Skihjelm

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Skihjelmen er en væsentlig del af skiudstyret, og selvom den ikke er obligatorisk alle steder, bidrager den til sikkerheden, når du står på ski og snowboard. Læs med herunder, og bliv klogere på de bedste skihjelme til damer, herrer og børn på markedet.

Skihjelm Test: Top 5 Bedste Skihjelme

Annonce

1. POC Obex Pure

Bedste skihjelm i test
Pris: 934 DKK

POC Obex Pure er en solid skihjelm fra POC, der kommer med god komfort, lav vægt og høj beskyttelse. Den er lavet med en In-Mold skal, fast ventilation, justerbar pasform og aftagelige øreklapper. POC Obex Pure er EN 1077-B og ASTM 2040 godkendt, og fås i flere farver.

EN 1077-B & ASTM 2040 godkendt
In-Mold skal & fast ventilation
Fås i flere farver
Prisen
cairn-impulse-skihjelm
Annonce

2. Cairn Impulse

Bedste billige skihjelm i test
Pris: 466 DKK

Cairn Impulse er en skihjelm lavet med In-Mold skal, der sikrer god beskyttelse til hovedet. Derudover er den designet med ventilationshuller for bedre luft, øreklapper og aftageligt anti-allergisk for, der også kan vaskes. Cairn Impulse kommer med polstret spænderem og en lav vægt på 410 gram.

In-Mold skal for sikkerhed
Polstret spænderem, øreklapper & ventilation
Wheel FIt System bagpå
Ingen MIPS teknologi
poc-fornix-mips-skihjelm
Annonce

3. POC Fornix MIPS

Bedste premium skihjelm
Pris: 1.499 DKK

Med POC Fornix får du en skihjelm med MIPS, der har været POC's bedst sælgende hjelm gennem mange år. Den giver maksimal beskyttelse, har justerbar ventilation foran og i toppen, men også Goggle clip og god stødabsorbering. POC Fornix MIPS er en sikker vinder, når du skal have en skihjelm med topscore i sikkerhed.

Skihjelm med MIPS
Behagelig pasform & godt justeringssystem
Komfortabelt for indenvendig
Høj pris
cairn-orbit-skihjelm-junior
Annonce

4. Cairn Orbit

Bedste skihjelm til børn i test
Pris: 379 DKK

Cairn Orbit er en skihjelm til børn, der kommer med høj komfort, god sikkerhed og super pasform. Skihjelmen er lavet i en ABS-skal, der giver beskyttelse og kommer samtidig også med Wheel Fit System, anti-allergisk foring, polstret ret samt god ventilation.

CE-godkendt: CE EN 1077B
ABS-skal for sikkerhed
Ventilation & Wheel FIt system
Lille udvalg af farver
cairn-impulse-skihjelm-med-visir
Annonce

5. Cairn Impulse

Bedste skihjelm med visir
Pris: 674 DKK

Cairn Impulse er en skihjelm med visir, så du kan bære briller inde bagved. Den har en in-mold skal, kat. 3 linse, ventilationshuller og ikke-aftagelige øreklapper. Cairn Impulse skihjelm med visir vejer kun 450 gram, og kommer med polstret spænderem.

Let at tilpasse med "Wheel Fit System"
God ventilation
Kategori 3 linse
Øreklapper er ikke-aftagelige

Indholdsfortegnelse

Vi ved det godt.. Udvalget af skihjelme er gigantisk, og det kan hurtigt blive overvældende at finde ud af, hvilken skihjelm der egentlig er den bedste blandt de mange. For at hjælpe dig i den rigtige retning, har vi hos Friluftsfreak udarbejdet en bedst i test af skihjelme til dame, herre og børn. I denne guide fortæller vi om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en god skihjelm, men kommer også vores bud på de fem bedste.

Tjekliste til køb af skihjelm

Vi har udarbejdet en lille tjekliste, der kan forenkle processen, når du skal lede efter en sikker og god skihjelm. Ved at følge listen, kan du tjekke punkterne af, så du med sikkerhed ved, at du har været de mest relevante punkter igennem, når det gælder valget af skihjelm.

Sundhed: Skihjelme med MIPS (Multi Directional Impact Protection System) giver den ultimativt bedste beskyttelse mod alvorlige hovedskader. Vær derfor opmærksom på MIPS, når du køber skihjelme.

Sikkerhed: Hold også gerne øje med CE-certifikatet, der garanterer, at skihjelme overholder alle europæiske retningslinjer for sikkerhed og design. Det er din sikkerhed for, at din kommende skihjelm er europæisk godkendt.

Brillebruger: Er du brillebruger, behøver det ikke at være noget problem. Vi anbefaler, at du køber en god skihjelm med visir. Med sådan en skihjelm kan du bære briller indenunder, uden at noget kommer i klemme.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af skihjelm

Med den rigtige skihjelm til herre, dame eller børn har du mulighed for at reducere risikoen for en hoved- eller hjerneskade med 35% hos voksne og hele 60% ved børn. Dette burde være tilstrækkeligt med information til, at du ikke tvivler på, hvorvidt du har brug for en skihjelm til den kommende skiferie eller ej. Har du ikke lyst til at købe en dyr model, kan en billig skihjelm også gå an.

For at skihjelmene kan udføre deres funktion korrekt, skal forskellige faktorer vedrørende hjelmens sikkerhed, konstruktion og pasform være opfyldt.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af skihjelm?

Når du er på udkig og søger nettet tyndt for den bedste skihjelm, bør du overveje følgende funktioner, inden du foretager det endelige køb.

 • Beskyttende funktion

 • Type skihjelm

 • Materiale

 • Komfort

 • Størrelse

 • Vægt

 • Kompatibilitet med skibriller

 • Ekstra

Beskyttelsesfunktion: Hvilke skihjelme giver den bedste beskyttelse til hovedet?

Skihjelme med Multi Directional Impact Protection System (MIPS) er særligt sikre. Disse hjelme tillader den indvendige skal af hjelmen at glide under et sammenstød, hvilket reducerer sandsynligheden for en alvorlig hovedskade fra rotationskræfter.

Specielt for eksperter, avancerede og øvede er en skihjelm med MIPS det hele værd, hvis du foretrækker en hurtigere kørestil. Du bør også holde øje med certifikater, såsom CE-certificering, der sikrer dig europæisk standard, når det gælder sikkerheden.

Værd at vide: Skihjelme med CE-certificering garanterer dig at hjelmen overholder europæiske sikkerhedsregler. Dette giver dig et højt niveau af sikkerhed.

Hvilken type skihjelm er bedst?

Fremstillingsprocessen af skihjelme

Når der fremstilles skihjelme skelnes der mellem hardshell hjelme og forskellige hjelme med In-Mold.

Hardshell: I denne proces fremstilles skihjelmens to skaller separat. Resultatet giver en holdbar og god skihjelm med lang levetid. Dog er disse hjelme også oftest tungere end In-Mold modeller.

In-Mold: Den indre skal er fast forbundet med den ydre. Fordelen er den lave vægt og slankere design, som du finder i disse hjelme.

Hybrid: Hybridmodeller kombinerer sikkerheden, som du får i en hardshell skihjelm med den lave vægt, som en In-Mold hjelm har. Dette gør dem både lette og robuste.

Du vil også kunne finde hybridmodeller, der kombinerer egenskaberne ved begge fremstillingsprocesser.

Form

Ud over de forskellige fremstillingsprocesser ved skihjelme, kan der også skelnes mellem tre hjelmformer:

 • Half shell: Hjelmen dækker hovedet, men ikke ørerne.

 • Full shell: Hjelmen dækker hovedet og ørerne.

 • Full face: I lighed med en motorcykelhjelm, dækker hjelmen ansigtet såvel som hovedet.

Godt at vide: Full face skihjelme er forholdsvis “sjældne” at finde, og selvom de giver den største og bedste beskyttelse, er de meget tunge og store. Derfor er de også forholdsvis upraktiske og ubehagelige at have på, på ski eller snowboard.

Hvilket materiale til skihjelme er bedst?

ABS plast

ABS-plast anbefales som materiale til skallen på en skihjelm, fordi det både er robust, men også billigt. Materialet er dog ret tungt, men kan også modstå et stort tryk.

Polycarbonat

Skihjelme fremstillet i polycarbonat er ret almindelige, og sammenlignet med ABS-plast er polycarbonat dyrere, men også lettere og mere fleksibelt.

Polycarbonat er et godt materiale, da det har en evne til at absorbere kraften fra et stød særligt godt. Dette kan reducere sandsynligheden for en alvorlig hovedskade betydeligt.

Kombination

Du finder også hjelme, som har en kombination af polycarbonat og ABS-plast i hjelmens skal. En indstøbt skal i polycarbonat, der er omgivet af ABS hardshell. Hjelmen er let, robust og absorberer eller fordeler kraften fra stødet særligt godt.

Termoplast

Termoplast er et forholdsvis robust og slidstærkt materiale. Dette opnås ved skiftevis at opvarme og afkøle plast.

Koroyd

Dette er et syntetisk materiale, der kan bruges inde i skallen på skihjelmen. Det er kendetegnet ved dets evne til at absorbere stød. Kraften fra stødet fordeles over hele hjelmen, og beskytter dermed dit hoved.

Ekspanderet polystyren (EPS)

EPS anvendes ofte på indersiden af skallen for at give ekstra beskyttelse til hovedet. Materialet kan absorbere stød ved at komprimere ved stød.

skihjelm-bedst-i-test

Komfort: Hvordan bliver skihjelme behagelige?

Skihjelme med polstring er ekstra behagelige og ja, det er selvfølgelig grundet den indvendige polstring. Denne består normalt af fleece, som ideelt set afbrydes af maskeåbninger. Det betyder, at hjelmen er varm, åndbar og samtidig sveder du ikke.

Nogle skihjelme er lavet med hypoallergene materialer, der forhindrer hjelmen i at klø i længere perioder ved brug. Antimikrobielt behandlede materialer reducerer spredningen af bakterier i hjelmen.

Den rigtige polstring er en vigtig faktor, når du vælger en god skihjelm, da den bidrager til komforten og tilstrækkelig ventilation og luftudskiftning. Små åbninger fordelt på tværs af hjelmen er velegnede til dette. Skihjelme, hvor åbninger som disse kan åbnes og lukkes igen afhængigt af temperaturen, er særligt praktiske.

Størrelse: Hvilke mål skal min skihjelm have?

Skihjelme laves normalt i forskellige størrelser afhængigt af hovedets omkreds. For at måle den korrekte størrelse skal du måle dit hovedomkreds i centimeter. Hvis centimetermålet er tæt på hjelmens maksimale omkreds, kan en størrelse større være umagen værd.

Ved mange skihjelme kan omkredsen justeres individuelt, for eksempel ved hjælp af et hjul.

Nogle skihjelme er unisex, og kan derfor både benyttes af voksne, damer og herrer - og nogle gange også teenagere. Andre er specielt udviklet og designet til kvinder og mænd, men også skihjelme til børn. Ved disse hjelme er der taget hensyn til pasform og størrelse. Skihjelme, der er specielt designet til børn, bør købes til børnene, så pasformen er i orden.

Godt tip: Den højre hagerem må ikke være for stram, men skal være så steam, at hjelmen ikke kan glide eller falde af, hvis vedkommende styrter. I bedste fald er denne også justerbar og polstret.

Vægt: Hvor meget skal en skihjelm veje?

Så længe der er tilstrækkeligt med beskyttelse, er lettere hjelme bedre. Jo tungere hjelmen er, jo mere anstrengende og ubehageligt er det at have den på i flere timer. Dette er med til at øge sandsynligheden for, at skihjelmen tages af efter et stykke tid.

Er du på udkig efter en særlig letvægts skihjelm, bør du vælge en In-Mold model. Disse vejer, sammenlignet med hardshell modeller, væsentligt mindre og bruges derfor ofte til børn.

Kompatibilitet med skibriller: Hvilke briller passer til skihjelmen?

Det er vigtigt, at din gode skihjelm passer godt til skibrillerne. Hjelmen og brillerne må hverken være for stramme, men der skal heller ikke være et mellemrum mellem dem.

Skibriller fra samme producent som skihjelmen er normalt særligt kompatible, da de er udviklet til at passe med de samme mærker. Mange skihjelme kan dog bæres med adskillige modeller af gode skibriller. Det er dog værd at være opmærksom på producentens oplysninger.

Godt at vide: Visse skihjelme giver mulighed for at fastgøre skibrillerne på bagsiden og siden af hjelmen. Dermed ved du altid, hvor du har dine skibriller.

Ekstra: Hvilke funktioner skal jeg være opmærksom på?

Udover alle de visuelle aspekter der findes, kan en skihjelm også byde på andre ekstra funktioner:

 • Med et ørebetræk får du beskyttelse og varme til ørerne. Dette skal gerne passe så tæt som muligt på hovedet. Det er særligt praktisk, hvis øredækslet kan fjernes ved højere temperaturer.

 • Skihjelme med visir beskytter også dit ansigt. De er særligt velegnede til personer, der i forvejen bruger briller, da det giver plads nok under visiret til at have briller på.

 • Nogle skihjelme er lydkompatible, hvilket betyder, at du kan lytte til musik, mens du står på ski eller snowboard. Vær dog opmærksom på, at lytter du til for højt musik, øges sandsynligheden for en ulykke.

Hvad er forskellen på skihjelm til dame og herre?

Det er essentielt, at du vælger en skihjelm, der er designet og udviklet til dit køn og dit hoved. Er du en mand, skal du derfor have en skihjelm til herre, da du dermed er sikret, at den passer til dit køn. Det samme er naturligvis gældende for skihjelme til damer og skihjelme til børn. Du skal og bør købe en skihjelm, der er lavet til dig, for at du opnår den bedst mulige størrelse, komfort og sikkerhed.

Afhængig af hvilken skihjelm til herrer, damer eller børn du vælger, anvendes komplekse teknologier, f.eks. MIPS (Multi-Directional Impact Protection System), der sikrer dig den bedste sikkerhed på markedet, såfremt du skulle være uheldig. MIPS tillader nemlig den indvendige skal af hjelmen at glide under et sammenstød, hvilket går ind og reducerer en eventuel alvorlig hovedskade fra rotationskræfter. Du kan derfor med fordel kigge efter det lille gule mærke, hvor der står MIPS, for så er du sikker på, at din skihjelm er udviklet med denne teknologi.

På grund af formen i skihjelme giver selv de enkleste konstruktioner et indtryk af, at de omslutter hovedet perfekt, og beskytter det mod eventuelle fald og stød. Og det gør disse skihjelme også, men det er samtidig vigtigt, at du er opmærksom på andre faktorer som ventilationsåbninger, justeringsmuligheder og mere til. Dette er i sidste ende med til at give din hjelm en bedre pasform og god komfort til dig, der skal bære den dagen lang - uanset om du er mand eller kvinde.

Hvilke skihjelm mærker findes der?

Salomon

Salomon har et ry og er kendt for at lave blandt de bedste skihjelme på markedet, men måske er det ikke hjelmene du kender dem fra, for de laver nemlig også briller, ski, rygskjolde og meget andet, når det gælder udstyr til vintersport.

Derudover kommer Salomon skihjelme i flotte designs med forskellige farver og stile, så der er noget for enhver, uanset om det er til manden, kvinden eller børnene. Når du leder efter skihjelme fra Salomon, vil du også blive opmærksom på, at flere af deres skihjelme også findes med indbyggede højttalere, så du kan lytte til musik, mens du står ned ad pisterne på ski eller snowboard.

POC

POC eller POC Sports, som mærket også hedder, er et relativt ungt mærke i vintersportsindustrien sammenlignet med andre store spillere. POC har eksisteret siden 2004, og har lige siden lavet sikkert og godt skiudstyr til os snowboardere og skiløbere, så vi har sikkerheden i orden.

I dag er POC en af de førende virksomheder, når det gælder udvikling, design og produktion af både skihjelme, skibriller og meget andet inden for ski og snowboarding. Dette er også din sikkerhed for, at når du vælger en POC skihjelm, får du et produkt, hvor kvalitet, design og brugervenlighed er gennemtænkt.

 

og mange flere..

Uvex
Head
SMITH
Atomic
K2
Alpina
Oakley

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om skihjelme

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!