Vandrerygsæk

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkterne, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Så snart de første solstråler bryder gennem, og foråret meldes, mens naturen blomstrer, trækkes folk tilbage ud i det fri. Om det er i bjergene, på det flade land eller ved havet – heldigvis kan du vandre overalt i Danmark med en god vandrerygsæk. Og det styrker også immunforsvaret!

Vandrerygsæk Test: Top 5 Bedste Vandrerygsække

treklife-backpacker-rygsaek-65-l
Annonce

1. Treklife Backpacker 65L

Bedste vandrerygsæk
Pris: 799 DKK

Med Treklife Backpacker på 65L får du en god vandrerygsæk fremstillet i ripstop polyester, som samtidig er designet med gode sidelommer, EVA polstret skulderstropper og frontåbning. Treklife Backpacker 65L vejer 1690 gram og er det perfekte valg til soloeventyr og backpacking. Den kommer inkl. integreret regnslag.

EVA polstret skulderstropper
Praktiske lommer & inkl. regnslag
Flot design
Uden drikkesystem
trespass-trek-rygsaek-66-liter
Annonce

2. Trespass Trek 66L

Bedste billige vandrerygsæk
Pris: 449 DKK

Med denne vandrerygsæk fra Trespass får du masser af value for money. Trespass Trek vandrerygsækken på 66LL er designet med et let justerbart rygsystem og til en overkommelig pris. Skal du i gang med backpacking eller vandreture, er det den perfekte, billige mulighed.

Value for money
Let justerbart rygsystem
Fås i flere farver
Spænder & stropper kunne være bedre
osprey-atmos-ag-50
Annonce

3. Osprey Atmos/Aura AG 50L

Bedste premium vandreygsæk
Pris: Fra 1.777 DKK

Prisvindende og banebrydende vandreygsæk fra Osprey, som er udviklet med det unikke AntiGravity™ (AG) bæresystem. Kommer med regnslag og fås til dame og herre. Osprey Atmos og Aura AG er udviklet med stretch lommer og drikkesystem, så du hele tiden har adgang til vand.

AntiGravity™ 3D Suspension Mesh System
Stretch-lommer & drikkesystem
Aftageligt & integreret regnslag
Høj pris
Osprey-Talon-33-Rygsaek
Annonce

4. Osprey Talon 33L

Bedste letvægts vandrerygsæk
Pris: 1.087 DKK

Osprey er kendt for at lave vandrerygsække i verdensklasse, og deres Talon model er ingen undtagelse. Osprey Talon er udviklet med justerbar ryglængde, så du kan få optimal pasform og fit og er det oplagte valg til kortere dagsture. Derudover har den også reflekterende detaljer, så du er synlighed i mørke.

Perfekt til dagsture
Let justerbar ryglængde
Reflekssystem for synlighed
Ingen frontlynlås
osprey-hikelite-18
Annonce

5. Osprey Hikelite 26

Bedste vandreygsæk til dagsture
Pris: 747 DKK

Vandrerygsækken, Hikelite, fra Osprey er velsiddende og perfekt som dagtursrygsæk. Osprey Hikelite 26 kommer med mange funktionaliteter, såsom luftigt bæresystem, slidstærke materialer og forberedt til drikkesystem og er det oplagte valg til dagsture i Danmark og udland.

Aftagelig mavebælte & bæresystem
Justerbar brystrem
Kommer med regnslag
Design tiltaler ikke alle

Indholdsfortegnelse

Trods godt vejr, frisk luft og flotte landskaber kan én ting meget hurtigt ødelægge dit humør: Hvis din vandrerygsæk gnider, klemmer og giver rygsmerter, så er selv den mest nøje planlagte vandretur overstået hurtigere, end du tror.

For at forhindre dette, er det værd at tage et kig på vores test af vandrerygsække. Her præsenterer vi ikke kun de fem bedste udendørs vandrerygsække – herunder dags rygsække, touring rygsække og trekkingrygsække – men vi forklarer også, hvordan du finder den rigtige model til din vandretur, hvad du skal overveje, når du køber, og hvordan du bedst bruger din vandrerygsæk, så den kan medbringes uden problemer. I sidste ende beslutter du dig for en trofast ledsager, hvor din bagage er sikkert gemt væk på hver tur. Læs også vores guide til køb af vandtætte rygsække.

Hvilke typer vandrerygsække findes der?

Vandrerygsække er ikke kun forskellige i deres størrelse, men også i deres brug. Generelt skelnes der mellem såkaldte daypacks, touring rygsække og trekking rygsække – alle tre typer er kort præsenteret nedenfor:

Daypacks op til 35 l

Daypacks, som har en volumen på mellem 20 og 35 l, er blandt de mindste vandrerygsække. De er særligt velegnede til dagsture, hvor du vil tage en flaske vand, proviant, regnjakke eller skiftetøj med. De fleste af disse modeller har en mesh-ryg, som sikrer, at vandrerygsækken ikke hviler direkte på tøjet, så din ryg ikke sveder så hurtigt.

Touring rygsække op til 50 l

Hvis du vil ud og rejse med din vandrerygsæk i et par dage, bør du vælge en touring rygsæk med en volumen mellem 35 og 50 l. Med disse modeller er bæresystemet og hofteselen endnu mere stabil, så du uden problemer kan transportere mere vægt med vandrerygsækken. For deres størrelse er disse vandrerygsække overraskende lette og er derfor særdeles velegnede til bjergbestigning eller klatreture.

Trekking rygsække op til 110 l

Trekking rygsække er blandt de største modeller blandt vandrerygsække. De har en volumen på mellem 60 og 110 l og kræver derfor et højkvalitets bæresystem og velpolstrede stropper. I en trekking rygsæk kan du fx tage et 1- eller 2 personers telt, en sovepose, proviant og tøj med i et par dage eller længere. Så du har alt hvad du behøver til et trekking eventyr.

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en vandrerygsæk?

I bedste fald er vandrerygsække langsigtede ledsagere på dine udendørs ture, som er af god kvalitet, behagelige at bære og giver nok opbevaringsplads til alt dit udstyr. For at købe den rigtige vandrerygsæk er det værd at overveje følgende købskriterier:

 • Volumen: Din rygsæks volumen afhænger af, hvordan den bruges. En rygsæk med 30 liter volumen er tilstrækkeligt til dagsture, til flerdagsture bør det være op til 50 liter og vil du have endnu mere bagage som telte (læs også vores guide til 3 personers telt og 4 personers telt) og soveposer med, kan du bruge en trekking rygsæk med 60 liter eller mere.

 • Beskyttelse i regnen: Da solen ikke altid skinner, bør en god vandrerygsæk være vandtæt. Dette er tilfældet med de fleste modeller. Er materialet ikke i sig selv vandtæt, tilbyder producenterne ofte rygsæk betræk eller regnslag, som du kan trække over din vandrerygsæk udefra.

 • Bæresystem: Bæresystemet på vandrerygsække sikrer, at de stadig er nemme at bære på trods af deres høje vægt. Stropperne er normalt polstrede til dette. Overordnet består bæresystemet af en ramme, bagpladen og bærestropperne. Den ergonomisk formede hoftesele overfører sammen med rammen vægten til bækkenbenene. Dette gør rygsækken nemmere at bære, end hvis hele vægten lå på skuldrene. Simple daypacks har dog ikke dette hoftebælte, fordi de er designet til mindre volumen.

 • Ryglængde: Der er forskel på ryggens længde mellem mænd og kvinder, hvorfor mange producenter har udviklet modeller specielt til kvinder. Ryglængden er kortere end på herremodellerne. Derudover er skulderstropperne mere s-formede.

 • Mesh ryg: Det kan betale sig at vælge en vandrerygsæk med mesh ryg. Den såkaldte mesh-ryg sikrer, at rygsækken ikke hviler direkte på dit tøj. Takket være pladsen dette skaber, sveder du mindre på ryggen. I vores vandrerygsæk test finder du også modeller med mesh ryg.

 • Udstyr: Hvis du har meget bagage med dig, skal du have et godt system til opbevaring af dine ting. Til gengæld bliver det svært at finde noget i en stor trekking rygsæk. Du bør derfor være opmærksom på, hvor mange skillevægge og ekstra lommer din rygsæk har.

 • Fyldning: Typen af ​​fyldning eller åbning kan også være afgørende. Der skelnes mellem en top læsser, som læsses oppefra og så normalt lukkes med en snor eller ved at rulle åbningen op, frontadgang, hvor rygsækken læsses forfra og lukkes med lynlås, og en panellæsser som du kan lukke modellen med en lynlås i toppen. Nogle vandrerygsække har også et bundrum til opbevaring af soveposen eller let tøj.

Vandrerygsække til dame og mænd – hvad er forskellene?

Som udgangspunkt skal vandrerygsække til dame og herre i første omgang være nemme at have med på trods af deres tunge indhold. Hertil er det vigtigt, at bæltesystemet overfører belastningen godt til hofterne for at aflaste ryggen. Dette er dog kun muligt, hvis vandrerygsækken sidder rigtigt og er tilpasset kroppens anatomi. Da dette naturligvis er forskelligt for mænd og kvinder, bør dette tages i betragtning i bæresystemet. Tilsvarende modeller til kvinder har derfor ikke kun et kortere rygstykke, men også en mere vinklet hoftesele.

Mens skulderstropper ikke generer mænd, kan de lægge et ugunstigt pres på brystet hos kvinder. Derfor er vandrerygsække til kvinder udstyret med smallere, kortere og mere buede s-formede skulderstropper. Skulderstropperne er også tættere sammen i nakken. Du kan genkende damemodeller fra producenter som Fjällräven, Vaude og Tatonka på et “W” som “Woman”, af Deuter ved forkortelsen “SL” og af Alpine og Lowe ved forkortelsen “ND”. Mange producenter fokuserer dog også på unisex modeller, der passer til både mænd og kvinder.

Hvad er fordele og ulemper ved vandrerygsække?

Fordele

 • Nok lagerplads til hver tur

 • For det meste vandtæt og derfor velegnet til al slags vejr

 • Forskellige opbevaringsrum

 • Vandrerygsække er af høj kvalitet

 • God værdi for pengene

 • Multifunktionel

 • Høj bærekomfort takket være polstrede skulder-, bryst- og hoftestropper

Ulemper

 • Billige modeller er ikke altid vandtætte

 • Dels højere indkøbspris

 • Normalt lidt tungere end en normal rygsæk

Hvor tung skal en vandrerygsæk være?

Som en vejledning for den maksimale pakkevægt for vandrerygsække, bør den ikke være mere end 7 kg for en dagstur med daypack. Ved vandreture som strækker sig over flere dage, skal man regne med ca 9 kg. Ved længere ture hvor du medbringer bagage, såsom telte eller andet special udstyr, bør det være max 15 kg. Alt andet vil være svært i det længere løb.

vandrerygsaek-bedst-i-test

Hvordan skal en vandrerygsæk sidde?

En god pasform er især vigtig, hvis du skal bære meget vægt i længere tid. Hvis rygsækken ikke sidder ordentligt, kan det hurtigt føre til spændinger og ryg-, skulder- eller nakke problemer. Det er optimalt, hvis hofteselen omslutter bækkenbenene på siden, så det meste af vægten bliver båret dertil.

For at finde en passende ryglængde, skal du måle din ryg fra den 7. nakkehvirvel til toppen af bækkenben. Du kan genkende nakkehvirvlen på, at den stikker ud, når du lægger hagen på brystet. Det er derudover også værd at tage et kig på den respektive producents hjemmeside. Her finder du ryglængderne opdelt i forskellige kategorier, og du kan se hvilken der passer bedst til din længde. Du bør derefter spænde skulderremmene med hofteselen lukket. Hvis vægten primært hviler på dine hofter og ikke på dine skuldre, passer vandrerygsækken perfekt.

Hvad er den bedste måde at pakke min vandrerygsæk på?

Alt efter turen du skal ud på, bør du pakke din bagage forskelligt. Afhængig af tyngdepunktet af indholdet i din vandrerygsæk kan vægten hæmmer dig under din vandring. Derfor gælder følgende: Vandrer du på vandrette rækværk, er din rygsæks tyngdepunkt i bedste fald et godt stykke over dine hofter. Dette understøtter den letbøjede fremadgående position og vægten trækker dig ikke bagud. På stejle stigninger eller ved klatring skal tyngdepunktet være tæt på kroppen for at undgå at skabe løftestang.

Uanset hvilken tur du skal på, er der et par grundlæggende tip til at pakke din vandrerygsæk, der kan være nyttige:

 1. Let bagage, såsom en sovepose, skal ind i det nederste rum.

 2. Det er bedst at pakke mellemtungt udstyr, såsom tøj, udenpå.

 3. Du bør opbevare tung bagage som proviant eller teltet (pas på med at medbringe et for stort telt, f.eks. 5 personers telt) tæt på kroppen og i skulderhøjde.

 4. I låg rummet kan du opbevare småting, der bruges hyppigt, såsom en smartphone, et kompas eller andre ting.

 5. Opbevar alt dit udstyr i rygsækken og pak kun i særlige tilfælde omfangsrige genstande i de ydre sidelommer.

Hvordan vasker jeg min vandrerygsæk?

Det er bedst at vaske din vandrerygsæk efter hver tur, da regn, støv og sved hurtigt kan gøre den snavset. Vask er let i hånden: Støvsug rygsækken indefra eller ryst den på hovedet én gang, så krummer og snavs falder ud. Det er bedst at vaske hele rygsækken i badekarret ved at lægge den i blød i lunkent vand med lidt mildt rengøringsmiddel. Aggressive rengøringsmidler er ikke egnede i dette tilfælde, da de kan ødelægge rygsækkens belægning.

Efter iblødsætning kan snavset let skrubbes af med en klud eller børste. Skumdele såsom skulderstropperne skal presses ud i vandet et par gange for helt at fjerne eventuelle svedrester. Skyl til sidst alt igen med vand og lad rygsækken tørre.

Hvor meget koster en vandrerygsæk?

Enhver, der ønsker at begynde at vandre og i første omgang planlægger lejlighedsvise dagsture, er allerede godt udstyret med en daypack. Denne rygsæk koster normalt mindre end 700 DKK. Touring rygsække  med mere volumen er dyrere med op til 1500 DKK. Investeringen kan dog betale sig, hvis du vil kunne nyde en model af høj kvalitet i lang tid. Trekking rygsække med høj volumen og forskellige rum er de dyreste (selvfølgelig). Dyrere modeller fra dette segment koster op til maksimalt 400 DKK. Det kan dog kun betale sig, hvis du vil ud på mere krævende ekspeditioner, hvor du tager en masse bagage med dig. I mellemtiden har nogle udbydere dog også bragt billigere trekking rygsække på markedet.

Nyttigt tilbehør til vandrerygsække

De fleste vandrerygsække inkluderer allerede et ekstra regnslag. Denne er enten integreret i rygsækken eller findes i et separat rum. I regn eller sne trækkes dette regnslag blot over vandrerygsækken for at beskytte rygsækken og dens indhold mod at blive våd. En førstehjælpskasse til vandrerygsækken er også et fornuftigt og brugbart tilbehør. Du bør opbevare dette sæt i din rygsæk, så du altid har det ved hånden, når du har brug for det.

Hvis du har brug for ekstra plads eller en mindre taske, som kan sikre dig dit udstyr forbliver tørt, anbefaler vi en drybag eller vandtæt taske, som de også kaldes. Disse kan du få i mange forskellige størrelser, og den holder det 100% tørt. Ligeledes er det altid godt at have vandrestavemicrofiber håndklæde og liggerunderlag og andet udstyr in mente, når du leder efter den bedste vandrerygsæk. Vandreudstyr som dette skal nemlig helst kunne kobles på vandrerygsækken, hvis du skulle løbende skulle udvide dit udstyr.

Vandrerygsæk mærker

Når du leder efter den perfekte vandrerygsæk til dame, børn, herre, backpacking, hverdagsbrug eller andet, vil det altid vælte frem med forskellige mærker og modeller. Det kan være utrolig svært at navigere rundt, hvilket også er en af grundene til, at vi har lavet denne guide af de top 5 bedste vandrerygsække.

Arcteryx

Arc’teryx som det som oftest staves, er en designvirksomhed, der sælger tøj til udendørs brug, ofte i kategorien, outdoor. Derudover designer og sælger de også klatreudstyr. Arcteryx er i Danmark især kendt for deres meget populære outdoor jakker, bukser samt vandrerygsække. Arcteryx er som mærke indbegrebet af kvalitet, design og performance. 

Fjallraven

De fleste mennesker i Danmark, som har stiftet bekendtskab med outdoor og udendørslivet i Danmark, har på et eller andet tidspunkt hørt eller set mærket, Fjallraven. Gennem årene har Fjallraven udviklet sig større, og har været populært op til flere gange – f.eks. med deres anerkendte Fjallraven tasker, som du kan huske fra gymnasiet. Successen for mærket er dog ikke færdigt, og de tilbyder stadig produkter af høj kvalitet, performance og design.

The North Face

Vores alles elskede North Face.. Du har garanteret noget fra dette mærke, uanset om det er vandresko, base layer, halsedisse eller andet. Mærket er kendt for at lave kvalitetstøj- og tilbehør, når det gælder outdoor og friluftsliv. Og ja, The North Face har også udviklet vandrerygsække, som både passer til korte, men også lange vandreture.

Osprey

Dette er blandt favoritmærkerne, når det gælder vandrerygsække og backpacker rygsække – især til fanatikerne, som skal have det ypperste i kvalitet. Og jeg hælder også selv til mærket, Osprey, som kort sagt laver fantastiske vandreygsække, store som små. I denne købsguides af vandrerygsække finder du også deres model, Talon, som er fantastisk til kortere vandreture, som f.eks. Amarminoen, Kalk Kaminoen og andre vandreruter i Danmark.

RevolutionRace

Det svenske mærke, RevolutionRace, er kendt for lave ekstremt godt outdoor og friluftstøj til prisen. Her finder du et kæmpe udvalg af gode outdoor bukser, vandrestøvler og meget andet. Vi har testet flere af produkter fra mærket, bl.a. deres RVRC Explor vandrerygsæk, men også RevolutionRace Nordwand vandrebukser og meget andet.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om vandrerygsække

Vi ved godt, hvor svært det kan være at finde den bedste vandrerygsæk, som passer bedst til en selv. Derfor har vi samlet en lang række af de mest stillede spørgsmål og svar om vandrerygsække herunder:

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!