Mammutmarch 100 og 30/55 KM

Denne artikel indeholder annoncer

Har du nogensinde haft lyst til at gå langt? Som i rigtig langt? Og har det samtidig virket uoverskueligt med at finde en rute, som passer dig, markeringer på vandreruter samt muligheden for at få forplejning undervejs? Mammutmarch er en realitet i Danmark, og det har aldrig været nemmere at få en ekstrem vandreoplevelse. 

Vi har samlet al nødvendig information om vandreruter, træning og generel viden om vandre begivenheden. Læs med, og gør dig klar på et eventyr for livet!

Brug koden: FRILUFT5 og få 5% rabat på din ordre

Hvad er Mammutmarch?

Mammutmarch er pionererne inden for ekstrem vandring, og var blandt de første til at afholde 100 km vandreruter på 24 timer. I dag er Mammutmarch meget mere end ekstrem vandring, og har skabt et helt univers for dem, som søger en udfordring for livet. I dag tilbyder Mammutmarch ikke kun 100 km vandreruter på 24 timer, men har også distancer på 30, 55 og 60 km. 

Mammutmarch er et eventyr i sig selv, og bryder alle de grænser, som du troede, at du havde. Organisationen har nemlig kun én mission, og det er at vise dig, at du kan gøre hvad som helst - også det, som du ikke tror er muligt. 

Mammutmarch fandt for første gang sted i Berlin, Tyskland i 2013. Her deltog i alt 17 mennesker, som de fleste kendte hinanden i forvejen. Deltagerantallet er siden da vokset, og på nuværende tidspunkt arrangerer Mammutmarch 16 events på tværs af Tyskland, Østrig og Danmark. 

Mammutmarch arrangerede deres første vandretur i Danmark i 2019, hvor 1.000 mennesker begav sig afsted på 100 km på 24 timer i den Nordsjællandske natur. Siden det første vandre event i 2019 har Mammutmarch i 2020 udvidet med to vandreruter på 30 og 55 km. Du kan ikke gå begge vandreruter, men skal vælge én af dem.

Hvad kræver det at gå Mammutmarch?

Mammutmarch tilbyder flere vandreruter i Danmark, heraf 30, 55 og 100 km, hvor 100 kilometer på 24 timer er den hårdeste vandrerute. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest vælger en distance, som passer til dig. Hvis det er første gang du skal prøve kræfter med ekstrem vandring, vil det anbefales, at du forsøger dig med 30 eller 55 kilometer vandreruter. På en Mammutmarch 30/55 km vandretur, får du en fornemmelse af, hvad det vil sige at gå 100 km på 24 timer.

Mammutmarch-100km-2020-Kbh

Træning til Mammutmarch

Du kunne sikkert godt tænke dig at vide, hvordan du kan træne op til en vandre begivenhed som Mammutmarch, og det enkelte svar er træning.. Masser af træning! De fleste er stadig af den overbevisning at vandring er noget, hvor man går og hygger sig, men ved Mammutmarch vil du hurtigt opleve, at vandring er en rigtig sport, som er kommet for at blive.

Vandreruter som de Mammutmarch arrangerer, kræver at du yder dit aller bedste. Hvis du vil have en chance for at komme i mål, kræver det at du træner op til vandreturen. Gennem din træning, vil du også spore dig yderligere ind på, hvilket valg af sko og sokker der f.eks. passer bedst til dig. Desuden spiller mad og væske også en væsentlig rolle, når du skal gå lange distancer som 100 km på 24 timer. 

En af de mest gængse måder at træne kroppen op til længere vandreruter, er at starte roligt ud og derefter bygge ekstra kilometer på, hver eneste gang du er ude at gå. Har du planer om at gå vandreruter på 50+ kilometer, kan du starte med at vandre 10 km, og derefter bygge 10-20% på hver gang du er ude at vandre. 

Drømmer du om at gå Mammutmarch 100 km, er det klogt at starte ud med 55 km. Hvis du ønsker at gå 55 km, anbefales det at have gået 30 km inden. Der er masse af gode vandreruter i Danmark, som du kan bruge til din træning.

Når du begiver dig ud på en lang vandrerute, som Mammutmarch er, bliver du nødt til at medbringe en del essentielt udstyr for at kunne færdiggøre vandreruten. Det er trods alt ikke kun 10 km, der er tale om. Vi har herunder skrevet om det, som vi mener, er det mest relevante udstyr for at du kan gennemføre de ekstreme vandreruter.

Noget af det vigtigste, når du skal gå lange vandreruter, er et par gode sæt vandresko eller -støvler. Du skal finde det fodtøj, som er det bedste for dig - uanset om det er løbesko, støvler, trail sko eller andet. Det vigtigste er, at du kan gå langt i dem og at de føles behagelige, for du kommer højest sandsynlig til at få vabler, skifte strømper alligevel. Det kan næsten ikke undgås ved så lange distancer. Dernæst er en god vandrerygsæk eller vandtæt rygsæk også essentiel, da du skal have plads til ekstra tøj, vandrestrømper, forplejning og vand. Vælg en rygsæk som ikke er for stor, men samtidig kan indholde det mest væsentlige udstyr og forplejning. Hvis en rygsæk bliver for stor, eller du blot vil medbringe en ekstra taske, kan en drybag være den optimale mulighed. En drybag eller vandtæt taske, kan give dig en fordel under regnvejr, da den holder indholdet 100% tørt.

Der er tit stor diskussion om, hvor vidt man skal gå med vandrestave eller ej. Det er en personlig holdning, og du ved bedst selv, hvad der virker for dig. Vi, hos Friluftsfreak, benytter os ikke af vandrestave, men de kan give en del fremdrift, når du vandrer - og kan være en god hjælp på lange distancer.

Hvordan foregår Mammutmarch?

Mammutmarch er delt op i to forskellige events, 30/55 og 100 kilometer. Det er to separate vandre events, hvor 30/55 km som regel afholdes i starten af året - ofte omkring marts måned. Mammutmarch 100 km afholdes derimod i slutningen af sommeren - som regel august måned. 

Starten

Når du ankommer til startområdet, får du en følelse i kroppen, som er svær at beskrive. Mammutmarch arrangerer lange vandreruter, men startområdet giver et boost i kroppen, som havde du kurs mod et never ending eventyr med dine bedste venner. Musikken spiller i baggrunden, humøret er højt, deltagerne er spændte og energien bag Mammutmarch personalet er enormt!

Området er overtaget, og du ser navnet, “Mammutmarch” skrevet med stort, hvor end du kigger hen. Der er opsat stationer under telte, hvor du skal registrere dig, afhente din t-shirt såfremt du har bestilt en samt modtage dit deltagerhæfte. Udover det, er det store start banner sat op, hvor målstregen er for de deltagende. Du vil også hurtigt få øje på den kæmpe mammut, som er blevet genoplivet - og skuer ud over alle deltagerne. 

Vandreruter

De i alt tre vandreruter er forskellige, hvoraf 30 og 55 kilometer ruten følger en del af samme rute. Herefter følger 55 km ruten sin egen, og du vil kun møde andre vandrere, som også går på samme vandrerute. 30/55 km vandre eventet har de sidste par gange haft start/slut i Bagsværd, men dette kan ændre sig fra event til event. 

Vandreruten på 100 km er sig selv, og er hverken en del af 30 eller 55 kilometer vandreruterne. Mammutmarch eventet på 100 km har siden første event i august 2019 haft start/slut på stranden med en fantastisk udsigt i Vedbæk. 

Vandreruterne til Mammutmarch er planlagt således, at du kommer forbi de forplejningsposter, som indgår på vandreruten. Her vil du have mulighed for at tage en pause, hvile benene samt tanke op på mad og drikke. Det sker, at forplejningsposter fra år til år bliver skiftet ud, hvilket også resulterer i ændringer af vandreruter.

Vandreruter til Mammutmarch lægges således, at du kommer gennem mest mulig natur. Det betyder grønne skove, idyllisk dansk landskab, søer, eventyrlige stier og alt det bedste Danmarks natur har at byde på. Der er stort fokus på, at vandreruterne skal indeholde mindst muligt asfalt samt større veje skal undgås. Mammutmarch forsøger bedst muligt at variere, så du får lidt af al den skønne, danske natur.

Hvordan finder jeg ruten til Mammutmarch?

Der er stort fokus på, at du ikke skal fare vild på vandreruten. Derfor bliver vandreruter markeret på op til flere måder.

Kort

Ved event start får du udleveret et deltagerhæfte, hvori du finder et kort over vandreruten, som du skal gå. Deltagerhæftet viser dig også, hvor på vandreruten du finder forplejningsposter, telefonnumre på nødhjælp samt Mammutmarch personale.

Refleksbånd

Der bliver blandt andet markeret med refleksbånd, som fastsættes på grene, træer og andre objekter på vandreruterne. De fastspændes som regel på områder, hvor du skal dreje, eller vandreruten virker kompleks. Det er derfor en god ide at holde øje med refleksbåndene.

Spray

Hold øje med asfalten på din vandrerute. Der vil nemlig fremgå pile med gul spray, som fortæller dig om du skal lige ud, til højre eller venstre. Du ved, at pilene er Mammutmarch guidelines, når der er lavet en udfyldt cirkel nederst til højre for pilen.

GPS-navigation

Hvis du vil gå vandreruten på gammeldags manér, er refleksbånd, spray og kort det rette valg. Men vil du være sikker på, at du ikke overser noget, og altid holder dig på rette spor, er GPS-navigationen det ultimative.

Inden event start modtager du på mail en GPS-rute, som du kan føre over på din smartphone eller -watch. Sørg for at medbringe en powerbank på vandreruten, så du kan oplade din enhed, hvis den skulle løbe tør for strøm. Der er op til flere apps på din smartphone, som du kan bruge til at se GPS-ruten på. Blandt disse er Komoot, GPSies og AllTrails blandt favoritterne.

Forplejningsposter til Mammutmarch

Til Mammutmarch vil der altid være forplejningsposter, uanset om du går 30, 55 eller 100 kilometer. Antallet af forplejningsposter varierer dog pr. event, eftersom det tager længere tid at gå 100 end 30 kilometer.

På 30 kilometer er der to forplejningsposter, på 55 kilometer er der tre og på 100 kilometer er der hele fire (ca. én pr. 25 km).

Ved forplejningsposter kan du hvile benene, gå på toilettet og fylde op med mad og drikke. Der vil være vand, snacks, kaffe, forskellige madder, f.eks. rugbrødsmadder, som du kan spise og/eller tage med. De fleste medbringer deres egen foldekop eller termokrus til kaffe/the, og det anbefaler vi også, at du gør. Hvis du går meget op i kaffe, kan du medbringe en gasbrænder, brygge din egen og hælde det på en termoflaske, så har du varm kaffe på lager. Udvalget varierer fra event til event, men der vil altid være sørget for dig. Der vil som oftest også være mindst én forplejningspost, hvor du kan få et varmt måltid mad til få penge. 

Det er også ved forplejningsposterne, du finder samaritterne, såfremt du har brug for hjælp. Samaritterne kan hjælpe dig, hvis du døjer med vabler, er løbet ind i problemer, eller simpelthen bare ikke kan mere. De er guld værd, og hjælper dig videre på din vej til målstregen. 

Mammutmarch gør deres bedste for at finde forplejningsposter, som har en flot og god placering i forhold til ruten. Ved 100 kilometer vandreruten vil der som oftest være 1 – 2 forplejningsposter, hvor du kan komme indendørs i løbet af natten. De første to ofte vil være placeret udenfor.

Målzonen

Hvis du klarer hele vandreturen, og når til målzonen, vil du opleve en energi, som sjældent før. Der vil være masser af mennesker til at heppe på dig med med klapsalver, råb, musik og forskellige “juhuuu” instrumenter. Du vil naturligvis få overrakt en medalje samt et diplom, som du sent vil glemme – indtil du deltager igen året efter..

Gå Mammutmarch med FundRacers

FundRacers blev startet i 2013 af Jakob Bay, som har haft et brændende ønske om at gøre en forskel for kræftramte børn og deres familier. Derfor startede han FundRacers, hvor du gennem dem kan deltage i sportsevents og indsamle penge til børnecancerfonden. Hvis du har interesse i at gå Mammutmarch gennem FundRacers, er der også et øget fokus på eksponering på de sociale medier, da det jo handler om at indsamle flest mulige penge ind – og hele beløbet går til børnecancerfonden.

FundRacers er en frivillig organisation og har siden starten indsamlet mere end 1.5 millioner DKK – og det er blot begyndelsen! Hvis du vælger at blive en del af FundRacers, får du en gratis billet til eventet, og støtter samtidig et godt formål. Vær kreativ, del billeder på sociale medier og find på spændende indsamlingsprojekter, så du kan være med til at donere penge til børnecancerfonden og hjælpe kræftramte børn og deres familier.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om Mammutmarch

Vi har herunder forsøgt at besvare de mest stillede spørgsmål, og samtidig videregivet al vores information om vandre organisationen, Mammutmarch. Hvis du stadig mangler svar på et spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak