene. Lad os starte med SURFMORE balanceboard til 599 kr. Her får du et godt balancebræt, som passer godt til dig, som surfer, skater, snowboarder eller blot vil træne balancen. Derimod får du et Abilica vippebræt til en billigere pris på 299 kr. Thera-Band balancebræt får du til 625 kr. og balancebrættet fra Aserve kan du få til små 188 kr. I den dyrere ende er der Costaboards. Costaboards er en tyskbaseret virksomhed, som laver balanceboard til at holde din surfing ved lige. Her får du et balancebræt med utrolig meget kvalitet, og priserne starter fra 1.300 DKK, men er det hele værd!

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om balanceboard

Hvordan finder du balancebrættet, som har de kvaliteter du søger, og hvad skal du kigge efter, når du skal finde det bedste vippebræt. Vi har ovenover gjort vores bedste for at besvare de spørgsmål, vi har fundet relevante, når det handler om at finde det bedste balancebræt på markedet.

 

Hvad er et balancebræt?

Balancebræt (også kaldet balanceboard) er et alsidigt træningsredskab træningsredskaber, der bruges til at træne balance, stabilitet og kropsholdning.
De består normalt af et rundt eller aflangt bræt, der enten er afbalanceret på en rulle eller en bold. Dette giver dig mulighed for at udøve mange fitnessøvelser, hvor du bruger din egen kropsvægt.

 

Hvad mange mennesker ikke ved:

Balanceboards er særligt populære blandt surfere, longboardere, skateboardere og snowboardere, der gerne vil træne deres balance og kropsholdning.

 

Det bedste:

Mange amatøratleter og dem, der er interesseret i fitness generelt, nyder i stigende grad disse enkle, men effektive træningsredskaber.

 

Hvad er fordelene ved et balancebræt?

Et balancebræt forbedrer balance, kropsholdning og stabilitet. Den træner også forskellige muskelgrupper og forebygger skader.
Balancebrættet er særligt populært blandt atleter fra vand- og brætsportssektoren. Her minder bevægelserne meget om surfing eller skateboarding. En god balance er også meget vigtig i disse sportsgrene.

Derudover er balancebrætter særdeles velegnede til skadesforebyggelse og generel konditionstræning. Det forbedrer koncentrationen, styrker de dybe muskler og forhindrer manglende motion i hverdagen.

Balancebrættets funktionalitet kræver, at musklerne konstant kompenserer for ubalancen. Kropsspændingen øges og bidrager til at fjerne ubalancer og en styrkelse af balancesansen.

 

Hvor effektivt er et vippebræt?

Vippebræt bruges meget effektivt i genoptræning og fysioterapi til at styrke de dybe muskler. De er også et meget effektivt og populært sportsværktøj for surfere til f.eks. at forbedre deres balancesans.
Et overblik over fordelene ved at træne med et balancebræt er:

 • Bedre intra- og intermuskulær koordination
 • Styrkelse af ben-, bækken-, torso-, fod-, mave- og rygmuskler
 • Forbedret finmotorik
 • Styrkede ankler og knæ
 • Forebyggelse og hjælp til knæ- og hofteproblemer
 • Forbedret balancesans
 • Styrkelse af mikromuskulaturen
 • Stimuler sener og ledbånd i underekstremiteterne