Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dutch Oven

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Sidst opdateret: [year] | Denne artikel indeholder annoncer
jetboard-limfjorden-4
maj 3, 2023

Så snart de første varme solstråler rammer dig, kommer du i godt humør og folk trækkes ud i naturen. Den bedste tid på året begynder, især for folk der vilde med at grille og lave mad i naturen. Er du frisk på at prøve kræfter med noget andet end den traditionelle kul- eller gasgrill, bør du prøve en dutch oven. Med denne kan du lave de fineste retter, når det gælder stegning, bagning og madlavning generelt.

En dutch oven giver mulighed for at tilberede næsten alle retter i naturen, som tidligere kun kunne tilberedes på komfuret eller i ovnen. Se vores bedst i test af dutch oven, og bliv meget klogere på valget af de bedste dutch ovens.

Læs også vores test af bålgryder.

Dutch Oven Test: Top 5 Bedste Dutch Ovens

petromax-dutch-oven-ft6

1. Petromax Dutch Oven FT6

Bedste allround dutch oven

Pris: 599 DKK

Med en dutch oven i støbejern fra Petromax kan du ikke galt i byen. Den kommer med en robust hank, tre ben for stabilitet, samt et termometerhul til at kontrollere temperaturen.

Volumen på 5,5L
Materiale af støbejern
God stabilitet & høj holdbarhed
Håndtag er varmeledende
TIL BUTIK
petromax-dutch-oven-ft3

2. Petromax Dutch Oven FT3

Bedste billige dutch oven

Pris: 375 DKK

Her får du en mindre dutch oven af slagsen, men stadig fra velkendte Petromax. I FT3 modellen er gryden 1,8L, medens låget rummer 0,7L. Desuden designet med termometerhul.

Volumen på 1,6L
Multifunktionelt låg
Fremstillet i støbejern
Lavere volumen end alternativer
TIL BUTIK
petromax-dutch-oven-ft9

3. Petromax FT9 Dutch Oven

Bedste premium dutch oven

Pris: 675 DKK

Med denne dutch oven fra Petromax får du en støbejernsgryde, som er rummelig, aldsidig i brug til madlavning og samtidig masser af stabilitet.

Volumen på 7,5L
Alsidig størrelse
God stabilitet & multifunktionelt låg
Vægten
TIL BUTIK
petromax-ft18-dutch-oven

4. Petromax Dutch Oven FT18

Bedste store dutch oven

Pris: 1.199 DKK

Denne støbejernsgryde fra Petromax kan indeholde hele 18 liter, hvorfor du nemt kan lave mad til større forsamlinger. Desuden også udviklet med hank og termometerhul.

Lav mad til større forsamlinger
Volumen på 18L
Multifunktionelt låg & flot design
Høj vægt
TIL BUTIK
petromax-dutch-oven-ft1

5. Petromax Dutch Oven FT1

Bedste lille dutch oven

Pris: 275 DKK

Grundet den lavere vægt kan du transportere denne dutch oven rundt, men får samtidig al kvaliteten, som Petromax har at byde på. Perfekt til 1-2 personer.

Lille størrelse & transportabel
Materiale af støbejern
Multifunktionelt låg
Lille volumen
TIL BUTIK

Hvad er en dutch oven, og hvad bruges den til?

En dutch oven går også under navnet, hollandsk ovn og er en støbejernsgryde. De klassiske dutch ovens har tre fødder og et låg. Du kan bruge dem til at lave mad uden for på grillen eller over bålet. Ved hjælp af kul placeret under og oven på din dutch oven, bliver støbejernet opvarmet og varmen fordeles jævnt.

Der findes også dutch ovens uden fødder, som du kan bruge til komfuret og ovnen. Men skal du bruge gryden udenfor, giver fødder en høj grad af stabilitet til gryden, som kan være nødvendigt. Materialet i en dutch oven gør gryden til et næsten uforgængeligt køkkenredskab, hvori du kan lave langt de fleste og lækre retter.

Hvordan laver jeg mad med en dutch oven?

Som tidligere nævnt, består en dutch oven af en gryde med tre ben og et støbejernslåg. Fødderne giver dig et stabilt ståsted og samtidig mulighed for at placere kul eller briketter under gryden. Disse kan du også lægge på låget, hvilket skaber over- og undervarme som i en traditionel ovn. Eftersom støbejern optager og lagrer varmen særligt godt, tilberedes maden jævnt på alle sider.

At tilberede måltider i en hollandsk ovn er forholdsvis enkelt og ligetil: Læg din mad, f.eks. En steg direkte i gryden og fyld den med lidt vand. Læg nu låg på, og sæt din dutch oven på gløderne. Afhængig af maden, bør gryden hvile et par timer. Sørg for, at låget åbnes så lidt som muligt, da varmen ellers vil gå tabt. Størstedelen af dutch ovens har en lille fordybning, hvor du kan stikke et termometer igennem. Når den ønskede temperatur er nået, er måltidet klar.

dutch-oven-bedst-i-testFordele og ulemper ved dutch ovens

Fordele

 • Høj kvalitet og holdbarhed
 • Stort udvalg af modeller og designs
 • Skånsom tilberedning af maden
 • Jævn varmefordeling
 • Konstant temperatur
 • Mulighed for over- og undervarme
 • Mange forskellige tilberedningsmuligheder til retter
 • Låg kan anvendes som serveringsfad
 • Lav vedligeholdelsesindsats

Ulemper

 • Høj vægt
 • Ikke alle dutch ovens er velegnede til ovn eller komfur
 • Indbrænding kan være nødvendigt

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af dutch oven?

Før du går ud og køber en hollandsk ovn, er der et par spørgsmål, du bør stille dig selv, som vil hjælpe med at udelukke nogle dutch ovens, så du kan finde frem til den bedste for dig. De vigtigste faktorer, når det gælder køb af dutch oven er følgende:

 • Materiale
 • Overfladebehandling
 • Størrelse
 • Fødder
 • Form
 • Bærehåndtag med fordybning

Er du nysgerrig på ovenstående, skal du helt klart læse med. Vi kommer ind på alle kriterierne i detaljer, og forklarer alle de vigtige funktioner for dig i mindre detaljer.

Materiale - Hvor solid skal en dutch oven være?

En dutch oven er en tung støbejernsgryde og er udelukkende lavet af massivt støbejern. De vigtigste kvalitetstræk her er materialetykkelsen, porer og en lav densitet af støbefejl pr. cm².

Du kan nemt tjekke materialetykkelsen ved at tage låget af gryden og tage fat om yder- og indervæggen med én hånd. Her kan man allerede nogenlunde mærke, hvor tykke siderne og bunden i den hollandske ovn er. Vægten giver også en indikation af materialets styrke. En ordentlig dutch oven med en kapacitet på omkring 12 liter vejer i gennemsnit omkring 12 kg. Jo tungere, jo mere massiv!

Hele funktionen af ​​en dutch oven er baseret på tykkelsen af ​​materialet. Når kullet lægges på låget og/eller under gryden, varmes materialet op, så varmen fordeles jævnt over hele gryden. Den særligt jævne over- og undervarme er en af ​​de vigtigste fordele ved at lave mad i en dutch oven.

Overfladebehandling

På grund af sit materiale er en dutch oven, i modsætning til f.eks. en gryde i rustfrit stål, tilbøjelig til rustpletter.

Et af de vigtigste punkter ved dutch ovens er derfor vedligeholdelsen af ​​støbejernsgryden. Gryden smøres indvendigt og udvendigt med en passende olie (rapsolie, kokosolie eller solsikkeolie) og brændes derefter i pejsen, på grillen eller i ovnen. Dette lukker støbejernets porer, så der ikke kan trænge mere fugt ind, og der kan derfor ikke udvikles rust. Jo oftere processen gentages, jo tykkere og bedre patina. Over tid udvikler hyppig brug automatisk en tyk patina, som beskytter gryden optimalt og samtidig opnår en god non-stick effekt.

Størrelse - Hvor stor en dutch oven har jeg brug for?

Forskellige producenter tilbyder hver især en bred vifte af forskellige størrelser, når det gælder dutch ovens. Når du kigger på modelnavne for gryderne, antydes kapaciteten oftest.

Når du leder efter den perfekte størrelse for dig, bør du overveje, hvad du skal bruge din gryde til. Skal du f.eks. lave mad til større forsamlinger, bør du vælge en stor dutch oven og er det blot til familien, kan du med fordel vælge en mindre af slagsen.

Dutch oven med eller uden fødder?

Der findes generelt to typer af dutch ovens: med fødder og uden fødder.

Det eneste, der betyder noget her, er anvendelsesområdet og den tilgængelige plads. En dutch oven i støbejern, er stort set velegnet til alle former for varmekilder. Det betyder, at den kan placeres direkte i pejsen, opvarmes på grillen, hænges over bål med et bålstativ, sættes over et bålfad eller bruges i ovnen. Fødderne er ikke en fordel alle steder, hvorfor du bør overveje, hvilken variant der passer bedst til dine personlige præferencer, inden du køber den.

Hvilken form skal min dutch oven have?

Formen på den hollandske ovn er primært baseret på dine egne behov og krav. I lighed med de forskellige gryder i køkkenet derhjemme, er det også tilfældet med en dutch oven i grillkøkkenet.

Den runde dutch oven er det perfekte valg til at tilberede solide supper eller større mængder kød. Lige så anvendelig som gryder og stege i forskellige størrelser i køkkenet, er gryden ideel til en række forskellige retter i det udendørs køkken. Der er endda plads til brød i en dutch oven, og det kan blive bagt perfekt takket være den øverste varme.

De runde dutch ovens er uden tvivl de mest populære, hvorfor de næsten også fås i alle slags størrelser.

Dutch oven med håndtag

Med et bærehåndtag på din dutch oven, har du mulighed for at transportere gryden rundt. I de fleste tilfælde er bærehåndtaget allerede solidt fastgjort til den hollandske ovn, og kan blot foldes ned til siden.

Tilbehør til dutch oven

For at du får en kanon oplevelse med madlavning i naturen, bør du købe det rigtige og mest nødvendige tilbehør. Herunder får du et overblik af det vigtigste tilbehør til din dutch oven:

 • Lågløfter til støbejernslåg
 • Grillhandsker
 • Kogeske
 • Skraber til dutch oven

Det er forholdsvis vigtigt at have en lågløfter til din dutch oven. Den gør, at du kan løfte og lægge låget på den varme gryde helt uden besvær. Derudover bør du naturligvis også have et par grillhandsker, så du har styr på sikkerheden.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om dutch oven

Hvordan rengør og plejer jeg en dutch oven?

Når du skal rengøre din dutch oven, bør du aldrig bruge opvaskemiddel eller andre rengøringsmidler. Rengøringsmidlerne ødelægger den følsomme patina, som hurtigt kan føre til rust og beskadige støbejernet.

For at undgå rust bør du kun rengøre din dutch oven med lunkent vand og en blød svamp. Hvis der er fastbrændte madrester, fyldes gryden op med vand og varmes herefter op. Dette vil løsne snavset.

Hvilken størrelse dutch oven skal jeg vælge?

Når det kommer til størrelsen på din dutch oven, spiller antallet af mennesker, du vil lave mad til en væsentlig rolle.

Laver du mad til 2 - 5 mennesker, anbefales en kapacitet på omkring 4 til 5 liter. Vil du lave mad til 8-10 eller flere mennesker, bør du have en dutch oven med en kapacitet på 9-10 liter eller endda mere.

Hvad koster en dutch oven?

En dutch oven koster fra omkring 250 kr. for de billigste, og de dyreste modeller kan ende op i over 2.000 kr.

Prisen på en dutch oven afhænger hovedsageligt af størrelse, kvalitet og mærket. Hvis du er ny inden for udstyr til udendørs madlavning, bør du sikre dig at produkterne har tilstrækkeligt med tilbehør. Komplette sæt med gryder i flere størrelser kan også være prisen værd, hvis du har det med at vil tilberede forskellige mængder.

Hvor kan jeg købe en god dutch oven?

Uanset om du ønsker at købe en dutch oven online eller i en fysisk butik, er der masser af muligheder. Der findes forskellige webshops, hvor de har et større udvalg af dutch oven, men også i byggemarkeder, finder gryderne.

Hvad hedder en dutch oven på dansk?

En dutch oven kaldes også for en støbejernsgryde eller direkte oversat, "hollandsk oven". 

Giv din mening til kende:

Hvad synes du om indlægget?
FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram