Skihjelmen er en væsentlig del af skiudstyret, og selvom den ikke er obligatorisk alle steder, bidrager den til sikkerheden, når du står på ski og snowboard. Læs med herunder, og bliv klogere på de bedste skihjelme på markedet.
Med P2US skihjelmen fra Uvex får du den nyeste beskyttelsesteknologi, en let og stærkt ydre skal og justerbart ventilationssystem. Uvex P2US skihjelm giver sikkerhed, stil og er oplagt til skiløbere og snowboardere.
Med Cairn Astral får du en letvægts skihjelm på sølle 380 gram, der stadig har en høj grad af beskyttelse. Den har god komfort, justerbar pasform og fast ventilation, der sikrer god luft. Cairn Astral fås i flere farver.
Cairn Astral er CE-godkendt.
Med POC Fornix får du en skihjelm med MIPS, der har været POC's bedst sælgende hjelm gennem mange år. Den giver maksimal beskyttelse, har justerbar ventilation foran og i toppen, men også Goggle clip og god stødabsorbering.
Cairn Impulse er en skihjelm med visir, så du kan bære briller inde bagved. Den har en in-mold skal, kat. 3 linse, ventilationshuller og ikke-aftagelige øreklapper. Cairn Impulse skihjelm med visir vejer kun 450 gram, og kommer med polstret spænderem.
Med en Cairn Orbit/Flow skihjelm til børn får du ABS-skal, Wheel Fit System for god pasform og ventilation. Orbit og Flow skihjelmene fra Cairn er CE-godkendt, vejer 460 gram og kommer med en polstret rem for ekstra komfort.
Vi ved det godt.. Udvalget af skihjelme er gigantisk, og det kan hurtigt blive overvældende at finde ud af, hvilken skihjelm der egentlig er den bedste blandt de mange. For at hjælpe dig i den rigtige retning, har vi hos Friluftsfreak udarbejdet en bedst i test af skihjelme til dame, herre og børn. I denne guide fortæller vi om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en god skihjelm, men kommer også vores bud på de fem bedste.
Vi har udarbejdet en lille tjekliste, der kan forenkle processen, når du skal lede efter en sikker og god skihjelm. Ved at følge listen, kan du tjekke punkterne af, så du med sikkerhed ved, at du har været de mest relevante punkter igennem, når det gælder valget af skihjelm.
Sundhed: Skihjelme med MIPS (Multi Directional Impact Protection System) giver den ultimativt bedste beskyttelse mod alvorlige hovedskader. Vær derfor opmærksom på MIPS, når du køber skihjelme.
Sikkerhed: Hold også gerne øje med CE-certifikatet, der garanterer, at skihjelme overholder alle europæiske retningslinjer for sikkerhed og design. Det er din sikkerhed for, at din kommende skihjelm er europæisk godkendt.
Brillebruger: Er du brillebruger, behøver det ikke at være noget problem. Vi anbefaler, at du køber en god skihjelm med visir. Med sådan en skihjelm kan du bære briller indenunder, uden at noget kommer i klemme.
Med den rigtige skihjelm til herre, dame eller børn har du mulighed for at reducere risikoen for en hoved- eller hjerneskade med 35% hos voksne og hele 60% ved børn. Dette burde være tilstrækkeligt med information til, at du ikke tvivler på, hvorvidt du har brug for en skihjelm til den kommende skiferie eller ej. Har du ikke lyst til at købe en dyr model, kan en billig skihjelm også gå an.
For at skihjelmene kan udføre deres funktion korrekt, skal forskellige faktorer vedrørende hjelmens sikkerhed, konstruktion og pasform være opfyldt.
Når du er på udkig og søger nettet tyndt for den bedste skihjelm, bør du overveje følgende funktioner, inden du foretager det endelige køb.
Beskyttende funktion
Type skihjelm
Materiale
Komfort
Størrelse
Vægt
Kompatibilitet med skibriller
Ekstra
Skihjelme med Multi Directional Impact Protection System (MIPS) er særligt sikre. Disse hjelme tillader den indvendige skal af hjelmen at glide under et sammenstød, hvilket reducerer sandsynligheden for en alvorlig hovedskade fra rotationskræfter.
Specielt for eksperter, avancerede og øvede er en skihjelm med MIPS det hele værd, hvis du foretrækker en hurtigere kørestil. Du bør også holde øje med certifikater, såsom CE-certificering, der sikrer dig europæisk standard, når det gælder sikkerheden.
Værd at vide: Skihjelme med CE-certificering garanterer dig at hjelmen overholder europæiske sikkerhedsregler. Dette giver dig et højt niveau af sikkerhed.
Når der fremstilles skihjelme skelnes der mellem hardshell hjelme og forskellige hjelme med In-Mold.
Hardshell: I denne proces fremstilles skihjelmens to skaller separat. Resultatet giver en holdbar og god skihjelm med lang levetid. Dog er disse hjelme også oftest tungere end In-Mold modeller.
In-Mold: Den indre skal er fast forbundet med den ydre. Fordelen er den lave vægt og slankere design, som du finder i disse hjelme.
Hybrid: Hybridmodeller kombinerer sikkerheden, som du får i en hardshell skihjelm med den lave vægt, som en In-Mold hjelm har. Dette gør dem både lette og robuste.
Du vil også kunne finde hybridmodeller, der kombinerer egenskaberne ved begge fremstillingsprocesser.
Ud over de forskellige fremstillingsprocesser ved skihjelme, kan der også skelnes mellem tre hjelmformer:
Half shell: Hjelmen dækker hovedet, men ikke ørerne.
Full shell: Hjelmen dækker hovedet og ørerne.
Full face: I lighed med en motorcykelhjelm, dækker hjelmen ansigtet såvel som hovedet.
Godt at vide: Full face skihjelme er forholdsvis “sjældne” at finde, og selvom de giver den største og bedste beskyttelse, er de meget tunge og store. Derfor er de også forholdsvis upraktiske og ubehagelige at have på, på ski eller snowboard.
ABS-plast anbefales som materiale til skallen på en skihjelm, fordi det både er robust, men også billigt. Materialet er dog ret tungt, men kan også modstå et stort tryk.
Skihjelme fremstillet i polycarbonat er ret almindelige, og sammenlignet med ABS-plast er polycarbonat dyrere, men også lettere og mere fleksibelt.
Polycarbonat er et godt materiale, da det har en evne til at absorbere kraften fra et stød særligt godt. Dette kan reducere sandsynligheden for en alvorlig hovedskade betydeligt.
Du finder også hjelme, som har en kombination af polycarbonat og ABS-plast i hjelmens skal. En indstøbt skal i polycarbonat, der er omgivet af ABS hardshell. Hjelmen er let, robust og absorberer eller fordeler kraften fra stødet særligt godt.
Termoplast er et forholdsvis robust og slidstærkt materiale. Dette opnås ved skiftevis at opvarme og afkøle plast.
Dette er et syntetisk materiale, der kan bruges inde i skallen på skihjelmen. Det er kendetegnet ved dets evne til at absorbere stød. Kraften fra stødet fordeles over hele hjelmen, og beskytter dermed dit hoved.
EPS anvendes ofte på indersiden af skallen for at give ekstra beskyttelse til hovedet. Materialet kan absorbere stød ved at komprimere ved stød.
Skihjelme med polstring er ekstra behagelige og ja, det er selvfølgelig grundet den indvendige polstring. Denne består normalt af fleece, som ideelt set afbrydes af maskeåbninger. Det betyder, at hjelmen er varm, åndbar og samtidig sveder du ikke.
Nogle skihjelme er lavet med hypoallergene materialer, der forhindrer hjelmen i at klø i længere perioder ved brug. Antimikrobielt behandlede materialer reducerer spredningen af bakterier i hjelmen.
Den rigtige polstring er en vigtig faktor, når du vælger en god skihjelm, da den bidrager til komforten og tilstrækkelig ventilation og luftudskiftning. Små åbninger fordelt på tværs af hjelmen er velegnede til dette. Skihjelme, hvor åbninger som disse kan åbnes og lukkes igen afhængigt af temperaturen, er særligt praktiske.
Skihjelme laves normalt i forskellige størrelser afhængigt af hovedets omkreds. For at måle den korrekte størrelse skal du måle dit hovedomkreds i centimeter. Hvis centimetermålet er tæt på hjelmens maksimale omkreds, kan en størrelse større være umagen værd.
Ved mange skihjelme kan omkredsen justeres individuelt, for eksempel ved hjælp af et hjul.
Nogle skihjelme er unisex, og kan derfor både benyttes af voksne, damer og herrer - og nogle gange også teenagere. Andre er specielt udviklet og designet til kvinder og mænd, men også skihjelme til børn. Ved disse hjelme er der taget hensyn til pasform og størrelse. Skihjelme, der er specielt designet til børn, bør købes til børnene, så pasformen er i orden.
Godt tip: Den højre hagerem må ikke være for stram, men skal være så steam, at hjelmen ikke kan glide eller falde af, hvis vedkommende styrter. I bedste fald er denne også justerbar og polstret.
Så længe der er tilstrækkeligt med beskyttelse, er lettere hjelme bedre. Jo tungere hjelmen er, jo mere anstrengende og ubehageligt er det at have den på i flere timer. Dette er med til at øge sandsynligheden for, at skihjelmen tages af efter et stykke tid.
Er du på udkig efter en særlig letvægts skihjelm, bør du vælge en In-Mold model. Disse vejer, sammenlignet med hardshell modeller, væsentligt mindre og bruges derfor ofte til børn.
Det er vigtigt, at din gode skihjelm passer godt til skibrillerne. Hjelmen og brillerne må hverken være for stramme, men der skal heller ikke være et mellemrum mellem dem.
Skibriller fra samme producent som skihjelmen er normalt særligt kompatible, da de er udviklet til at passe med de samme mærker. Mange skihjelme kan dog bæres med adskillige modeller af gode skibriller. Det er dog værd at være opmærksom på producentens oplysninger.
Godt at vide: Visse skihjelme giver mulighed for at fastgøre skibrillerne på bagsiden og siden af hjelmen. Dermed ved du altid, hvor du har dine skibriller.
Udover alle de visuelle aspekter der findes, kan en skihjelm også byde på andre ekstra funktioner:
Med et ørebetræk får du beskyttelse og varme til ørerne. Dette skal gerne passe så tæt som muligt på hovedet. Det er særligt praktisk, hvis øredækslet kan fjernes ved højere temperaturer.
Skihjelme med visir beskytter også dit ansigt. De er særligt velegnede til personer, der i forvejen bruger briller, da det giver plads nok under visiret til at have briller på.
Nogle skihjelme er lydkompatible, hvilket betyder, at du kan lytte til musik, mens du står på ski eller snowboard. Vær dog opmærksom på, at lytter du til for højt musik, øges sandsynligheden for en ulykke.
POC
Uvex
Head
SMITH
Atomic
Salomon
K2
Alpina
Oakley
og mange flere..
Skihjelmen skal gerne sidde så tæt, at den ikke bevæger sig, når du ryster på hovedet. En god tommelfingerregel er, at der skal passe to fingre mellem hageremmen og hagen. Hjelmen skal dække hele baghovedet op til lige før øjenbrynene.
Vi har alle vores behov og præferencer til, hvad en skihjelm skal kunne. En hardshell skihjelm med MIPS giver ekstremt god beskyttelse. Men In-Mold hjelme imponerer derimod med deres lave vægt.
Vi vil mene, at den perfekte og bedste skihjelm er så let som muligt, polstret, åndbarhed og sidder samtidig godt på hovedet. Den skal være lavet i et robust materiale, såsom polycarbonat og være i stand til at absorbere stød.
Det kan være en god ide at bruge certifikater som CE-certifikatet som vejledning, når du køber gode, dyre eller billige skihjelme. Bruger du briller, kan du med fordel vælge en skihjelm med visir.
For at finde den rigtige størrelse, skal hovedomkredsen måles i centimeter. Hjelmens omkreds skal passe til dette, og hvis størrelsen på hjelmen er meget stram, kan du købe en størrelse større.
Det er ikke alle steder, hvor det er obligatorisk at bære skihjelm. I de fleste lande er der ikke lovkrav om, at du skal bære skihjelm, men vi kan hos Friluftsfreak kun anbefale det.
Skihjelme med visir er behagelige og beskytter ansigtet. De er derudover velegnede til folk, der bruger briller, da visiret giver nok plads til, at du kan have briller på indenunder.
Kører du hurtigt på ski, bør du bære en skihjelm med skibriller i stedet for et visir.
Skihjelme til børn kan fås fra omkring 200-300 kr. Skihjelme af høj kvalitet til voksne kan derimod koste op til 1.000 kr. og opefter alt efter kvalitet, mærke og type skihjelm, du vælger. Du kan dog få gode højkvalitets skihjelme til omkring 5-700 kr.
Du finder et stort udvalg og gode tilbud online eller i lokale butikker, der sælger vintersportsudstyr.