Våddragt

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Hvis du vil surfe komfortabelt under 23 °C vandtemperatur, så brug en våddragt. Det eneste problem er, at udvalget af våddragter næsten er lige så stort, som der er bølger rundt på planeten. Skal du Stand Up paddle, windsurf eller kitesurf? Læs med og find den bedste våddragt til dig.

Våddragt Test: Top 5 Bedste Våddragter

watery-pelican-vaaddragt-herre-og-dame
Annonce

1. Watery Pelican (4 mm)

Bedste våddragt i test
Pris: 1.595 DKK

Watery Pelican våddragten fås både til herre og dame, og er udviklet af det danske mærke, Watery. Med våddragten får du god bevægelighed, behagelig pasform og YKK lynlåse. Watery Pelican våddragten er fleksibel og lavet med forskellige tykkelser af neopren på kroppen. Watery Pelican våddragten fås til herrer og damer.

Holdbare YKK lynlåse i rustfrit stål
Premium Jako neopren
God bevægelighed, pasform & lang holdbarhed
Ikke egnet til vinter
Annonce

2. SURFMORE Våddragt (3/2 mm)

Bedste billige våddragt i test
Pris: 450 DKK

SURFMORE våddragten i 3/2 mm fås både til herrer og damer, og er en ægte value for money løsning. Den er fremstillet i flex neopren for god bevægelighed, masser af fleksibilitet og minimalistisk design. SURFMORE våddragt kan anvendes til al vandsport.

Optimal pasform & komfort
Flex neopren med høj bevægelighed & komfort
God value for money
Fås kun i én farve
rip-curl-flashbomb-vaaddragt-herre-dame
Annonce

3. Rip Curl Flashbomb Chest-Zip

Bedste premium våddragt
Pris: 3.399 DKK

Med Rip Curl Flashbomb våddragten får du chest-zip /lynlås på brystet), der mindsker indtrængningen af vand, og samtidig gør det letttere at få dragten på. Derudover er Flashbomb modellen fremstillet i E5 neopren af ypperste kvalitet, der sikrer god bevægelsesfrihed, pasform og sikrer dig fleksibilitet i verdensklasse.

Våddragt udviklet til herre og dame
Lynlås på brystet
Slidstærk & fleksibel våddragt
Prisen
Annonce

4. Neilpryde Rise/Spark

Bedste våddragt til dame og herre i test
Pris: 1.349 DKK

Med Neil Pryde Rise og Spark får du en våddragt til hhv. mænd og kvinder, der er fremstillet i 5/4 mm neopren tykkelse, hvorfor den kan anvendes som en helårsdragt. Begge modeller kommer med masser af fleksibilitet, varme og strækbar neopren, der sikrer dig en fantastisk oplevelse på vandet. 

5/4 mm neopren tykkelse
Maksimal bevæglighed på vandet
Mesh-paneler for minimering af vind & kulde
Fås kun i én farve
surfmore-vaaddragt-boern
Annonce

5. SURFMORE Våddragt børn (2.5 mm)

Bedste våddragt til børn i test
Pris: 399 DKK

SURFMORE's helt egen uni-sex våddragt til børn. Den kommer i 2.5 mm, har lange ærmer og ben samt en god pasform. Sikker vinder til dit barn. Med SURFMORE våddragt til børn får dit barn en cool våddragt i flot og enkelt design, der er let at tage på og af.

Uni-sex våddragt til børn
2.5 mm neopren med lange ærmer & ben
God bevægelighed & pasform
Ikke beregnet til brug om vinteren

Indholdsfortegnelse

Hvordan undgår du dårlige køb, og finder den bedste våddragt til dig, er hvad vi her i guiden vil komme ind på. Samtidig vil du lære en masse om, hvilke typer af våddragter der findes, hvordan du vælger den rigtige størrelse, materialetykkelse samt hvad du skal være yderst opmærksom på ved køb af en våddragt.

Tjekliste til køb af våddragter

Når du sætter jagten i gang på din perfekte våddragt, kan det blive uoverskueligt og problematisk at finde rundt i. Der er nemlig et hav af forskellige våddragter – og de kommer i mange designs, modeller og fra vidt forskellige mærker. Derudover er våddragterne selvfølgelig ikke unisex, men designet og udviklet specifikt til enten herre, kvinder eller børn.

Det ses at udvalget år for år bliver større og mere forvirrende at finde rundt i. Dette er også en af grundene til, at vi har besluttet os for at skrive denne guide til køb af våddragt – og dermed kan du finde den bedste våddragt til dig – uanset om du er kvinde, herre eller barn.

For at du kan finde den perfekte våddragt til dine behov, kan du starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvilken temperatur er vandet?

 • Hvordan er vejret (blæst, solrigt, overskyet...)?

 • Hvor følsom er du overfor kulde?

 • Hvor længe vil du blive i vandet?

 • Hvordan er din krop bygget?

 • Hvilke præstationsfaktorer er særligt vigtige for dig (f.eks. høj fleksibilitet, hurtigtørrende)?

 • Hvilken rolle spiller stil og farvevalg for dig?

 • Hvor vigtig er bæredygtighed for dig?

 • Hvor mange penge vil du bruge?

Våddragt typer, teknologier og funktioner

Våddragter holder dig varm i vandet, og beskytter din hud mod hudafskrabninger og for meget UV-stråling. Samtidig tager de også en del af stødet, hvis du skulle falde hårdt mod vandet fra surfing, et SUP board eller kajak/oppustelig kajak.

Våddragter er designet sådan, at der er en tynd hinde vand mellem huden og dragten, som varmes op med kropstemperaturen. De fleste våddragter er sorte. Hvorfor? Absorptionen af ​​sollys øger våddragtens varmeeffekt.

Våddragter er (stadig) lavet af “mirakelgummi” neopren. Takket være de lukkede luftbobler har det syntetiske gummi en høj termisk effekt og giver opdrift. Neopren er samtidig meget strækbart og slidstærkt – og derfor ideel til de krav som surfing stiller.

Hvilke typer våddragter findes der?

Afhængigt af surfing forholdene, regionen og vandtemperaturen er der 3 forskellige typer våddragter:

 1. Lycras og udslætsbeskyttere (rash guards)

 2. Forårsvåddragter og shorties (korte våddragter, også kaldet short john/jane),

 3. Heldragter

Om våddragten er beregnet til dame, mænd, børn (dreng eller pige), spiller ikke nogen rolle i denne skelnen. Der er et mindre udvalg af våddragter til babyer alene – men her er kravene nok heller ikke så store..

1) Lycras og udslætsbeskyttere (rash guards)

Lycras, rash guards og surf tees bruges især, når vandtemperaturerne er rigtig varme – og gerne over 20 grader. Disse brugesprimært, når du skal beskyttes mod UV-stråling.

Derudover forhindres ubehagelige afskrabninger på overkroppen, som ellers hurtigt kan ske på grund af hudens friktion på surfbrættet. Fordelen i forhold til klassiske våddragter, er at de er hurtige at tage af og på og er samtidig normalt lavet af lette, meget hurtigtørrende materialer.

2) Forårsvåddragter & shorties

Forårsvåddragter og shorties er normalt mellem 0.5 og 3 millimeter tykke. Shorties har korte ben og arme, med varierende stile i kraven samt præcise arm- og benlængder.

Forårsvåddragter har ofte lange arme og korte ben, men der findes en række forskellige modeller og designs.

Fordelen i forhold til lycras og rashguards, er at de holder midten af ​​din krop varm og glider ikke selv ved den kraftigste vask. De er ligeledes også idelle som snorkeldragter.

3) Heldragt

Klassiske våddragter med lange ben og arme er normalt mellem 2 til 6 millimeter tykke. Våddragten som du sikkert kender den, går også under navnet, ‘Steamer’ og er en heldragt. Den adskiller sig især i  placeringen af ​​lynlåsen, tykkelsen af neopren og foret.

Hvorfor er det vigtigt? Alt efter egenskaberne har våddragterne en forskellig termisk effekt og vindmodstand. Der findes endda modeller med integreret hætte til særligt koldt vand, og ærmeløse eller kortærmede modeller (også kaldet Long John eller Long Jane) til varmere himmelstrøg.

 

Lynlås på våddragt: hvad skal du være opmærksom på?

En vigtig egenskab ved våddragter er lynlåsen, det vil sige fastgørelsen af ​​lynlåsen. Det gør det nemmere at tage hudtætte våddragter på og af – hvilket ofte kan være ret problematisk, især hvis du ikke er vant til at have våddragt på. Jo længere lynlåsen er, jo nemmere er det at tage den af og på. Ulempen ved lynlåse er dog, at der kommer vand ind, hvilket gør våddragten mindre fleksibel.

Der er 4 forskellige typer lynlåssystemer:

1) Front Zip

Som navnet antyder, er lynlåsen foran på våddragten. Forårsvåddragter, hvor effekten af ​​varme er sekundær, har ofte denne type lynlås. Fordelen i forhold til lynlåse bagpå er, at der normalt kommer mindre vand ind i dragten. Denne type våddragt er ovenikøbet meget nem at tage på.

2) Back Zip

Med en back zip lukkes lynlåsen bagpå dragten. Dette gøres normalt ved hjælp af en lang strop, så du selv kan åbne og lukke dragten. Fordelen i forhold til lynlåse foran, er at lynlåsen ikke trykker mod din krop, når du ligger fladt på brættet. Våddragter med back zip er også nemme at tage af og på.

3) Chest Zip

Med lynlås på brystet løber lynlåsen vandret eller lidt diagonalt hen over brystet. Den store fordel, er at der kommer meget mindre vand ind end med lynlås foran eller bagpå. Det betyder, at våddragten varmer bedre op og samtidig er mere fleksibel, da skuldre og ryg er dækket hele vejen igennem. Du har heller ikke en flyvende snor bag på våddragten.

4) No Zip/Zip Free

For surfere, der værdsætter ydeevne og ofte opholder sig i vandet i lang tid, findes der specielle våddragter uden lynlås. Det gør dem lidt sværere at tage på. Fordelen ved zip free våddragter, er maksimal komfort med minimal vandindtrængning og maksimal fleksibilitet!

Neopren millimeter: Hvor tyk skal våddragten være?

Tykkelsen af ​​en våddragt måles i millimeter. I de fleste surfdragter er materialet lidt tykkere i kerneområdet for bedre termisk ydeevne. Derimod er neoprenen lidt tyndere på ben og arme for optimal bevægelsesfrihed.

Hvad betyder det, når en våddragt siger, at tykkelsen er 4/3?

For en “4/3” eller “4/3 steamer” syes 4 mm tykt neopren på torsoen og 3 mm tykt på lemmerne. Hvor tyk din våddragt skal være, vælges alt efter vandtemperaturen samt hvad du har i sinde at bruge din våddragt til. 

Hvad mange ikke ved:

 • Vand afkøler kroppen op til 40 gange hurtigere end luft

 • Vinden køler dig også ned, mens solen varmer dig op.

Hvis du ikke er sikker på, hvilken tykkelse du skal bruge til din første våddragt, kan en mulighed være at låne en, for derefter at tage en beslutning.

Våddragt størrelse: hvordan skal en våddragt sidde?

Størrelser på våddragter er nogenlunde de samme som din tøjstørrelse. Problemet er, at forskellene mellem de enkelte producenter nogle gange er ret store, og det kan derfor være svært at finde en våddragt, som passer dig perfekt.

Sørg for at teste flere våddragt størrelser. Dette er den eneste måde, du kan finde ud af, hvilket mærke og hvilken størrelse, som passer bedst til din kropsform!

Hvordan ved du, om våddragten passer til dig?

I en surfbutik eller butik, hvor de forhandler våddragter, kan personalet hjælpe dig med professionel rådgivning til at finde en god våddragt. Hvis du ikke har en butik i nærheden af ​​dig, kan du også bestille et udvalg af våddragter online og prøve dem derhjemme.

Hvis du kan svare ja til følgende 3 spørgsmål, har du fundet den perfekte pasform:

 • Sidder surf dragten godt til og er den stram – også ved nakke, arme og ben?

En våddragt skal føles som en sekundær hud, der sidder uden på din rigtige hud. Hvis den er for bred, kommer der for meget vand ind. Ligeledes bliver det sværere at padle, og du køler hurtigere ned. Derudover kan stoffet forårsage ubehagelig friktion i områder, der er for løse.

 • Kan du stadig trække vejret godt, på trods af en stram pasform?

Din våddragt skal sidde stramt, men du skal stadig kunne trække vejret. Det er ovenikøbet ret nyttigt, hvis du skal have luft ned i lungerne mellem to bølger..

 • Har du nok bevægelsesfrihed i våddragten?

Prøv omhyggeligt at se, om våddragten giver dig nok fleksibilitet til at være liggende på et surfboard, eller stående på et paddleboard – og samtidig skal du kunne padle. Neopren udvider sig også i vand.

Våddragt størrelsestabeller fra anerkendte surfmærker

Bemærk: Størrelsestabeller giver kun en første indikation af, om våddragten vil passe til dig i sidste ende. Det er derfor bedre at teste 2-3 størrelser, før du endelig beslutter dig for en model.

Sådan plejer og passer du på din våddragt

 1. Skyl den med frisk vand efter hver surf session. Saltvand tørrer langsommere og kan efterlade ubehagelige lugte.

 2. Hvis våddragten begynder at lugte, så læg den i blød i lunkent vand og et specielt neopren-vaskemiddel. Skyl den derefter ordentligt igen.

 3. For at tørre din våddragt, skal du vende den på vrangen og hænge den i taljen. OBS: Hæng aldrig op i skuldrene, det fører til ændringer i våddragtens udformning.

 4. Find et sted i skyggen eller i et godt ventileret rum til at tørre. Undgå langvarig udsættelse for UV-stråler for enhver pris.

Hvordan finder jeg den perfekte våddragt?

Når du leder efter den perfekte våddragt, dukker der mange forskellige modeller, mærker og størrelser op. Det kan være svært at finde rundt i (især hvis det er første gang). Dette er også en af grundene til, at vi hos Friluftsfreak har lavet denne guide til køb af våddragt. 

En våddragt er som regel nok, hvis du vil være på vandet i Danmark henover sommeren. Hvis du derimod regner med at dyrke vandsport, bade eller andet i de koldere måneder, er det også relevant at kigge på andet neopren. Heriblandt anbefaler vi neopren sko eller neopren sokker, som skåner dine fødder mod skarpe genstande på strand og i vand – og kan med fordel anvendes hele året rundt. I de koldere vintermåneder, er neopren handsker behagelige at have på, da de giver dig ekstra varme i hænder og fingre. Du kan medbringe alt dit neopren udstyr i en vandtæt rygsæk eller drybag, så det holder sig tørt og fri for regnen.

Elsker du at bade – enten hele året rundt eller om sommeren, er en håndklæde poncho altid et brugbar produkt. Med en bade poncho, kan du klæde om i fred og ro efter afsluttet badetur. Du kan også bruge den som vinterbadning udstyr, og er en tro følgesvend, når kulden banker på. Derudover, er den hyggelig at have på samt tørrer dig og giver en god varme. 

 

Hvad er forskellen på våddragter til damer og herrer?

Våddragter designes og fremstilles specifikt til enten herre, dame, men også børn. Derfor er det også ret vigtigt, at du vælger en model, som er lavet til dit køn og kropsform. Du bør dog være opmærksom på, at det ikke er alle våddragter, som er køns specifikke, for der findes også unisex og kønsneutrale muligheder.

Pasform

Med en våddragt til dame får du en model, der er designet til at passe den kvindelige kropsform bedre, da de ofte har en mere tætsiddende pasform omkring hofter, brystparti og talje sammenlignet med en herre model.

Størrelse

Det samme er gældende for størrelserne, der vil være tilpasset til det køn, der skal bære den. En dame våddragt vil være lavet til de kvindelige kropsstørrelser og -former, mens en våddragt til herre passer til den mandlige krop og kropsform.

Design

Uanset om du vælger en variant til herre eller dame, kan de ofte ligne hinanden meget i design med enkelte ændringer. Modeller til kvinder kan have lidt flere farver, mønstre og andre snit, der passer bedre til kvinders mode, præferencer og behov, mens modeller til mænd ofte er mere simple.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om våddragter

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!