Vandrestøvler

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Er du en passioneret vandrer, skal du naturligvis have de bedste vandrestøvler, som passer perfekt til dig. Gode vandrestøvler byder på god støtte, og gør enhver vandretur til en sand fornøjelse.

Vandrestøvler Test: Top 5 Bedste Vandrestøvler Til Herre Og Dame

scarpa-boreas-gtx
Annonce

1. Scarpa Boreas GTX

Bedste vandrestøvler
Pris: 1.348 DKK

Den lette og komfortable halvstøvle fra Scarpa er en slidstærk, åndbar og vandtæt vandrestøvle til dame og herre. Med disse vandtætte vandrestøvler kan du klare det meste, uanset om det er skov, sti eller det begynder at regne. Scarpa Boreas GTX® kommer med en Vibram® XS Trek sål og vejer samlet 950 gram.

100% vandtæt med Gore-Tex
God stødabsorbering & høj komfort
EVA sål
Fås kun i to farver
haglofs-skuta-mid-proof-eco
Annonce

2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Bedste billige vandrestøvler
Pris: 883 DKK

Med disse lette vandrestøvler fra Haglöfs får du et par velsiddende, komfortable og ekstremt slidstærke vandrestøvler. De er 100% vandtætte, åndbare og passer til langt de fleste fødder. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco er designet med en SpEVA™ mellemsål og en Asics® Hike Wet Grip AHAR+ sål for ekstra god komfort og pasform.

Meget værdi for pengene
100% vandtæthed
Masser af greb
Ingen Gore-Tex
revolutionrace-phantom-trail-mid
Annonce

3. RevolutionRace Phantom Trail Mid

Bedste premium vandrestøvler
Pris: 1.299 DKK

Lette vandrestøvler der kombinerer stabiliteten fra vandrestøvler med fleksibiliteten i løbesko. Udviklet med god støddæmpning og godt greb på græs, sten og grus. Kommer med en ekstra Trimfit™ indersål.

Læs vores test af RevolutionRace Phantom Trail Mid vandrestøvler.

100% vandtæt med Hypershell®
Lav vægt
Slidstærk & åndbar fodseng i PU
Høj pris
keen-targhee-iii-mid-wp
Annonce

4. Keen Targhee III Mid WP

Bedste brede vandrestøvler
Pris: Fra 997 DKK

I disse trekking vandrestøvler får du et par robuste og 100% vandtætte vandrestøvler, som har en god pasform samt et optimalt snøresystem. Designet med formstøbt EVA. Keen Targhee III Mid WP kommer med AirMesh™ foring og KEEN.DRY® membran for vandtæthed og god pasform.

100% vandtæt med KEEN.DRY® -membran
Komfortabelt & slidstærk foring af AirMesh™
Opbygget med udgangspunkt i fodens anatomi
Høj vægt
salomon-quest-4-gtx
Annonce

5. Salomon Quest 4

Bedste vandrestøvler til dame og herre
Pris: Fra 1.147 DKK

Med disse vandrestøvler fra Salomon, Quest 4, får du et par robuste støvler med masser af støtte, 100% vandtæt og åndbar Gore-Tex membran. De fås både til dame og herre. Salomon Quest er designet med Mud Contagrip® sål, SensiFit™ lukning og Cambrelle® foring for dejlig komfort.

Gore-Tex giver 100% vandtæthed
Støddæmpende EnergyCell™ mellemsål
Slidstærke vandrestøvler
Prisen

Indholdsfortegnelse

Det kan dog være en labyrint at finde ud af, hvilke vandrestøvler som er gode, og det vil vi i denne bedst i test af vandrestøvler hjælpe dig med. Udvalget af vandrestøvler er noget så omfattende, at det ikke kun er designet, som ændrer sig på de forskellige modeller.

I sidste ende handler det om at finde de bedste vandrestøvler, hvor du får mest værdi for pengene, samt hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten. I denne test præsenterer og anbefaler Friluftsfreak de mest populære modeller på markedet, og kommer derudover ind på alle vigtige faktorer, når du skal købe vandrestøvler.

Tjekliste til køb af vandrestøvler

Sål: Afhængigt af hvilken sål vandrestøvler har, får du et ekstremt godt greb på stier og grusveje.

Højde: Her tales der om selve højden på støvlens skaft, dvs. Hvor langt den går op. Her findes der både lave, medium og høje vandrestøvler.

Vandtæt: De fleste modeller er vandtætte, hvilket betyder, at de kan bruges, selv når det regner. En vandtæt vandrestøvler foretrækkes, da du kan begå dig i al slags vejr med disse, og ikke skal være bange for at få våde fødder.

Kvalitet: Vandrestøvler af høj kvalitet kombinerer alle positive egenskaber: åndbarhed, vandtæt, skridsikker.

Hvad er vandrestøvler?

Vandrestøvler har flere navne og er også kendt under outdoor støvler eller trekking støvler, som anvendes til dig, der elsker at vandre. En vandrestøvle skal sørge for at beskytte dine fødder og ankler under din vandretur, men samtidig også føles behagelig at have på.

Vandrestøvler kan ikke udelukkende anvendes til at vandre, men også til jagt, vandring i bjerge, plantager, skove eller generelt udendørsaktiviteter. Med tiden er vandrestøvler desuden blevet bedre og bedre, da producenter konstant har formået at udvikle støvlerne, så de giver mere støtte, bedre snørresystem ved snørrebåndene, samt beskytter fødderne mod genstande i naturen eller holder dine fødder og sokker tørre, når det regner.

I dag findes der rigtig mange forskellige typer af vandrestøvler, som er produceret og designet af forskellige mærker.

Hvorfor skal jeg købe vandrestøvler?

Kan du lide at vandre, er der allerede en grund til, at du skal have dig et par gode vandrestøvler. Vi forsøger ikke at sige, at du ikke kan nyde vandreture, hvis ikke du har et par vandrestøvler, for det kan du sagtens, men finder du de bedste vandrestøvler til dig, vil du blot få en bedre tur - og som dine fødder ovenikøbet vil takke dig for.

Dine fødder får dig fremad, når du vandrer, og derfor er det essentielt at anskaffe sig et par gode vandrestøvler, som kan gøre dette lettere for dine fødder. Derudover skåner vandrestøvler også dine fødder, og vil endda kunne få dig til at gå bedre og længere vandreture i Danmark og udland.

vandrestovler-bedst-i-test

Sådan køber du de rigtige vandrestøvler

Vandrestøvler designes og produceres til vandre- og trekkingture. Det betyder dog ikke, at de udelukkende kan bruges til disse aktiviteter, men også mange andre grundet deres fordele.

Der er mange fordele ved at få et par gode vandrestøvler, men der er også altid en ulempe eller to. Vi har samlet de væsentligste fordele og ulemper ved vandrestøvler herunder, så du kan danne dig et overblik:

Fordele og ulemper ved vandrestøvler til dame og herre

Fordele

 • Vandrestøvler giver et godt greb grundet deres skridsikre sål og dybe profil

 • Måden hvorpå vandrestøvler bindes, bindingsteknikken, øger grebet

 • Vandrestøvler med lavere skaft giver et sneaker “look”, og kan sagtens også bruges til en gåtur eller længere vandretur

 • Vandrestøvler med højt skaft forhindrer vridning idet støvlen går længere op af benet, hvorfor disse støvler også egner sig til vandring i bjerge

 • Vandrestøvler er som oftest vandtætte, og kan anvendes i regnvejr

Ulemper

 • Vandrestøvler er relativt tunge og derfor mindre egnede til hverdagsbrug

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af vandrestøvler?

For at finde din egen vinder i vores bedst i test af vandrestøvler, skal følgende købskriterier overholdes:

 • Skaft

 • Sål

 • Materiale

 • Vejrbestandighed

 • Størrelse

 • Vægt

Skaft: Hvad er forskellen?

Højden på skaftet indikerer ikke kun, hvor god støtte der er i vandrestøvlen, heraf specielt til anklerne. Højden på skaftet er samtidig med til at bestemme, hvilket terræn vandrestøvlen er egnet til:

Flade vandresko

Trekking vandresko omtales også som flade sko, hvis ikke skaftet når over anklen. Denne variant anbefales til fladt terræn. Takket være en fleksibel sål giver denne vandresko mere bevægelsesfrihed, men er samtidig også lettere. En flad vandresko er desuden også meget populær, hvis du camperer. Er du på udkig efter vandresko, kan du læse vores guide til de bedste vandresko.

Højt skaft

Vandrestøvler med højt skaft når over anklen, og giver et rigtig godt hold og støtte. Vandrer du i alpint terræn, skal du benytte denne vandrestøvle. Støvlerne kommer som oftest med en stiv sål og det høje skaft forhindrer, at der komme sten og sne ned i vandrestøvlen.

Sål: Hvilke typer af såle findes der?

Sålen er lige så vigtig som højden på skaftet. Vandrestøvler er designet til forskellige underlag af stier og anvendelser, hvorfor der også er forskel på sålene, som vi kommer ind på herunder:

Ydersål: Materiale og egenskaber

Ydersålen på vandrestøvler er ansvarlig for at skabe et godt greb. Derfor skal den også have en dyb og gribende profil, så du står godt fast på underlaget. En af måderne hvorpå, at dette kan opnås, er gennem brug af det rigtige materiale. Her anvendes gummi som oftest til at opnå en gribende og skridsikker sål.

Gummi giver den fordel, at sålen bliver mere slidstærk. Med den rigtige blanding af materialer er trekking vandrestøvler skabt og designet til alle fire årstider, hvorfor du ikke behøver have flere par stående i garderoben. For at dine vandrestøvler også er egnet til vinteren, og du kan komme helskindet igennem, udvikler flere og flere producenter vandrestøvler, der forhindrer at du glider på is.

Mellemsål: Dæmpning for sunde led

Mellemsålen har til opgave at dæmpe og for at opnå dette, benytter producenterne sig af enten PU eller EVA. PU har en stærkere dæmpning, mens EVA anses for at være mere robust og modstandsdygtig over for ældning.

Materiale: Hvilket materiale er vandrestøvler lavet af?

Helt grundlæggende kan vandrestøvler laves på flere måde, blandt andet som en helt klassisk sko af læder eller som en moderne sko af tekstil.

Vandrestøvler i læder

Mange forbinder ofte vandrestøvler i læder som den ægte vandrestøvle, men dette behøver den ikke nødvendigvis at være. Der er flere typer af læder, som anvendes til produceringen, heraf nubuck læder, ruskind, terracare, yak eller ruskind.

Vandrestøvler af læder vil med tiden komme til at tilpasse sig foden, hvilket forhindrer tæerne i at gøre ondt eller danne vabler. Læder er samtidig også stærkt, holdbart og modstandsdygtigt, samt vejrbestandige og åndbare, hvilket er gode kriterier, når man overordnet set kigger på, hvad der gør en vandrestøvle god. Læder gør derudover også rengøring utrolig let.

Eftersmøring med læderfedt kan være nødvendigt med jævne mellemrum. Derudover er vandrestøvler i læder oftest også tungere, da læder er tungt og vejer mere end andre materialer. Kommer du ud i regnvejr, tager det lang tid, før et par våde læderstøvler begynder at tørre.

Vandrestøvler i mesh

Mesh er et kunstigt materiale, som både har fordele og ulemper. Materialet er let og fleksibelt, hvilket giver enormt meget komfort i en vandrestøvle, men samtidig er materialet mindre robust end læder.

Vandrestøvler i cordura

Condura er en registreret syntetisk fiber med forskellige fordele og ulemper.

Materialet er lettere end læder, hvilket giver dig en god og let vandrestøvle, der er behagelig at have på, når det gælder længere ture og samtidig mindre vægt. Den er derudover også meget robust og fivefast i det. Vandrestøvler i cordura er dog ikke særlig modstandsdygtige over for UV-stråler.

Andre materialer til vandrestøvler?

Ovenstående er ikke de eneste materialer, som du finder i vandrestøvler. Producenter bruger også følgende materialer som indvending foring:

 • Gore-Tex

 • Mesh

 • Tekstil

 • Læder

Læder og mesh er altid første anbefaling, hvis du vandrer i varmt klima. Begge materialer er dog mindre vandtætte, hvorfor de ikke egner sig til længerevarende regnvejr.

Gore-Tex er derimod et godt valg til koldere dage og er samtidig også vandtæt. Vandrestøvler med Gore-Tex har normalt tilføjelsen, GTX, i deres produktnavn.

Hvor vejrbestandig er vandrestøvler?

Afhængig af det anvendte materiale i vandrestøvler er de enten slet ikke vandtætte eller 100% vandtætte. De fleste mærker og producenter benytter sig af en Gore-Tex membram, hvilket sikrer en vandtæt vandrestøvle.

Størrelse: Hvilke størrelser er der til vandrestøvler?

Vandrestøvler laves både til voksne og børn. Udover de almindelige størrelser som vi kender, findes der også støvler til bredere fødder. For at finde den rigtige størrelse fra sortimentet, bør du være opmærksom på følgende:

 • Tæerne må ikke røre den forreste del af støvlen. Først da kan vabler forebygges. Samtidig må støvlerne naturligvis heller ikke være for store, så foden kan glide frem.

 • Hælen skal altid være tæt omsluttet af støvlen, dette er med til at forhindre at hælen glider. Ved hælglidning bevæger hælen sig, hvilket kan give hudafskrabninger eller vabler.

 • Den perfekte størrelse er ikke kun vigtig for børn. Følsomme fødder har altid brug for de helt rigtige støvler.

Vægt: Hvor tung er vandrestøvler?

Vægten på vandrestøvler afhænger som oftest af formen på støvlen. Vandrestøvler med et medium-højt skaft er lette, og vejer ofte over 200 gram. Et højt skaft kan også veje helt op til 900 gram eller mere, især hvis de udelukkende er fremstillet af læder.

Er der forskel på vandrestøvler til damer og herrer?

Ja, det er der! Der kan være store forskelle, når du vælger en vandrestøvle til herre sammenlignet med dame, selvom mange af de grundlæggende funktioner, egenskaber og design ofte er de samme. Vandrestøvler modellerne fra populære producenter og mærker har ofte de samme navne, men med modeller, der er specifikt designet til kvinder og mænd.

Selvom modellerne kan være vidt forskellige og tilpasset direkte til det specifikke køn, finder du også versioner, som er designet som unisex modeller, så de både kan passe til mænd og kvinder. De væsentligste forskelle når vi sammenligner modeller til herrer og damer er følgende:

Pasform

Vandrestøvler til herrer og damer er som normalt designet med hensyn til den typiske form og størrelse, som du finder hos henholdsvis kvinder og mænd. Kvinder har ofte en smallere hæl og en bredere forfod, hvilket er anderledes hos mændene. Hvis du vil sikre dig selv, at du får den optimale og ultimativt bedste pasform i et par vandrestøvler, bør du vælge en model, der er designet til dit køn og fødder.

Størrelse

Når vi taler størrelser, er der også en forskel. Støvler til damer er dimensioneret efter kvindelige skostørrelser og -længder, der ofte er en del mindre sammenlignet med versioner til herrer.

Design

Der kan også være forskelle i design og farver, hvormed damer godt kan foretrække mere feminine og farverige modeller med mønstre, er herreversionerne ofte lavet i et mere neutralt og robust design.

Konklusion på vandrestøvler til damer og herrer

Vandrestøvler kommer i mange forskellige former, designs og med hver deres funktioner og egenskaber. Det omfattende udvalg fra producenter gør det svært at finde de bedste vandrestøvler. I vores bedst i test af vandrestøvler har vi præsenteret en sammenligning af de bedste vandrestøvler til herre og dame, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at finde det rette par.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om vandrestøvler

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!