Tjekliste til køb af 4 personers telt
Her får du Friluftsfreaks egen tjekliste til køb af det bedste telt til 4 personer. Vi håber, at du kan bruge vores råd til at finde det telt, som passer bedst til dig og dine behov.
Størrelse: Hvor stort skal et telt til 4 personer være?
Det nok mest afgørende købskriterium er størrelsen på det valgte telt – alle andre faktorer følger størrelsesovervejelserne. Hvis du værdsætter meget plads og komfort i teltet, bør du være mindre opmærksom på kapaciteten i teletog mere rettet mod gulvarealet.
Følgende dimensioner tjener som en indledende vejledning og kan variere afhængigt af modellen:
- Kuppeltelte (H x L x B): 250 x 300 x 150 cm
- Stejle vægtelte (H x L x B): 300 x 300 x 200 cm
- Tunneltelte (H x L x B): 260 x 450 x 170 cm
Mange store telte består f.eks. af en stue med 1-2 sovekabiner. På den måde er stuen adskilt fra soveværelset. Stuen skal så byde på plads nok til at tilbringe hyggelige aftener eller til at kunne kravle behageligt inde i teltet, når det regner. Mange 4 personers telte trumfer også med ståhøjde og øger dermed komforten mange gange.
Hvis der er en teltforhal, kan du nemt opbevare din egen bagage der, så det er beskyttet mod fugt og ikke fylder inde i selve teltet.
Type af telt: Hvilken form skal du have?
Der findes forskellige typer og konstruktioner af telte med hver deres fordele og ulemper. De mest populære teltformer med deres respektive egenskaber er præsenteret nedenfor:
Kuppeltelte
Også kaldet iglotelte, disse telte får deres form fra to teltpæle, der krydser på telttaget. Den store fordel ved denne type telt er, at teltet er fritstående. Det betyder, at I godt og vindstille vejr kan kuppelteltet klare sig uden at være fastgjort til jorden.
Alle teltsider har ens ydre overflade, hvilket gør konstruktionen yderst stabil selv i hård vind. Pladsen til 4 personer er overskuelig i kuppelteltet, og fungerer som et enkelt shelter. Takket være den ukomplicerede konstruktion er kuppeltelte ideelle som overnatningssted til korte weekendture, hvor teltet hyppigt skal op og ned.
Tunneltelte
Tunneltelte opsættes ved hjælp af mindst to stænger, der er sat op efter hinanden. Tunneltelte står kun op, når der er spænding på barduner og pløkker. De skal derfor hele tiden fastgøres i jorden og er ikke egnede til alle typer jord (f.eks. sand, hård jord, sten). Desuden kan tunneltelte miste stabiliteten i hård vind, når det rammer teltets langside. Dette belaster teltpælene meget.
Tunneltelte skinner frem for alt med deres generøse plads, som ofte kommer med en lounge og separate sovekabiner i 4 mands telte.
Op- og nedsætning af 4 personers telt: Hvor svært eller nemt er det?
Markedet for telte udvikler sig stadig, og bliver løbende mere innovativt. Op- og nedsætning af endnu større modeller end 4 personers telte er blevet optimeret og forenklet. Den mest kendte og mest populære nyskabelse er pop-up telte, som blot smides ud i luften og dernæst praktisk talt stilles op.
Quick-Up telte foldes ud som en paraplymekanisme og stængerne skubbes op – en procedure, hvormed intet kan gå galt, og som garanterer en lynhurtig opsætning. Nyere modeller erstatter teltstænger med luftrør, der kan pustes op. Monteringen kan så udføres af kun én person på få minutter. Dette er en kæmpe fordel, især for store modeller og når man rejser med børn.
Materiale: Hvilket materiale er bedst?
Da teltet er udsat for alle mulige miljøpåvirkninger, skal du være opmærksom på robust, slidstærkt og UV-bestandigt materiale, når du køber det. De fleste presenninger er lavet af polyester eller nylon, der opfylder ovenstående kriterier.
En vandtæt belægning er også vigtig for materialet. De fleste producenter sikrer en vandsøjle på mindst 2000 mm. Dette er perfekt til en sommerferie i syden. En højere vandsøjle bør vælges til regnfulde områder.