Hedebostien - 23 km fra Køge Bugt til Roskilde Fjord

Hedebostien er en vandrerute på Østsjælland, der strækker sig fra Køge Bugt til Roskilde Fjord og kan gås begge veje. Hedebostien har en længde på 23 km og er en skøn rute, der tager dig forbi fantastisk flot landskab og kan samtidig også cykles, hvis du foretrækker det.

Indholdsfortegnelse

Hvor starter Hedebostien?

Hedebostien er en vandrerute, der strækker sig fra Køge Bugt til Roskilde Fjord. Du kan også vælge at gøre det omvendt, så den hedder Roskilde Fjord til Køge Bugt - det er helt op til dig, og hvad der passer bedst i forhold til transport.

Jeg bor til dagligt i København, hvorfor jeg valgte at tage S-toget mod Køge og stod af på Solrød Strand St, hvor jeg satte kursen på gåben mod Trylleskoven.

I stedet for at gå direkte på ruten, valgte jeg at gå ned til vandet og få det bedste med fra Køge Bugt, inden jeg begav mig ud på Hedebostien vandrerute.

Hvor lang er Hedebostien?

Hedebostien har en længde på 23 km, hvilket gør den perfekt som dagstur. Hvis du ønsker, kan du selvfølgelig også gå den over længere tid.

hedebostien-koege-bugt-start
Jeg gik helt ned til vandet, og startede fra Køge Bugt
hedebostien-markering
Hedebostien er markeret med "86" hele vejen, og er nem at følge

Overfor Trylleskoven ligger der en p-plads og kigger du på et kort oppe fra, starter Hedebostien længest til højre fra p-pladsen. Det tog mig lidt tid at finde frem til det, men det lykkedes heldigvis..

Jeg gik ruten i starten af april måned og havde heldigvis en dag med rigtig godt vejr og masser af solskin, hvorfor jeg i dagens anledning kun havde pakket en let skaljakke, skiundertrøje og en t-shirt.

Derudover har jeg fået fingrene i nogle af de lækre produkter fra Lifestraw, som blandt andet inkluderer Lifestraw Peak Personal vandfilter og GO 2 2.stage drikkedunken, som jeg selvfølgelig skulle have med og teste af.

Hedebostien App

Der findes faktisk en app til Hedebostien, som jeg fandt ud af lidt sent. Inde på denne kan du se hele ruten, så du hele tiden holder dig på sporet. Derudover giver den dig en oversigt over, hvad du kan se på ruten de forskellige steder.

hedebostien-app
hedebostien-02
hedebostien-04

Vand! Og massere af det!

Efter at have vandret i, forholdsvis kort tid, begyndte der at komme meget vand - RIGTIG meget vand på stierne! Jeg tror, at billedet til højre giver dig et indtryk af, hvor meget der egentlig var - og det fortsatte i ret lang tid. Heldigvis for mig, havde jeg et par vandtætte vandresko på, nemlig mine RevolutionRace vandresko.

Du kan som regel gå en vandrerute som denne i størstedelen af det fodtøj, der findes, men i situationer som disse, er det rart at have et par gode vandresko eller vandtætte vandrestøvler, som gør oplevelsen en anelse bedre.

Om ikke andet stod dette på i lidt tid, men som tiden gik, begyndte der at være mindre og mindre vand - i hvert fald som det ses på højre billede.

kalstrup-kalkgrav

Karlstrup Kalkgrav på Hedebostien

Efter forholdsvis kort tid på ruten kommer du til den lille landsby, Karlstrup. Kalstrup er især kendt for deres Kalkgrav, Karlstrup Kalkgrav, og det er da også et virkelig flot og hyggeligt syn.

Jeg brugte 10-15 minutter ved graven for at nyde synet og se, hvordan en kalkgrav egentlig ser ud, for jeg har faktisk aldrig set en før.. Grundet det gode vejr var der mange andre, som havde fået samme tanke. Der blev fisket, talt, spist og mere til. Et hyggeligt sted er det!

Hyggelige vandløb
Vandring i det fri

Flotte udsigter & gode vandrestier

Efter at have været en tur forbi Kalkgraven, fortsatte jeg min vandring på Hedebostien. Nu lod det til, at jeg kom længere ud i naturen, som jo egentlig også er det, som jeg gerne ville. Der findes, for mig, ikke meget andet som er bedre, end at være helt alene i naturen og hverken kunne høre biler, toge eller andet - det føles fantastisk!

Hedebostien byder på lidt af det hele, og selvom der var støj i starten, som der jo oftest vil være, når du kan ankomme til et sted med offentlig transport, følte jeg nu, at jeg var ude i ingenting. Dejligt.


Vand og bakkede landskaber ved Hedelang Vinlaug

Lidt over halvvejs inde i ruten, hvert fald når du går fra Køgt Bugt til Roskilde Fjord, kommer du til Hedeland Vinlaug. Det er et fantastisk lille område, hvor der bliver dyrket vin af Hedelang Vinlaug. Når du går langs vandet forneden, kan du kigge op på vinstokkene - det er ret fantastisk.

Det var også ved dette område, at jeg prøvede mit medbragte udstyr fra Lifestraw, af og selvom det kan virke mærkeligt at fylde sin drikkedunk op med tilfældigt vand, du ikke ved er rent eller ej, giver det faktisk god mening. De sørger nemlig for at rense vandet, så du kan drikke vand, uanset hvor du befinder dig.

Ruten langs vinstokkerne & vand
lifestraw-go-2-0-2-stage-drikkedunk-650-ml-04
Fylder drikkedunken op med vand
Udsigt over sø & Hedeland Vinlaug

Fed vandreoplevelse på Hedebostien!

Det næste stykke går du ind mod Roskilde, hvorfor du også begynder at støde på en del mere civilisation. Det mærker du blandt andet, når du kommer til Vindinge, som er en lille by, men hvor du i høj grad nærmer dig Roskilde.

Desværre var jeg ikke så vild med dette stykke og heller ikke følelsen af, at komme tættere på byen - jeg vil helst bare være for mig selv ude i naturen.. Men omend ikke andet, slutter ruten altså ved Roskilde Fjord - og derfor skal jeg selvfølgelig også gennem disse dele af vandreruten.

augusts-butik-01
Augusts butik i Tune - God, lækker & billig lemonade!
Hyggeligt frokoststed på Hedebostien
hedebostien-roskilde-gaagade
Roskilde gågade - tæt på målet!
hedebostien-roskilde-havn

Hedebostien med slut ved Roskilde Fjord

Som tidligere nævnt kan du gå Hedebostien begge veje, så om du starter ved Køge Bugt eller Roskilde Fjord og slutter det modsatte sted, er helt op til dig.

Jeg valgte at gå fra Køgt Bugt til Roskilde Fjord, da jeg føler, at det passede bedst i forhold til min lokation. Det var en super god rute og for mig, tror jeg helt ærligt ikke, at det havde gjort en forskel, om jeg var sluttet det ene eller andet sted. Der er togstationer begge steder, så det er nemt at komme videre fra de to placeringer.

På det sidste stykke mod Roskilde Fjord, kommer du også forbi Roskilde Domkirke, som var et fantastisk syn. Det kan også være værd, at gå ind og få et lille kig.

hedebostien-den-danske-pilgrimsrute
Hedebostien følger en del af 'Den Danske Pilgrimsrute'
hedebostien-roskilde-domkirke
Roskilde Domkirke - wauw for et syn!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om Hedebostien

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!