Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bålfad

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Sidst opdateret: [year] | Denne artikel indeholder annoncer
jetboard-limfjorden-4
maj 2, 2023

Mangler du noget, der kan skabe god stemning i haven, når venner og familie er på besøg? Med et bålfad får du både den helt specielle bålstemning, som både kan give varme og lys, men samtidig også anvendes som grill.

Men et bålfad er ikke bare et bålfad, for de kommer i mange forskellige størrelser, materialer, priser og med hver deres egenskaber. Læs med i vores bedst i test af bålfade, og bliv klogere på valget af det bedste bålfad.

Bålfad Test: Top 5 Bedste Bålfade

dubai-baalfad-ø60

1. Dubai Bålfad Ø60

Bedste allround bålfad

Pris: 1.499 DKK

Her får du et Dubai bålfad med rist til brug i haven eller på terrassen, samt to håndtag, så du på nem vis kan flytte det rundt. Nyd varmen, lyset eller lav snobrød og grill skumfiduser.

Bålfad med grillrist
Fremstillet i stål
Vægt på 3,7 kg
Ikke god til større madlavning
TIL BUTIK
oklahoma-baalfad

2. Oklahoma Bålfad

Bedste billige bålfad

Pris: 349 DKK

Bålfadet i stål fra Oklahoma har en diamater på 50 cm, og er lavet i et enkelt design. Her får du et billigt bålfad, som har god plads til at lave snobrød, riste skumfiduser, m.m.

Fremstillet i stål
Dybde på 15 cm
Står stabilt
Lavere holdbarhed
TIL BUTIK
outnative-baalfad-60-cm-diameter

3. Outnative Bålfad

Bedste premium bålfad

Pris: 1.119 DKK

Dette bålfad fra danske Outnative er 60 cm i diameter, og er fremstillet i 2 mm. tykt Corten stål. Bålfadet står stabilt på sine tre fødder, vejer 7,8 kg og har en rustik finish i rustet stål.

Står stabilt med 3 ben
Bålfad i Corten stål
60 cm i diameter & 22 cm i højde
Prisen
TIL BUTIK
cook-king-fire-pit-baalfad-polo-removebg-preview

4. Cook King Bålfad Polo

Bedste store bålfad

Pris: Fra 1.399 DKK

Med et Polo bålfad fra Cook King, får du et håndlavet fad i utrolig høj kvalitet. Det kan placeres på terrasse, græs, men også kombineres med bålgryde på stativ.

Monteret på 3 ben
Bålfad i rå stål
Kommer i flere størrelser
Høj pris
TIL BUTIK
baalfad-med-rist-og-net

5. Bålfad med rist og stålnet

Bedste bålfad med rist

Pris: 1.299 DKK

Her får du et bålfad med grillrist, som egner sig godt til at grille. Bålfadet måler Ø54 x 12 og kommer med grillrist, net og praktiske håndtag til risten.

Høj kvalitet & elegant finish
Bålfad til haven & terrassen
Kommer med praktisk opbevaringstaske
Design tiltaler ikke alle
TIL BUTIK

Kort om det vigtigste ved bålfade

  • Bålfade i rustfri stål er ekstremt holdbare, og ruster ikke grundet deres høje kvalitet. Vær dog opmærksom på, hvordan fadet er bygget op med skruer og svejsning. Hvis anvendte skruer på benene f.eks. Ikke er lavet af rustfri stål, kan de ruste og efterlade pletter.
  • Højere bålfade er mindre stabile end modeller med en lavere højere. Vælger du et bålfad med en høj vægt over 15 kg og et lavt tyngdepunkt, er de mere sikre.
  • For at du opnår den bedste stabilitet ved et bålfad, kan du med fordel vælge en trebenet model.

Hvorfor skal jeg købe et bålfad?

Et bålfad er det oplagte valg, når man sidder sammen til hyggelige aftener eller fester i haven, på stranden, i naturen eller på terrassen. Skæret fra bålet giver en særlig stemning til grillaftener, samt sociale aftener med venner og familie.

Disse fade tjener ikke kun som dekorativ udstilling og varmekilde, men kan også anvendes som grill. Det giver et cool og moderne look i haven, når du laver mad over bålfade - og samtidig er de særligt effektive til det.

Det kan dog være svært at vælge et passende bålfad, da de kommer i mange størrelser, hvilket kan være en udfordring for dig som haveejer. Udover den rigtige størrelse, bør du også kigge på valget af materialer og det ønskede design, du ønsker fadet skal have.

Afhængig af hvad du ønsker at anvende bålfadet til, har de også hver deres funktioner og egenskaber, som er kompatibelt med andet tilbehør, når du skal grille. Visse modeller fungerer som det perfekte blikfang i haven, og sørger for at gøre det ekstremt hyggeligt, hvorimod andre kan foldes sammen, transporteres nemt rundt og samtidig spare plads. Der er også modeller, der er mere oplagte som grill end andre.

stort-baalfad

Hvilket materiale skal bålfad være af?

Bålfade er naturligvis udviklet og beregnet til udendørs brug i naturen, men ikke alle materialer opfylder de høje krav, som vores vejrforhold i Danmark og udland kan stille til bålfadet. Visse materialer er mere modtagelige overfor fugt, mens andre bør opbevares frostfrit om vinteren, da de kan tage skade af lavere temperaturer.

Alt efter formålet med bålfadet, er der typer som egner sig bedre til visse forhold end andre. Det er dog altid vigtigt, at fadet er fremstillet i robuste materialer, da det giver dig et bålfad, som holder i længere tid og bevarer sit flotte udseende og design.

Fladere modeller af bålfade i metal (jern, støbejern, metal og rustfri stål) er særligt velegnede, grundet disse materialer kan modstå meget høje temperaturer - og det er selvfølgelig oplagt, når der skal tændes bål. Bålfade i disse materialer er også forholdsvis tunge, og giver derfor en høj grad af stabilitet.

Det er især en fordel, hvis du har planer om at bruge en dutch oven eller stor bålgryde, som oftest er ret tung, sammen med bålfadet. De tungere fade kan også bedre modstå naturens kræfter, når det f.eks. begynder at blæse.

Leder du i højere grad efter et bålfad, der rent udseendesmæssigt er smukkere, kan du vælge en model, der er lavet af beton eller cortenstål. Størstedelen af disse modeller er ikke særligt egnet til at grille, men giver et flot udtryk i haven.

Bålfad i rustfri stål

Rustfri stål er særdeles populært og holdbart, når det gælder bålfade. Materialet er utrolig slidstærkt, af høj kvalitet og giver ofte et flot, moderne look.

Modellerne består af en skal, som stort set i alle tilfælde står på tre eller fire ben, som er svejset på - og dermed også giver en god stabilitet. Du vil også støde på producenter, som tilbyder udskiftelige ben i forskellige størrelser, hvormed du selv kan justere højde på bålfadet. Der er også modeller, som er sammenklappelige og dermed nemt kan gemmes væk eller transporteres rundt, hvis du vil have fadet med dig på ferie eller sheltertur.

Bålfade af rustfri stål er forholdsvis ufølsomme over for rust, men dyrere i indkøb. Den højere pris sættes dog også i perspektiv af, at du får et bålfad i høj kvalitet og lang levetid.

Hvor stort skal et bålfad være?

Når du leder efter det bedste bålfad til dig, vil du indse, at de kommer i mange forskellige størrelser. De fleste modeller har en diameter på 50 - 100 cm. Hvor stort du ønsker bålfadet skal være, afhænger af dine personlige krav og behov til fadet, samt hvor du ønsker at benytte bålfadet, f.eks. på vandreferie, sheltertur, i haven eller noget andet. 

Små bålfade (Ø 50 - 60cm)

Bålfade til haven, terrassen eller mobilt brug skal gerne være så kompakte som muligt. Mange af de mindre modeller kan også foldes sammen, så de nemt kan transporteres rundt eller tages med på tur.

Du bør dog være opmærksom på, at du med et lille bålfad “kun” kan få et mindre stemningsbål og grille til et færre antal personer. Disse mindre bålfade er perfekte til skumfiduser, snobrød og har masser af funktionalitet i sig.

Mellemstore bålfade (Ø 50 - 85 cm)

Er I et par eller en familie, er et bålfad i mellemstørrelse det oplagte valg. Disse er særligt velegnede til 4-6 personer og er - forudsat at du har tilbehøret dertil - også velegnet til at grille. Vær gerne opmærksom på materialet, som bålfadet er lavet i, da disse modeller godt kan have en høj vægt, der også giver en bedre stabilitet.

Store bålfade (fra Ø 90 cm)

Med en størrelse fra ca. 90 cm indgår disse bålfade ofte i størrelsen, XL, når du finder dem på webshops i fysiske butikker. Store bålfade velegner sig til grill- og havefester, og giver samtidig masser af lys og varme til hele forsamlingen.

Et stort bålfad er mindre flytbart, da de som kendt har en stor størrelse og derfor ikke er særlig mobile.

Vægt og stabilitet ved bålfade

Der er en tæt kobling mellem vægten og stabiliteten i et bålfad. Fade af høj kvalitet og gode materialer har ofte en tykkelse på omkring 2,5 mm eller mere, hvilket sikrer og beskytter dem mod at blive brændt igennem.

Det gør bålfadene varmebestandige, stabile og holdbare gennem mange år, men samtidig også tunge. Et solidt og tungt bålfad kan sagtens holde i helt op til 10 år, men de tyndere og lettere modeller holder ikke nær så længe.

Stabiliteten påvirkes samtidig også af bålfadets højde. Et højt bålfad er mere dekorativt, men kan også nemmere vælte, hvis det er i ubalance.

Tilbehør til bålfade

De fleste bålfade leveres som oftest i ét stykke og er umiddelbart efter klar til udpakning og opstilling. Har du valgt en model med ben, skal de nogen gange monteres, hvor der også vil følge skruer og spændeskiver med i bestillingen.

Udvalget af funktioner ved et bålfad kan på nem vis udvides, hvis du køber yderligere tilbehør.

Låg

Du kan på nem og enkel vis slukke ilden med et låg. Tildækkes bålfadet efter brug, beskytter låg også mod eventuel regn. Dette gør også, at aske og rester af gløder ikke blæses op af vinden.

Da et bålfad bliver meget varm og de høje temperaturer varer ved i lang tid, kan du ikke tømme og rengøre fadet lige efter brug. Dækker du med et låg, kan bålfadet nemt og sikkert køle af natten over.

Grillrist

En rist medfølger sjældent, når du køber et bålfad. Hvis du også anskaffer dig et godt bålstativ, kan du dreje grillristen over bålfadet. 

Visse producenter tilbyder specialtilpassede grillriste til deres bålfade. Du kan derfor, inden du køber, forhøre dig om disse findes i den ønskede producents sortiment eller om du frit kan anvende grillriste fra andre producenter.

Grillring

Grillringen tillader grillning i bålfadets kantområde og er derfor særdeles velegnet til følsomme fødevarer, der ikke har brug for eller tåler de høje temperaturer midt i bålet.

Bålfad til grill

Skal bålfadet anvendes som grillplads i haven, bør den have en række vigtige egenskaber. Fade af rustfri stål er særligt velegnede, fordi materialet ikke bøjer sig selv ved høje temperaturer. Derudover er rustfri stål også fødevaresikkert, stabilt, robust og nemt at rengøre. Det er ren win-win.

Visse producenter tilbyder et udvalg af tilbehør til grill, der matcher deres bålfade. Hvis du ønsker, at produkterne gerne skal passe sammen, både i funktionalitet og design, kan du med fordel vælge bålfade fra en producent, hvis udvalg af grilltilbehør er stort.

Det er vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af udførelse og materialer, når det gælder grillning. En høj materialetykkelse og stabilitet øger sikkerheden og glæden ved at grille. Det er især vigtigt, når du f.eks. bruger en dutch oven, at dit bålfad kan tåle ekstra vægt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om bålfad

Hvilket bålfad er bedst?

Vi har alle vores behov og krav til udseende, funktioner og størrelse ved et bålfad. Vi kan hos Friluftsfreak derfor ikke fortælle hvilket bålfad, som er det bedste, men udelukkende vejlede og rådgive dig til at du finder det bålfad, som er det bedste for dig.

I denne bedst i test af bålfade kommer vi også med vores bud på de fem bedste bålfade på markedet.

Hvor stor bør et bålfad være?

Bålfade kan både være små, mellemstore og store. De kommer i mange forskellige størrelser, og vælger du et mindre et af slagsen, anvendes de oftest som “hyggebål” i haven, hvorimod du kan grille med et større et af slagsen.

Hvad skal jeg overveje, når jeg bruger bålfad?

For at sikkerheden er i top, hvilket altid skal være første prioritet, bør bålfadet placeres på en brandsikker, varmebestandig overflade. Du kan også placere en jordbeskyttelsesplade på græsset, så plænen ikke brænder på. Derudover bør fadet placeres således, at gnister ikke kan nå til telte, havemøbler, hække eller eventuelle redskabsskure eller legehuse.

Hvad kan jeg grille på et bålfad?

Du kan i princippet grille alle de sædvanlige retter, som også kan grilles på en almindelig kul- eller gasgrill. Dette omfatter udover bøffer og pølser også grøntsager, fisk og hvad du ellers lyster. Hvis du derudover anskaffer dig andet grilltilbehør som en dutch oven, bålstativ, grillrist, m.m. er du sikret hele vejen rundt og kan i princippet erstatte kulgrillen.

Hvad koster et bålfad?

Bålfade kommer i mange forskellige priser, og alt efter materialer, kvalitet og egenskaber ved fadet, har de også hver deres pris. Et bålfad koster som regel fra 250 kr. og de dyreste ender op i 2.000 kr.

Hvor kan jeg købe et bålfad?

Du kan finde bålfade i en lang række webshops og fysiske butikker rundt i Danmark. Vores friluftsbutikker i Danmark, såsom Friluftslageret, Friluftsland, m.fl. har ofte et udvalg af bålfade, men du kan også gå i butikker som Jem og Fix og Harald Nyborg, hvor de oftest også har et udvalg af bålfade.

Hvordan tænder jeg op i et bålfad?

Du lægger din brænde oven på bålfadet, hvorefter du også ka lægge optændingspinde på. Placér dernæst optændningsposer mellem dine pinde, og tænd op med en lighter.

Hvordan slukker jeg et bålfad?

Har du lavet bål, brænder det af sig selv helt ned, men vær dog sikker på, at det er helt slukket, før du forlader bålet. For at sikre dig, at det er slukket, kan du også hælde vand på.

Hvad kan jeg bruge et bålfad til?

Et bålfad giver et hyggeligt miljø med venner og familie, hvor I kan hygge jer og skabe en god stemning. Det kan også bruges til at lave mad, bage snobrød og meget andet.

Giv din mening til kende:

Hvad synes du om indlægget?
FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram