Frysetørret Mad

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Ved vandring er mængden og kvaliteten af mad særlig vigtig, og bør ikke undervurderes. Enhver, der er undervejs en hel dag med masser bagage, forbrænder mange kalorier. Læs med her, og bliv meget klogere på det bedste frysetørret mad.

Frysetørret Mad Test: Top 5 Bedste Frysetørret Mad Til Vandretur

trail-organic-food-vegan-pasta-ratatouille
Annonce

1. Trail Organic Vegan Pasta Ratatouille

Bedste frysetørret mad
Pris: 99 DKK

God og velsmagende vegansk ratatouille med pasta fra det danske mærke, Trail Organic Food. Økologisk, ingen kunstige smagsforstærkere og produceret i Danmark af 100% økologiske ingredienser. Trail Organic Food Vegan Ratatouille med pasta har et kalorieindhold på 594 og vejer 125 gram.

Højt næringsindhold
594 kcal
125 g
Fås kun som vegansk ret
adventure-food-frysetoerret-mad-gulash
Annonce

2. Adventure Food Gulash

Bedste billige frysetørret mad
Pris: 79 DKK

Frysetørret Gulash ret på 600 kcal fra Adventure Food. Retten er nem at tilberede på dit overlevelseseventyr, og kan holde sig i helt op til 48 måneder. Adventure Food Gulash indeholder 600 kcal og har en nettovægt på 135 gram. Retten skal tilberedes ved kogende vand i posen.

Nem tilberedning
Holdbarhed på 48 måneder
Nettovægt: 132 gram
Ikke i alles smag
trek-n-eat-chicken-w-creamy-veg-rice-ps1000
Annonce

3. Trek N Eat Chicken W/Creamy Veg. + Rice Ps1000+

Bedste premium frysetørret mad
Pris: 155 DKK

Frysetørret ret med kylling, grøntsager og ris fra Trek N Eat. Retten er fra deres Performance-serie, og indeholder ekstra mange kalorier. Trek N Eat Chicken W/Creamt Veg + Rice indeholder 1.011 kcal, vejer 240 g tørret og tilberedes ved brug af kogende vand.

1011 kcal
240 g
Virkelig lækker
Høj pris
trail-organic-food-vegan-daal-with-rice
Annonce

4. Trail Organic Vegansk Daal Med Ris

Bedste vegansk frysetørret mad
Pris: 99 DKK

Frysetørret vegansk daal med ris fra danske Trail Organic Food. Retten er med økologiske ingredienser, lækker smag og højt næringsindhold samt et kalorieindhold på 644 kcal. Trail Organic Food Vegan Daal med ris er en letvægtig ret på kun 142 gram.

644 kcal
142 g
Dansk mærke & 100% økologisk
Prisen
trek-n-eat-wholegrain-fruit-muesli-with-milk
Annonce

5. Trek N Eat Fuldkornsmüsli m/ bær, frugt & mælk

Bedste frysetørret morgenmad
Pris: 75 DKK

Trek N Eat har udviklet lækker frysetørret morgenmad i form af fuldkornsmüsli med bær, frugt og mælk. Trek N Eat Wholegrain Fruit Muesli med mælk  indeholder 580 kcal, vejer 150 gram og giver en fantastisk start på dagen!

580 kcal
Hurtig tilberedning
150 g
Fås ikke vegansk

Indholdsfortegnelse

Uanset om det er morgenmad, frokost eller aftensmad, bør dine måltider være gode, nærende og generøst planlagt på dine ture. Müsli eller grød giver en bund om morgenen og i løbet af dagen kan du sprede din frokost ud i form af snacks, nødder, energibarer og om aftenen forberede et lækkert måltid.

Vi har hos Friluftsfreak undersøgt en række forskellige frysetørrede madprodukter og fremhævet de mest populære. Vi forklarer i denne guide også de vigtigste funktioner, der bør tages i betragtning ved køb. Læs med her, og bliv meget klogere på frysetørret mad til vandreturen eller hvilket som helst andet eventyr, du skal på.

Tjekliste til køb af frysetørret mad

 • Måltider bør planlægges omhyggeligt før din tur

 • Det anbefales, at du har en “nødsituation” klar med mad til mindst to

 • Frysetørrede måltider kræver varmt vand til tilberedning

 • Eventuelt væske og andet tilbehør til komfur bør tages i betragtning

 • Det er også muligt at tage på ture uden madlavning med måltider, der inkluderer pita, wraps, nødder, energibarer og dehydreret mad

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af frysetørret mad

Når du køber frysetørret mad til din trekking- eller vandretur, bør du være opmærksom på følgende egenskaber:

 • Vægt

 • Næringsværdi

 • Næringsstof

 • Smag

 • Forberedelse

 • Kost og intolerance

Vægt: Hvor tung er frysetørret mad?

Når du er på en god vandreferie betyder det medbragte udstyr, men også maden en hel del. Jo lettere, jo bedre og dette gør sig også gældende for maden. Kalorier og smagen spiller dog også en vigtig rolle her. 

Helt konkret betyder det: Jo bedre kalorie-til-vægt-forhold, desto bedre.

Dybest set er dehydrerede eller frysetørrede retter meget lette, og giver stadig god næring. Med forkogt eller frisk mad er det vand, der opbevares i det, primært ansvarligt for den høje vægt i vandrerygsækken.

Hvis der er frisk vand på campingpladsen eller hvor du befinder dig, er dehydrerede og frysetørrede retter helt klart at anbefale. Hvis dette ikke er tilfældet, skal der bestemt tages hensyn til vandets vægt.

Godt tip: Vi anbefaler, at du ikke undervurderer vægten af emballagen. Nogle gange giver det mening at pakke dagligvarerne om i lette plastikposer efter indkøb. Glasbeholdere bør du i alle fald undgå, da disse er tunge.

frysetoerret-mad-til-vandretur

Næringsværdi: Hvor mange kalorier indeholder retten?

Under en vandretur forbrænder du meget mere, end du gør i løbet af en normal hverdag. For ikke at lide af en konstant sultfølelse, bør du være opmærksom på det øgede indtag af mad. Et groft kalorietal vil hjælpe dig med at pakke mad nok.

Beregn kalorier:

Den samlede mængde af kalorier beregnes ud fra summen af den basale forbrænding, men også ved præstation. Den basale stofskiftehastighed for en gennemsnitlig mand er omkring 1800 kcal. Derudover forbrænder du mere under vandreture, bjergbestigning og andre sportsgrene.

En mand, der vandrer omkring fem timer om dagen, forbrænder mellem 2500 og 2700 kcal afhængig af sværhedsgraden.

Hvor meget skal jeg pakke?

I dette eksempel er den samlede forbrænding omkring 5000 kcal. Dette ville du ca. Kunne opnå med følgende fødevarer:

 • 200 gram grød

 • 8-10 müslibarer

 • 100 gram nødder

 • To sandwich

 • To pakker frysetørret mad

 • 100 gram chokolade

 • 50 g beef jerky

Vær opmærksom: Det er vigtigt at spise nok mad, især på længere ture, der varer flere dage eller uger. Mængden af mad, der skal spises, bør aldrig undervurderes.

Næringsstoffer: Hvordan skal mad til vandreturen sammensættes?

Madens sammensætning er også en vigtig egenskab, når det gælder frysetørret mad og generelt mad til trekking- eller vandreture.

Der er forskellige anbefalinger til, hvordan du skal sammensætte din fordeling. Men i sidste ende er det essentielt, at du får nok kulhydrater, fedt og proteiner, når du er på længerevarende vandreture.

Få nok med proteiner:

Da der arbejdes meget med muskelmasse på en vandretur, og musklerne også skal komme sig hurtigt, kan der antages at være omkring 20 til 25% protein. Det vil i praksis betyde et proteinindtag på omkring 1,2 - 2,0 gram pr. kg kropsvægt.

Det betyder, at en gennemsnitlig mand i ovenstående eksempel vil skulle spise ca. 120 gram protein om dagen. En god pakke frysetørret mad indeholder omkring 20 g protein. Gode kilder til protein på din tur kan blandt andet være:

 • Protein energibarer

 • Retter med bælgfrugter som blandt andet kikærter, tofu, linser og bønner

 • Masser af nødder og frø, heriblandt jordnødder, mandler og hør- eller hampefrø

Ikke for meget salt:

Konserverede og frysetørrede mad har ofte et højt indhold af salt. Det giver både en god smag, men holder samtidig også maden frisk. For meget salt er usundt, da det bidrager til forhøjet blodtryk. WHO (World Health Organisation) anbefaler, at du ikke indtager mere end 5 gram salt om dagen. En frysetørret madret kan godt indeholde mellem 1,5 - 4 g salt.

Smag: Hvor godt skal frysetørret mad smage?

Smagen af frysetørret mad skal ikke undervurderes. Når du er afsted på din tur, bør du spise “ud over din sult” for at få nok med kalorier. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at maden også smager godt.

Vi anbefaler, at du inden dit eventyr prøver maden hjemmefra - dermed kan du også vide dig mere sikker på, om det er noget for dig. Du kan derfor nemt afgøre hvilke retter af frysetørret mad og andre retter, der passer bedst til dine smagsløg.

Tilberedning: Hvordan laves frysetørret mad?

Selvom du er på tur, kan du stadig lave mad som var du hjemme. Husk dog på, at du selv skal medbringe redskaberne, som skal bruges for at tilberede maden.

Færdiglavede frysetørret mad koges normalt op eller fyldes blot med varmt vand og lukkes til gennemvædning.

Forberedelse af mad til flere dage:

Det er som oftest en fordel at købe ind til flere dage ad gangen. For at skabe en smule variation giver det mening at planlægge friske og letfordærvelige fødevarer, såsom frugt og grøntsager, for den første dag eller to og derefter benytte dig mere af ikke-fordærvelige færdigretter.

Ved kortere ture kan du tilberede måltiderne hjemmefra, for at anstrenge dig så lidt som muligt, når du er afsted.

Ernæring og intolerancer: Hvilke ingredienser og madvarer bør overvejes?

Du skal naturligvis sørge for at tilpasse madplanlægningen til din egen kost. Hvis du spiser fisk og kød, kan du optage mange kalorier og næringsstoffer gennem tørret kød eller fisk.

Når det kommer til frysetørret mad og færdigretter, findes der en lang række vegetariske og veganske alternativer. Du vil også kunne finde specielle produkter til laktose- eller glutenintolerance. Visse retter findes også som ekstra saltfattige.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om frysetørret mad

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak