SUP Paddle

Sidst opdateret: december, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Friluftsfreak har lavet den ultimative guide til køb af de bedste SUP paddles på markedet. Læs med her, og dan dig et overblik over fordele, ulemper samt hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe en SUP paddle.

Trendsporten SUP nyder stor popularitet verden over, og flere og flere vil prøve paddleboard. Men når du har købt dit første SUP board, dukker der altid ét spørgsmål op: Hvilken SUP paddle skal jeg vælge?

SUP Paddle Test: Top 5 Bedste SUP Padler

Testen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.

1. SURFMORE Alu Paddle 3-delt

199 DKK

 ✓ Nem at indstille

✓ Perfekt til begynderensurfmore-alu-paddle

✓ Samles på 10 sekunder

 

 

 

 

 

TIL BUTIK

2. Watery SUP Paddle

249 DKK

 ✓ Kan justeres i højden

✓ God begynder paddlewatery-sup-paddle

✓ Fremstillet i plastik

 

 

 

 

 

TIL BUTIK

3. Aqua Marina Delbar Carbon Paddle

900 DKK

 ✓ Effektiv & let paddle

✓ 3-delt med t-bar håndtagaqua-marina-carbon-paddle

✓ Composit skaft & fiberglass blad

 

 

 

 

 

TIL BUTIK

4. SURFMORE Fiberglass Paddle 3-delt

279 DKK

 ✓ Lav vægt

✓ Flyder i vandetSURFMORE-fiberglass-paddle

✓ Samles på 10 sekunder

 

 

 

 

 

TIL BUTIK

5. Aqua Marina Justerbar Alu Paddle

300 DKK

 ✓ Kan justeres i højden

✓ God begynder paddleaqua-marina-sports-iii-aluminum-sup-paddle

✓ Fremstillet i aluminium

 

 

 

 

 

TIL BUTIK

SUP paddles tjekliste

Køb SUP paddle: Sådan træffer du den rigtige beslutning

Efter selve paddleboardet er din SUP paddle det vigtigste til at dyrke denne sport. Derfor bør der lægges stor vægt på valget af den rigtige paddle.

SUP padler kan variere i mange faktorer. Friluftsfreak forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du køber og finder den perfekte SUP paddle.

 

Hvad du skal overveje, når du køber en SUP paddle

Følgende egenskaber spiller en afgørende rolle i valget af den rigtige SUP paddle:

sup-paddle-kob

Den rigtige type paddle

Der skelnes grundlæggende mellem 2 typer padler:

 1. Justerbare paddles
 2. Faste padler

 

Justerbare SUP paddles til hobby udøvere

Justerbare SUP paddles er særligt almindelige, og bliver ofte brugt i hobby eller fritids sammenhæng.

 

Mulighed for justering af SUP paddles bringer en lang række fordele med sig:

 • Padlen kan justeres individuelt til din egen højde
 • Padlen kan nemt bruges af forskellige mennesker, såsom børn og forældre
 • Padlen kan bruges fleksibelt til andre discipliner indenfor SUP, såsom surfing eller racing, hvor forskellige paddle længder er påkrævet
 • Derudover kan justerbare SUP paddles normalt opdeles i 2 eller 3 dele. Dette letter både transport og opbevaring af din paddle

 

Faste paddles er til professionelle

På trods af alle fordelene ved en justerbar paddle, kan der komme et tidspunkt, hvor en fast paddle passer bedre til dine behov. Dette er dog normalt kun tilfældet, når Stand Up Paddling dyrkes professionelt.

Hvorfor er ikke-justerbare SUP paddles bedre for professionelle?

Tab af kraft kan forekomme ved tilslutningspunkterne på justerbare paddles, hvilket forringer padlens ydeevne. Faste pagajer viser dermed bedre ydeevne. Oftest er de også en smule lettere.

 

Den rigtige paddle længde?

For at sikre en effektiv paddle og samtidig sjov på vandet med SUP, skal længden på din paddle være korrekt. Ellers bliver det hurtigt trættende og ubehageligt at stå på paddleboard.

 

Sådan bestemmes den korrekte paddle længde

Følgende tommelfingerregel har vist sig nyttig til at bestemme den korrekte længde:

Højde + 20 cm

En alternativ metode til at bestemme den nødvendige længde er at estimere selve paddle:

 • Stå oprejst, helst barfodet eller i det fodtøj, du har på, når du står på paddleboard.
 • Placer din paddle lodret på jorden foran dig og tæt på dine fødder.
 • Læg den ene hånd på håndtaget. Hvis din arm er meget let bøjet og afslappet, har du den rigtige længde.

 

Længere paddles bruges hovedsageligt her:

Længere paddles bruges hovedsageligt til SUP race, fordi de har en længere rækkevidde. Dette giver mulighed for stærkere padletag. Samlet set giver længere padler mere kraft og kontrol.

 

Kortere paddles bruges hovedsageligt her:

Når man surfer på SUP boards, bruger man derimod generelt kortere paddles, da man padler i en mere bøjet position. Kortere paddles kræver også mindre indsats og giver mulighed for skarpere sving. Tommelfingerregel for kortere paddles er: paddle længde = højde + 5-10 cm.

 

Det rigtige materiale til SUP paddles?

Materialet er et af de vigtigste kriterier, når du skal vælge din SUP paddle. Materialet har størst indflydelse på håndtering og egenskaber af din paddle.

 

Overblik over fordele og ulemper ved de mest almindelige materialer:

 • Aluminium

SUP paddles lavet af aluminium er meget billige, stabile og robuste. Kan varmt anbefales til begyndere. Tungere og mindre stive end andre materialer. De kan ikke altid flyde.

 

 • Plastik

SUP padler i plas er meget holdbare og flyder som regel. Billige priser. Meget godt for familier med børn og for begyndere. Tungere end andre materialer.

 

 • Træ

Træ er et af de mindst brugte materialer til SUP paddles, da det er tungt og ikke justerbart. De er dog behagelig at holde og flyder. Anvendes hovedsageligt af specialister eller professionelle udøvere.

 

 • Glasfiber

SUP paddles lavet af glasfiber er meget stabile og flydende. Lettere end aluminium og plast med bedre kraftoverførsel. Glasfiberblade er dog sarte og kan knække, når de kommer i kontakt med hårde overflader. Anbefales især til avancerede brugere.

 

 • Carbon

SUP paddles lavet af carbon er ekstremt lette, så der kan opnås markant højere hastigheder med sammenlignelig indsats. Carbon er også meget stabilt, og det kan udelukkes at padlen knækker.

I de professionelle rækker bruges næsten udelukkende SUP paddles af carbon. Mindre velegnet til begyndere, da priserne er væsentligt højere end for andre materialer.

Materialeblandinger – det bedste fra alle verdener

I mange tilfælde kombineres ovenstående materialer for at kombinere forskellige fordele. For eksempel har mange SUP paddles et aluminiumsskaft og et plastikblad.

SUP paddles af carbon kommer også ofte i kombinationer af materialer. Enten er carbon skaftet kombineret med et plastikblad for at gøre padlen billigere samlet set. Det kan også ske, at carbon bladet er forstærket med nylon, for at øge ydeevnen yderligere.

Godt at vide: Prisen på padlen afhænger primært af materialet.

 

Den rigtige vægt på din SUP paddle

Jo lettere din paddle er, jo lettere er den at håndtere. Hvorfor? For dine arme bliver ikke så hurtigt trætte med en let paddle, og du kan padle længere og med mere kraft.

På den anden side har en tungere paddle mere momentum og kan forbedre kontrollen over brættet i vandet.

 

Hvilke padler vejer hvor meget?

Padlens vægt er primært et spørgsmål om materiale. Carbon paddles er de letteste og vejer ofte kun 500 – 600 g. Glasfiber ligger lige over, hvorimod aluminiums- og plastikpadler er de tungeste. Disse kan nå en vægt på godt 1 kg.

 

Let eller tung paddle?

Om en let eller tung SUP paddle er bedre for dig, afhænger i høj grad af dine SUP board færdigheder samt konditionsniveau.

 

Det rigtige greb på din SUP paddle

Da grebet kan være afgørende for, hvor behagelig din paddle ligger i hånden, bør du først tjekke, hvilken type greb, der passer dig bedst. Dette skelner mellem 2 typer padlegreb:

 1. Håndfladegreb: I mange tilfælde føles håndflade grebet mere behageligt, fordi det ligger bedre i hånden.
 2. T-håndtag: T-håndtaget bliver derimod hovedsageligt brugt til surfing og whitewater SUP. Det bedre greb reducerer sandsynligheden for at miste padlen fra SUP boardet ved et fald.

 

Det rigtige padleblad 

Bladet på SUP paddles påvirker også padlens ydeevne. Selvom disse små forskelle ikke har stor betydning for begyndere, kan de spille en rolle for øvede SUP surfere.

Faktorer der påvirker padlens blad ydeevne er:

 • Bladets størrelse
 • Designet

 

Hvorfor er bladets størrelse vigtigt?

Et større blad på SUP paddles kræver mere kraft pr. padletag, da mere vand vil blive flyttet. Dette gør bevægelsen hurtigere, men den anden ting er, at det også gør padlen sværere at håndtere.

Padler med mindre blade flytter mindre vand pr. padletag. Dette bunder i en mindre indsats, men også langsommere fremdrift. På længere ture kan et mindre blad på din SUP paddle være en fordel.

 

Hvorfor er bladets design vigtigt?

Designet af bladet på din paddle er enten dråbeformet eller rektangulært. Dråbeformet giver bedre kraftoverførsel, men er ligesom store blade også mere anstrengende at padle med. Rektangulære blade kræver lidt mindre kraft.

paddleboard-surfing

Hvad kan SUP padler koste?

Prisen på SUP paddles afhænger i høj grad af materialet:

 • SUP padler af aluminium eller plastik er de billigste, og kan fås for så lidt som 200 – 300 kr.
 • Ved glasfiber og carbon padler kan prisen derimod stige til over 1.500 kr., da de er lavet af bedre materiale, og sikrer dig bedre håndtering og egenskaber.

Hvorvidt en sådan investering er umagen værd, afhænger i høj grad af, hvor meget du står på SUP board, og hvad dit ambitionsniveau er.

SUP Paddle mærker

Det kan være svært at finde den SUP paddle, som passer allerbedst til dig. Der er mange mærker og typer af padler, hvilket kan gøre det en jungle at finde rundt i. Vi har givet vores bud på, hvilke padler og mærker du bør kigge på, når du leder efter din nye SUP paddle. 

I Danmark har vi bl.a. de to virksomheder, SURFMORE og Watery, som sælger SUP paddles og andet SUP tilbehør til danskerne. Her kan du f.eks. også finde en elektrisk pumpe til SUP, som lader dig komme hurtigt på vandet. De tilbyder begge deres egne SUP paddles, som er af god kvalitet – og kan anvendes på vandet mange år fremadrettet. Derudover er der også Frozen Palmtree, som tilbyder SUP paddles i mange forskellige varianter og mærker – her finder du også dyrere paddles, hvis du f.eks. er interesseret i topkvalitets padler i carbon. Derudover, er der også de helt store spillere, såsom Fanatic, som er kendt for at lave noget af verdens bedste udstyr til al slags surfing.