Gode vandresko: De vigtigste spørgsmål og svar
Når du leder efter de bedste vandresko, vil du komme forbi mange muligheder og forskellige mærker. Det kan være svært at finde rundt i alle valgmulighederne. Dette er også en af grundene til, at vi herunder har lavet et blogindlæg, som kommer ind på alle de spørgsmål, som du kunne have i forbindelse med køb af vandresko.
Hvorfor er vandresko nødvendige til længere ture?
Gode vandresko er de perfekte ledsagere til lange ture, fordi de sidder tæt og giver god støtte til enhver tid, også når du klatrer op og ned ad bakke. Din sål er lavet til ujævnt underlag, hvilket gør, at du er mindre tilbøjelig til at glide på sten- og grusstier, fugtigt underlag eller stejlere bjergskråninger. Vandresko har en finish af høj kvalitet, er midlertidigt vandtætte og når som regel over anklerne, hvilket giver dig ekstra støtte på længere vandreture. Den gode polstring sikrer, at vabler hører fortiden til, og at dine fødder forbliver komfortable i skoen selv efter timers vandring.
Til længere vandreruter er det også godt at tænke andet tilbehør ind i turen. Dette kan f.eks. være en god vandrerygsæk eller vandtæt rygsæk, hvor du kan opbevare dit tilhørende udstyr, som du har med på vandreturen. Sørg for at vælge en størrelse, hvor der er en god balance mellem vægt og oppakning. Hvis du mangler et suppliment til vandrerygsækken, kan du også medbringe en drybag. En vandtæt taske kan du bruge til at opbevare udstyr eller forplejning til din tur – og dermed er du sikret, at det forbliver tørt på hele turen, uanset om det styrtregner. Skal du bruge dine vandresko til længere vandreture, hvor der også indgår overnatning, vil et godt liggeunderlag også være relevant.
Hvilke typer gode vandresko findes der?
Afhængig af vandreturen kan forskellige sko være fordelagtige. I det følgende forklarer vi hovedtyperne af sko, fra lette vandresko til klassiske trekking støvler og bjergstøvler. Du kan med fordel koble et par vandrestave på, som giver dig en del mere støtte samt fremdrift, når du begiver dig ud på dine vandreruter.
Lette vandresko
De lette vandresko omfatter modeller til såkaldte light walkers, det vil sige folk, der kan lide at tage på korte vandreture eller gåture på flade ruter i fritiden. Derfor er disse sko for det meste lave sko med en fleksibel sål og lidt dæmpning.
Særlig form for approach-sko: Lette vandresko omfatter også de såkaldte approach-sko. Disse multifunktionelle sko er ikke kun velegnede til vandreture, men især til klatring og nedstigning af klipper og via ferratas. Til dette formål skal modellerne sidde tæt og have en tilsvarende dyb profil samt en klatrezone, det vil sige en glat profildel ved skoens tå. Dette letter opstigningen på klippen.
De bedste vandresko til begyndere
Vil du højt for første gang, for eksempel i højalpine egne eller lave bjergkæder, bør du bruge vandresko, der egner sig til dagsture eller flerdagesture med mellemtung bagage. Stierne er normalt asfalterede og har en hældning. Sålen på disse modeller, som ender lige over anklen, er ret tykke og stive.
Trekking klassikere
For en længere trekkingtur med meget bagage har du absolut brug for den rigtige sko. Denne skal have en stiv sål og en tyk mellemsål for at give støtte på den ene side og afbøde godt på hårdere overflader på den anden. Den klassiske vandrestøvle går altid over anklen og har høj snøring, så den sidder godt til overalt. Så kan du også godt klare ufremkommelige og bjergrige ruter.
Trekking sko
Den tungere trekking sko er velegnet til ture i ujævnt terræn og i store højder – i enhver årstid og i ethvert vejr. Dens stive sål har en dyb profil, der giver dig godt greb på ujævnt underlag. Derudover sørger det høje skaft med sin snøre for, at din fod sidder godt i skoen og også er godt isoleret længere oppe.
Ekspeditionssko
Ekspeditionssko er de ultimative højbjergsko, der giver god støtte selv under ekstreme missioner i kritisk terræn. De er velegnet til stegjern og kan derfor også bruges til isture, på gletsjer og til isklatring. Skoen består ofte af en plastikskal og en isoleret indersko, der kan tages af for hurtig tørring.
Hvor store skal vandresko være for at sidde godt?
Som allerede nævnt i købsguiden, bør vandresko købes mindst en halv størrelse til en størrelse større end hverdagssko. Det skyldes til dels, at fødderne svulmer op under vandringen og så har brug for mere plads. Derudover skal vandreskoen også passe godt til sokkerne. Har du købt din sko for stramme, vil du hurtigt mærke det – i form af trykpunkter og vabler, som i værste fald gør det umuligt at fortsætte vandreturen. Senest når du går ned ad bakke vil du bemærke, om du har truffet det rigtige valg med din sko, for hvis den sidder rigtigt, skal du stadig have plads nok foran til at forhindre, at dine tæer banker mod skoen.
De bedste vandresko: Hvad er forskellen mellem Gore-Tex og læder?
Efter længere tids brug tilpasser en lædersko sig godt til foden og er derfor behagelig at have på. Den store fordel ved dette materiale er dets levetid, fordi lædersko altid kan repareres og såles om af en skomager. De absorberer desuden fodsved og har en temperaturregulerende effekt. Ulemper er derimod, at skoene skal brydes ind og altid skal imprægneres, ellers bliver læder hurtigt gennemblødt med vand.
Vandresko med Gore-Tex membran er derimod vandtætte, vindtætte og særligt åndbare, så der selv i varmere temperaturer altid er et godt klima i skoen, og du sveder ikke. Dette sikres af membranen, som driver vanddamp ud, men ikke slipper regndråber ind udefra. Dette fungerer bedst med en temperaturgradient på 20°C, men i begge retninger. Gore-Tex når derfor sine grænser i særligt varme og fugtige miljøer. Derudover er membranens levetid kortere sammenlignet med læder, og når den er beskadiget, kan vand trænge ind. En Gore-Tex-model kan dog kun repareres i begrænset omfang. Du skal beslutte, hvilket materiale der er bedst for dig baseret på personlige præferencer, og hvor behageligt det er at have på.
Hvilken producent har de bedste vandresko?
I forskellige eksperters øjne, kommer de bedste vandresko fra tyske producenter som Hanwag, Lowa, Salewa eller Meindl ofte kåret som testvindere. Disse traditionelle producenters meget lange erfaring i kombination med innovative teknologier fører til meget gode vurderinger i test. Vandreskoene fra producenter som Meindl, Hanwag eller Lowa er ofte dobbeltsyet, så sålen kan fornyes. Sålerne er ofte lavet i samarbejde med Vibram. Vibram er specialist i såler fra Italien. Vandresko med Vibram-sål får ofte gode karakterer i test for deres meget gode greb og holdbarhed.
De seneste år har skomærker som Salomon, Ecco og Keen også leveret yderst gode vandresko, som også har vundet op til flere kåringer.