Vandresko

Sidst opdateret: december, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Et par gode vandresko er den generiske betegnelse for udendørssko til en lang række områder: lette vandresko, trekkingsko, bjergbestigningssko, vandresko.

Hvad ville en god vandretur være uden det rigtige udstyr? Enhver, der allerede har prøvet at tage på en lang vandretur i sportssko, vil hurtigt have bemærket, at skoen klemmer og gnider efter lang tid, eller at man afhængig af underlaget glider mere, end man burde. Derfor er velsiddende og gode vandresko en del af basisudstyret for alle, der tør bestige bjerget eller ujævnt terræn for første gang eller endda gennem flere gange.

Men hvordan skal fornuftigt fodtøj til vandring helt præcist se ud? Det er ikke altid nemt at træffe det rigtige valg mellem lette vandresko, klassiske trekking modeller og ekspeditions- og vandrestøvler. For at du hurtigt kan finde en behagelig sko, som du har et godt greb i selv på længere vandreture, og hvor du ikke får vabler, præsenterer vi de ti bedste modeller i vores vandresko test. Her finder du også en omfattende købsrådgivning, så skoen sidder som fod i hose til sidst.

Læs også vores test af vandresko til dame.

Vandresko Test: Top 5 Bedste Vandresko

Testen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.

1. Keen Targhee III WP

1.095 DKK

 ✓ Vægt: 450 gram

✓ 100% vandtæt og samtidig åndbarKeen-Targhee-III-WP-vandresko

✓ Foring af slidstærkt og komfortabelt AirMesh™

 

 

TIL BUTIK (HERRE)TIL BUTIK (DAME)

2. Haglöfs Trail Fuse GT

845 DKK

 ✓ Vægt: 325 gram

✓ Gode vandresko med smarte detaljer og funktionerHaglofs-Trail-Fuse-GT

✓ Skoen er særdeles åndbar

 

 

TIL BUTIK (HERRE)TIL BUTIK (DAME)

3. Scarpa Mojito

849 DKK

 ✓ Vægt: 730 gram

✓ Foret med svedtransporterende mikrofiberscarpa-mojito

✓ Godt greb på hårde og glatte underlag

 

 

TIL BUTIK (HERRE)TIL BUTIK (DAME)

4. Salomon XA Pro 3D v8 GTX

1.229 DKK

 ✓ Åndbare & lette

✓ Vandtætte med Gore-Tex membranSalomon-XA-Pro-3D-v8-GTX

✓ Opbygget med 3D mesh

 

 

TIL BUTIK (HERRE)TIL BUTIK (DAME)

5. Keen Targhee III

1.099 DKK

 ✓ Vægt: 900 gram

✓ Foret med slidstærkt & komfortabelt AirMesh™Keen-Targhee-III-vandresko

✓ Opbygget med udgangspunkt i fodens anatomi

 

 

TIL BUTIK (HERRE)TIL BUTIK (DAME)

Hvad skal du overveje, inden du køber vandresko?

Hvis du vil købe gode vandresko, der ikke kun holder længe, ​​men også sidder godt, så bør du helt sikkert overveje følgende kriterier, når du køber:

Tiltænkt brug: Du bør træffe forskellige valg til dine vandresko alt efter om du er mere typen til at vandre i fladt terræn, eller om du foretrækker ture med stejle stigninger. Lave sko med lidt dæmpning er tilstrækkelige til fladt terræn, men vil du på mere krævende vandreture, bør du række ud efter en trekking klassiker eller en trekking sko med et højere skaft og en dyb profil.

 

Sål: Med vandreskoens såler skelnes der mellem formstøbte såler og monterede såler. Den formstøbte version er lavet af polyurethan (PU) og fastgøres til overdelen af ​​skoen i en enkelt operation. Dette er ikke kun hurtigt at implementere, men også billigt, men sådan en blød sål bliver også hurtigere slidt. Formstøbte sålmodeller kan ikke eftersåles, så du skal købe en ny sko, når den gamle er slidt. Dette er ikke tilfældet med monterede såler. Disse består af flere lag og er derfor mere modstandsdygtige. De kan også såles om hos skomageren. Denne variant bruges især til vandre- og trekkingsko af høj kvalitet samt til bjergstøvler.

 

Overdel: Så snart du går ind i bjergrigt og ujævnt terræn, skal dine vandresko helt sikkert have en høj overdel, der ender over anklen. Dette er den eneste måde at få et rigtig godt greb i din sko.

 

Vandtæt membran: På længere vandreture krydses ofte små vandløb, eller vejret kan skifte. Så er det vigtigt at have en sko med vandtæt funktionsmembran eller en model, der har en udtagelig sål eller indersål, der gør tørringen nemmere.

 

Størrelse: Generelt købes vandresko en halv størrelse til en fuld størrelse større end hverdagssko. De kan også bruges med tykkere sokker og tæerne rammer ikke forsiden af ​​skoen, når man går ned ad bakke.

 

Pasformtjek: Det er bedst at have vandreskoene på i dit hjem i en til to timer, før du endelig beslutter dig for dem. Du vil hurtigt mærke, hvor der er potential tryk, og hvor skoen ikke sidder ordentligt. Du bør først binde det løst og derefter justere det igen og igen over tid. Sørg også for, at vandreskoen omslutter mellemfoden godt og ikke gnider på hælen. Anklerne skal også være tæt omsluttet af skaftet.

 

Inden du køber de perfekte og bedste vandresko for dig, bør du overveje det terræn, hvor dine sko primært skal bruges. Der er nemlig en passende sko med en passende sål til enhver udendørs aktivitet og ethvert terræn – til kvinder, mænd og børn. Du bør også kende til de forskellige fordele og ulemper ved de materialer, der bruges i skoene. Hvis du værdsætter vandtætte sko, bør dine vandresko være udstyret med en membran som f.eks. Gore Tex (GTX).

Du bør prøve en vandresko, inden du køber den, og du skal ofte brække skoene inden den første vandretur – ellers kan du få vabler på fødderne under din tur. Særlige vandrestrømper er også med til at forhindre vabler på vandreture, fordi de minimerer friktionen mellem fødder, sokker og sko. For at undgå smerter i fødderne ved nedstigning i bjergene skal der være tilstrækkelig bevægelsesfrihed for tæerne i skoens tåområde. En stabiliserende pasform er også vigtig på hæle og ankler, så du ikke vrider anklerne i svært terræn eller uden for veludviklede stier. De fleste eksperter anbefaler derfor at købe en vandresko, som er mindst en halv eller endda en hel størrelse større.

 

vandresko-natur

Gode vandresko: De vigtigste spørgsmål og svar

Når du leder efter de bedste vandresko, vil du komme forbi mange muligheder og forskellige mærker. Det kan være svært at finde rundt i alle valgmulighederne. Dette er også en af grundene til, at vi herunder har lavet et blogindlæg, som kommer ind på alle de spørgsmål, som du kunne have i forbindelse med køb af vandresko.

 

Hvorfor er vandresko nødvendige til længere ture?

Gode vandresko er de perfekte ledsagere til lange ture, fordi de sidder tæt og giver god støtte til enhver tid, også når du klatrer op og ned ad bakke. Din sål er lavet til ujævnt underlag, hvilket gør, at du er mindre tilbøjelig til at glide på sten- og grusstier, fugtigt underlag eller stejlere bjergskråninger. Vandresko har en finish af høj kvalitet, er midlertidigt vandtætte og når som regel over anklerne, hvilket giver dig ekstra støtte på længere vandreture. Den gode polstring sikrer, at vabler hører fortiden til, og at dine fødder forbliver komfortable i skoen selv efter timers vandring.

Til længere vandreruter er det også godt at tænke andet tilbehør ind i turen. Dette kan f.eks. være en god vandrerygsæk eller vandtæt rygsæk, hvor du kan opbevare dit tilhørende udstyr, som du har med på vandreturen. Sørg for at vælge en størrelse, hvor der er en god balance mellem vægt og oppakning. Hvis du mangler et suppliment til vandrerygsækken, kan du også medbringe en drybag. En vandtæt taske kan du bruge til at opbevare udstyr eller forplejning til din tur – og dermed er du sikret, at det forbliver tørt på hele turen, uanset om det styrtregner. Skal du bruge dine vandresko til længere vandreture, hvor der også indgår overnatning, vil et godt liggeunderlag også være relevant.

 

Hvilke typer gode vandresko findes der?

Afhængig af vandreturen kan forskellige sko være fordelagtige. I det følgende forklarer vi hovedtyperne af sko, fra lette vandresko til klassiske trekking støvler og bjergstøvler. Du kan med fordel koble et par vandrestave på, som giver dig en del mere støtte samt fremdrift, når du begiver dig ud på dine vandreruter.

 

Lette vandresko

De lette vandresko omfatter modeller til såkaldte light walkers, det vil sige folk, der kan lide at tage på korte vandreture eller gåture på flade ruter i fritiden. Derfor er disse sko for det meste lave sko med en fleksibel sål og lidt dæmpning.

Særlig form for approach-sko: Lette vandresko omfatter også de såkaldte approach-sko. Disse multifunktionelle sko er ikke kun velegnede til vandreture, men især til klatring og nedstigning af klipper og via ferratas. Til dette formål skal modellerne sidde tæt og have en tilsvarende dyb profil samt en klatrezone, det vil sige en glat profildel ved skoens tå. Dette letter opstigningen på klippen.

 

De bedste vandresko til begyndere

Vil du højt for første gang, for eksempel i højalpine egne eller lave bjergkæder, bør du bruge vandresko, der egner sig til dagsture eller flerdagesture med mellemtung bagage. Stierne er normalt asfalterede og har en hældning. Sålen på disse modeller, som ender lige over anklen, er ret tykke og stive.

 

Trekking klassikere

For en længere trekkingtur med meget bagage har du absolut brug for den rigtige sko. Denne skal have en stiv sål og en tyk mellemsål for at give støtte på den ene side og afbøde godt på hårdere overflader på den anden. Den klassiske vandrestøvle går altid over anklen og har høj snøring, så den sidder godt til overalt. Så kan du også godt klare ufremkommelige og bjergrige ruter.

 

Trekking sko

Den tungere trekking sko er velegnet til ture i ujævnt terræn og i store højder – i enhver årstid og i ethvert vejr. Dens stive sål har en dyb profil, der giver dig godt greb på ujævnt underlag. Derudover sørger det høje skaft med sin snøre for, at din fod sidder godt i skoen og også er godt isoleret længere oppe.

 

Ekspeditionssko

Ekspeditionssko er de ultimative højbjergsko, der giver god støtte selv under ekstreme missioner i kritisk terræn. De er velegnet til stegjern og kan derfor også bruges til isture, på gletsjer og til isklatring. Skoen består ofte af en plastikskal og en isoleret indersko, der kan tages af for hurtig tørring.

 

Hvor store skal vandresko være for at sidde godt?

Som allerede nævnt i købsguiden, bør vandresko købes mindst en halv størrelse til en størrelse større end hverdagssko. Det skyldes til dels, at fødderne svulmer op under vandringen og så har brug for mere plads. Derudover skal vandreskoen også passe godt til sokkerne. Har du købt din sko for stramme, vil du hurtigt mærke det – i form af trykpunkter og vabler, som i værste fald gør det umuligt at fortsætte vandreturen. Senest når du går ned ad bakke vil du bemærke, om du har truffet det rigtige valg med din sko, for hvis den sidder rigtigt, skal du stadig have plads nok foran til at forhindre, at dine tæer banker mod skoen.

 

De bedste vandresko: Hvad er forskellen mellem Gore-Tex og læder?

Efter længere tids brug tilpasser en lædersko sig godt til foden og er derfor behagelig at have på. Den store fordel ved dette materiale er dets levetid, fordi lædersko altid kan repareres og såles om af en skomager. De absorberer desuden fodsved og har en temperaturregulerende effekt. Ulemper er derimod, at skoene skal brydes ind og altid skal imprægneres, ellers bliver læder hurtigt gennemblødt med vand.

Vandresko med Gore-Tex membran er derimod vandtætte, vindtætte og særligt åndbare, så der selv i varmere temperaturer altid er et godt klima i skoen, og du sveder ikke. Dette sikres af membranen, som driver vanddamp ud, men ikke slipper regndråber ind udefra. Dette fungerer bedst med en temperaturgradient på 20°C, men i begge retninger. Gore-Tex når derfor sine grænser i særligt varme og fugtige miljøer. Derudover er membranens levetid kortere sammenlignet med læder, og når den er beskadiget, kan vand trænge ind. En Gore-Tex-model kan dog kun repareres i begrænset omfang. Du skal beslutte, hvilket materiale der er bedst for dig baseret på personlige præferencer, og hvor behageligt det er at have på.

 

Hvilken producent har de bedste vandresko?

I forskellige eksperters øjne, kommer de bedste vandresko fra tyske producenter som Hanwag, Lowa, Salewa eller Meindl ofte kåret som testvindere. Disse traditionelle producenters meget lange erfaring i kombination med innovative teknologier fører til meget gode vurderinger i test. Vandreskoene fra producenter som Meindl, Hanwag eller Lowa er ofte dobbeltsyet, så sålen kan fornyes. Sålerne er ofte lavet i samarbejde med Vibram. Vibram er specialist i såler fra Italien. Vandresko med Vibram-sål får ofte gode karakterer i test for deres meget gode greb og holdbarhed.

De seneste år har skomærker som Salomon, Ecco og Keen også leveret yderst gode vandresko, som også har vundet op til flere kåringer.

Vandresko mærker

Når du leder efter gode vandresko, som vil passe perfekt til din fod og vandrestil, er der mange faktorer at tage stilling til. Ligeledes er der mange forskellige mærker og producenter af gode vandresko, hvorfor det kan være en jungle at finde rundt i. Dette er også en af grundene til, at vi hos Friluftsfreak har lavet denne guide af vandresko, så du får styr på de mest essentielle ting, før du køber de bedste vandresko til dig.

 

Scarpa

Scarpa vandresko er meget anerkendt i verdenen indenfor vandring og outdoor. Virksomheden har gang på gang formået at udvikle og designe god vandresko. Hvis du leder efter et par gode vandresko, er Scarpa en oplagt mulighed.

 

Keen

Derudover er Keen vandresko også godt at have i baghovedet. Vandresko og vandrestøvler fra Keen er gennem årene blevet mere og mere populært, da virksomheden har formået at lave gode vandrestøvler samt sko. Leder du efter de bedste vandresko, er Keen et godt bud.