Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Er du en passioneret vandrer, skal du naturligvis have de bedste vandrestøvler, som passer perfekt til dig. Gode vandrestøvler byder på god støtte, og gør enhver vandretur til en sand fornøjelse.

Det kan dog være en labyrint at finde ud af, hvilke vandrestøvler som er gode, og det vil vi i denne bedst i test af vandrestøvler hjælpe dig med. Udvalget af vandrestøvler er noget så omfattende, at det ikke kun er designet, som ændrer sig på de forskellige modeller.

I sidste ende handler det om at finde de bedste vandrestøvler, hvor du får mest værdi for pengene, samt hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten. I denne test præsenterer og anbefaler Friluftsfreak de mest populære modeller på markedet, og kommer derudover ind på alle vigtige faktorer, når du skal købe vandrestøvler.

Læs også vores bedst i test af vandrestøvler til dame og vandrestøvler til herre.

Vandrestøvler Test: Top 5 Bedste Vandrestøvler

scarpa-boreas-gtx

1. Scarpa Boreas GTX

Bedste allround vandrestøvler

Pris: 1.167 DKK

Den lette og komfortable halvstøvle fra Scarpa er en slidstærk, åndbar og vandtæt vandrestøvle til dame og herre. Med disse vandtætte vandrestøvler kan du klare det meste, uanset om det er skov, sti eller det begynder at regne.

100% vandtæt med Gore-Tex
God stødabsorbering & høj komfort
EVA sål
Fås kun i to farve
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
haglofs-skuta-mid-proof-eco
Bedste billige vandrestøvler

Pris: 883 DKK

Med disse lette vandrestøvler fra Haglöfs får du et par velsiddende, komfortable og ekstremt slidstærke vandrestøvler. De er 100% vandtætte, åndbare og passer til langt de fleste fødder. Fås til herre og dame, samt i tre forskellige farver.

Lav pris
100% vandtæthed
Masser af greb
Ingen Gore-Tex
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
revolutionrace-phantom-trail-mid

3. RevolutionRace Phantom Trail Mid

Bedste premium vandrestøvler

Pris: 1.299 DKK

Lette vandrestøvler der kombinerer stabiliteten fra vandrestøvler med fleksibiliteten i løbesko. Udviklet med god støddæmpning og godt greb på græs, sten og grus. Kommer med en ekstra Trimfit™ indersål.

100% vandtæt med Hypershell®
Lav vægt
Slidstærk & åndbar fodseng i PU
Høj pris
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
keen-targhee-iii-mid-wp

4. Keen Targhee III Mid WP

Bedste brede vandrestøvler

Pris: 1.049 DKK

I disse trekking vandrestøvler får du et par robuste og 100% vandtætte vandrestøvler, som har en god pasform samt et optimalt snøresystem. Designet med formstøbt EVA.

100% vandtæt med KEEN.DRY® -membran
Komfortabelt & slidstærk foring af AirMesh™
Opbygget med udgangspunkt i fodens anatomi
Høj vægt
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
salomon-quest-4-gtx

5. Salomon Quest 4

Bedste vandrestøvler til dame og herre

Pris: 1.399 DKK

Med disse vandrestøvler fra Salomon, Quest 4, får du et par robuste støvler med masser af støtte, 100% vandtæt og åndbar Gore-Tex membran. De fås både til dame og herre.

Gore-Tex giver 100% vandtæthed
Støddæmpende EnergyCell™ mellemsål
Slidstærke vandrestøvler
Høj pris
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)

Tjekliste til køb af vandrestøvler

Sål: Afhængigt af hvilken sål vandrestøvler har, får du et ekstremt godt greb på stier og grusveje.

Højde: Her tales der om selve højden på støvlens skaft, dvs. Hvor langt den går op. Her findes der både lave, medium og høje vandrestøvler.

Vandtæt: De fleste modeller er vandtætte, hvilket betyder, at de kan bruges, selv når det regner. En vandtæt vandrestøvler foretrækkes, da du kan begå dig i al slags vejr med disse, og ikke skal være bange for at få våde fødder.

Kvalitet: Vandrestøvler af høj kvalitet kombinerer alle positive egenskaber: åndbarhed, vandtæt, skridsikker.

Hvad er vandrestøvler?

Vandrestøvler har flere navne og er også kendt under outdoor støvler eller trekking støvler, som anvendes til dig, der elsker at vandre. En vandrestøvle skal sørge for at beskytte dine fødder og ankler under din vandretur, men samtidig også føles behagelig at have på.

Vandrestøvler kan ikke udelukkende anvendes til at vandre, men også til jagt, vandring i bjerge, plantager, skove eller generelt udendørsaktiviteter. Med tiden er vandrestøvler desuden blevet bedre og bedre, da producenter konstant har formået at udvikle støvlerne, så de giver mere støtte, bedre snørresystem ved snørrebåndene, samt beskytter fødderne mod genstande i naturen eller holder dine fødder og sokker tørre, når det regner.

I dag findes der rigtig mange forskellige typer af vandrestøvler, som er produceret og designet af forskellige mærker.

Hvorfor skal jeg købe vandrestøvler?

Kan du lide at vandre, er der allerede en grund til, at du skal have dig et par gode vandrestøvler. Vi forsøger ikke at sige, at du ikke kan nyde vandreture, hvis ikke du har et par vandrestøvler, for det kan du sagtens, men finder du de bedste vandrestøvler til dig, vil du blot få en bedre tur - og som dine fødder ovenikøbet vil takke dig for.

Dine fødder får dig fremad, når du vandrer, og derfor er det essentielt at anskaffe sig et par gode vandrestøvler, som kan gøre dette lettere for dine fødder. Derudover skåner vandrestøvler også dine fødder, og vil endda kunne få dig til at gå bedre og længere vandreture i Danmark og udland.

 

vandrestovler-bedst-i-test

Sådan køber du de rigtige vandrestøvler

Vandrestøvler designes og produceres til vandre- og trekkingture. Det betyder dog ikke, at de udelukkende kan bruges til disse aktiviteter, men også mange andre grundet deres fordele.

Der er mange fordele ved at få et par gode vandrestøvler, men der er også altid en ulempe eller to. Vi har samlet de væsentligste fordele og ulemper ved vandrestøvler herunder, så du kan danne dig et overblik:

Fordele og ulemper ved vandrestøvler

Fordele

  • Vandrestøvler giver et godt greb grundet deres skridsikre sål og dybe profil
  • Måden hvorpå vandrestøvler bindes, bindingsteknikken, øger grebet
  • Vandrestøvler med lavere skaft giver et sneaker “look”, og kan sagtens også bruges til en gåtur eller længere vandretur
  • Vandrestøvler med højt skaft forhindrer vridning idet støvlen går længere op af benet, hvorfor disse støvler også egner sig til vandring i bjerge
  • Vandrestøvler er som oftest vandtætte, og kan anvendes i regnvejr

Ulemper

  • Vandrestøvler er relativt tunge og derfor mindre egnede til hverdagsbrug

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af vandrestøvler?

For at finde din egen vinder i vores bedst i test af vandrestøvler, skal følgende købskriterier overholdes:

  • Skaft
  • Sål
  • Materiale
  • Vejrbestandighed
  • Størrelse
  • Vægt

Skaft: Hvad er forskellen?

Højden på skaftet indikerer ikke kun, hvor god støtte der er i vandrestøvlen, heraf specielt til anklerne. Højden på skaftet er samtidig med til at bestemme, hvilket terræn vandrestøvlen er egnet til:

Flade vandresko

Trekking vandresko omtales også som flade sko, hvis ikke skaftet når over anklen. Denne variant anbefales til fladt terræn. Takket være en fleksibel sål giver denne vandresko mere bevægelsesfrihed, men er samtidig også lettere. En flad vandresko er desuden også meget populær, hvis du camperer. Er du på udkig efter vandresko, kan du læse vores guide til de bedste vandresko.

Højt skaft

Vandrestøvler med højt skaft når over anklen, og giver et rigtig godt hold og støtte. Vandrer du i alpint terræn, skal du benytte denne vandrestøvle. Støvlerne kommer som oftest med en stiv sål og det høje skaft forhindrer, at der komme sten og sne ned i vandrestøvlen.

Sål: Hvilke typer af såle findes der?

Sålen er lige så vigtig som højden på skaftet. Vandrestøvler er designet til forskellige underlag af stier og anvendelser, hvorfor der også er forskel på sålene, som vi kommer ind på herunder:

Ydersål: Materiale og egenskaber

Ydersålen på vandrestøvler er ansvarlig for at skabe et godt greb. Derfor skal den også have en dyb og gribende profil, så du står godt fast på underlaget. En af måderne hvorpå, at dette kan opnås, er gennem brug af det rigtige materiale. Her anvendes gummi som oftest til at opnå en gribende og skridsikker sål.

Gummi giver den fordel, at sålen bliver mere slidstærk. Med den rigtige blanding af materialer er trekking vandrestøvler skabt og designet til alle fire årstider, hvorfor du ikke behøver have flere par stående i garderoben. For at dine vandrestøvler også er egnet til vinteren, og du kan komme helskindet igennem, udvikler flere og flere producenter vandrestøvler, der forhindrer at du glider på is.

Mellemsål: Dæmpning for sunde led

Mellemsålen har til opgave at dæmpe og for at opnå dette, benytter producenterne sig af enten PU eller EVA. PU har en stærkere dæmpning, mens EVA anses for at være mere robust og modstandsdygtig over for ældning.

Materiale: Hvilket materiale er vandrestøvler lavet af?

Helt grundlæggende kan vandrestøvler laves på flere måde, blandt andet som en helt klassisk sko af læder eller som en moderne sko af tekstil.

Vandrestøvler i læder

Mange forbinder ofte vandrestøvler i læder som den ægte vandrestøvle, men dette behøver den ikke nødvendigvis at være. Der er flere typer af læder, som anvendes til produceringen, heraf nubuck læder, ruskind, terracare, yak eller ruskind.

Vandrestøvler af læder vil med tiden komme til at tilpasse sig foden, hvilket forhindrer tæerne i at gøre ondt eller danne vabler. Læder er samtidig også stærkt, holdbart og modstandsdygtigt, samt vejrbestandige og åndbare, hvilket er gode kriterier, når man overordnet set kigger på, hvad der gør en vandrestøvle god. Læder gør derudover også rengøring utrolig let.

Eftersmøring med læderfedt kan være nødvendigt med jævne mellemrum. Derudover er vandrestøvler i læder oftest også tungere, da læder er tungt og vejer mere end andre materialer. Kommer du ud i regnvejr, tager det lang tid, før et par våde læderstøvler begynder at tørre.

Vandrestøvler i mesh

Mesh er et kunstigt materiale, som både har fordele og ulemper. Materialet er let og fleksibelt, hvilket giver enormt meget komfort i en vandrestøvle, men samtidig er materialet mindre robust end læder.

Vandrestøvler i cordura

Condura er en registreret syntetisk fiber med forskellige fordele og ulemper.

Materialet er lettere end læder, hvilket giver dig en god og let vandrestøvle, der er behagelig at have på, når det gælder længere ture og samtidig mindre vægt. Den er derudover også meget robust og fivefast i det. Vandrestøvler i cordura er dog ikke særlig modstandsdygtige over for UV-stråler.

Andre materialer til vandrestøvler?

Ovenstående er ikke de eneste materialer, som du finder i vandrestøvler. Producenter bruger også følgende materialer som indvending foring:

  • Gore-Tex
  • Mesh
  • Tekstil
  • Læder

Læder og mesh er altid første anbefaling, hvis du vandrer i varmt klima. Begge materialer er dog mindre vandtætte, hvorfor de ikke egner sig til længerevarende regnvejr.

Gore-Tex er derimod et godt valg til koldere dage og er samtidig også vandtæt. Vandrestøvler med Gore-Tex har normalt tilføjelsen, GTX, i deres produktnavn.

Hvor vejrbestandig er vandrestøvler?

Afhængig af det anvendte materiale i vandrestøvler er de enten slet ikke vandtætte eller 100% vandtætte. De fleste mærker og producenter benytter sig af en Gore-Tex membram, hvilket sikrer en vandtæt vandrestøvle.

Størrelse: Hvilke størrelser er der til vandrestøvler?

Vandrestøvler laves både til voksne og børn. Udover de almindelige størrelser som vi kender, findes der også støvler til bredere fødder. For at finde den rigtige størrelse fra sortimentet, bør du være opmærksom på følgende:

  • Tæerne må ikke røre den forreste del af støvlen. Først da kan vabler forebygges. Samtidig må støvlerne naturligvis heller ikke være for store, så foden kan glide frem.
  • Hælen skal altid være tæt omsluttet af støvlen, dette er med til at forhindre at hælen glider. Ved hælglidning bevæger hælen sig, hvilket kan give hudafskrabninger eller vabler.
  • Den perfekte størrelse er ikke kun vigtig for børn. Følsomme fødder har altid brug for de helt rigtige støvler.

Vægt: Hvor tung er vandrestøvler?

Vægten på vandrestøvler afhænger som oftest af formen på støvlen. Vandrestøvler med et medium-højt skaft er lette, og vejer ofte over 200 gram. Et højt skaft kan også veje helt op til 900 gram eller mere, især hvis de udelukkende er fremstillet af læder.

Konklusion på vandrestøvler

Vandrestøvler kommer i mange forskellige former, designs og med hver deres funktioner og egenskaber. Det omfattende udvalg fra producenter gør det svært at finde de bedste vandrestøvler. I vores bedst i test af vandrestøvler har vi præsenteret en sammenligning af de bedste vandrestøvler til herre og dame, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at finde det rette par.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om vandrestøvler

Hvad skal du overveje ved køb af vandrestøvler?

Vandrestøvler er opdelt i to kategorier: Der findes vandrestøvler til simple stier og vandreruter, som ligner lave vandresko og har en fleksibel sål.

Den anden kategori kan også klare et mere barsk terræn, og har en stiv sål, samt et højere skaft. For at forhindre glidning i hælen, skal vandrestøvler sidde perfekt.

Hvorfor vælge høje vandrestøvler?

Vandrestøvler med et højt skaft strækker sig op til anklerne og giver beskyttelse mod eventuelle forstuvninger, og giver samtidig en god støtte til anklerne. Hvis du vandrer i bjerge, bør du derfor altid bruge vandrestøvler med højt skaft.

Hvad gør vandrestøvler gode?

Gode vandrestøvler giver dig støtte på alle stier og er vandtætte. Det er derfor ikke noget problem, hvis der kommer regnvejr, eller du skal krydse et vandløb. Derudover skal vandrestøvlen sidde perfekt, så der ikke dannes vabler. 

Hvor meget koster gode vandrestøvler?

Prisen på vandrestøvler ligger mellem 500 - 3000 kr. Jo højere du bevæger dig op på prisen, desto mere kvalitet og komfort, kan du også forvente at få.

Hvem egner vandrestøvler sig til?

Skal du en tur op i bjergene, er det altid værd at kigge efter par gode vandrestøvler. Går du på jævne stier med sten og grus, egner vandrestøvler sig også her, da de giver et godt greb.

Hvilke vandrestøvler anbefales?

Hvis du leder efter de bedste vandrestøvler på markedet, skal du sikre dig, at de er vandafvisende og har et godt greb på enhver sti. Afhængig af hvor du vandrer, kan du vælge mellem vandrestøvler med højt eller mellemhøjt skaft.

Hvordan rengør, plejer og vasker man vandrestøvler?

Først og fremmest skal du starte med at fjerne eventuelt snavs, der kan være på vandrestøvlen med en blød børste. Herefter skal du rengøre støvlerne med lunkent vand, lad dem tørre og derefter gnide dem ind i en plejecreme eller lædervoks, afhængig af hvilken type vandrestøvler du har. Du skal IKKE vaske dine vandrestøvler i en vaskemaskine.

Hvilken størrelse vandrestøvler skal jeg købe?

De fleste eksperter på området anbefaler, at du vælger en størrelse større, og det samme gør vi hos Friluftsfreak. Du skal dog altid prøve vandrestøvlerne på, før du køber dem.

Når du prøver dem, skal du være opmærksom på at mellemfoden skal sidde tæt mod støvlen, men ikke for stramt. Tæerne skal kunne bevæge sig og der skal være mindst 1 centimeter plads tilbage. Hælen skal desuden være lukket for at forhindre glidning i hælen.

Er alle vandrestøvler vandtætte?

Nej, det er de ikke. Det er dog ofte tendensen hos producenterne, at de designer og fremstiller vandrestøvler, som er vandtætte. Derfor vælger de fleste også en vandtæt membram, hvilket ofte er Gore-Tex. 

Hvor kan jeg købe gode vandresko?

Der er både online og fysiske butikker, såsom Spejdersport, Friluftslageret, Friluftsland, Eventyrsport, m.fl., hvor du kan købe gode og blandt de bedste vandrestøvler på markedet. Disse butikker forhandler alle de kendte mærker af vandrestøvler, og samtidig kan du få professionnel rådgivning til at træffe den bedste beslutning.

Hvad kan man gøre ved knirkende vandrestøvler?

Det ses ofte at de knirker, når de er helt nye. Det kan ofte hjælpe at få gået dem til, og hvis det ikke fungerer, kan du smøre støvlerne ind i voks eller fedt, som kan hjælpe på det.

Hvilke kendte producenter og mærker af vandrestøvler findes der?

Følgende producenter og mærker tilbyder vandrestøvler af høj kvalitet til forskellige underlag:

  • Keen
  • Salomon
  • Hoka
  • Lowa
  • Scarpa
  • Columbia
  • Haglöfs
  • Jack Wolfskin
  • Ecco
  • Meindl

Giv din mening til kende:

Hvad synes du om indlægget?
FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram