Wakeboard

Sidst opdateret: december, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Du kender sikkert til wakeboarding, eller har hørt om nogen, som har prøvet det. I Danmark har vi faktisk op til flere kabelbaner, hvor du kan prøve at stå på et wakeboard – og det findes helt sikkert også i et område nær dig. I denne guide, uanset om du er øvet eller nybegynder, finder du al information, du skal bruge om wakeboards. Vi kommer naturligvis også ind på, hvordan du undgår dårlige køb og finder det wakeboard, som passer bedst til dig, venner og familie – eller hvem du skal stå på wakeboard med.

Wakeboard Test: Top 5 Bedste Wakeboards

Testen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger.

1. O'Brien Wakeboard 135 cm Pakke

3.349 DKK

 ✓ Inkluderer bindinger (str. 40-45), tov & taske

 Perfekt begynder wakeboard på 135cmo-brien-wakeboard-pakke

✓ God til freeride & bølger

 

 

TIL BUTIK

2. Jobe Logo Wakeboard 138 cm Kit

2.379 DKK

 ✓ Perfekt til begyndere og letøvede

 3-trins rocker & højpresset kernewakeboard-jobe-logo-138-kit

✓ Indeholder: wakeboard, bindinger 40-46 (justerbar) samt line/håndtag og taske

 

TIL BUTIK

3. Starlit Wakeboard 139 cm Pakke 

3.048 DKK

 ✓ Komplet sæt: Bindinger (str. 40-45) samt cable

 All-round wakeboard til begynder & øvetstarlit-wakeboard-pakke

✓ Godt greb gennem vand

 

 

TIL BUTIK

4. Jobe Jinx Wakeboard 128 cm Pakke

2.309 DKK

 ✓ Bedste wakeboard til børn og junior

 Højpresset kerne & højtryks finnerjobe-jinx-wakeboard-junior-128-pakke

✓ Indeholder Jinx Wakeboard, Gennemsigtig taske, Junior Bindings and Jinx Reb

 

TIL BUTIK

5. Wakeboard Junior Crank 139 cm (inkl. bindinger)

2.999 DKK

 ✓ Bindinger med komfort & ekstra støtte (str. 34-39)

 All-round wakeboard junior & børnwakeboard-junior-crank

✓ Størrelse: 139 cm

 

 

TIL BUTIK

Hvad er et wakeboard?

De fleste har hørt om vandski, men dernæst kommer wakeboarding, som er ligesom at sammenligne ski og snowboard. Når man står på vandski, har du en plade under hver fod – akkurat ligesom ski. Ved wakeboard er det ét board, du står på, helt ligesom på snowboard – bare sneen er skiftet ud med vand.

Ikke nok med at du wakeboarder på vand, er teknikken og følelsen også meget anderledes end at stå på snowboard. Vi hos Friluftsfreak, vil mene, at det er en kombination af snowboarding, vandski og surfing – og vi har prøvet alle tre sportsgrene samt mere til. Wakeboards er som udgangspunkt ikke særlig store og kan oftest sammenlignes med et snowboard eller et mindre surfbræt. 

Når du søger efter det bedste wakeboard, vil du opleve, at der er forskel på størrelser i længde og bredde. Her er det rigtigt, at du får valgt et wakeboard med længde og bredde, som passer til din størrelse. Du kan længere nede i vores guide til køb af wakeboards finde en tabel, som fortæller dig hvilken størrelse wakeboard, du skal vælge.

Hvordan står man på wakeboard?

Når du ligger i vandet med våddragt og svømmevest eller redningsvest på, er du klar til at stå på wakeboard. Ved wakeboarding bliver du trukket efter en speedbåd, vandscooter eller på en kabelbane.

Du vil få kastet et wakeboard cable til dig fra båden, vandscooteren eller kabelbanen, som du skal holde fast i. Når du giver tegn til, at du er klar, vil der blive tændt op i enheden, og derefter handler det om at komme op at stå. Dette kan godt være svært i starten, og irritationen kan komme snigende, hvis det ikke lykkedes de første gange, men bare rolig, du skal nok komme op at stå (jeg taler af erfaring). 

Ligesom alt andet sport – og generelt det meste i livet, kommer du ikke sovende til noget. Hvis du vil blive god til wakeboarding, kræver det også din tid, engagement og energi. Det vil være svært og frustrerende i starten, men løbende vil du blive bedre – og til sidst står du uden problemer rundt i fjorden eller havet. Når du finder en god balance – du kan eventuelt træne dette med et balanceboard – og får følelse med vandet, wakeboardet og det at have vand som underlag, kan du f.eks. øve tricks som at hoppe, lave en 180 grader vending i luften eller endda forsøge backflips.

Hvorfor skal jeg købe et wakeboard?

Hvis du elsker vandsport, uanset om det er SUP board, oppustelig kajak eller noget helt tredje, vil vi på det kraftigste anbefale dig, at du prøver kræfter med wakeboarding.

Hvis du synes, at wakeboards er i den høje ende rent prismæssigt, kan du også starte ud med at stå på skimboard efter båd eller vandscooter. Et skimboard har ingen finner, men du får fornemmelsen i fødderne, og skaber et godt udgangspunkt for at blive god til wakeboarding. Dette har vi hos Friluftsfreak selv gjort, og det er skide sjovt!

Hvis du ikke selv har en speedbåd, vandscooter eller er i nærheden af en kabelbane, hvor du kan prøve kræfter med wakeboarding, vil vi anbefale dig, at du sætter en dag af og tager til nærmeste kabelbane. Du kan som oftest købe 15 – 30 minutter på en kabelbane, og så får du hurtigt en fornemmelse af, om sporten er noget for dig.

skimboard-efter-baad
Skimboard efter speedbåd - kan anbefales!

Udstyr til wakeboarding

Vi kom ovenover meget forsigtigt ind på udstyr, som du kan have brug for, når du skal ud på wakeboard. Som alle andre vil gøre, anbefaler vi selvfølgelig, at du anskaffer dig en god svømme- eller redningsvest. Det er naturligvis for sikkerhedens skyld, men samtidig er det også lovkrav, at du bærer vest, når du færdes på vandet – ellers kan du ende med en bøde, og det er ærgerlige penge. Derudover, hjælper en svømmevest også med at holde på varmen og holder dig samtidig flydende, så du kan spare på kræfterne og bruge dem på wakeboarding i stedet. Win-win!

Under din rednings- eller svømmevest, skal du selvfølgelig have en våddragt på, medmindre Danmark har flottet sig og tilbudt os en solskinsdag med +28 grader, men det sker sjældent – det ved du.. Ifør dig derfor en tyndere våddragt hvis du tager afsted i sommerperioden og en tykkere, hvis det er i de koldere måneder. Fryser du fødder eller hænder, anbefaler vi, at du køber et par neopren sko og neopren handsker.

En god hjelm til at beskytte hovedet, har du nok aldrig hørt er en dårlig ide – og det er det heller ikke, når du står på wakeboard. Wakeboard er en ekstremsport, og som i alle andre ekstremsportsgrene, kan man slå sig, hvis man kommer galt afsted. Anskaf dig derfor en vandsportshjelm, som er god i vand.

Hvilken størrelse wakeboard skal jeg have?

En af de første faktorer du skal tage stilling til, når du skal vælge det bedste wakeboard for dig, er størrelsen. Størrelsen betyder her brættes længde.

 

Kortere wakeboards

Her får du et langsommere wakeboard, som ikke glider nær så godt gennem vandet som et langt. Men det er samtidig nemmere at vende i luften, hvis du skal øve tricks og hoppe, dog er det sværere at lande grundet den mindre kontaktflade, som wakeboardet har.

 

Længere wakeboards

Disse boards er nemmere at stå på, og er i særdeleshed velegnet til begyndere. Et længere wakeboard har en større kontaktflade, og giver dig god opdrift samt fart. Modsat et kort wakeboard, er det sværere at lave tricks, hoppe og dreje i luften. 

Til gengæld er wakeboardet mere stabilt, og kontaktfladen gør landinger nemmere.

Kropsvægt (kg) Wakeboard længde (cm)
10-30
111-120
20-40
120-130
30-50
124-134
50-70
134-138
65-75
136-139
75-85
137-143
85-100
142-146
95-125
145

Wakeboard bindinger

Wakeboard bindinger – også kaldet støvler – forbinder wakeboardet til surferens fødder, og er absolut nødvendige. Bindingerne er enten skruet fast på brættet eller hægtet i med et system.

Bindingerne skal sidde fast på foden og ikke sidde for løst, men samtidig må de heller ikke være for stramme eller klemme. Du skal have dem på i længere tid af gangen, hvorfor de ikke skal give dig smerter. Visse støvler og bindinger til wakeboards er tilpasset skostørrelser, mens andre er one-size, som passer til alle.

Støvlernes flex spiller en vigtig rolle, når du skal vælge de rigtige bindinger. Her vil du opleve, at wakeboard bindinger spænder vidt fra stive til meget fleksible, og samtidig har forskellige effekter og fordele, når du står på wakeboard.

 

Stive bindinger

Sikrer dig et godt greb – også når du har fart på. Samtidig er disse gode til at carve.

 

Fleksible bindinger

Her får du et par wakeboard bindinger, som er gode til begyndere samt udføre tricks.

Stilarter og lukkesystemer på wakeboard bindinger

Der findes en række forskellige bindinger på markedet. Disse adskiller sig hovedsageligt i deres form og lukkesystem. Her er de slags wakeboard bindinger, vi finder vigtigst:

 

Open Toe

Disse støvler er åbne foran til tæerne. De velegner sig derfor godt, hvis der er op til flere personer, som skal benytte sig af wakeboard bindingerne, da de passer forskellige skostørrelser. Disse bindinger er desuden også gode til børn og juniorer.

 

Closed Toe

Wakeboard bindinger med lukkede tæer ligner mere eller mindre snowboardstøvler. De giver dig et godt greb, og sidder præcist til foden – det føles godt. Det giver dig samtidig også mere kontrol over dit wakeboard, da du med en closed toe binding får mere bevægelse og følelse med boardet.

Hvis du også står på wakeboard om vinteren, er closed toe bindinger helt klart at anbefale. Grundet deres lukkethed får du meget mere varme end med open toe.

 

System Bindings

Denne type minder mere om snowboarding. I modsætning til de andre bindinger, er skoen her ikke skruet fast i brættet. Du har derimod en binding, som bruges til at fastgøre dine støvler.

Bindingen strammes derefter ind, og du kan dernæst tilpasse støvlerne mere konkret. Fordelen er, at du kan gå i dine støvler og nemt, enkelt og hurtigt komme ind og ud af dine wakeboard bindinger.

 

Fastener

Her har du den super enkelte model, hvis du ikke gider snøre dine støvler. Her strammer du blot snørebåndene med en twist lock. Nemt, hurtigt og du sparer en masse tid.

 

Velcro

Du kender velcroskoen. Ingen snørebånd blot en velcrolukning, som skal trækkes over – og så kan du gå i gang. Easy!

Wakeboard udstyr og tilbehør

Vi mener ikke, at wakeboardet er nok i sig selv. Du skal også have andet udstyr for at komme i gang med sporten. Hermed følgende:

Den bedste wakeboard vest

En vest er essentiel, når du dyrker wakeboarding. Den beskytter kroppen ved eventuelle stød, og giver samtidig opdrift i vandet. What’s not to like? På kabelbaner er svømmeveste også oftest en forudsætning for, at du må bruge banen.

Tip: Veste til wakeboard fungerer ikke som normale svømme- eller redningsveste, da de ikke holder dig helt oven vande.

SURFMORE Svømmevest 2.0

649 DKK

 ✓ Wakeboard vest med 50N samt ISO-certificeret

 Tætsiddende & behagelig komfortsurfmore-sup-svommevest

✓ Designet til vandsport: wakeboard, SUP, surf

 

 

TIL BUTIK

Den bedste wakeboard hjelm

Sikkerhed først, altid! Beskyt derfor dit hoved med en wakeboard hjelm i tilfælde af du skulle falde. Når du køber en vandsportshjelm, skal du sørge for at den sidder godt til, men hverken sidder løst eller klemmer på hovedet. Derudover skal vandet kunne løbe af hjelmen, hvorfor vi anbefaler en decideret vandsportshjelm.

PROLIMIT Universal Vandsportshjelm

479 DKK

 ✓ CE-godkendt & designet til vandsport

 Hjelm til wakeboard & surfprolimit-universal-vandsportshjelm

✓ Størrelser: S, M, L

 

 

TIL BUTIK

Wakeboard mærker

Du vil opleve en del forskellige mærker, når du leder efter det bedste wakeboard. Blandt de bedste og mest populære wakeboard mærker, finder du følgende: O´Brien, Jobe, Hyperlite, Ronix, Liquid Force, Slingshot, Byerly, CTRL og Mesle.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om wakeboards

 

Hvad skal jeg bruge for at stå på wakeboard?

På havet eller i fjorden: Wakeboard med bindinger, en rednings- eller svømmevest, hjelm reb med håndtag samt en båd. 

På en kabelbane: Wakeboard med bindinger, svømmevest og hjelm.

 

Hvordan kan jeg lære at wakeboarde?

Ved at øve dig gang på gang. Hvis du vil have yderligere hjælp, kan du også tage et kursus på en kabelbane, hvor du får decideret vejledning.

 

Hvad er forskellen mellem vandski og wakeboard?

Når du står på vandski har du én vandski pr. fod. Med wakeboarding har du ét bræt, som du bliver spændt fast på med begge fødder.

 

Er hjelme obligatorisk til wakeboarding?

Ja, i hvert fald hvis du står ved et kabelsystem. Hvis du har din egen båd, er det ikke, men vi anbefaler naturligvis stadig, at du anskaffer dig en vandsportshjelm.

 

Er det obligatorisk at bære wakeboard vest?

På en wakeboard kabelbane er det et krav, for at du må benytte banen. Hvis du har din egen båd og står på havet eller limfjorden, er det også, da det ellers kan resultere i en bøde. Det er lovkrav at bære redningsvest, når du færdes på vandet.

 

Kan børn stå på wakeboard?

Ja, børn og junior kan også stå på wakeboard. Du vil også finde wakeboards, som er designet til junior og børn, så de små også kan være med.