Skibriller

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Skibriller er ret essentielt, når vi taler skiudstyr. Det er ikke underligt, at der findes en lang række forskellige skibriller på markedet og ovenikøbet fra mange mærker. Det kan derfor godt være svært at finde hoved og hale i, hvad der egentlig er godt at vælge, når det gælder skibriller.

Skibriller Test: Top 5 Bedste Skibriller

demon-matrix-skibriller
Annonce

1. Demon Matrix

Bedste skibriller i test
Pris: 549 DKK

Med Demon Matrix skibrillerne får du topkvalitet fra det italienske mærke, Demon Occhiali. De har god ventilation, er anti-dug behandlet og har vundet en 24 timers test af skibriller. Demon Matrix skibriller er hjelmkompatibel, har sfærisk dobbelt linse og lavet i smart italiensk design - og så fås den i flere farver.

Testvinder i 24 timers skibrille test
Ventileret linse & ramme
Hjelmkompatibel & sfærisk dobbelt linse
Kommer kun med én linse
cairn-speed-skibriller-mat-sort
Annonce

2. Cairn Speed

Bedste billige skibriller
Pris: 299 DKK

Speed fra Cairn er et par alsidige og billige skibriller med en robust konstruktion. De er udviklet med anti-dug, anti-ridse behandlet linser, og kan bruges i al slags vejr. Cairn Speed beskytter 100% mod UVA- og UVB-stråler fra solen.

One-size størrelse
Dobbeltlinse med UV-beskyttelse & anti-dug
Kompatibel med de fleste hjelme
Udsynet kan være bedre
oakley-flight-deck-prizm-matte-black
Annonce

3. Oakley Flight Deck PRIZM™

Bedste premium skibriller
Pris: 1.960 DKK

Med Flight Deck PRIZM™ fra Oakley får du et par skibriller i ekstrem høj kvalitet. Oakley Flight Deck PRIZM™ skibriller har god lystransmission, der konstant giver dig et godt udsyn i sneen, anti-dug effekt og ventilation.

Stort linseareal & godt udsyn
Dobbeltlinse med ventilation & anti-dug
Passer over hverdagsbriller
Høj pris
we-meta-skibriller-sort-m-sort-linse
Annonce

4. We Meta Skibriller - Sort m/sort linse

Bedste skibriller til dame og herre
Pris: 625 DKK

Smarte skibriller fra We Meta i sort design med sort linse. Brillerammen er lavet i TPU, der sikrer dig lang holdbarhed og stabilitet, mens de også har anti-dug funktion. Beskyttelsesetui medfølger.

Indvendig anti-dug film
Godt udsyn
Cool design
Passer ikke over briller
uvex-speedy-pro-skibriller-boern-sort
Annonce

5. Uvex Speedy Pro

Bedste skibriller til børn
Pris: 199 DKK

Speedy Pro fra Uvex er et par gode og billige skibriller til børn. De kommer med én enkelt linse, anti-dug funktion og 100% beskyttelse mod UVA, UVB og UVC.

Anti-dug effekt
Stærke & fleksible
Fås i flere farver
Få funktioner

Indholdsfortegnelse

De bedste skibriller beskytter ikke kun øjnene mod stærkt sollys, men er også udviklet til ikke at dugge. Skibriller kan indeholde mange flere funktioner end disse, som du kan blive klogere på herunder, hvor vi i denne bedst i test af skibriller finder frem til de bedste modeller på markedet.

Tjekliste til køb af skibriller

Kvalitetsstempel: Vælger du et par skibriller med CE-mærke, er du garanteret ekstra sikkerhed ved køb af skibrillerne.

Funktioner: Skibrillerne skal gerne give 100% beskyttelse mod UV stråling. Derudover vil du også gerne have beskyttelse mod dug, så du kan koncentrere dig om at stå på ski, snowboard eller anden vintersport.

Objektiv: De fås også med forskellige slags linser, men den respektive linse skal gerne matche de vejr- og/eller lysforhold, som du skal ud i.

Brillebrugere: Bruger du i forvejen briller, kan du vælge en OTG (Over The Glasses) model, der er velegnet til personer, der bruger briller.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af skibriller

Men hvordan finder jeg så ud af hvilke, der egentlig er de ultimativt bedste skibriller for mig? Vi har alle vores behov og krav til, hvad et par gode skibriller skal kunne, uanset om det er skibriller til herre, dame eller børn.

Et par gode skibriller beskytter dine øjne, er behagelige at have på og giver et godt udsyn. Derudover skal skibrillerne naturligvis passe til de forhold, som du er ude i - og her bør du kigge på linsen, som skibrillerne kommer med. Du kan eventuelt også vælge et par, hvor det er muligt at udskifte linsen, så den kan tilpasses efter vejr og forhold.

Læs med herunder, hvor vi forklarer, hvordan du finder de perfekte skibriller til skiferien eller anden brug.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber skibriller?

 • Cylindrisk og sfærisk linse

 • Beskyttelse mod dug

 • Farve og gennemsigtighed

 • Ramme og pasform

 • Funktioner

Cylindrisk vs. sfærisk: Hvilken linse er bedst?

De fleste skibriller er fremstillet i en af de to forskellige former:

Cylindrisk linse

Cylindriske linser er kun buede vandret. Disse modeller velegner sig til dig, der værdsætter en rimelig pris, når der købes skibriller. Blandt ulemperne ved disse er, at der kan være let forvrængning og blænding.

Sfærisk linse

Sfæriske linser er buede både vandret og lodret og ligner i formen det menneskelige øje. Fordelen ved disse linser er, at de giver et væsentligt bedre syn. Er du villig til at bruge lidt flere penge, bør du vælge en skibrille med sfærisk linse.

Torisk linse

Der findes i dag også en tredje type linse, nemlig den toriske linse. Dette er en slags hybrid, der kombinerer den gode funktion af en sfærisk linse med det ret smalle design af en cylindrisk linse. Briller med toriske linser ligger normalt i mellemprisklassen.

Godt at vide: Disse termer bruges ikke til alle skibrillemodeller, men afhænger også af mærket og producenten. Vær derfor gerne opmærksom på producentens egne oplysninger.

skibriller-bedst-i-test

Hvilke skibriller skal jeg vælge?

Udvalget af skibriller er meget bredt, og det gælder både for mænd, kvinder og børn. Du skal naturligvis vælge skibriller, der er designet og udviklet til dit køn og størrelse. Er du voksen, skal du derfor have skibriller til herre, dame eller en unisex model og er det til dit barn, er det et par skibriller til børn, du skal gå med.

Skibriller til herre

En god skibrille til herre er kendetegnet ved, at den giver et klart, bredt udsyn og samtidig sidder godt. Med frit udsyn kan du koncentrere dig 100% om dit skiløb, og det giver mindre chance for, at du kører galt.

Når du vælger et par skibriller designet til mænd, ved du, at de er lavet til dig. Det er din sikkerhed for, at du får et produkt, som er 100% optimalt, hvor alle funktioner, design og egenskaber er tiltænkt det mandlige køn. Udover at være designet til mænd, bør dine skibriller også tilbyde beskyttelse mod snefald, fugt og sollys, så du ikke distraheres.

Den rigtige kombination af hjelm og briller er forholdsvis vigtig. Du finder kun de bedste skibriller til herre, hvis du har en passende skihjelm. Det er derfor bedst at købe skibriller og skihjelm sammen, for så ved du også, at det passer.

Skibriller passer optimalt, når overkanten af brillerne flugter præcist med hjelmen. For ikke at glemme elastikken/båndet, som brillerne kan fastgøres til hjelmen med.

Det vigtigste kriterium ved køb af herre skibriller bør ikke altid være prisen, men derimod kvaliteten på produktet, som beskyttelse til øjnene, robust stel og en god pasform.

Skibriller til dame

Dyrker du vintersport, bør du som udgangspunkt næsten altid bære et par skibriller. Der findes næsten ingen skiløbere eller snowboardere på pisten, som ikke bærer de essentielle skibriller, når de er ude at give den gas på pisterne.

Når du vælger et par skibriller designet til damer, er du desuden sikker på, at du er tænkt 100% ind i udviklingen, designet og funktionerne, som brillerne kommer med. Selvom størstedelen af skibriller er lavet i unisex modeller, så de både passer til mænd og kvinder, får du alt andet end lige blot en bedre brille, hvis du vælger en skibrille til kvinde - naturligvis kun hvis du er kvinde.

Hvis solen er meget blændende, kan det både blive irriterende og trættende, når du står på ski eller kælker. Men det kan samtidig også være skadeligt for dine øjne. For at sikre, at ikke kun din krop, men også øjne er tilstrækkeligt beskyttet, bør du vælge et par gode skibriller til dame i høj kvalitet. I dag er kravene til skibriller heldigvis meget højere, end de var engang.

Hos de forskellige producenter af dame skibriller finder du mange modeller, linser og funktioner, som hver egner sig til forskellige lys- og vejrforhold. Hos Friluftsfreak anbefaler vi, at du undersøger grundigt, hvor brillerne skal tages i brug, så du kan vælge et par med de rette linser, der passer til vejrforholdene.

Skibriller til børn og junior

Med skibriller udviklet og designet til børn og juniorer får dit barn et par briller, som er mindre i størrelsen, når der sammenlignes med et par til voksne. Den største forskel er, at skibriller til børn er lavet i mindre størrelser, så de passer til barnets hoved og den tilhørende skihjelm til børn. 

Du kan med fordel købe et par skibriller til børn med god beskyttelse mod solen, dvs. linser, der har 100% UV-beskyttelse og som passer til de forhold, I står på ski og snowboard i.

Hvad er forskellen på skibriller til dame, herre og børn?

Den største forskel på skibriller til mænd, kvinder og børn er størrelsen og ansigtsformen, som de er lavet til. Herre skibriller har ofte en bredere ramme, der passe til den mandlige ansigtsform hvorimod den til kvinder og børn er smallere.

Størstedelen af mærker der producerer skibriller, laver både skibriller deres passer overordnede til voksne, men de har også modeller udviklet specielt til kvinder og mænd. Det vigtigste er, at du har et par skibriller, som du føler, at der sidder godt på hovedet og giver dig den optimale pasform.

Skibriller med beskyttelse mod dug: Hvilke muligheder er der?

For at du sikrer dig selv et godt udsyn under skiløb, skal skibrillerne have beskyttelse mod dug, så du ikke bliver forstyrret og får forværret udsyn. På dette område findes der også flere forskellige muligheder, hvor visse producenter har udviklet deres egne teknologier mod dug.

 • Skibriller med dobbeltglas dugger sjældnere til end andre.

 • Special belægning kan forhindre glassene i at dugge til. I mellem til høj prisklasse har de fleste skibriller en sådan belægning.

 • Åbninger i top, bund og side sikrer, at der er tilstrækkelig ventilation. Dette mindsker også dug af glassene, men kan blive kolde ved meget lave temperaturer.

 • Batteridrevne blæsere vil også beskytte dine skibriller mod at dugge til. Vær dog opmærksom på, at briller med denne funktion kan være forholdsvis dyre.

Godt tip: For at forhindre skibriller i at dugge til, bør du ikke skubbe skimasker, halsedisser eller andet ind under brillekanten.

Farve og lys: Hvilke skibriller passer til hvilket vejr og forhold?

Skibrillerne adskiller sig i høj grad i linsernes farvetoner og de angivne VLT-værdier, som det kaldes. Denne værdi beskriver i procent, hvor meget lys der kan trænge igennem linserne. Jo højere VLT-værdien er, jo mere lys slippes der igennem skibrillernes linse.

Hvilken VLT-værdi passer til hvilket vejr:

 • < 20%: Skibriller med lav VLT-værdi er kun egnet til solrigt vejr. I stærk solskin kan VLT-værdien være mindre end 10%. Oftest og mest almindelige brugte farver omfatter kobber, brun og grå.

 • < 60%: Briller med VLT-værdier i mellemområdet er velegnede til let overskyede dage. De kan yde tilstrækkeligt under forskellige vejrforhold, men er mindre egnede til meget mørke eller lyse dage.

 • > 60%: Briller med høje VLT-værdier er velegnede til særligt overskyede og tågede dage. Hvis du vil bruge brillerne om natten, skal du også være opmærksom på en høj VLT-værdi. Linserne er ofte tonet gule, grønne eller rosa.

Godt at vide: Nogle producenter angiver det respektive beskyttelsesniveau for skibrillerne i stedet for VLT-værdierne. Disse spænder fra S0 - S4. Jo højere niveau, jo mindre lys kan strømme gennem glassene.

Vil du gerne have et par skibriller, som du kan bruge under flere og forskellige forhold, kan du vælge briller med fotokromiske linser. Disse er selvfarvende og tilpasser sig lys- og UV-forholdene. Hvis du ikke ønsker en samlet løsning som denne, kan du vælge skibriller med udskiftelige linser. Det gør, at du blot kan udskifte den enkelte linse i brillerne og vælge en, der passer til vejret.

Stel og pasform: Hvilke skibriller er funktionelle, komfortable og sidder godt?

Når du leder efter de bedste skibriller, vil du indse, at en stor del af dem er unisex modeller, hvorfor de er velegnede både til mænd og kvinder. Hvis der alligevel skelnes mellem kønnene, er størrelsen og farven på produktet som regel afgørende. Skibriller til dame er ofte velegnede til smallere og mindre ansigter.

Der er ofte ikke særlig stor forskel på størrelser, når det kommer til skibriller. Det eneste vigtige er, at skibrillerne sidder tæt og samtidig er behagelige. Dette kan oftest også justeres på brillen selv.

Til børn findes der specielle skibriller til børn på markedet.

Godt tip: Vi anbefaler, at du prøve skibrillerne sammen med din skihjelm inden køb. Dette gør det muligt at kontrollere og finde ud af, om brillerne er kompatible med hjelmen og samtidig har den korrekte pasform.

Derudover er følgende kriterier vigtige: 

De rigtige rammer

Rammen på skibriller bør ideelt set være lavet af polyurethan, som er et kuldebestandigt materiale. Det kendetegnes ved sin fleksibilitet, som gør, at skibrillerne kan sidde godt.

Polstring

God polstring er med til at skabe sikker og tilstrækkeligt med komfort. Dette bør bestå af mindst to, ideelt tre lag. Polstringen er oftest lavet af skum og er bl.a. Med til at forhindre dannelse af sved.

Kompatibilitet med hjelm

Det er vigtigt, at skibrillerne bæres sammen med hjelmen. Derfor er de fleste skibriller på markedet i dag også kompatible med en lang række forskellige skihjelme for at sikre god komfort. Et justerbart og/eller elastisk bånd hjælper med at tilpasse brillerne til den respektive hjelm.

Godt råd: Producenterne, der fremstiller skibriller, laver ofte også skihjelme. For at være sikker på, at hjelm og briller passer sammen, kan du med fordel købe begge produkter fra samme producent.

Skibriller til brillebrugere

Bruger du briller, bør du vælge et par skibriller med OTG (Over The Glasses). Har de denne funktion, er de velegnede til dig, der bærer briller. Skibriller med OTG har normalt nok plads til at bære dine egne briller under. Dette kan dog ikke garanteres, især med store brillestel.

Funktioner: Hvad bør jeg ellers være opmærksom på?

Udover ovenstående punkter vi har været igennem, er der også andre ekstra funktioner, du kan overveje ved køb af skibriller:

 • UV-beskyttelse: God beskyttelse mod solens skarpe stråler er et must, når du køber skibriller. Hos Friluftsfreak anbefaler vi, at brillerne har 100% UV-beskyttelse mod alle typer UV-stråling. Dette er den eneste måde, du kan sikre dig, at dine øjne bliver tilstrækkeligt beskyttet mod f.eks. sneblindhed. Uanset forhold er UV-beskyttelse vigtigt - og også selvom himlen er meget overskyet.

 • Polariserede linser: Har du et par skibriller med polariserede linser, blokeres lysstråler fra bestemte retninger med det samme. Dette lindrer belastningen af øjnene, og der er mindre sandsynlighed for, at blænding opstår.

 • Spejlglas: Disse er særligt nyttige i lyst vejr og reflekterer mere lys.

 • Forbedring af kontraster: Op til flere producenter bruger i dag teknologier, der øger kontrasten og dermed forbedrer synlighed. Disse omfatter for eksempel skibriller fra Oakley, SMITH Optics og flere til.

Hvilke skibrille mærker findes der?

Når du leder efter de bedste skibriller på markedet, findes der en lang række forskellige mærker, som alle giver deres bud på den bedste skibrille. Blandt de mest kendte skibrille mærker, findes der bl.a. følgende:

Oakley

Mærket, Oakley, blev først og fremmest kendt for sine solbriller, der i dag - stadig - er eftertragtede i store dele af verden. I dag omfatter sortimentet hos Oakley langt mere end solbriller, for de laver også skirygsække, goggles (både skibriller, men også til andre sportsgrene), skitøj, hverdagstøj og meget mere til.

Rammerne på Oakley skibriller er gode, fremstillet i holdbart materiale og det indvendige skum sikrer komfort af højeste niveau. Derudover får du selvfølgelig også anti-dug teknologi og et godt ventilationssystem, der sikrer klart udsyn.

Oakley har eksisteret siden 1975, da det blev grundlagt af Jim Jannard. En lille ting som dette, hvor længe Oakley har været på markedet, fortæller noget om mærkets kunnen med at innovere og tilbyde gode produkter, som vi mennesker, synes om.

Oakley var det første mærke, der introducerede et udskifteligt linsesystem med deres Switchlock™ teknologi. Udskiftningen af linser er en hurtig, sikker og effektiv måde, hvorpå du altid kan tilpasse dig vejr- og lysforhold på bjerget. 

Salomon

Salomon har en lang historie inden for skiuniverset og selvom det kan være svært at tro på, startede de faktisk ikke deres rejse ud med at lave skibriller. De startede med at lave ski, og da de fik styr på det, gik de i gang med at lave skibindinger.

Modeller fra Salomon kommer med de nyeste tiltag inden for skiverdenen, uanset om det er teknologi, design eller pasform, er de altid med på moden og det nyeste.

Salomon har været på markedet i mange år, faktisk siden grundlæggelsen i 1947 af Francois Salomon og hans søn, Georges, hvilket allerede der værner om et mærke, som formår at forny sig. Dette gælder både for innovation, design og alt derimellem.

Alpina

Måske kender du allerede Alpina og måske ikke, men én ting er sikkert. Du kan være sikker på at se skibriller fra Alpina, hvis du tager på skiferie - og det er uanset om du befinder dig i Norge, Sverige eller mere sydpå i Italien, Østrig og Frankrig.

Alpina er kendt for at lave blandt de bedste briller til ski og snowboarding og flere topatleter arbejder med mærket for at støtte, udvikle og revolutionere ski og snowboarding, men også vintersport generelt. Alpina er ofte repræsenteret ved de større events inden for ski og snowboarding, og fungerer ofte som sponsor.

Alpina blev grundlagt i 1950 af Werner Grau, og sælger i dag Alpina skibriller i hele 35 lande. Hos mærket finder du et stort udvalg af skibriller til voksne og børn i både billige, men også dyrere prisklasser.

 

Derudover findes der også følgende andre mærker samt mange flere!

SMITH Optics
POC
UVEX
Dragon
Scott
100%
Messyweekend
Ørgren
Gucci
Prada

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om skibriller

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!