FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om våddragt
Når du leder efter den perfekte våddragt, dukker der mange forskellige modeller, mærker og størrelser op. Det kan være svært at finde rundt i (især hvis det er første gang). Dette er også en af grundene til, at vi hos Friluftsfreak har lavet denne guide til køb af våddragt.
En våddragt er som regel nok, hvis du vil være på vandet i Danmark henover sommeren. Hvis du derimod regner med at dyrke vandsport, bade eller andet i de koldere måneder, er det også relevant at kigge på andet neopren. Heriblandt anbefaler vi neopren sko eller neopren sokker, som skåner dine fødder mod skarpe genstande på strand og i vand – og kan med fordel anvendes hele året rundt. I de koldere vintermåneder, er neopren handsker behagelige at have på, da de giver dig ekstra varme i hænder og fingre. Du kan medbringe alt dit neopren udstyr i en vandtæt rygsæk eller drybag, så det holder sig tørt og fri for regnen.
Elsker du at bade – enten hele året rundt eller om sommeren, er en håndklæde poncho altid et brugbar produkt. Med en bade poncho, kan du klæde om i fred og ro efter afsluttet badetur. Du kan også bruge den som vinterbadning udstyr, og er en tro følgesvend, når kulden banker på. Derudover, er den hyggelig at have på samt tørrer dig og giver en god varme.
Hvordan fungerer en våddragt?
Takket være de lukkede luftbobler har neoprenen en høj termisk effekt og giver opdrift. Våddragter er designet på en sådan måde, at der er en tynd hinde af vand mellem huden og dragten, som opvarmes af kropstemperaturen. Denne vandfilm i kombination med neoprenens isolerende effekt sikrer, at du ikke så hurtigt bliver kold i vandet. Våddragter er ofte sorte, da dette øger våddragtens termiske effekt. Hvis du ønsker mere varme, kan du med god fordel også bære en svømmevest eller redningsvest som både giver opdrift, men også sikrer dig ekstra varme.
Hvilke typer af våddragter findes der?
Afhængigt af surfingforholdene, regionen og vandtemperaturen er der 3 forskellige typer våddragter:
- Lycras og udslætsbeskyttere (rash guards)
- Forårsvåddragter (korte våddragter, også kaldet shorty)
- Heldragter (også kaldet steamers)
Om surfdragten er beregnet til kvinder, mænd, drenge eller piger, spiller ikke nogen rolle i denne skelnen. Hvis du skal på en surf rejse til syden, kan du nøjes med en sommerdragt, hvorimod surfing i Klitmøller kræver en med mere gås i. Vi har selv været på surf ferie i Portugal, hvor en våddragt var nødvendigt, hvorimod surfing på Bali var i shorts.
Hvordan rengør jeg en våddragt?
Vask våddragten med rigeligt frisk vand efter brug. Hvis våddragten begynder at lugte, så læg den i blød i lunkent vand og anvend et specielt neopren vaskemiddel. Skyl den derefter ordentligt igen. Undgå direkte sollys ved tørring, ellers bliver neoprenen hurtigt dårlig.
Kan en våddragt vaskes?
Ja, men aldrig varmere end 30 grader og kun med et specielt neopren vaskemiddel. Hvis du vasker varmere eller bruger almindeligt vaskemiddel, risikerer du, at neoprenen hurtigt bliver irriteret og skrøbelig.
Hvor meget koster en våddragt?
Dette kan være vanskeligt at svare, men som udgangspunkt hænger det således her sammen: jo højere krav du har til en våddragt, des mere vil den koste.
Afhængigt af våddragtens type og kvalitet kan priserne variere fra 500 DKK til 7000 DKK.
Hvis du skal på en sommerferie til Frankrig og blot skal bruge en våddragt til at snorkle, bade, surfe lidt, er en billig våddragt til 500-800 DKK fint. Problemet med billige våddragter, er at de ofte ikke holder ret længe, og derfor ikke er særlig holdbare. I mange tilfælde kan det derfor tit give mening at bruge lidt ekstra penge på en god våddragt – og så holder den også i flere år.