Bålfad

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Mangler du noget, der kan skabe god stemning i haven, når venner og familie er på besøg? Med et bålfad får du både den helt specielle bålstemning, som både kan give varme og lys, men samtidig også anvendes som grill.

Bålfad Test: Top 5 Bedste Bålfade

dubai-baalfad-ø60
Annonce

1. Dubai Bålfad Ø60

Bedste allround bålfad
Pris: 1.499 DKK

Her får du et Dubai bålfad med rist til brug i haven eller på terrassen, samt to håndtag, så du på nem vis kan flytte det rundt. Nyd varmen, lyset eller lav snobrød og grill skumfiduser. Dubai bålfadet måler Ø59 x H13 cm og har to praktiske håndtag. Der medfølger bålfad, grillrist samt værktøj til at løfte risten med.

Bålfad med grillrist
Fremstillet i stål
Vægt på 3,7 kg
Ikke god til større madlavning
oklahoma-baalfad
Annonce

2. Oklahoma Bålfad

Bedste billige bålfad
Pris: 349 DKK

Bålfadet i stål fra Oklahoma har en diamater på 50 cm, og er lavet i et enkelt design. Her får du et billigt bålfad, som har god plads til at lave snobrød, riste skumfiduser, m.m. Okloahoma Bålfad er fremstillet af stål, har en højde på 54 cm og passer perfekt i haven og på terrassen.

Fremstillet i stål
Dybde på 15 cm
Står stabilt
Lavere holdbarhed
outnative-baalfad-60-cm-diameter
Annonce

3. Outnative Bålfad

Bedste premium bålfad
Pris: 1.899 DKK

Dette bålfad fra danske Outnative er 60 cm i diameter, og er fremstillet i 2 mm. tykt Corten stål. Bålfadet står stabilt på sine tre fødder, vejer 7,8 kg og har en rustik finish i rustet stål. Outnative Bålfad er lavet i et flot og enkelt design, og passer godt ind i haver og terrasser.

Står stabilt med 3 ben
Bålfad i Corten stål
60 cm i diameter & 22 cm i højde
Prisen
cook-king-fire-pit-baalfad-polo
Annonce

4. Cook King Bålfad Polo

Bedste store bålfad
Pris: 1.399 DKK

Med et Polo bålfad fra Cook King, får du et håndlavet fad i utrolig høj kvalitet. Det kan placeres på terrasse, græs, men også kombineres med bålgryde på stativ. Cook King Polo bålfadet er det oplagte valg til en hyggelig aften i haven eller på terrassen med god atmosfære. Bålfadet findes i flere størrelser.

Monteret på 3 ben
Bålfad i rå stål
Kommer i flere størrelser
Høj pris
baalfad-med-rist-og-net
Annonce

5. Bålfad med rist og stålnet

Bedste bålfad med rist
Pris: 1.299 DKK

Her får du et bålfad med grillrist, som egner sig godt til at grille. Bålfadet måler Ø54 x 12 og kommer med grillrist, net og praktiske håndtag til risten. Dette bålfad med rist og stålnet indeholder alt du har brug for til udendørs opvarmning.

Høj kvalitet & elegant finish
Bålfad til haven & terrassen
Kommer med praktisk opbevaringstaske
Design tiltaler ikke alle

Indholdsfortegnelse

Men et bålfad er ikke bare et bålfad, for de kommer i mange forskellige størrelser, materialer, priser og med hver deres egenskaber. Læs med i vores bedst i test af bålfade, og bliv klogere på valget af det bedste bålfad.

Kort om det vigtigste ved bålfade

  • Bålfade i rustfri stål er ekstremt holdbare, og ruster ikke grundet deres høje kvalitet. Vær dog opmærksom på, hvordan fadet er bygget op med skruer og svejsning. Hvis anvendte skruer på benene f.eks. Ikke er lavet af rustfri stål, kan de ruste og efterlade pletter.

  • Højere bålfade er mindre stabile end modeller med en lavere højere. Vælger du et bålfad med en høj vægt over 15 kg og et lavt tyngdepunkt, er de mere sikre.

  • For at du opnår den bedste stabilitet ved et bålfad, kan du med fordel vælge en trebenet model.

Hvorfor skal jeg købe et bålfad?

Et bålfad er det oplagte valg, når man sidder sammen til hyggelige aftener eller fester i haven, på stranden, i naturen eller på terrassen. Skæret fra bålet giver en særlig stemning til grillaftener, samt sociale aftener med venner og familie.

Disse fade tjener ikke kun som dekorativ udstilling og varmekilde, men kan også anvendes som grill. Det giver et cool og moderne look i haven, når du laver mad over bålfade - og samtidig er de særligt effektive til det.

Det kan dog være svært at vælge et passende bålfad, da de kommer i mange størrelser, hvilket kan være en udfordring for dig som haveejer. Udover den rigtige størrelse, bør du også kigge på valget af materialer og det ønskede design, du ønsker fadet skal have.

Afhængig af hvad du ønsker at anvende bålfadet til, har de også hver deres funktioner og egenskaber, som er kompatibelt med andet tilbehør, når du skal grille. Visse modeller fungerer som det perfekte blikfang i haven, og sørger for at gøre det ekstremt hyggeligt, hvorimod andre kan foldes sammen, transporteres nemt rundt og samtidig spare plads. Der er også modeller, der er mere oplagte som grill end andre.

 

stort-baalfad

Hvilket materiale skal bålfad være af?

Bålfade er naturligvis udviklet og beregnet til udendørs brug i naturen, men ikke alle materialer opfylder de høje krav, som vores vejrforhold i Danmark og udland kan stille til bålfadet. Visse materialer er mere modtagelige overfor fugt, mens andre bør opbevares frostfrit om vinteren, da de kan tage skade af lavere temperaturer.

Alt efter formålet med bålfadet, er der typer som egner sig bedre til visse forhold end andre. Det er dog altid vigtigt, at fadet er fremstillet i robuste materialer, da det giver dig et bålfad, som holder i længere tid og bevarer sit flotte udseende og design.

Fladere modeller af bålfade i metal (jern, støbejern, metal og rustfri stål) er særligt velegnede, grundet disse materialer kan modstå meget høje temperaturer - og det er selvfølgelig oplagt, når der skal tændes bål. Bålfade i disse materialer er også forholdsvis tunge, og giver derfor en høj grad af stabilitet.

Det er især en fordel, hvis du har planer om at bruge en dutch oven eller stor bålgryde, som oftest er ret tung, sammen med bålfadet. De tungere fade kan også bedre modstå naturens kræfter, når det f.eks. begynder at blæse.

Leder du i højere grad efter et bålfad, der rent udseendesmæssigt er smukkere, kan du vælge en model, der er lavet af beton eller cortenstål. Størstedelen af disse modeller er ikke særligt egnet til at grille, men giver et flot udtryk i haven.

Bålfad i rustfri stål

Rustfri stål er særdeles populært og holdbart, når det gælder bålfade. Materialet er utrolig slidstærkt, af høj kvalitet og giver ofte et flot, moderne look.

Modellerne består af en skal, som stort set i alle tilfælde står på tre eller fire ben, som er svejset på - og dermed også giver en god stabilitet. Du vil også støde på producenter, som tilbyder udskiftelige ben i forskellige størrelser, hvormed du selv kan justere højde på bålfadet. Der er også modeller, som er sammenklappelige og dermed nemt kan gemmes væk eller transporteres rundt, hvis du vil have fadet med dig på ferie eller sheltertur.

Bålfade af rustfri stål er forholdsvis ufølsomme over for rust, men dyrere i indkøb. Den højere pris sættes dog også i perspektiv af, at du får et bålfad i høj kvalitet og lang levetid.

Hvor stort skal et bålfad være?

Når du leder efter det bedste bålfad til dig, vil du indse, at de kommer i mange forskellige størrelser. De fleste modeller har en diameter på 50 - 100 cm. Hvor stort du ønsker bålfadet skal være, afhænger af dine personlige krav og behov til fadet, samt hvor du ønsker at benytte bålfadet, f.eks. på vandreferie, sheltertur, i haven eller noget andet. 

Små bålfade (Ø 50 - 60cm)

Bålfade til haven, terrassen eller mobilt brug skal gerne være så kompakte som muligt. Mange af de mindre modeller kan også foldes sammen, så de nemt kan transporteres rundt eller tages med på tur.

Du bør dog være opmærksom på, at du med et lille bålfad “kun” kan få et mindre stemningsbål og grille til et færre antal personer. Disse mindre bålfade er perfekte til skumfiduser, snobrød og har masser af funktionalitet i sig.

Mellemstore bålfade (Ø 50 - 85 cm)

Er I et par eller en familie, er et bålfad i mellemstørrelse det oplagte valg. Disse er særligt velegnede til 4-6 personer og er - forudsat at du har tilbehøret dertil - også velegnet til at grille. Vær gerne opmærksom på materialet, som bålfadet er lavet i, da disse modeller godt kan have en høj vægt, der også giver en bedre stabilitet.

Store bålfade (fra Ø 90 cm)

Med en størrelse fra ca. 90 cm indgår disse bålfade ofte i størrelsen, XL, når du finder dem på webshops i fysiske butikker. Store bålfade velegner sig til grill- og havefester, og giver samtidig masser af lys og varme til hele forsamlingen.

Et stort bålfad er mindre flytbart, da de som kendt har en stor størrelse og derfor ikke er særlig mobile.

Vægt og stabilitet ved bålfade

Der er en tæt kobling mellem vægten og stabiliteten i et bålfad. Fade af høj kvalitet og gode materialer har ofte en tykkelse på omkring 2,5 mm eller mere, hvilket sikrer og beskytter dem mod at blive brændt igennem.

Det gør bålfadene varmebestandige, stabile og holdbare gennem mange år, men samtidig også tunge. Et solidt og tungt bålfad kan sagtens holde i helt op til 10 år, men de tyndere og lettere modeller holder ikke nær så længe.

Stabiliteten påvirkes samtidig også af bålfadets højde. Et højt bålfad er mere dekorativt, men kan også nemmere vælte, hvis det er i ubalance.

Tilbehør til bålfade

De fleste bålfade leveres som oftest i ét stykke og er umiddelbart efter klar til udpakning og opstilling. Har du valgt en model med ben, skal de nogen gange monteres, hvor der også vil følge skruer og spændeskiver med i bestillingen.

Udvalget af funktioner ved et bålfad kan på nem vis udvides, hvis du køber yderligere tilbehør.

Låg

Du kan på nem og enkel vis slukke ilden med et låg. Tildækkes bålfadet efter brug, beskytter låg også mod eventuel regn. Dette gør også, at aske og rester af gløder ikke blæses op af vinden.

Da et bålfad bliver meget varm og de høje temperaturer varer ved i lang tid, kan du ikke tømme og rengøre fadet lige efter brug. Dækker du med et låg, kan bålfadet nemt og sikkert køle af natten over.

Grillrist

En rist medfølger sjældent, når du køber et bålfad. Hvis du også anskaffer dig et godt bålstativ, kan du dreje grillristen over bålfadet. 

Visse producenter tilbyder specialtilpassede grillriste til deres bålfade. Du kan derfor, inden du køber, forhøre dig om disse findes i den ønskede producents sortiment eller om du frit kan anvende grillriste fra andre producenter.

Grillring

Grillringen tillader grillning i bålfadets kantområde og er derfor særdeles velegnet til følsomme fødevarer, der ikke har brug for eller tåler de høje temperaturer midt i bålet.

Bålfad til grill

Skal bålfadet anvendes som grillplads i haven, bør den have en række vigtige egenskaber. Fade af rustfri stål er særligt velegnede, fordi materialet ikke bøjer sig selv ved høje temperaturer. Derudover er rustfri stål også fødevaresikkert, stabilt, robust og nemt at rengøre. Det er ren win-win.

Visse producenter tilbyder et udvalg af tilbehør til grill, der matcher deres bålfade. Hvis du ønsker, at produkterne gerne skal passe sammen, både i funktionalitet og design, kan du med fordel vælge bålfade fra en producent, hvis udvalg af grilltilbehør er stort.

Det er vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af udførelse og materialer, når det gælder grillning. En høj materialetykkelse og stabilitet øger sikkerheden og glæden ved at grille. Det er især vigtigt, når du f.eks. bruger en dutch oven, at dit bålfad kan tåle ekstra vægt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om bålfad

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak