Havkajak

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Mange kajakker er udviklet til at kunne navigere rundt i floder og søer. Men havkajakker er designet og bygget specielt til havet. De er væsentlig længere end korte og brede white water kajakker og ligner i udseendet turkajakker.

Havkajak Test: Top 5 Bedste Havkajakker

rainbow-oasis-430-havkajak-gul
Annonce

1. Rainbow Oasis 430 Havkajak

Bedste allround havkajak
Pris: 7.995 DKK

Med en Rainbow Oasis 430 får du en af de mest solgte havkajakker i Danmark.  Solid og let begynderkajak, der kan bruges til mange formål grundet stabiliteten. Kan bruges til alle aldre. Rainbow Oasis 430 havkajakken har en længde på 430 cm, bredde på 63 cm og vejer 24 kg.

Lang holdbarhed
Klimavenligt fremstillet i Europa
Fås i 6 farver
Ikke god til surf
seabird-aafjord-expedition-pro-kajak-roed
Annonce

2. SeaBird Åfjord Expedition Pro

Bedste billige havkajak
Pris: 7.995 DKK

Med SeaBird Åfjord Expedition Pro får du en prisbillig og god begynderkajak med ror. Havkajakken er kun 368 cm lang, nem at håndtere og ekstremt stabil. Fremstillet i 3-lags sandwichkonstruktion i HDPE plast. Seabird Åfjord Expedition Pro fås i tre farver og vejer 22 kg.

Pålidelig havkajak til begyndere og hobbyroere
3 luger til pakning
Stort farve udvalg (rød, gul, grøn)
Lav hastighed grundet længden
seabird-scott-mv-glasfiber-diolen-havkajak-med-finne
Annonce

3. SeaBird Scott MV Glasfiber/Diolen Havkajak m/ finne

Bedste premium havkajak
Pris: 14.995

Scott MV Glasfiber/Diolen havkajak med finne fra SeaBird er lavet i engelsk stil, der er oplagt til surf, ture på vandet og teknik. Den er nem at styre, let opbygget og kraftig i valget af materialer. SeaBird Scott MV Glasfiber/Diolen havkajak med finne har 5 års fabrikgaranti, er fremstillet i Europa og vejer 25 kg.

God til surf, teknik & ture
10-15% lettere end standard glasfiber oplægning
Findes i 3 størrelser (fra 50-110 kg)
Høj pris
rainbow-laser-515-havkajak
Annonce

4. Rainbow Laser 515 Havkajak

Bedste begynder havkajak
Pris: 6.995

Rainbow Laser 515 er blandt de mest udbredte havkajakker i DK, og oplagt til brug i klubber, efterskole og uddannelsessteder. Særdeles stabil, robust og let at styre med og uden ror/finne. Rainbow Laser 515 havkajakken anbefales til personer mellem 160-195 cm og vejer 26 kg.

Fremstillet i Europa & god til klubbrug
Robust & retningsstabil
Havkajak til begynder & øvede
Ikke designet til bølger og svære forhold
seabird-expedition-pe-havkajak
Annonce

5. SeaBird Expedition PE Havkajak

Bedste havkajak i plast
Pris: 8.690 DKK

SeaBird Expedition PE HV er fremstillet i en 3-lags sandwich konstruktion i materialet, HDPE plast. God fart, manøvredygtighed og super stabil. Designet med fire opbevaringsrum, og derfor kanon til ture. SeaBird Expedition PE HV havkajakken fås i hele tre farver og har en vægt på 27 kg.

Norges mest solgte havkajak for 8. år i træk
Stabil, let at styre & god opbevaring
Rygstøtte kan indstilles
Tung

Indholdsfortegnelse

Havkajakker er også gode, når det gælder længere ture eller til træning på søen eller fjorden. Grundet deres længde er de hurtige, når du ror ligeud.

Vi har hos Friluftsfreak lavet en bedst i test af havkajakker, hvor vi kommer ind på relevante egenskaber og funktioner, du bør holde øje med ved køb af havkajak. Læs med her og bliv meget klogere.

Tjekliste til køb af havkajak

Længde: Havkajakker er betydeligt længere end f.eks. white water kajakker. De fleste har en længde, som hedder 450 - 550 cm.

Bredde: Jo bredere din havkajak er, desto mere stabil. Til gengæld holder den ikke sit “spor” så let, og bremses af sin bredde.

Form: Formen på din havkajak kan være særligt vigtig. Rammen påvirker nemlig, hvor stabil den er i vandet. En flad ramme kan give rigtig god stabilitet under padling, mens en rundere ramme giver mere stabilitet i bølger.

Volumen: Stor volumen giver mere følsomhed over for vind og vejr - og især når der er bølger. Havkajakker med en lav volumen, skærer bedre gennem vandoverfladen og er mindre vindfølsomme. Vi anbefaler, at du vælger en volumen der er omkring 45-50% af lasten, der skal transporteres (person plus bagage).

Vægt: Størstedelen af havkajakker har en vægt på 25 - 30 kg. Vægten kan især spille en rolle, når du skal have kajakken op og ned fra biltaget og have den med til havet. Det kan nemlig hurtigt blive udmattende, hvis du skal bære din kajak for meget. Dette er også en af grundene til, at letvægtskajakker er blevet ret populære, men der medfølger naturligvis en dyrere pris.

Materiale: Havkajakker er typisk lavet af stærke materialer som plastik og glasfiber, men i visse tilfælde laves de også i carbon. Carbon eller kulstof, som det også kaldes, er et let materiale, der sikrer dig en letvægtig havkajak.

Hvad er en havkajak?

Havkajakken er en type kajak, der er designet med udgangspunkt i at blive brugt på åbent vand, såsom havet, store søer, fjorde eller åbne floder. De er kendt for at være stabile, retningsstabile og evne til at håndtere varierende vandforhold og bølger. En havkajak er det perfekte valg til dig, der allerede er erfaren inden for roning i kajak og ønsker en kajak i topklasse.

Havkajakker er oftest længere og slankere end almindelige, traditionelle kajakker. Grundet et længere skrog er de mere retningsstabile, hvilket gør dem i stand til at opnå højere hastighed. Den slanke form gør også, at de reducerer eventuel vindmodstand.

Størstedelen af havkajakker er designet med lukkede cockpits, hvor du sidder inde i kajakken og er beskyttet mod eventuelle bølger. Det hjælper også til at holde dig tør og varm, hvilket kan være rart, hvis du er ude at ro i kolde forhold.

En stor del af de havkajakker du kan finde, er designet med redningsudstyr som opbevaringsrum til nødvendig sikkerhedsudstyr (redningsvest til kajak eller blot en svømmevest til børn og voksne, nødsignal, førstehjælpsudstyr), men også redningsliner.

Vi anbefaler, at du først kigger mod at købe en havkajak, når du allerede har erfaring og færdigheder, som gør dig i stand til at padle i udfordrende forhold, f.eks. strømme og bølger. Sikkerhed er ALTID første og topprioritet, når du færdes på vandet.

havkajak-bedst-i-test

Hvorfor skal jeg bruge en havkajak?

Der kan være flere gode grunde til, at du skal anskaffe dig en god havkajak. Er du til at ro på åbent vand som hav, søer og fjorde, er en havkajak oplagt.

Havkajakker er især kendt for at være utrolig stabile, hvilket egner dem til udfordrende forhold, hvor naturen “tester” dig af. Derudover er de ret manøvredygtige, så du nemt kan vende, dreje og udforske øer, fjorde og kystlinjer. Havkajakken giver dig nemlig adgang til steder, hvor motorbåde ikke kan komme til, og du kan derfor komme helt tæt på dyreliv og flot natur.

Havkajakker er ofte designet og fremstillet med opbevaringsrum, der giver dig mulighed for at medbringe udstyr, mad, drikke og andet på din tur. Nyder du længere ture i kajak, er en havkajak lavet med de rette egenskaber for, at du får en ekstrem god tur.

Sidst men ikke mindst, er roning i kajak godt for din sundhed, men er også god fysisk træning. Har du brug for at koble fra efter arbejde eller i weekenderne, kan en havkajak være med til at reducere dit niveau af stress og fremme mental sundhed.

Havkajak mærker

Aquarius Kayaks

Aquarius er et anerkendt mærke, når det gælder de bedste kajakker på markedet. De har været på markedet siden 1983, og er førende inden for kajakker på det polske marked.

SeaBird

SeaBird Designs er et norsk kajakmærke, som blev etableret i 2006. Det er en af de hurtigst voksende producenter af kajakker i Europa, og det er naturligvis ikke uden grund. SeaBird Designs har været et af de bedste sælgende mærker inden for kajakker i Norge de sidste ti år - og det lader ikke til at ændre sig lige foreløbig.

Perception Kayaks

Perception Kayaks er et amerikansk mærke fra Greenville, South Carolina i USA, hvorfra deres kajakker også bliver designet og produceret. Deres kajakker samles på gammeldags manér, nemlig med hænderne, hvorfor alle deres kajakker har et personligt touch fra produktionen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om havkajakker

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak