Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Letvægtstelt

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Sidst opdateret: [year] | Denne artikel indeholder annoncer
jetboard-limfjorden-4
juni 12, 2023

På en lang trekking- eller vandretur er teltet et af de tungeste stykker udstyr i din bagage. Hvis du vil holde vægten på et lavt niveau og samtidig har brug for sikkert ly, er det bedste du kan gøre at tage på camping i et ultra letvægtstelt.

Vi har hos Friluftsfreak undersøgt de bedste letvægtstelte for dig og lavet en bedst i test. Vi kommer også ind på, hvad der er vigtigt, når du køber et letvægtstelt samt hvordan du finder det telt, som er det bedste letvægtstelt for dig.

Læs også vores købsguide til 2 personers telt og 3 personers telt.

Letvægtstelt Test: Top 5 Bedste Letvægstelte

msr-hubba-bubba-nx

1. MSR Hubba Bubba™

Bedste letvægtstelt

Pris: 4.099 DKK

Dette ultralette letvægtstelt fra MSR vejer kun 1.54 kg, og har plads til to sovende gæster. Leder du efter et godt letvægtstelt til 2 personer, er dette det rette. Teltet fås i to farver.

Har vundet 'Gear of The Year' prisen
Meget vindstabilt & vandtæt
Liggelængde på 213 cm
Fås kun i én farve
TIL BUTIK
trespass-battuta-2-personers-telt
Bedste billige letvægtstelt

Pris: 699 DKK

Godt og billigt letvægtstelt til 2 personer fra anerkendte Trespass. Her får du et telt med åbning i 2-dørs design, inderlag med myggenet og en vægt på sølle 2 kg.

Lav pris
Simpelt telt til outdoor & backpacking
3.000 mm vandsøjletryk
Ikke nær så god holdbarhed
TIL BUTIK
telt-nordisk-telemark-2-lw-2-personer-ultra-letvaegtig

3. Nordisk Telemark 2 LW

Bedste premium letvægtstelt

Pris: 4.349 DKK

Danske Nordisk har designet og fremstillet Telemark 2 LW, som er et 2 personers letvægtstelt på 950 gram. Et oplagt telt til krævende tilstande, såsom høj vindstyrke og kulde.

Ultra letvægtstelt
Mange funktioner & detaljer
God i ekstreme forhold
Høj pris
TIL BUTIK
sea-to-summit-alto-tr1-ultralight-backpacking-telt

4. Sea To Summit Alto TR1

Bedste letvægtstelt til 1 person

Pris: 3.449 DKK

Dette letvægtstelt til 1 person fra Sea To Summit er udviklet med myggenet, Apex Vent™ ventilskakter, og så ovenikøbet med en lav vægt på sølle 1.094 gram.

Holdbart & slidstærkt
Meget værdi for pengene
Designet med myggenet
Fås kun i grøn
TIL BUTIK
nordisk-oppland-3-lw

5. Nordisk Oppland 3 LW

Bedste letvægtstelt til 3 personer

Pris: 7.499 DKK

Her får du et letvægts familietelt med plads til 3 personer fra det danske mærke, Nordisk. Designet med myggenet og mange andre lækre funktioner. Nordisk Oppland 3 LW har en vægt på 1.980 gram.

Har vundet Red Dot Award for innovativt & teknisk design
Meget rummeligt
Lav vægt på 1.980 gram
Høj pris
TIL BUTIK

Tjekliste til køb af letvægtstelt

Funktion: Et godt ultra letvægtstelt holder vægten af vandrerygsækken i skak, og giver samtidig et sikkert læ, der kan modstå naturens modgang.

Pris: Jo lettere materiale og jo lavere vægt, jo dyrere vil letvægtstelte som regel også være.

Vægt: For at opnå den lave vægt af ultra letvægtstelte bruger producenterne ikke kun ekstremt lette materialer, men sparer ofte på yderligere funktioner.

Hvordan vælger jeg det rigtige letvægtstelt?

Forskellen på normale campingtelte og letvægtstelte er enorm, især med hensyn til vægt og pakkestørrelse, og bliver tydeligt mærkbar på en tur, som strækker sig over flere dage.

Et letvægtstelt er derfor umagen værd for alle, der kan lide at tage på længere ture og ikke ønsker at bære på unødvendig vægt. Der findes mange forskellige modeller, designs og med hver deres kvaliteter og funktioner. Det er derfor ikke det nemmeste at finde det bedste letvægtstelt, men afhænger også af dine behov og krav.

Vi forklarer de vigtigste forskelle mellem et letvægtstelt og et normalt telt og viser dig, hvad der virkelig er vigtigt, når du køber et.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af letvægtstelt?

Hvis du er opmærksom på følgende kriterier, når du køber dit ultralette telt, er du garanteret at finde en passende model:

 • Vægt og pakkestørrelse
 • Teltkonstruktion
 • Materiale af teltstof
 • Materiale af teltstængerne
 • Størrelse
 • Teltgulv
 • Ekstra udstyr

Hvad er den maksimale vægt på et ultra letvægtstelt?

Ultralette telte er udviklet til alle friluftsentusiaster, der ønsker at undvære unødig vægt. Der er dog stadig ingen klar definition af "letvægtstelt", så begrebet er meget fleksibelt, og mange forskellige telte rammer ind i kategorien.

For eksempel annoncerer mange producenter med ultralette telte, der ofte vejer 1,5 kg eller mere. Den generelle konsensus for letvægtstelte er på omkring 800 gram i teltvægt pr. person. Trekkingtelte under 1 kg betragtes også som letvægtstelte.

De fleste letvægtstelte tilbydes som 1 personers telt. Men der findes også telte, som er velegnede til to, tre eller fire personer.

Teltkonstruktion af letvægtstelte

Teltkonstruktionen og -strukturen varierer meget. Forskellige teltkonstruktioner giver forskellige niveauer af beskyttelse og funktionalitet. Derfor introducerer vi de vigtigste typer telte nedenfor:

Dobbeltvæggede telte

Dobbeltvæggede letvægtstelte minder i konstruktionen mest om normale campingtelte. De består af teltstænger, et indertelt, som normalt indeholder netvægge, og et ydertelt, der fungerer som regnbeskyttelse og trækkes over inderteltet.

For de, der foretrækker et traditionelt design og værdsætter varme og beskyttelse fra alle sider, er disse telte et godt valg. I fugtige områder tilbyder dobbeltvæggede telte også god luftcirkulation.

Enkeltvægstelt

Et enkeltvægstelt består kun af et ydertelt og er derfor rettet mod en væsentlig lettere konstruktion.

En ulempe ved enkeltvægstelte er, at ventilation og kondens hurtigt kan blive et problem i fugtige områder. Derudover er de normalt ikke fritstående, hvorfor de skal fastgøres til jorden for at stå oprejst.

Tarps

Tarps er ikke telte i klassisk forstand. En tarp er snarere en presenning, der ikke er lukket, men tilbyder en simpel overdækning til at beskytte mod regn eller sollys.

Men hvis den bruges rigtigt, kan en tarp også beskytte mod vinden. Presenninger fastgøres med reb eller pløkker via øjerne og kan bruges på mange forskellige måder takket være deres fleksibilitet i formen. På grund af det minimalistiske design af en presenning er de meget billige.

Men afhængigt af strukturen er presenninger altid åbne i mindst den ene side og har ikke et integreret gulv, så yderligere beskyttelse nedefra er normalt nødvendig. Tarps giver også lidt privatliv, men beskytter ikke mod myg.

Materiale af teltstof

Når man leder efter et letvægtstelt, giver stoffet af teltets materiale vigtig information om vægten, men også om teltets robusthed og holdbarhed. Derfor er det tilrådeligt at tage et kig på dette, inden du køber et letvægtstelt.

Den lave vægt af ultralette telte opnås hovedsageligt ved at bruge lettere materialer, hvilket på ingen måde betyder en forværring af kvaliteten. Der findes meget lette materialer til fremstilling af telte, som ikke desto mindre er ekstremt robuste.

De mest almindelige materialer til telte er lavet af Dyneema Composite Fabric, SilNylon, Ripstop Nylon eller Polyester. De kan alle produceres som vandtætte, og egner sig til en ultralet konstruktion.

Dyneema Composite Fabric (DCF) / Cuben Fiber

Dyneema Composite Fabric, ofte kaldet Cuben Fiber, blev oprindeligt udviklet til sejlads. Det er det stærkeste, men også det dyreste materiale til presenninger. Stoffet er 15 gange stærkere end stål, hvorfor det er ekstremt slidstærkt og ultralet.

Hvis du leder efter et letvægtstelt der bevarer sin form og styrke - selv under de mest ekstreme forhold, skal du holde øje med DCF. Mens DCF er meget dyrt i forhold til andre materialer, er det også det letteste og stærkeste på markedet.

Silnylon

Silnylon er en kombination af vandtæt silikone og nylon. Nylonen er imprægneret med et tyndt lag silikone for at gøre den vandtæt og stærkere. Silnylon kan strække sig lidt, når det er vådt, så teltet skal muligvis efterspændes, hvis det regner i længere tid. Ved siden af ​​DCF er Silnylon mindre almindeligt, men væsentligt billigere.

Ripstop nylon

Ripstop nylon er det mest almindelige materiale til telte, og giver god vandtæthed og holdbarhed. Det er ikke nær så stærkt som DCF eller silnylon, men har et bedre styrke/vægtforhold end polyester.

I lighed med silnylon, kan ripstop nylon også udvide sig en anelse, når det bliver vådt, og teltet kan synke lidt. Ripstop nylon er mere UV-følsomt, men generelt meget modstandsdygtig overfor slid.

Polyester

Polyester er meget slidstærkt, men er samtidig stivere og svagere end nylon. Det er forholdsvis tungt, og bruges derfor i mindre grad til letvægtstelte. Telte af polyester forbliver behageligt faste - selv når de er våde grundet stoffets manglende elasticitet. Samlet set er de mere tilbøjelige til at blive slidt.

Materiale af teltstænger

Selv med en reduceret vægt er det vigtigt på lange ture at have et sikkert læ, der kan modstå hård vind og regn. Teltstængerne skal være stærke og robuste for at holde teltet stramt og fast, men heller ikke veje for meget.

De fleste letvægtstelte bruger teltstænger i aluminium, da de ikke vejer særlig meget og samtidig giver et rigtig godt hold. Carbon teltstænger er endnu lettere, men også dyrere og mindre fleksible.

Hvis du vil undvære teltstænger for at spare vægt, kan du også vælge et telt uden stænger, som du kan forme med dine egne vandrestave.

Størrelse på letvægtstelt

Udover pakkestørrelsen er teltets areal og højde naturligvis også vigtig. Letvægtstelte er normalt designet til 1 - 3 personer, og er stærkt reduceret i størrelse for at spare på vægten.

Vælger du et telt med siddehøjde, kan du roligt tilbringe et par timer i regnen uden at være for begrænset i forhold til pladsen.

Teltgulv i ultra letvægtstelt

Gulvet i teltet skal være ekstremt robust og holdbart for at holde grene og skarpe sten væk fra indersiden af ​​teltet. Derudover har det en højere vandsøjle end selve teltet og tillader derfor ikke fugt fra jorden at komme ind på din krop og dit eget udstyr.

Samtidig betyder et telt med gulv også ekstra vægt. Leder du efter et aftageligt gulv, når du køber det, kan du lade det blive hjemme i godt vejr.

Ekstra udstyr

For at spare mest muligt vægt med letvægtstelte, undlader mange producenter at designe dem med yderligere funktioner, som har vist sig at være meget praktiske. Inden du foretager et køb, bør du overveje hvilket ekstraudstyr, du ikke får brug for. Det kan for eksempel være følgende:

 • Indvendige lommer for mere orden i teltet
 • Såkaldte apsis, overdækkede forkammer til opbevaring af bagage
 • To indgange, hvis teltet deles
 • Vinduer for mere lys
 • Luftspalter for god ventilation
 • Myggenet til at holde insekter og smådyr ude af teltet
letvaegtstelt-test

Letvægtstelt til 1 person

Hvis du er på udkig efter et letvægtstelt til 1 person, er dit fokus højst sandsynlig på, at det skal være så letvægtigt som muligt. Der er trods alt kun dig til at bære det, hvorfor et lille letvægtstelt med mindst muligt vægt er at foretrække.

Her vil det være en fordel at holde øje med hvilke materialer letvægtsteltet til 1 person er fremstillet i samt hvilke funktioner, som mærket har undladt at designe det med for at holde vægten på letvægtsteltet til 1 person nede.

Letvægtstelt til 2 personer

Ved et letvægtstelt til 2 personer, vil vægten naturligvis være højere, end hvis det er et til 1 person. Her vil I dog også være to personer til at bære teltet, hvorfor lidt ekstra vægt ikke gør den store forskel.

Er fokuset på, at letvægtsteltet til 2 personer skal veje mindst muligt, skal I også her kigge efter hvilket materiale, som teltet er fremstillet i. Polyester er det ultimativt tungeste materiale af de, som oftest tages i brug - forsøg derfor at undgå dette. 

Letvægtstelt til 3 personer

Ved letvægtstelte til 3 personer bevæger vi os op i en klasse, hvor teltet begynder at veje en anelse mere, men det er naturligvis stadig et letvægtstelt, hvorfor vægten holdes i bund.

Vil I gerne have et letvægtstelt til 3 personer, kan det også være rart at have et telt, hvor der er ekstra plads, de bedste materialer samt lidt ekstra funktioner, som letvægtstelte ofte fremstilles uden for at spare på vægten. Når man er tre personer afsted, er det dog bare lidt mere behageligt med ekstra plads.

Producenter og mærker af letvægtstelte

Der findes en lang række af mærker, som designer og fremstiller letvægtstelte. Samtidig er der stor forskel på kvaliteten, da mærkerne ikke designer deres letvægtstelte ens, men har stor variation i valg af materiale, funktioner og udseende. 

Er du helt ny indenfor køb af letvægtstelte, kan det være en jungle at finde rundt i. Derfor har vi tilføjet et par mærker herunder, som fremstiller letvægtstelte - og som vi hos Friluftsfreak synes, at der producerer produkter i fremragende kvalitet.

MSR

Virksomheden blev grundlagt i 1969 af bjergbestigeren, Larry Penberthy fra Seattle, USA. MSR står fra Mountain Safety Research, og har siden etableringen lagt en dyd i at fremstille de bedste produkter til bjergbestigning. Derfor inkluderer deres sortiment nu også alt fra 4 personers telte til 8 personers telte og mange andre størrelser. 

De laver desuden også produkter til madlavning i naturen, snesko til bjergbestigning og meget andet.

Sea To Summit

Der er en stor chance for at du før har hørt om Sea To Summit. Vi har ofte nævnt mærket i vores artikler på Friluftsfreak - og det skyldes, at de laver fantastiske produkter til udendørs brug. Hos Sea To Summit finder du alt fra soveposer, liggeunderlag, drybags og alt imellem som omhandler outdoor livet.

Nordisk

Nordisk er et højkvalitets dansk mærke, som blev etableret i 1901. De startede med at udvikle og producere deres første soveposer i starten af 1940’erne, og har sidenhen haft et stort fokus på outdoorsegmentet. Derfor vil du også finde Nordisk, når du leder efter telte i høj kvalitet - uanset om det er 5 personers telte, 6 personers telte, familietelte eller tipi telte.

 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om letvægtstelte

Hvem er letvægtstelte egnet til?

Som navnet antyder, kendetegnes ultra letvægtstelte frem for alt ved deres lave vægt. Det gør dem velegnede til alle, der selv bærer udstyret under opholdet udendørs, og derfor skal holde vægten så lav som muligt.

Dette gælder ofte personer, som tager på trekking eller vandreture i Danmark, cykelferie eller andre, som laver udendørsaktiviteter med overnatning.

Hvordan genkender du et godt letvægtstelt?

Letvægtige telte er ikke kun lette i deres vægt, men også generelt små, når de pakkes godt ned. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på meget lette, men også stabile og vandtætte materialer samt deres praktiske håndtering. 

God ventilation i teltet er også vigtigt, selvom det normalt er tilfældet med dobbeltvæggede, altså ret tungere, telte. Yderligere funktioner, f.eks. forstuer eller inderlommer kan også være meget praktiske.

Hvor meget koster et letvægtstelt?

Ultralette telte findes i en meget bred prisklasse. De aller billigste modeller kan fås til omkring 1.000 kr., og så vil det også være fremstillet med tungere materialer. Hvis du vil spare en masse vægt og samtidig ikke give afkald på kvaliteten, skal du regne med en markant højere pris fra 2.000 - 7.000 kr.

Hvor kan jeg købe et letvægtstelt?

Udendørs- og friluftsbutikker tilbyder som oftest et udvalg af de bedste letvægtstelte på markedet. Hvis du ikke har mulighed for at tage hen til en fysisk butik, og/eller også gerne vil se et større udvalg, kan du søge på nettet. Her vil du også hurtigt kunne sammenligne modellerne baseret på deres materialer, vægt, funktioner og anmeldelser fra andre tidligere kunder. 

Vi, Friluftsfreak, har i denne bedst i test af letvægtstelte også præsenteret de bedste letvægtstelte på markedet i en stor sammenligning.

Hvornår og for hvem giver brugen af ​​ultra letvægtstelte mening?

Ultra letvægtstelte er perfekte til alle, der nyder udendørs eventyr, og skal bruge deres egen fysiske styrke til at transportere deres bagage. Det kan betale sig at investere i et letvægtstelt til følgende aktiviteter med overnatning i naturen:

 • Trekking og vandreture
 • Langdistancerejser på cykel
 • Klatreture
 • Kano- og kajakture
 • Backpacking

Giv din mening til kende:

Hvad synes du om indlægget?
FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram