Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skimboard

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne. 
Sidst opdateret: [year] | Denne artikel indeholder annoncer
jetboard-limfjorden-4
juni 12, 2023

Skimboarding bliver mere og mere populært blandt surfere og andre vandsport entusiaster. Så hvis du vil prøve en ny sport på din næste ferie, er skimboarding lige noget for dig. Uanset om det er ved havet eller i en badesø, er skimboardet rigtig sjovt og kan hurtigt læres af begyndere. Friluftsfreak introducerer dig til forskellige skimboards og viser, hvad der er vigtigt, når du skal købe et skimboard.

Friluftsfreak guider dig gennem de bedste skimboards på markedet samt de forskellige faktorer, du skal være opmærksom på ved køb af et skimboard.

Skimboard Test: Top 5 Bedste Skimboards

Sandfish-Walnut-Woody-Grom-Cruiser

1. Sandfish Walnut

Bedste allround skimboard

Pris: 949 DKK

Godt allround skimboard til hele familien, så både børn og voksne kan skimboarde. God værdi for pengene.

Allround skimboard til hele familien
Fokus på kvalitet og holdbarhed
40" (55-80 kg), 45" (+80 kg)
Høj pris
TIL BUTIK
skimone-wood-lanikai-41-skimboard

2. Skimone Wood Lanikai 41

Bedste billige skimboard

Pris: 549 DKK

Godt, begyndervenligt skimboard fra Skimone. Det kan anvendes af hele familien, og er lavet med cool Hawaii design.

Skimboard til børn & voksne
Cool design
Meget værdi for pengene
Fås kun i ét design
TIL BUTIK
DB-standard-proto

3. DB Standard Proto

Bedste premium skimboard

Pris: 1.699 DKK

Skimboard i højeste kvalitet. Kan både bruges til tricks, men også bølgesurfing. Stabilitet og god balance er blandt faktorerne.

Ideelt til tricks, bølgesurfing & fart
Godt board at udvikle sig på
M (max 90 kg) & L (max 110 kg)
Høj pris
TIL BUTIK
GoZone-Tropic-Junior

4. GoZone Tropic Junior

Bedste skimboard til børn

Pris: 1.149 DKK

Skimboard i fedt design fra det anerkendte mærke, GoZone. Kan både anvendes af juniorer og børn.

Skimboard til junior & børn
Holdbarhed, stabilitet & kvalitet
Cool design & meget værdi for pengene
Kan ikke anvendes af voksne
TIL BUTIK
GoZone-Tornado

5. GoZone Tornado

Bedste skimboard til begynder & øvet

Pris: 1.249 DKK

Tornado fra GoZone er blandt deres anerkendte skimboards. Udviklet med EVA-skum, hvilket gør det et særdeles konkurrencedygtigt skimboard.

Udviklet med EVA skum
Godt skimboard til begynderen & letøvede
Stabilitet & komfort
Høj pris
TIL BUTIK

Køb skimboard: Sådan tager du den rigtige beslutning

Når du skal vælge det rigtige skimboard, spiller forskellige faktorer en rolle. Udvalget er meget stort og virker kompliceret.

Friluftsfreak giver dig al den vigtige information for at træffe den rigtige beslutning, når du skal købe skimboard.

Hvad du skal overveje, når du køber et skimboard (inkl. tjekliste)

Når du leder efter det bedste skimboard, bør du være opmærksom på følgende funktioner og egenskaber:

  • Størrelse
  • Materiale
  • Form

Hvad er et skimboard?

Det er meget som et surfbræt, men mindre og uden finner. Måske kan du hurtigt komme til at tænke på wakeboards, SUP boards og wind- eller kitesurfing, men skimboards er helt anderledes. 

Grunden til et skimboard ikke har finner, er at det bruges til at glide hen over vandoverfalden, hvor du herefter møder en indkommende bølge, som du så kan ride tilbage til kysten. 

Men skimboards kan ikke kun bruges til at ride bølger. Du kan også, hvilket vi oftest ser i Danmark, surfe på dit skimboard langs flat vand. Du løber op i tempo og smider dit skimboard ned, hvor du herefter kan hoppe på det og glide langs vandoverfladen.

Hvorfor skal jeg købe et skimboard?

Skimboarding er mega sjovt, og kan bruges i mange forskellige sammenhænge. De fleste tror, at et skimboard kun kan bruges til bølgesurfing, for det indgår i kategorien, “surf board”, men dette er ikke korrekt. Skimboards kan også bruges til fladt vand og de danske strande, hvor der er timevis af sjov. 

Hvis du har børn, som elsker vand og strand, er et skimboard det optimale, da de her har et helt enkelt surfboard uden finner, som de kan udforske på kryds og tværs.

Skimboards kan desuden også bruges til at stå på efter speedbåd eller vandscooter. Wakeboards er i en noget dyrere prisklasse end skimboards, hvorfor det er en fordel at starte ud på et skimboard. Hvis du står på skimboard efter speedbåd, får du derudover også en helt anden oplevelse, da følelsen med boardet og vand er meget anderledes, når der ingen finnner er på.

wakeboard-efter-baad
Jeg står på skimboard efter speedbåd i Danmark - fed følelse!

Kan jeg stå på skimboard i Danmark?

Det kan jeg garantere dig for at du kan, og det er ovenikøbet et godt land til skimboarding med vores lange kyster og gode strande. Hvis du ikke er til de danske strande, kan du også transportere dit skimboard med på ferien eller tage det med på en kabelbane eller efter speedbåden. 

Der er mange muligheder for at dyrke sporten i Danmark, og som de fleste altid siger: “Det er kun fantasien, som sætter grænserne”.

Skimboard størrelse

De afgørende faktorer ved valg af det rigtige skimboard er brættets længde og bredde. Jo større brættet er, jo mere stabilt er det i bølger og på fladt vand. Skimboard-begyndere bør få et større board, fordi den højere stabilitet hjælper dem med at tage deres første skridt på skimboardet. Men det må heller ikke være for stort, ellers bliver brættet svært at manøvrere på.

Tip: Skimboardet skal gå op til ejerens brystben.

Vælg dit skimboard så lille som muligt, men så stort som nødvendigt. Jo mindre brættet er, jo flere bevægelser og skarpe drejninger kan du udføre på det.

To faktorer er afgørende for valget af skimboard:

  • Kropshøjde
  • Kropsvægt
Kropsvægt (kg)Skimboard modelLængde x bredde (cm)
<36
XXS
114 x 48
36 - 45
XS
122 x 49
45 - 63
S
130 x 50
54 - 72
M
132 x 51
63 - 81
ML
133 x 51
72 - 90
L
133 x 52
81 - 99
XL
135 x 53
90 - 108
XXL
137 x 55

Skimboard til fladt land eller bølgeridning?

I skimboarding skelnes der mellem flat land og bølgeridning. Hvad betyder det præcist, og hvad er forskellene?

Flatland: Glid hen over en flad overflade af vand eller vådt sand. Hvad enten du er på stranden, en sø eller over en vandpyt, er alt hvad du behøver, vand og et skimboard. Selvfølgelig kan du ikke kun glide – men også tricks, grinds og spring over forhindringer er mulige.

Bølgeridning: Her glider du ind i en bølge fra stranden og rider på den på samme måde som et surfbræt, inklusive skarpe sving og cutbacks på bølgen.

Så du må selv bestemme, hvilken af ​​kategorierne du foretrækker.

Skimboard af træ eller skum?

De fleste skimboards er lavet af enten træ eller skum. Her er de vigtigste forskelle mellem de to materialer, såvel som deres fordele og ulemper.

Træ

Overblik over fordele og ulemper ved skimboard af træ:

FordeleUlempe
Billig
Masser af friktion
Robust
Lille opdrift
Begyndervenlig
Vægt
 
Kun egnet til fladt vand

Skimboards af træ er særligt velegnede til begyndere. På grund af konstruktionen og det anvendte materiale er de billigere og mere robuste end skimboards lavet af skum.

Vigtigt: skimboards af træ er kun egnet til fladt land. På grund af vægten og friktionen er de langsommere end skimboards af skum og har mindre opdrift.

Sørg for at skimboardet er godt lakeret og glat. Overfladen skal være så glat som muligt, så boardet kan glide med mindst mulig friktion.

Skum

Overblik over fordele og ulemper ved skimboard af skum:

FordeleUlempe
Modeller til begyndere, øvede og professionelle
Dyrere
Masser af løft i boardet
Mindre robust
Velegnet til fladt og bølgeridning
 

 

Skimboards af skum er velegnede til begyndere, øvede og professionelle. Følgende er særligt godt for begyndere: brædderne er nemmere at holde i hånden end tynde boards af træ. Dette gør det lettere at slippe og hoppe op.

Skumplader består af en kerne af skum dækket med et lag glasfiber. Dette gør brættet let og har mere opdrift end et board af træ. Derudover skaber den glatte overflade mindre friktion.

Skimboards af skum er det rigtige valg, når det kommer til bølgeridning, fordi du har brug for så meget fart og opdrift som muligt for at fange bølgen.

Hvordan lærer jeg skimboarding?

Ligesom alt andet kræver det, at du bruger meget tid, energi og er engageret i at lære det. Hvis du ikke har tidligere erfaring med surfing, vil du højst sandsynlig bruge ekstra tid, men bare rolig, du kan sagtens lære det!

Vi anbefaler, at du blot starter stille ud, får følelse med skimboarding og gør dit forarbejde. Dette kan f.eks. være, at spørge venner og bekendte til råds eller se videoer på YouTube, hvor erfarne skimboarders fortæller om, hvordan du kan lære sporten. Du kan bl.a. se videoen herunder, hvis du vil have et indblik.

Ved skimboarding hopper du op på skimboardet i en løbende bevægelse, og glider derefter over vandoverfladen. Der kan udføres tricks og vendinger, og der kan endda surfes på bølger. Det er sjovt og udfordrende!

Grundlæggende om skimboard

For overhovedet at glide på skimboardet, skal du først opnå nok fart og derefter målrettet hoppe op på brættet. Timing spiller en stor rolle.

For at opnå den korrekte teknik, kan du med fordel følge de 3 følgende trin:

1. Opløbet

Først skal du løbe nok. Dette er den eneste måde at få nok fart på til derefter at glide på dit skimboard. For at undgå skader bør du langsomt nærme dig den rigtige hastighed.

2. Drop boardet

Skimboardet lader du falde på sandet foran dig.

Find først ud af, hvilken fod du vil have forrest på skimboardet. For at gøre dette skal du lade en anden person skubbe dig lidt frem bagfra, den fod, du træder frem med for at absorbere stødet, er den, som skal være foran på dit skimboard.

Hold nu brættet i begge hænder. Den ene hånd skal ca være halvvejs nede på siden af brættet, hvor du med den anden holder i halen (bagenden af skimboardet). Den forreste hånd svarer til din forreste fod. Det betyder: Hvis din venstre fod er foran, er din venstre hånd på siden og din højre hånd på halen. Med højre fod foran, hold brættet med højre hånd og halen med venstre hånd.

Når du har opnået nok fart, lader du dit skimboard falde til jorden foran dig. Boardet skal falde så fladt og forsigtigt som muligt på jorden. Hold derfor brættet tæt på jorden og slip med begge hænder på samme tid.

3. Hoppet

Hvis du udført de to tidligere trin korrekt, vil skimboardet nu glide på jorden foran dig.

Nu kommer den nok sværeste del. Du skal først placere din ikke-dominante fod på bagsiden af ​​skimboardet og derefter bringe din dominerende fod frem.

Når du har gjort det, står du på skimboardet og kan fortsætte med at glide med let bøjede knæ.

Hvilke skimboard tricks er mulige?

Skateboard-tricks som shove it eller 360’s er mulige på fladt vand, mens du kan udføre hop og vendinger i bølgerne. Hvis du vil vide hvordan, så se følgende video:

Udstyr og tilbehør til skimboards

Vi vil ikke lægge skjul på, at der er en række udstyr og tilbehør til skimboarding, som gør det mere behageligt – specielt i et land som Danmark, hvor vi har det lidt køligere end i andre lande. Vi har derfor samlet en række udstyr herunder, som vi mener er relevant, når du skal prøve kræfter med skimboarding.

Våddragt

Som du med garanti ved, er sol og varme ikke det vi har mest af i Danmark. Men hvis vi er heldige, som vi nogle gange er, får vi alligevel en god sommer… Eller masser af regn, det skifter fra år til år. Dog bliver det sjældent så varmt, at man kan surfe i shorts, hvorfor en god våddragt, er at foretrække. Om sommeren kan du nøjes med en tynd våddragt i helt ned til 3/2 mm, hvorimod du om vinteren, skal have fat i en tykkere våddragt, som kan modstå kulden.

Våddragten sikrer dig ikke kun varme, men hvis du skulle falde, mens du surfer, tager den også en stor del af slaget.

Svømmevest

Dette er ikke en nødvendighed, når du dyrker skimboarding. Men hvis du primært bølgesurfer eller har et børn, som er blevet vild med skimboards, anbefaler vi en svømmevest. Sikkerheden er altid det vigtigste, når du dyrker vandsport.

Neopren sko

Dette er også en sikker vinder, når du skal handle udstyr til surfing. Et par neopren sko skåner dine fødder for eventuelle sten, muslinger eller andet skarpt på strand og i vand. De giver dog ikke nær så god føling med skimboardet, som de bare fødder gør, men de giver dig varme og beskyttelse.

Skimboard mærker

Når du leder efter dit nye skimboard til surfing, kan det være svært at navigere rundt i de forskellige modeller og mærker. Vi har herunder lavet en oversigt over nogle af mærkerne, som designer og tilbyder attraktive skimboards.

GoZone

Et attraktivt mærke og producent indenfor skimboards er GoZone. Dette er et polsk mærke, som siden år 2011 har specialiseret sig i at designe og producere skimboards – både til begyndervenligt samt professionelt niveau.

DB Skimboard

DB står for Dash Point (Washington) som er den oprindelige placering for, hvor virksomheden blev etableret. DB Skimboards blev skabt af Richard Docter, Bryce Hermansen, Tim Mackey og og Isaac Thomas. De startede med at producere både skimboards og longboard skateboards, og voksede sig hurtigt større.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om skimboards

Hvordan fungerer skimboarding?

Skimboardet kastes på jorden foran dig, så hopper du op på skimboardet og glider over vandoverfladen, mens du står.

Hvilket skimboard er bedst?

Det bedste skimboard er det, der passer til dine evner og de omstændigheder, hvor det skal bruges. Vi har præsenteret de bedste skimboards for dig her i en produkt sammenligning.

Hvad skal man kigge efter, når man køber et skimboard?

Vigtigst er skimboardets størrelse, form og materiale. Skimboardet skal være godt lavet og så let som muligt. Du kan læse om, hvad du præcis skal overveje her i købsguiden.

Hvilken størrelse skimboard skal jeg vælge?

Dette afhænger af din højde og størrelse. Vi anbefaler, at du ser vores ovenstående guide til størrelsesvalg af skimboard. Her bliver du klogere på, om du skal have et skimboard i XL, L, M eller mindre. Vær desuden opmærksom på, at der også er udviklet skimboards til børn og junior.

Kan børn stå på skimboards?

Skimboarding er en perfekt sport til børn og helt oplagt, hvis dit barn kan lide strand og vand. Der er endda skimboards udviklet til junior og børn, så de har et optimalt setup, når de prøver kræfter med sporten. I vores ovenstående guide har vi også anbefalet skimboards til børn, som vi anbefaler, at du kigger nærmere på.

Giv din mening til kende:

Hvad synes du om indlægget?
FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram