Vandrestave

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Vandreture er ikke altid bare blot en fornøjelse, men kan også kræve tåre og sved. Trekking ture er trendy. Danskere bliver i dag stadig trukket med på lange vandreruter af venner og familie for at være aktive. Vandring er noget, som har udviklet sig ekstremt, og flere har taget sporten til sig.

Vandrestave Test: Top 5 Bedste Vandrestave

Vandrestave-Black-Diamond-Trail-Ergo-Cork-2
Annonce

1. Black Diamond Trail Black

Bedste vandrestave
Pris: 599 DKK

Klassiske og populære vandrestave fra anerkendte, Black Diamond. Let justering, FlickLock justerbarhed og formstøbt EVA skum håndgreb. Black Diamond Trail Back vandrestavene har en brugslængde på 100-140 cm, vejer 242 gram pr. stav og fås i flere farver.

Fremstillet i hårdfør aluminium
Nemme at justere samt folde
Formstøbt greb/håndtag
Design tiltaler ikke alle
treklife-trail-vandrestave
Annonce

2. Treklife Trail

Bedste billige vandrestave
Pris: 179 DKK

I Treklife Trail får du et par gode vandrestave til backpacking og outdoor. De er fremstillet i letvægts aluminium, nemme at indstille og har et solidt grip samt justerbare stropper til hænderne. Treklife Trail vandrestavene vejer 275 gram pr. stk, er nemme at indstille og kommer som et sæt af 2 stk.

Designet til udelivet og vandreturen
Letvægts aluminium
Kommer med gummifødder og baskets
Fås kun i sort
Vandrestave-Black-Diamond-Distance-Carbon
Annonce

3. Black Diamond Distance Carbon Z

Bedste premium vandrestave
Pris: 1.005 DKK

Blandt verdens mest populære letvægts vandrestave med en vægt på 150 gram pr. stav, finder du Black Diamond Distance Carbon Z vandrestavene. Med disse får du et nedre greb af EVA-skum, der samtidig er ergonomisk designet. Derudover er Black Diamond Distance Carbon Z fremstillet med 100% kulfiber skaft.

Foldbare vandrestave
100% kulfiber skaft
Nedre greb fremstillet i EVA-skum
Høj pris
Trespass-Transduo-vandrestave
Annonce

4. Trespass Transduo

Bedste sammenklappelige vandrestave
Pris: 249 DKK

Gode og billige vandrestave fra Trespass i hårdfør og letvægtig aluminium. Trespass Transduo Twin-pak vejer 320 gram pr. stav, er designet med anti-shock teknologi og har formstøbte gummihåndtag for ekstra komfort. Transduo Twinpak vandrestavene fra Trespass er lavet i letvægts, hårdfør aluminium.

Sammenklappelige vandrestave
Håndtag formstøbt i gummi
Anti-shock teknologi
Fås kun i metallic design
highlander-isle-of-mull-vandrestave
Annonce

5. Highlander Isle of Mull

Bedste vandrestave til ældre
Pris: 249 DKK

Med disse Isle of Mull vandrestave fra skotske Highlander får du anti-chok mekanisme, juserbar længde med twist-justering, gummi-fødder er inkluderet og carbon stål spids. Highlander Isle of Mull vandrestavene har en længde på 69-140 cm, er fremstillet i 6062 aluminium med stærkt greb og har en lav vægt på 315 gram pr. stav.

God komfort og støtte på vandreturen
Funktionelt PVC håndtag
315 gram pr. stav
Ikke lavet i carbon

Indholdsfortegnelse

Ud over det rigtige fodtøj og tilstrækkelig med proviant, bør et par vandrestave også være en del af din bagage på din næste vandrerute. Vandrestavene er med til at hjælpe dig på vanskelige og krævende ruter i den friske luft. Men hvad skal de små hjælpere kunne? Hvad er egentlig forskellen mellem foldestave og teleskopstave? Og hvordan finder du det perfekte par vandrestave til din næste ferie eller vandretur?

Kun med den rette know-how får du den trofaste turkammerat, du leder efter og har brug for, især i stejlt terræn. I den følgende test af vandrestave præsenterer vi 5 aktuelle modeller og giver omfattende købsråd længere nede i teksten. Herefter skulle det være nemt at finde de perfekte vandrestave til din næste tur i naturen.

Hvilke forskellige modeller af vandrestave findes der?

Hvis du har problemer med dine led eller vejer lidt mere, kan vandrestave tilbyde dig støtte på vandre- og trekkingture – både på op- og nedstigningen. Men ikke kun ældre og tungere vandrere har gavn af at benytte vandrestave på vandreture. Flere og flere friluftsentusiaster bruger hjælpemidler, såsom stavgangsstave på vandreture. De fås i forskellige udgaver, så den rigtige model er tilgængelig til ethvert formål. Der findes dog også specielle modeller til stavgang, og vandrestave bruges også nogle gange til trailløb. Med de rigtige vandresko, trailsko eller vandrestøvler sikres et sikkert fodfæste i terrænet. De fleste vandrestave har håndstropper, der øger komforten på længere vandreture. For et sikkert greb bør du lade dine hænder glide ned i løkkerne nedefra – så kan du gribe godt om vandrestaven.

Hvad skal man overveje ved håndtag på vandrestave?

Håndtagene kan være lavet af forskellige materialer. Prisbillige producenter er primært afhængige af syntetisk materiale – det er robust og holdbart, men gør også hænderne svedige og kan hurtigere give vabler. Håndtagene er ofte lavet af kork, så hænderne ikke kommer til at svede hurtigt, og dermed dannes der ikke ikke så let vabler. Derudover glider du ikke så hurtigt af med et korkgreb som med et plastikgreb. Kork holder dog ikke så længe som plastik, og det har en tendens til at se hurtigere snavset ud. Skumgreb giver de fleste fordele og næsten ingen ulemper. Skummaterialet er meget blødt, hvilket gør det behageligt og sikkert at holde ved. Med håndtag lavet af skum, vil du næsten ikke opleve vabler eller sved.

Vandrestave eller stavgangsstave, som de også kaldes, fås i faste længder med størrelsesforskelle på fem centimeter hver. Som et alternativ til dette er flere og flere teleskopstave blevet populære på markedet, hvis længde du frit kan variere. Dette kan være en fordel, når flere personer i forskellige højder bruger ét par vandrestave. På farten giver teleskopstave mulighed for præcist at justere længden afhængigt af terræn eller vandrehastighed. De er også kompakte og kan til tider bedre opbevares i din backpacker rygsæk, vandrerygsækvandtæt rygsæk eller drybag.

Hvilken længde vandrestave skal du have?

Selv eksperter er ikke altid enige om den helt præcise længde på vandrestave, hvilket er ansvarlig for effektiv brug af vandrestaven – og garanterer samtidig også den optimale bevægelse. I mellemtiden er der blevet udviklet en simpel formel, som beregnes ud fra højden (i centimeter) ganget med faktoren 0,66 (alternativt anbefales 0,67 eller 0,68).

Mens justerbare teleskopstave så præcist kan justeres til den beregnede størrelse, er det naturligvis ikke tilfældet med normale stavgangsstave, da de kun fås i faste længder. Hvis den beregnede værdi ligger nøjagtigt mellem to tilgængelige længder, er udendørs begyndere bedst stillet ved at bruge den mindre størrelse på vandrestavene. Erfarne eller atletiske vandrere vælger derimod ofte en lidt længere vandrestav.

Vandrestave: De vigtigste spørgsmål og svar

Hvilke typer vandrestave findes der?

Der er to typer vandrestave: foldbare vandrestave og teleskopstave til stavgang. Teleskopstave er stadig mere populære og lidt mere udbredte.

Teleskopstave: fastgørelse med klemmer eller skruer

Teleskopstave består af flere individuelle dele. De normalt tre aluminium segmenter holdes sammen af ​​klemmer eller skruer og kan skubbes ind i hinanden til opbevaring. Især klemmer er populære, fordi de nemt kan betjenes selv af børn – også med handsker. Der er både indvendige og udvendige klemmer. Med denne variant kan du også bedre udskifte enkelte dele.

Fordele og ulemper ved teleskopstave til stavgang

Fordele

 • Nemt at sætte sammen og skille ad

 • Enkelte dele kan nemt udskiftes

Ulemper

 • Højere vægt end foldestave

 • Mere tilbøjelige til at gå i stykker

Foldbare vandrestave: Fylder mindre og lavere vægt

Men sammenklappelige vandrestave har også deres fordele. De enkelte pindedele er forbundet med et tykt kabel indvendigt, som trænger sig ind under monteringen. Dette gør, at de foldbare vandrestave kun skal fastgøres med en trykknap. Da der hverken kræves skruer eller klemmer for at holde de foldbare vandrestave sammen, er de væsentligt lettere end den teleskopiske version. De består normalt af kulstof eller en højkvalitets aluminiumslegering. De har også en særlig lille størrelse. Sådan en stang kaldes også en Z-pol, fordi den minder om et “Z” under foldning.

Fordele og ulemper ved foldbare vandrestave

Fordele

 • Lettere end teleskopstænger

 • Foldbare og derfor nemmere at have med (vejer samt fylder mindre)

 • Nem montering og demontering af sammenklappelige vandrestave

Ulemper

 • Enkelte dele er ikke nemme at udskifte

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber vandrestave?

Følgende kriterier er vigtige, hvis du ønsker at købe vandrestave af høj kvalitet, som du vil kunne nyde og have i lang tid:

Type af vandrestave: Alt efter om du tør tage på længere eller kortere tur, anbefales forskellige typer af stavgangsstave. Jo længere du vandrer eller skal transportere vandrestavene, jo mere anbefales lette og foldbare vandrestave. Men teleskopstænger er nu også lavet i carbon, så nogle letvægtsmodeller kan også findes her.

Længde på stavgangsstave: Da vandrestave kan forlænges, kan de tilpasses individuelt til brugerens størrelse. Du kan finde ud af, hvilken længde der er optimal for dig, ved hjælp af for eksempel online beregnere og tabeller. Vandrestave har den rigtige længde, hvis du kan holde armen i en 90-graders vinkel, når du bruger dem. Går du ned ad bakke, kan stængerne være 5 til 10 cm længere, og skal du op ad bakke, skal de være kortere.

Håndtag: Inden du køber, skal du se nærmere på vandrestavenes håndtag og være særligt opmærksom på det anvendte materiale. Håndtag af rent plastik anbefales ikke, da de kan give vabler over tid. En gummibelægning er derfor absolut nødvendig, håndtag lavet af kork eller en skumpude er endnu bedre. Dette minimerer friktion og absorberer også sved. Endvidere skal håndtaget være ergonomisk formet og have en håndtagsrem.

Basket: Basket for enden af vandrestavene er særligt nødvendige til vandreture om vinteren, fordi de giver et bedre greb i sneen. Det er vigtigt, at disse er særligt brede. Det gør det nemmere at komme frem om vinteren. I stenet terræn kan man dog sidde fast med brede basket på vandrestavene, så man bør bytte dem til en smallere udgave. Modeller med adapter basket er derfor en mulig mulighed.

Gummifødder: Hvis du kan lide at vandre længere på asfalt, bør du sikre dig, at din vandrestave har gummifødder i bunden. Du kan blot fastgøre disse til dine stavgangsstave nedefra, og spidserne er beskyttet mod slitage.

Affjedring: Mange stavgangsstave har affjedring eller dæmpning, der reducerer vibrationer og dermed aflaster underarmene. Dette kan betale sig på længere ture. Jo stejlere terrænet er, jo mere usikkert kan vandrestavenes eftergivelse gøre gang. Derudover er vandrestave med affjedring som regel noget tungere og dyrere.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om vandrestave

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak