Pagaj

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Hvis du nyder at ro i kajak, kan du ikke undvære udstyret der medfølger. Ud over selve kajakken er pagajen uundværlig, og når du skal købe en god pagaj, er der selvfølgelig et par ting at overveje.

Pagaj Test: Top 5 Bedste Pagajer Til Kajak

feelfree-day-touring-delbar-fiber-glass-pagaj-220-cm
Annonce

1. FeelFree Day Touring Delbar Fiber Glass 220cm

Bedste allround pagaj
Pris: 1.295 DKK

Pagajen fra FeelFree er lavet med glasfiber skaft og plastikblade, der er forstærkede med nylon. Kajak pagajen er 2-delt, og kan deles på midten. Mulighed for skivet eller uskivet. FeelFree Day Touring Delbar Fiberglas pagaj kommer i et flot blåt design og har en vægt på 1200 gram.

Meget værdi for pengene
Glasfiber skaft & blade i plastik
2-delt med kliklås
Fås kun i én farve
feelfree-delbar-alu-pagaj-250
Annonce

2. FeelFree Delbar Alu Pagaj 250cm

Bedste billige pagaj
Pris: 749 DKK

Stærk pagaj fra FeelFree med aluminiumsskaft, nylon forstærkede plastikblade med gribehåndtag. Den er 2-delt med kliklås og kan bruges til Sit on Top, fiskekajak, kajak og SUP board. Feelfree Delbar Alu Pagaj er 250 cm lang og vejer 1400 gram.

Kan indstilles til venstre & højre hånd
Plastikblade forstærket med nylon
Ekstra lang pagaj
Forholdsvis tung (1.400 gram)
kajaksport-sea-performance-carbon-pagaj
Annonce

3. Kajaksport Sea Performance Carbon

Bedste premium kajak pagaj
Pris: 3.495 DKK

Delbar Sea Performance pagaj fra Kajaksport i carbon (full core kulfiber), som sikrer en stærk, fast og let pagaj. God effekt, lav vægt på 700 gram og kan skives 360 grader trinløst. Kajaksport Sea Performance Carbon pagaj har et bladstørrelse på 55 x 15 cm, justerbar længde på 215 - 225 cm og vejer 700 gram.

Pagaj kajak i carbon
Ergonomisk formstrøb greb i den ene side
Lav vægt på 700 gram
Høj pris
galaxy-lazy-boys-carbon-pagaj-2-delt
Annonce

4. Galaxy Lazy Boys Carbon 2-delt

Bedste 2-delt carbon pagaj
Pris: 1.695 DKK

Lazy Boys carbon pagaj 2-delt er en letvægtig kajak pagaj fra Galaxy. Den har en høj effekt, god styrke og masser af stivhed. Derudover kan du indstille længden fra 210-220cm. Galaxy Lazy Boys Carbon pagaj har skaft af kulfiber, blad i glasfiber og vejer 650 gram.

Skaft i kulfiber & blad i glasfiber
Taske til opbevaring & transport medfølger
Vejer kun 650 gram
Design tiltaler ikke alle
galaxy-kayaks-delbar-aluminium-pagaj
Annonce

5. Galaxy Kayaks Delbar Aluminium

Bedste aluminium pagaj
Pris: 379 DKK

Med denne delbare pagaj i aluminium fra Galaxy Kayaks får du en funktionel og effektiv pagaj, der er oplagt til hav- og fiskekajak. Justerbare længder, dråbefang i begge ender og let at anvende. Galaxy Kayaks delbar aluminium pagaj og blad i plastik og skaft i anodiseret aluminium samt en vægt på 985 gram.

God pagaj til begynder
Flere størrelser (215-220cm, 240-245cm)
Kan skives i 65 grader til begge sider
Høj vægt

Indholdsfortegnelse

En pagaj til kajak har sit helt eget specifikke design, og kan ikke anvendes i en kano. Det er derfor essentielt, at du vælger en pagaj specifikt til kajak. I denne bedst i test af pagajer til kajak, har vi samlet de bedste do’s and dont’s til dig, der er på udkig efter en god pagaj.

Læs også vores bedst i test af kajakker.

Tjekliste til køb af kajak pagaj

Konstruktion: En pagaj består af en drypring, to pagajblade, et vandtæt skaft og forstærkede håndtag. Bladene på pagajen er let snoet mod hinanden for at forenkle bevægelsen.

Materialer: Producenter bruger oftest følgende materialer, når de designer og fremstiller pagajer til kajak.

 • Træ: Pagajer i træ findes mere sjældent grundet vægten.

 • Carbon: Let og holdbart materiale, som gør det særligt populært til fremstilling af pagajer.

 • Glasfiber: Materialet har en forholdsvis let vægt. Stivheden i denne type materiale kan ikke sammenlignes med carbon pagajer.

 • Plastik: Ikke nær så stærkt som kulstof og glasfiber, og har samtidig en kortere levetid. Pagajer i plast er dog en del billigere.

Anvendelse:

 • Pagajer til havkajak er tilpasset havets forhold.

 • Pagajer til turer kan ofte skilles ad, fordi de let kan transporteres grundet de delbare egenskaber.

Pris: Den er meget varierende alt efter hvilken pagaj, du vælger. Priserne kan variere helt ned fra 200-300 kr. og til 3.000 kr. og opefter afhængig af materiale, mærke og anvendelsesområde. Skal du bruge en pagaj til fritidsbrug, kan en billig en af slagsen sagtens gå an. Er du derimod meget sporty og engageret, bør du investere lidt ekstra. Et alternativ er også at købe en brugt pagaj, da du her kan få en billigere pagaj i høj kvalitet.

Længde: I forhold til længden på din pagaj, er det altid en god ide at lære af dine oplevelser og finde den længde, som er perfekt til dig. Der er altid individuelle afvigelser, og det afhænger i høj grad også af armlængde, teknik og din personlige erfaring i kajakken. 

 • Ellers: kropslængde minus 30 cm. Resultatet ganges med 2, og det giver den korrekte længde.

 • Der findes også pagajer, som kan skilles ad og derfra kan du selv justere størrelsen.

Hvad er en pagaj?

Når du ror kajak eller kano, er pagajen det vigtigste redskab. Med den kan du navigere rundt i vandet og styre din kajak i retningen, som du vil ro. En pagaj består af to blade, en i hver ende, og et skaft. De to blade står for at generere kraft og styring, når du trækker dem gennem vandet. Pagajer til kajak findes dog i mange forskellige arter, materialer og designs, som kan påvirke måden, den enkelte pagaj fungerer på.

Når du kigger efter den bedste pagaj til kajak, kan det være en god ide at undersøge skaftet, bladene, dybden og vinklen på din kommende pagaj og hvilken stilart, den har. Alt efter materialet din pagaj er fremstillet i, vil vægten også være væsentlig forskellig.

Det er vigtigt, at du får valgt den rigtige pagaj, der passer til dine behov, men også din padlestil. Flere rutinerede kano- og kajakentusiaster har op til flere forskellige pagajer, der udfylder hver sit behov.

pagaj-bedst-i-test

Hvorfor skal jeg bruge en pagaj?

Er du vild med at padle i kajak, kano eller andre lignende bådtyper, har du brug for en god pagaj, der kan give dig fremdrift i vandet.

Når du sidder i din gode oppustelige kajak, er pagajen det primære udstyr, som skal give dig fremdrift og derfor er det vigtigt, at du finder en som passer til dig. Ved at skubbe pagajen gennem vandet med et padletag, kan du få fremdrift i din båd og komme afsted. Udover at give fremdrift er det også pagajen, der i sidste ende bestemmer, om du drejer til venstre, højre eller laver en 180 graders vending.

Uanset om du ror i oppustelig kano, kajak eller noget helt tredje, er en god pagaj altså essentiel for, at du kan få en god tur.

Pagaj mærker

Robson Paddles 

Det er et tysk firma, der med deres egen legeplads i de bayerske alper formår at lave pagajer til kajak i utrolig høj kvalitet. Får du først fat i en pagaj fra Robson, kommer du højst sandsynlig ikke fra mærket igen, og det er naturligvis ikke uden grund. Ved køb af en Robson pagaj, får du god kvalitet, lang holdbarhed og stilrent design.

Werner Paddles

Werner Paddles blev etableret i 1995 i Washington, USA af Werner og Martha Furrer, som egentlig kommer til Schweiz, men først endte op i Canada og derefter USA. Mærket, Werner Paddles, startede da Werner en dag blev frustreret over, at han ikke kunne finde en god pagaj til kajak, der samtidig passede til hans behov.

Dette satte gang i udviklingen af de perfekte pagajer til kajak og det må vi bare sige, at Werner Paddles har formået. I dag laver de uden tvivl blandt de bedste pagajer på markedet i kulfiber, glasfiber og som delbare.

Jantex

Jantex blev etableret i 1995 i et 4 kvadratmeter rum, hvor grundlæggeren, Ján Rusnak, begyndte hans eksperimentering med materialer, former og to år senere stiftede han firmaet, Jantex.

Jantex begyndte hurtigt at vokse og flere atleter fik øjnene op for deres gode pagajer og allerede i år 2000 gik der en første plads til en deltager, som brugte en Jantex pagaj til OL.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om pagaj

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak