Friluftsfreak logo

Våddragt Dame

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Sommer, sol, strand og hav. For mange kvinder lyder disse ord som musik i deres ører. Det eneste, der heldigvis stadig mangler, er den rigtige vandsport. Uanset om du surfer, dykker, snorkler eller står på SUP board, har du brug for en våddragt til kvinder.

Med vores bedst i test af våddragter til damer, hjælper vi dig med at finde den bedste til dig. Der er meget som spiller ind, f.eks. vandtemperaturen, din følsomhed overfor kulde, aktivitet i vandet og meget andet.

Våddragt Dame Test: Top 5 Bedste Våddragter Til Kvinder

watery-pelican-lilla-vaaddragt-dame-25-mm
Annonce

1. Watery Pelican (2,5/3 mm)

Bedste allround våddragt til dame
Pris: 1.595 DKK

Fremstillet i premium Jako neopren, god og holdbar YKK back-zip lynlås. Våddragten er slidstærk, fleksibel og har god bevægelighed.

Udviklet med flex compund i skuldrene
Fleksibel & slidstærk
Cool design
Fås kun i én farve
surfmore-vaaddragt-dame-32-mm
Annonce

2. SURFMORE Våddragt (3 mm)

Bedste billige våddragt til dame
Pris: 499 DKK

God og billig våddragt til damer i 3 mm flex neopren, som sikrer dig komfort og høj bevægelighed. Designet med back-zip lynlås og velcrolukning.

Lav pris
Farverigt design
Fleksibel & masser af bevægelighed
Ikke egnet til vinter
manera-magma-meteor-front-zip-vaaddragt-dame-5-mm
Annonce

3. Manera Magma Meteor Front-Zip (5mm)

Bedste premium våddragt dame
Pris: 2.099 DKK

High performance Magma Meteor våddragt til dame i 5 mm neopren fra anerkendte, Manera. Designet med Fleece Plus inderforing, front-zip lynlås. Perfekt til helårsbrug.

Kan bruges hele året rundt
God pasform
Holdbar & masser bevægelighed
Høj pris
watery-hedgehog-vaddragt-dame-3-mm
Annonce

4. Watery Hedgehog (3mm)

Bedste våddragt dame i 3 mm
Pris: 795 DKK

Hedgehog våddragten fra Watery er designet med back-zip lynlås, holdbare syninger og er god til SUP og surfing.

Blød og tæt pasform
God bevægelighed
Perfekt til vandsport
Design tiltaler ikke alle
orca-vaaddragt-dame-2-mm
Annonce

5. Orca Open Water Core (2/2.5 mm)

Bedste dame våddragt til svømning
Pris: 1.775 DKK

Kvalitetsbevidst våddragt til kvinder fra Orca i 2/2.5 mm neopren. Våddragten er oplagt svømning i åbent hav samt vandsport til sommersæsonen i Danmark.

Våddragt til svømning i åbent hav
Høj synlighed
Masser af bevægelighed
Tynd neopren

Indholdsfortegnelse

Hvad er en våddragt?

Du ved med garanti hvad en våddragt er. Måske har du ikke haft en på, men du har sikkert set andre have en på eller hørt om det fra en bekendt. En våddragt er lavet i materialet, neopren, og dækker hele kroppen - fra hals og ned. Du kan også få våddragter til dame, hvor de er designet med en hætte, som kan trækkes over hovedet. Disse bruges om vinteren, når du skal have maksimal varme over hele kroppen.

Våddragter til kvinder laves i mange forskellige modeller, størrelser, farver og med hver deres funktioner, fordele og ulemper. En god våddragt til damer skal sidde stramt, men stadig være behagelig at have på, når du færdes på eller i vandet. Derudover skal den være slidstærk og fleksibel, så du har fuld bevægelse i den, når du dyrker sport.

En våddragt er ikke bare en våddragt. Ligeledes er der også stor forskel på en våddragt til herre og dame. Våddragter til dame er strammere i taljen og fyldigere ved hofterne. Det ses også, at kvinder ofte læggere et større fokus på udseende og design af våddragten, som gerne må se godt ud, samtidig med at den indeholder de nødvendige funktioner.

En våddragt er ikke bare en våddragt. Den fås i en bred vifte af former, farver og størrelser. Der er også forskel på en herre- og en damemodel.

Dame våddragten er strammere i taljen og fyldigere i hofterne.

Hvorfor skal du købe en våddragt til dame?

Der kan være mange grunde til, at du leder efter en god våddragt til kvinder. Det kan f.eks. være til vandsport, såsom surfing, kajak eller til svømning i åbent hav. Uanset hvilken form for vandsport du dyrker i Danmark, er en våddragt til dame nødvendig. Vi har i Danmark meget få dage om året, hvor man kan dyrke vandsport uden våddragt, hvorfor det altid vil anbefales, at du anskaffer dig en. Hvis solen i Danmark alligevel skulle skinne (krydser fingre), beskytter en våddragt til kvinder ikke kun mod kulden, men også UV-stråling, dyr som vandmænd eller skarpe genstande i vandet.

Er du ude at windsurf, dyrke Stand Up Paddling eller andet, er du både udsat overfor vinden, som kan være kold, men du kan også ligge længe i vandet, hvis du vælter under wind- eller kitesurf. Hos Friluftsfreak er vi vokset op med surfing, hvorfor vi grundet oplevelser ved, at det hurtigt kan blive koldt at ligge i vandet, hvis ikke man har en tyk nok våddragt på.

Afhængig af vandtemperaturen, kuldefølsomhed og aktivitet i vandet kræves forskellige tykkelser. For eksempel, mens du for det meste står på et board, når du surfer (det skulle du hvert fald helst), er du konstant under vandet, når du dykker, snorkler eller dyrker UV jagt

Du har fundet den perfekte våddragt, når den føles en størrelse for stram, når den stadig er tør. Dette virker for mange mærkeligt, at den skal føles for stram for at være den rigtige størrelse, men det er sådan det fungerer med våddragter til dame.

Købskriterier for våddragt til dame 

Nedenfor finder du forskellige aspekter og faktorer til at skelne og vurdere våddragter til kvinder.

Våddragter til dame kan sammenlignes ud fra følgende kriterier:

 • Størrelse på våddragt

 • Tykkelse på våddragt

 • Lynlås

 • Yderligere fordele

I de følgende afsnit forklarer vi, hvad der er vigtigt for de enkelte kriterier.

Størrelse på våddragt til dame

En våddragt skal beskytte dig mod kulden i vandet. Det er derfor vigtigt, at den passer perfekt til dig og din kropsform. Ellers vil der kunne komme vand ind i din våddragt, og bevægeligheden vil samtidig heller ikke være særlig god.

Du kan genkende den rigtige våddragt på, at den føles for stram, når den er tør.

Det er meget vigtigt, at din våddragt ikke “rynker” og er ekstremt stram. Det kan være ubehageligt at have en trang følelse, men det forsvinder, så snart du kommer i vandet. Rynker kan derimod fyldes med vand, og det ødelægger formålet med våddragten, nemlig at der ikke skal komme vand ind, som køler dig ned.

Tykkelse på våddragt til kvinder

Hvilken tykkelse der er den rigtige for dig, afhænger af flere faktorer. Ud over hvad vandtemperaturen er, hvor du skal bruge din våddragt til dame, har din personlige følsomhed overfor kulde også betydning. 

Jo tykkere våddragten er, jo mindre fleksibel bliver du. Når du skal købe en våddragt til dame, bør du derfor finde den optimale balance mellem tykkelse og fleksibilitet. Tykkelsen af en våddragt er altid angivet i millimeter (mm). Hvis modellen på våddragten hedder 4/3, betyder det, at våddragten er 4 mm tyk på kroppen og 3 mm tyk på arme og ben. Forholdsvis enkelt, ik? Grunden til dette er meget simpel - din krop, altså “kernen” af kroppen, har brug for mere varme og beskyttelse mod kulde end arme og ben.

Lynlås

Der skelnes grundlæggende mellem back-zip (lynlås bagpå), front-zip (lynlås foran) og no-zip (uden lynlås).

Back-Zip: Lynlåsen bagpå gør det meget nemmere for dig at tage din våddragt til dame på, da den har en lang lynlås på tværs af ryggen, lidt ligesom kjoler. Med denne længde kan du dog også risikere, at der kommer vand ind i dragten.

Front-Zip: Modeller med lynlås foran har en kort lynlås langs brystet. Det betyder, at lidt eller intet vand kan trænge ind i din våddragt - og samtidig giver den meget fleksibilitet. 

Det er sværere at tage din våddragt til dame på med lynlås foran end med en back-zip våddragt, men samtidig mener vi også, at du hurtigt kommer efter det.

No-Zip: Med en våddragt uden lynlås kan du fuldt ud nyde din vandsportsoplevelse. Den er utrolig fleksibel, og giver næsten vandet ingen chance for at kunne trænge ind i dragten. Denne våddragt til kvinder er dog en anelse sværere at tage på. 

Hvilken variant der er bedst for dig afhænger af flere faktorer. Hvis du kun surfer i ny og næ, er baglåsen helt fin. Hvis du derimod surfer meget ofte og især i friskere farvande, er det essentielt at beskytte dig mod kulden med en front-zip eller no-zip våddragt til dame.

Yderligere fordele

En våddragt til dame indeholder nogle fordele. Den giver eksempelvis fysisk beskyttelse mod skarpe ting i vandet, såsom spidse muslinger, krabber eller sten. 

En anden fordel, som enhver våddragt til kvinder tilbyder, er opdrift. Våddragten kan naturligvis ikke give dig nær så meget opdrift som en redningsvest eller svømmevest kan, men vil samtidig holde dig flydende længere tid, end din egen krop vil kunne.

Visse våddragter til dame er også designet med en lomme til dine nøgler, men dette er langt fra alle. Det kan være en fordel at have en med nøglelomme, da du dermed ikke behøver, at lade din taske og andre ting liggende på stranden, mens du er ude at surfe.

vaaddragt-kvinder

Hvilke typer våddragter til dame findes der, og hvilken skal du vælge?

Hvis du vil købe en våddragt til kvinder, spiller vandtemperatur og dig selv en afgørende rolle.

Den gyldne regel er: Jo koldere vandet er, desto tykkere skal våddragten være. Hvis du vil vide mere om de enkelte våddragter til dame, kan du lære mere om hver i de følgende afsnit:

Dame våddragt til varmt vand

Hvis vandtemperaturen ligger mellem 18 - 26 grader, indgår det under varmt vand. Da der næsten er 10 grader til forskel, skal der foretages en yderligere underopdeling:

 • 18 - 25 grader: Ved denne vandtemperatur bør du beskytte dig mod kulde og UV-stråling med en forårsdragt eller shorty. Det afhænger dog også af, hvilke aktiviteter du laver i vandet, og hvor følsom du personligt selv er overfor kulden.

 • Fra 26 grader: Hvis vandet er så varmt, behøver du ikke beskytte dig mod kulden med en våddragt på samme vis, men derimod mod UV-stråling. Den bedste løsning på dette, er at iføre dig en lycra eller UV trøje, som de også kaldes.

På grund af de høje temperaturer har du brug for en mindre tykkelse, hvilket også giver dig mere bevægelsesfrihed. I og med våddragten er tyndere, er du også i mindre grad beskyttet mod eventuelle skarpe genstande på strand og i vand.

Kvinde våddragt til koldt vand

Når vandet er koldt, er det ekstremt vigtigt at vide, hvad du skal bruge våddragten til dame til. Alt efter om du f.eks. står på skimboard, dykker eller wakeboard, vil der være forskel på, hvor meget tid du er i vandet.

Hvis du dykker, er du permanent under vand og har brug for en anden tykkelse end hvis du skulle bruge en våddragt dame til surfing. Der er også en yderligere underopdeling for koldt vand:

 • 12 – 17 grader: I gennemsnit skal du bruge en 3/2 eller 4/3 mm og neopren sko med 3 mm til denne vandtemperatur. Det afhænger også af, hvor følsom du er overfor kulde.

 • 8 - 11 grader: Ved denne vandtemperatur bør du helt sikkert bruge en 5/3 eller 5/4 mm våddragt. Derudover har du brug for neopren støvler og ideelt set en hætte til dette kølige vand.

 • Under 7 grader: Hvis du tør gå i vandet ved disse temperaturer, skal du være godt beskyttet! Du får uundgåeligt brug for en 6/4 mm, 5 mm sko, hætte og neopren handsker.

Din våddragt til kvinder holder dig ikke kun varm i koldt vand, men beskytter dig også mod havdyr som vandmænd og ydre påvirkninger som UV-stråling fra vores elskede sol.

Våddragt til tropiske farvande

Der findes næsten ikke våddragter til kvinder til tropiske farvande på grund af de høje vandtemperaturer på over 28 grader i de respektive områder. Vil du surfe hele året rundt med surf bikini og uden besværet med at tage våddragten på og af, bør du rejse til disse områder. Det foretrækker vi også personligt selv hos Friluftsfreak, men sommeren i Danmark er nu ganske god til surfing - og byder også på masser af vind, hvis du kitesurfer, windsurfer eller wingfoiler.

Ikke desto mindre er det vigtigt for din hud at blive beskyttet mod UV-stråler. Derfor anbefaler vi stadig at have en lycra på for at beskytte mod UV-strålerne.

vaaddragt-dame-surf

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om våddragter til dame

Vi ved selv, hvor svært det kan være at finde den bedste våddragt og især, hvis man ikke tidligere har købt en våddragt. I følgende afsnit forsøger vi derfor at besvare nogle af de mest gængse spørgsmål i forbindelse med køb af våddragt til dame.

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak logo
  © 2022 Friluftfreak