Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Drikkedunk

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Mennesker kan overleve længe uden mad eller vand, men du bør faktisk som udgangspunkt drikke mindst to liter væske om dagen. For at du drikker nok i din hverdag, bør du anskaffe dig en god drikkedunk, som du kan tage med dig rundt.

Drikkedunk Test: Top 5 Bedste Drikkedunke

nalgene-wide-mouth-sustain-1l-drikkedunk
Annonce

1. Nalgene Mouth Sustain 1L

Bedste drikkedunk i test
Pris: 119 DKK

Nalgene Mouth Sustain er en drikkedunk på 1L, der både fås med wide og narrow åbning. Det er en all-time bestseller hos Nalgene, og drikkedunken er både BPA- og BPS-fri samt fremstillet i ISCC-certificeret plast, som ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer. På Nalgene Mouth Sustain drikkedunken har du også et måleskema, så du kan se, hvor meget væske, der er i dunken.

BPA- & BPS-fri plastmateriale
50% geninvundet & ISCC-certificeret plast
Stort udvalg af farver, størrelser & åbninger
Kommer ikke med karabin
treklife-drikkeflaske-alu
Annonce

2. Treklife Drikkeflaske Alu

Bedste billige drikkedunk
Pris: Fra 39 DKK

Treklife drikkeflasken fås i hhv. 500 ml og 1 liter samt i mange forskellige farver. Her får du en drikkedunk i aluminium, som både er letvægtig og hårdfør samt kommer med låg med karabinhage, så du kan spænde den fast til f.eks. rygsækken. Treklife drikkeflasken har følgende dimensioner: 26 x 8 x 8 cm.

Fremstillet i letvægtig & hårdfør aluminium
Inklusiv karabinhage
Mange farver & flere størrelser
Design tiltaler ikke alle
lifestraw-go-2-0-2-stage-drikkedunk-650-ml
Annonce

3. Lifestraw GO 2.0 2-stage

Bedste premium drikkedunk
Pris: 349 DKK

Med Lifestraw GO 2-stage får du en drikkedunk, der fjerner 99.99% af alle baktier (kolera, E.coli, salmonella samt 99.99% af alle protozoa (parasitter). Drikkedunken er BPA- og kemikaliefri samt lavet med hulfilter, der filtrerer minimum 1000 liter vand (op til 4000 l) samt kulfilter, der filtrerer op til 100 liter vand. Lifestraw GO 2-stage reducerer også uklarhed i vandet og kommer med karabin.

Læs vores test af Lifestraw GO 2.0 2-stage drikkedunk.

Fjerner 99.99% af alle bakterier & protozoa
BPA- & kemikaliefri
Filtrering af vand & reduceirng af turbiditet
Prisen
yeti-rambler-35-oz-straw-mug
Annonce

4. YETI Rambler Straw Mug

Bedste drikkedunk med sugerør
Pris: 349 DKK

Med YETI Rambler Straw Mug får du en drikkedunk med sugerør, der er fremstillet i 18/8 rustfri ædelstål med vakuumisolering, og så passer den perfekt i kopholderen. Denne drikkedunk med sugerør fra YETI kommer med håndtag, er oplagt til iskaffe og andre kolde drikke, og så fås den i mange forskellige farver.

18/8 rustfrit ædelstål & vakuumisoleret
Passer perfekt i kopholder
Fås i mange farver
Prisen
Annonce

5. CamelBak Eddy+

Bedste CamelBak drikkedunk
Pris: 159 DKK

CamelBak Eddy+ er en letvægtig og hårdfør drikkedunk, der er fremstillet i BPA, BPS og BPA-fri materialer samt kommer med et brugervenligt bærehåndtag. Med Eddy+ drikkedunken fra CamelBak er du sikret en god drikkedunk, der kan gå i opvaskemaskinen, er lækkefri og samtidig spildefri. CamelBak Eddy+ kommer i et hav af forskellige farver.

Fri for BPA, BPS og BPF
Tåler opvaskemaskine
Vandflow på over 25% mere end andre dunke
Uden karabin

Indholdsfortegnelse

Er du en outdoor freak, er en genanvendelig drikkedunk et must! Derudover er det vigtigt, at du får væske nok, hvorfor du bør have en drikkedunk med dig, uanset hvor du befinder dig.

Vi ved godt, at der findes en lang række forskellige drikkedunke på markedet, og de kommer i et hav af størrelser, med hver deres funktioner og fra forskellige mærker. I denne bedst i test af drikkedunke kigger vi på de vigtigste købskriterier, når du skal finde din personlige favorit.

Tjekliste til køb af drikkedunk

Udvalget af drikkedunke er stort, hvilket gør det sværere at spore sig ind på hvilke, som egentlig er de bedste på markedet. Vi har herunder udarbejdet en lille tjekliste, du kan følge, når du skal finde den bedste drikkedunk, som passer til dig og dine behov.

Transport: Den optimale drikkedunk er lækagesikker, og kan derfor transporteres i enhver position, uden at der kommer væske ud.

Modeller: Der findes meget forskelligt og også modeller som er miljøvenlige, BPA-fri, men også typer, der kan fjerne bakterier, pesticider, m.m.

Størrelse: Forskellige størrelser sikrer, at der er drikkedunke til børn, voksne, såvel som til f.eks. lange vandreture.

Funktioner: En drikkedunk skal være stødsikker, nem at rengøre og gøre det nemt at have vand med på farten, uanset om det er til hverdagsbrug, sport eller noget tredje.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af drikkedunk

En drikkedunk er ikke kun nødvendig, når du er på farten. Den kan også bruges hjemme, på kontoret eller på dagens gåtur. Der findes dog ikke kun én type af drikkedunk, men ekstremt mange forskellige modeller.

Producenterne gør alt for at sikre, at alle formål er dækket. Af denne grund har en drikkedunk følgende fordele og ulemper:

Fordele

  • Visse modeller velegner sig også til vand med brus

  • Stropper på drikkedunken kan sikre, at den ikke bliver væk under f.eks. træning

  • Vandet forbliver køligt i flere timer

  • Lækagesikker, så vandet ikke flyder ud

  • Nem at rengøre

  • Kan åbnes med en hånd

Ulemper

  • Visse drikkedunke lukker ikke særlig godt

  • Kuldioxid slipper ud til det fri

  • Kan være svære at rengøre

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en drikkedunk?

Selvom drikkedunke i sidste ende udfører den samme opgave, bør du følgende kriterier og funktioner tages i betragtning, når du skal finde den, som passer bedst til dig:

  • Stabilitet
  • Anvendelsesområde
  • Funktioner
  • Håndtering
  • Materiale
  • Fyldningsmængde
  • Højde og vægt
  • Design
  • Stabilitet

Stabilitet

En drikkedunk kan hurtigt falde på gulvet, og ikke kun under træning. Hvis du for eksempel har flasken med i en vandrerygsæk, rygsæk eller taske, kan du risikere, at flasken får et slag eller stød.

En god drikkedunk skal kunne holde til, at den får slag og stød, der kan beskadige. I værste fald kan der komme en bule, men flasken må aldrig gå i stykker, for så er det ikke en god drikkedunk.

Skal du primært bruge den på vandreture, camping og andet, bør du vælge et robust materiale eller f.eks. en termoflaske, som er oplagt til brug som dette.

drikkedunk-bedst-i-test

Anvendelsesområde

En drikkedunk eller vandflaske, som de også kaldes, har selvfølgelig den funktion, at den slukker din tørst og det er gældende for alle. Men der findes dog stadig drikkedunke som egner sig til forskellige formål:

Sport

Dyrker du sport, skal kroppen naturligvis have en masse væske. Derfor bør du også vælge en flaske, som har en høj volumen, så du ikke hele tiden skal fylde drikkedunken op. Derudover skal flasken være let, og eventuelt gerne med en håndrem, så du nemt kan holde den under din sportstræning.

Derudover har drikkedunke til sport enten en skridsikker belægning eller en fordybning i midten. Dette garanterer, at dunken ligger solidt i hånden i enhver situation.

Forskellige producenter har opfundet en speciel funktion til atleter, nemlig en dobbeltbund. Her kan tilsætningsstoffer opbevares, f.eks. dextrose, brusetabletter eller andet.

Vandring og trekking

Til en vandretur eller vandreferie gælder tilsvarende krav som til sport. Visse producenter laver også deres drikkedunke med karabinhager, så de nemt kan hænges på vandrerygsækken, så du nemt kan få fat i den.

Cykeltur

Mangler du en god drikkedunk til din cykeltur, bør du vælge en hætte, der kan åbnes med munden eller med én hånd. Derudover er det vigtigt, at den passer i en drikkedunk holder til cykel.

Drikkedunk til arbejde

En god vandflaske til din daglige pendling kan være lidt tungere, og kan også have en mere kompleks lukning. Disse modeller er ofte mere elegante og større.

Vandflasker og drikkedunke til børn

Drikkedunke til børn er som oftest mindre. Det vigtigste er, at dine børn selv kan åbne og lukke drikkedunken uden problemer.

Til bilture

Hvis drikkedunken skal bruges under kørslen, skal den ikke kun have enhåndslukning. Det vigtigste her er, at den passer ned i holderen i bilen.

Funktioner

Lækagesikker: En drikkedunk bør selvfølgelig være tæt, uanset hvordan du transporterer den.

Skruelåg: En vandflaske med skruelåg er nem at bruge, da låget let kan skrues af. Derudover er denne type drikkedunk nem at rengøre, fordi den har en stor åbning. Bakterier har samtidig ringe chance for at etablere sig. Ulempen ved disse lukninger er, at de har en stor drikkeåbning.

Håndtag: Store drikkedunke har ofte et håndtag monteret på siden, så du på let vis kan bære det rundt. Det er især nyttigt ved store volumener på to liter eller mindre, da flasken bliver meget tung i dette tilfælde.

Håndtering

Sikring: Drikkedunke af høj kvalitet kan aktiveres ved hjælp af en skyder (lidt ala en skydedør). Åbningen kan da kun aktiveres, hvis skyderen er åbnet på forhånd - og ellers kommer der intet vand ud.

Rengøring: Visse modeller af drikkedunke kan nemt gå i opvaskemaskinen, mens andre skal vaskes i hånden. Uanset hvad er det vigtigt, at ikke kun flasken, men især drikkeåbningen kan renses.

Isolering: Isolering opnås gennem en dobbeltvægget konstruktion, og holder vand varmt i op til 24 timer.

Materiale

Disse er materialerne, som oftest bliver anvendt til drikkedunke og vandflasker:

Glas

Glas er den mest bæredygtige løsning, men også den tungeste og mest usikre. Glas går som oftest også i stykker, hvis du taber det. 

Plastik

Plast er let og brudsikkert. Det er derfor mange producenter er afhængige af dette materiale. Derudover er det vigtigt, at der anvendes BPA-fri plast.

Rustfrit stål

Rustfrit stål er robust og let. Det forhindrer samtidig også bakterier i at sætte sig og bruges ofte i isolerede flasker.

Aluminium

Aluminium er også let, men mindre robust. Hvis du taber en flaske af aluminium, vil der ofte komme buler.

Godt tip: Alle materialer fører til forskellige designs, hvorfor valget af materiale spiller en væsentlig rolle, når du skal vælge drikkedunk. 

Fyldningsmængde

Drikkedunkens kapacitet eller volumen kan være ekstremt vigtig, hvis du er på vandretur. Så længe du har mulighed for at fylde vand i igen, kan det fint være en lille flaske. Men har du ikke mulighed for nyt vand hele tiden, bør du have en større flaske.

Producenter tilbyder både små drikkedunke med en lille størrelse på 500 ml og store flasker på 1 liter og derover. De største vandflasker rummer omkring 5 liter, og er særligt velegnede til længere campingture.

Højde og vægt

Under en campingtur eller på arbejde spiller vægten en mindre rolle. Hvis drikkedunken skal være tilgængelig under en sportsaktivitet, er en lav vægt og en lille størrelse afgørende.

Udover størrelsen er formen på flasken også vigtig. Mange producenter bruger en bred flaske, så højden bliver lavere. Smallere modeller er primært velegnede til de udvendige lommer på en rygsæk.

Design

Drikker du ikke nok vand på daglig basis, bør du være opmærksom på et passende design, der gør det nemt og enkelt at indtage væske. Kan du lide designet, vil du bruge den mere, og dermed får din krop også nok væske.

Kendte mærker og producenter af drikkedunke

Nalgene
Lifestraw
ORIAMO
Covacure
Root7
Kombukka
Katadyn
Ghonlzin
Westmark
Endurance
Nike
Contigo
Whistler
Virtus
Salomon
CamelBak
Stanley
Highlander
OMM
Yummii Yummii
Primus
Montane
Ion8
Trespass
LifeVenture

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om drikkedunke

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!