Har du nogensinde haft lyst til at gå langt? Som i rigtig langt? Og har det samtidig virket uoverskueligt med at finde en rute, som passer dig, markeringer på vandreruter samt muligheden for at få forplejning undervejs? Mammutmarch er en realitet i Danmark!
Brug koden: FRILUFT5 og få 5% rabat på din ordre
Det har aldrig været nemmere at få en ekstrem vandreoplevelse! Vi har samlet al nødvendig information om vandreruter, træning og generel viden om vandre begivenheden. Læs med, og gør dig klar på et eventyr for livet!
Mammutmarch er pionererne inden for ekstrem vandring, og var blandt de første til at afholde 100 km vandreruter på 24 timer. I dag er Mammutmarch meget mere end ekstrem vandring, og har skabt et helt univers for dem, som søger en udfordring for livet. I dag tilbyder Mammutmarch ikke kun 100 km vandreruter på 24 timer, men har også distancer på 30, 55 og 60 km.
Mammutmarch er et eventyr i sig selv, og bryder alle de grænser, som du troede, at du havde. Organisationen har nemlig kun én mission, og det er at vise dig, at du kan gøre hvad som helst - også det, som du ikke tror er muligt.
Mammutmarch fandt for første gang sted i Berlin, Tyskland i 2013. Her deltog i alt 17 mennesker, som de fleste kendte hinanden i forvejen. Deltagerantallet er siden da vokset, og på nuværende tidspunkt arrangerer Mammutmarch 16 events på tværs af Tyskland, Østrig og Danmark.
Mammutmarch arrangerede deres første vandretur i Danmark i 2019, hvor 1.000 mennesker begav sig afsted på 100 km på 24 timer i den Nordsjællandske natur. Siden det første vandre event i 2019 har Mammutmarch i 2020 udvidet med to vandreruter på 30 og 55 km. Du kan ikke gå begge vandreruter, men skal vælge én af dem.
Mammutmarch tilbyder flere vandreruter i Danmark, heraf 30, 55 og 100 km, hvor 100 kilometer på 24 timer er den hårdeste vandrerute. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest vælger en distance, som passer til dig. Hvis det er første gang du skal prøve kræfter med ekstrem vandring, vil det anbefales, at du forsøger dig med 30 eller 55 kilometer vandreruter. På en Mammutmarch 30/55 km vandretur, får du en fornemmelse af, hvad det vil sige at gå 100 km på 24 timer.
Rejser du langvejsfra for at komme til det store vandreevent, Mammutmarch? Så har du muligvis brug for en overnatning før og efter, så du er 100% klar til den store dag, men samtidig også har mulighed for at hvile dig dagen efter.
Du kunne sikkert godt tænke dig at vide, hvordan du kan træne op til en vandre begivenhed som Mammutmarch, og det enkelte svar er træning.. Masser af træning! De fleste er stadig af den overbevisning at vandring er noget, hvor man går og hygger sig, men ved Mammutmarch vil du hurtigt opleve, at vandring er en rigtig sport, som er kommet for at blive.
Vandreruter som de Mammutmarch arrangerer, kræver at du yder dit aller bedste. Hvis du vil have en chance for at komme i mål, kræver det at du træner op til vandreturen. Gennem din træning, vil du også spore dig yderligere ind på, hvilket valg af sko og sokker der f.eks. passer bedst til dig. Desuden spiller mad og væske også en væsentlig rolle, når du skal gå lange distancer som 100 km på 24 timer.
En af de mest gængse måder at træne kroppen op til længere vandreruter, er at starte roligt ud og derefter bygge ekstra kilometer på, hver eneste gang du er ude at gå. Har du planer om at gå vandreruter på 50+ kilometer, kan du starte med at vandre 10 km, og derefter bygge 10-20% på hver gang du er ude at vandre.
Drømmer du om at gå Mammutmarch 100 km, er det klogt at starte ud med 55 km. Hvis du ønsker at gå 55 km, anbefales det at have gået 30 km inden. Der er masse af gode vandreruter i Danmark, som du kan bruge til din træning.
Når du begiver dig ud på en lang vandrerute, som Mammutmarch er, bliver du nødt til at medbringe en del essentielt udstyr for at kunne færdiggøre vandreruten. Det er trods alt ikke kun 10 km, der er tale om. Vi har herunder skrevet om det, som vi mener, er det mest relevante udstyr for at du kan gennemføre de ekstreme vandreruter.
Noget af det vigtigste, når du skal gå lange vandreruter, er et par gode sæt vandresko eller -støvler. Du skal finde det fodtøj, som er det bedste for dig - uanset om det er løbesko, vandrestøvler, trail sko eller andet. Det vigtigste er, at du kan gå langt i dem og at de føles behagelige, for du kommer højest sandsynlig til at få vabler, skifte strømper alligevel. Det kan næsten ikke undgås ved så lange distancer. Dernæst er en god vandrerygsæk eller vandtæt rygsæk også essentiel, da du skal have plads til ekstra tøj, vandrestrømper, forplejning og vand. Vælg en rygsæk som ikke er for stor, men samtidig kan indholde det mest væsentlige udstyr og forplejning. Hvis en rygsæk bliver for stor, eller du blot vil medbringe en ekstra taske, kan en drybag være den optimale mulighed. En drybag eller vandtæt taske, kan give dig en fordel under regnvejr, da den holder indholdet 100% tørt.
Der er tit stor diskussion om, hvor vidt man skal gå med vandrestave eller ej. Det er en personlig holdning, og du ved bedst selv, hvad der virker for dig. Vi, hos Friluftsfreak, benytter os ikke af vandrestave, men de kan give en del fremdrift, når du vandrer - og kan være en god hjælp på lange distancer.
Mammutmarch er delt op i to forskellige events, 30/55 og 100 kilometer. Det er to separate vandre events, hvor 30/55 km som regel afholdes i starten af året - ofte omkring april/maj måned. Mammutmarch 100 km afholdes derimod i slutningen af sommeren - som regel august måned.
Når du ankommer til startområdet, får du en følelse i kroppen, som er svær at beskrive. Mammutmarch arrangerer lange vandreruter, men startområdet giver et boost i kroppen, som havde du kurs mod et never ending eventyr med dine bedste venner. Musikken spiller i baggrunden, humøret er højt, deltagerne er spændte og energien bag Mammutmarch personalet er enormt!
Området er overtaget, og du ser navnet, “Mammutmarch” skrevet med stort, hvor end du kigger hen. Der er opsat stationer under telte, hvor du skal registrere dig, afhente din t-shirt såfremt du har bestilt en samt modtage dit deltagerhæfte. Udover det, er det store start banner sat op, hvor målstregen er for de deltagende. Du vil også hurtigt få øje på den kæmpe mammut, som er blevet genoplivet - og skuer ud over alle deltagerne.
De i alt tre vandreruter er forskellige, hvoraf 30 og 55 kilometer ruten følger en del af samme rute. Herefter følger 55 km ruten sin egen, og du vil kun møde andre vandrere, som også går på samme vandrerute. 30/55 km vandre eventet har de sidste par gange haft start/slut i Bagsværd, men dette kan ændre sig fra event til event.
Vandreruten på 100 km er sig selv, og er hverken en del af 30 eller 55 kilometer vandreruterne. Mammutmarch eventet på 100 km har siden første event i august 2019 haft start/slut på stranden med en fantastisk udsigt i Vedbæk.
Hos Friluftsfreak havde vi brug for en god udfordring, der både kunne teste os mentalt, men også fysisk. Vi tænkte derfor, at et godt alternativ til vores vandreferier i Europa, ville være en vandretur på 55 km med Mammutmarch.
Vi prøvede i denne omgang kræfter med Mammutmarchen på 55 km og selvom det for nogle ikke lyder som mange kilometer, fik det altså sat os på en prøve!
Vi blev mødt af den her kæmpe mammut, som vi skulle gå igennem (mega fedt!). Herefter kom vi til modtagelsen, hvor vi fik armbånd på til ruten vi skulle gå, kort over ruten samt lidt ekstra informationer.
Til Mammutmarch er der forskellige startgrupper, og vores march startede derfor kl. 08:40. Vi havde dog fejlberegnet lidt på tiden med tog fra Nørrebro, hvorfor vi ankom 5-10 minutter før marchen startede. Derfor kan vi også klart anbefale, at du gerne kommer hvert fald 20-30 minutter før, så du kan nå at få styr på alle informationer og danner dig et overblik.
Der var desuden også en hyggelig kaffevogn ved startområdet, hvor du kunne få en lækker baristakaffe - det gad vi godt at have haft tid til. Alternativ kan du selv medbringe en termokop med låg eller lille termokande og have kaffe i.
Da vi kom, havde langt de fleste vandrere tilmeldt startgruppen kl. 08:40 stillet sig op ved målstregen, og gjort sig klar til at "startskuddet" lød. Køen var lang, og det var godt at se andre, som også havde taget udfordringen op.
Da klokken nærmede sig kl. 08:40 begyndte Kalle (en af Mammutmarch arrangørerne) at give en god motivationstale, og derefter sætte os i gang på vores 55 km vandretur.
Videoen over er en lille samling af klips fra vores tur på Mammutmarch 55 KM ruten. Her har vi samlet forskellige højdepunkter, så du kan danne dig et indtryk af, hvordan ruten ser ud og hvordan oplevelsen var.
Vi kom godt fra start ved Bagsværd Rostadion, og så gik turen ellers i gang. Vi kom forholdsvis hurtigt ud på flotte naturstier med masser af grønt. Du kan danne dig et indtryk af, hvordan det så ud på noget af ruten herunder.
Omkring 11 kilometer inde i ruten ankom vi til første forplejningspost. Den første omgang forplejning var lagt ved Furesøbad, der lå i et flot og grønt område, med masser af vand og strand.
Ved forplejningsposten var der alt fra kaffe, bananer, citronmåne, energibarer og meget mere og rettere sagt, alt vi havde brug for.
Vi tog en lille pause, satte os ned og fik lidt kage og kaffe (husk en foldekop). Herefter gik vi hurtigt videre på ruten.
Vores ben var stadig friske efter kun 11 km, så vi satte tempoet op og gav den gas. De næste mange kilometer inden vi ramte 30 km og forplejningspost to, gik som smurt. Der var ingen træt- eller ømhed i benene.
Men da vi kom til nummer to forplejningspost fik vi igen tanket op med lidt mad, sodavand og hvad vi ellers havde brug for. Det var også her, vi begyndte at kunne mærke det i benene. Det var ikke en smerte, men blot en følelse af, at ben og fødder havde været i gang i længere tid.
Efter at have nedlagt 30 km begyndte der at blive mere stille på vores vandring. Der blev udvekslet færre ord og i højere grad fokuseret på at gå. Vi begyndte også enkeltvis at lytte lidt til musik for lige at få alenetid og få samlet energi gennem musikken. Det var egentlig meget rart og et helt naturligt step i en længere vandretur, tænker jeg.
Vi ankom til 3. forplejningspost, som lå 46 km inde i ruten. Her var vi for alvor trætte, og jo længere tid vi lå/sad ned på græsset, desto trættere blev vi. Samtidig vidste vi godt, at vi skulle videre, så vi fik lidt kaffe, cola og andet med sukker, som kunne give energi. Derefter gik vi videre, og vandrede de sidste 9 km i os. Her kunne vi nok godt have haft gavn af et par gode vandrestave.
Jeg kunne på mit outdoor ur (trackede hele vandreturen på mit Garmin Instinct 2X Solar) se, at vi nærmede os de sidste kilometer. Samtidig begyndte vi at kunne høre højere og højere musik, hvorfor vi godt vidste, at vi nærmede os målstregen. Det føltes godt, og vi var også rent mentalt og fysisk klar til at komme i mål, hvile benene lidt og derefter hjem.
Vi blev taget virkelig godt imod ved målstregen - der var både klap, musik, god stemning og krammer. Vi fik vores medaljer, og det var super fedt at have gennemført Mammutmarchen! Der var selvfølgelig også en øl, men vi var alt for trætte.
Alt i alt et fantastisk event, og helt klart noget vi vil gøre igen!
Vandreruterne til Mammutmarch er planlagt således, at du kommer forbi de forplejningsposter, som indgår på vandreruten. Her vil du have mulighed for at tage en pause, hvile benene samt tanke op på mad og drikke. Det sker, at forplejningsposter fra år til år bliver skiftet ud, hvilket også resulterer i ændringer af vandreruter.
Vandreruter til Mammutmarch lægges således, at du kommer gennem mest mulig natur. Det betyder grønne skove, idyllisk dansk landskab, søer, eventyrlige stier og alt det bedste Danmarks natur har at byde på. Der er stort fokus på, at vandreruterne skal indeholde mindst muligt asfalt samt større veje skal undgås. Mammutmarch forsøger bedst muligt at variere, så du får lidt af al den skønne, danske natur.
Der er stort fokus på, at du ikke skal fare vild på vandreruten. Derfor bliver vandreruter markeret på op til flere måder.
Ved event start får du udleveret et deltagerhæfte, hvori du finder et kort over vandreruten, som du skal gå. Deltagerhæftet viser dig også, hvor på vandreruten du finder forplejningsposter, telefonnumre på nødhjælp samt Mammutmarch personale.
Der bliver blandt andet markeret med refleksbånd, som fastsættes på grene, træer og andre objekter på vandreruterne. De fastspændes som regel på områder, hvor du skal dreje, eller vandreruten virker kompleks. Det er derfor en god ide at holde øje med refleksbåndene.
Hold øje med asfalten på din vandrerute. Der vil nemlig fremgå pile med gul spray, som fortæller dig om du skal lige ud, til højre eller venstre. Du ved, at pilene er Mammutmarch guidelines, når der er lavet en udfyldt cirkel nederst til højre for pilen.
Hvis du vil gå vandreruten på gammeldags manér, er refleksbånd, spray og kort det rette valg. Men vil du være sikker på, at du ikke overser noget, og altid holder dig på rette spor, er GPS-navigationen det ultimative.
Inden event start modtager du på mail en GPS-rute, som du kan føre over på din smartphone eller outdoor ur. Sørg for at medbringe en powerbank på vandreruten, så du kan oplade din enhed, hvis den skulle løbe tør for strøm. Der er op til flere apps på din smartphone, som du kan bruge til at se GPS-ruten på. Blandt disse er Komoot, GPSies og AllTrails blandt favoritterne.
Til Mammutmarch vil der altid være forplejningsposter, uanset om du går 30, 55 eller 100 kilometer. Antallet af forplejningsposter varierer dog pr. event, eftersom det tager længere tid at gå 100 end 30 kilometer.
På 30 kilometer er der to forplejningsposter, på 55 kilometer er der tre og på 100 kilometer er der hele fire (ca. én pr. 25 km).
Ved forplejningsposter kan du hvile benene, gå på toilettet og fylde op med mad og drikke. Der vil være vand, snacks, kaffe, forskellige madder, f.eks. rugbrødsmadder, som du kan spise og/eller tage med. De fleste medbringer deres egen foldekop eller termokrus til kaffe/the, og det anbefaler vi også, at du gør. Hvis du går meget op i kaffe, kan du medbringe en gasbrænder, brygge din egen og hælde det på en termoflaske, så har du varm kaffe på lager. Udvalget varierer fra event til event, men der vil altid være sørget for dig. Der vil som oftest også være mindst én forplejningspost, hvor du kan få et varmt måltid mad til få penge.
Det er også ved forplejningsposterne, du finder samaritterne, såfremt du har brug for hjælp. Samaritterne kan hjælpe dig, hvis du døjer med vabler, er løbet ind i problemer, eller simpelthen bare ikke kan mere. De er guld værd, og hjælper dig videre på din vej til målstregen.
Mammutmarch gør deres bedste for at finde forplejningsposter, som har en flot og god placering i forhold til ruten. Ved 100 kilometer vandreruten vil der som oftest være 1 – 2 forplejningsposter, hvor du kan komme indendørs i løbet af natten. De første to ofte vil være placeret udenfor.
Hvis du klarer hele vandreturen, og når til målzonen, vil du opleve en energi, som sjældent før. Der vil være masser af mennesker til at heppe på dig med med klapsalver, råb, musik og forskellige “juhuuu” instrumenter. Du vil naturligvis få overrakt en medalje samt et diplom, som du sent vil glemme – indtil du deltager igen året efter..
FundRacers blev startet i 2013 af Jakob Bay, som har haft et brændende ønske om at gøre en forskel for kræftramte børn og deres familier. Derfor startede han FundRacers, hvor du gennem dem kan deltage i sportsevents og indsamle penge til børnecancerfonden. Hvis du har interesse i at gå Mammutmarch gennem FundRacers, er der også et øget fokus på eksponering på de sociale medier, da det jo handler om at indsamle flest mulige penge ind – og hele beløbet går til børnecancerfonden.
FundRacers er en frivillig organisation og har siden starten indsamlet mere end 1.5 millioner DKK – og det er blot begyndelsen! Hvis du vælger at blive en del af FundRacers, får du en gratis billet til eventet, og støtter samtidig et godt formål. Vær kreativ, del billeder på sociale medier og find på spændende indsamlingsprojekter, så du kan være med til at donere penge til børnecancerfonden og hjælpe kræftramte børn og deres familier.
Vi har herunder forsøgt at besvare de mest stillede spørgsmål, og samtidig videregivet al vores information om vandre organisationen, Mammutmarch. Hvis du stadig mangler svar på et spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.
Dette er spørgsmålet, som de fleste stiller sig selv: “Hvorfor gå en vandrerute på 100 km på 24 timer?”. De fleste deltager i Mammutmarch for at finde ud af, om de rent faktisk kan gøre det. Det kan virke fjollet, men under vandreruter som disse, bliver du enormt presset, og lærer at kende dig selv på ny. Udfordringen lokker, og i sidste ende handler det “kun” om at blive ved med at gå – skridt efter skridt. Det lyder meget enkelt, men det er langt fra alle som gennemfører en Mammutmarch på 100 km.
Der bliver på nuværende tidspunkt afholdt to events i Danmark, begge med start/slut på Sjælland. Hvorvidt der i fremtiden vil blive afholdt vandre events på Fyn og i Jylland vides ikke endnu.
Organisationen arrangerer 14 events på tværs af Tyskland og Østrig. Se alle events i Tyskland her: Mammutmarsch.
Vandrebegivenhederne er ikke gratis. En billet til 100 km koster fra 590 DKK, mens en billet til 30/55 km koster fra 445 DKK. Alternativt kan du være frivillig hos Mammutmarch og optjene en billet til et kommende event.
Hos Friluftsfreak har vi både været med som deltager, men vi har også fået oplevelse af at se hele opbygningen af Mammutmarch bag kulisserne. Der findes mange forskellige opgaver, du kan hoppe på som frivillig med Mammutmarch og det spænder fra slutløber, hvor du skal fjerne markeringer fra vandreruten til at stå ved en forplejningspost eller i målet.
At være frivillig til Mammutmarch er en rigtig god oplevelse, og så får du desuden en billet, t-shirt og meget andet.
Du kan enten vælge at vandre 30, 55 eller 100 km.
Mammutmarch afholder et event i foråret og et i sommeren.
30/55 km koster fra 540 DKK og 100 km koster fra 695 DKK.