Gasbrænder

Sidst opdateret: december, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Planlægger du at købe en udendørs gasbrænder til dine næste trekking- og vandreture? Eller bare til mad og kaffe i naturen? Leder du efter en uafhængig udendørs test af brændere til brug i naturen på de smukke camping, trekking og vandreture, så læs med her.

Så er du kommet til det rigtige sted, for hos Friluftsfreak har vi lavet vores personlige top 5 blandt de nuværende modeller af gasbrændere. Vi fortæller dig præcis, hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud at handle udstyr til outdoor brug samt hvilke brændere, der passer bedst til dig og dine kommende oplevelser.

Gasbrænder Test: Top 5 Bedste Til Mad I Naturen

Testen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger.

1. JetBoil MiniMo Gasbrænder

1.549 DKK

 ✓ Koger 12 liter pr. 100g Jetpower dåse

✓ Vægt: 415 gram Gasbraender-Jetboil-MiniMo-Carbon

✓ Dimensioner: 12,7 x 14 cm

 

 

TIL BUTIK

2. JetBoil Flash 2.0 Gasbrænder

849 DKK

 ✓ Koger vand på 100 sek (hurtigste JetBoil gasbrænder)

✓ Vægt: 371 gram (uden gasdåse & tilbehør)Jetboil-Flash-2.0-gasbraender

✓ Dimensioner: 10,41 x 18,03 cm

✓ Kommer i 3 forskellige farver

TIL BUTIK

3. JetBoil ZiP Cooking System

999 DKK

 ✓ Volumen på 0.8 L

✓ Kogetid(1 ltr): 300 sekunderjetboil-zip-cooking-system

✓ Den perfekte løsning til udendørs gaskøkken

 

TIL BUTIK

4. Trangia 25-5 - UL - Gasbrænder & teflon - 3-4 personer

939 DKK

 ✓ Stormkøkken fra Trangia

✓ Dimensioner: H10,5 cm x Ø22 cmStormkoekken-Trangia-25-5-UL-Gasbraender-og-teflon-3-4-personer

✓ Vægt: 990 gram

 

TIL BUTIK

5. Robens Fire Beetle Brænder

285 DKK

 ✓ Gør madlavning i det fri til den rene leg

✓ Vægt: 189 gramrobens-fire-bettle-brænder

✓ Dimensioner: 12,8 x 7 cm

TIL BUTIK

Hvad er en gasbrænder?

En gasbrænder er helt enkelt et enkelt og kompakt komfur, der bruger gasflammer til at opvarme dine måltider og drikke. Dermed behøver du ikke undvære dit varme måltid under din camping- eller vandretur. Brænderne er handy og lette, så de også passer i en rygsæk, og let kan tages med.

Hvordan fungerer en gasbrænder?

Som det ligger i navnet på produktet, drives en brænder af – du gættede rigtigt – gas. Gassen transporteres til komfuret via de tilhørende patroner eller, for de store modellers vedkommende, via gasflasker. Gassen slipper igen ud i brænderområdet. Så snart du rammer gassen med en gnist, vil den antændes og nå en tilstrækkelig temperatur til at opvarme din mad på få minutter. Voila.

Udendørs gasbrænder: Hvad er vigtigt?

Som udgangspunkt kan det ikke gå helt galt, når du køber en udendørs gasbrænder. Da gas som brændstof brænder meget rent og næsten ikke efterlader rester, fungerer de fleste udendørs brændere ekstremt pålideligt, uden at du skal servicere dem regelmæssigt og kan nemt reguleres, når du laver mad på dine udendørs ture, uanset om det er på vandreture, hyggetid på stranden eller efter surfing.

Når du køber en gasbrænder, bør du derfor primært fokusere på, hvad du ellers vil bruge den til? 

Det kan f.eks. være, hvor store gryderne eller panderne er, som du vil lave mad med, på hvilke tidspunkter af året, du vil benytte dig af gasbrænderen og om det skal være særligt let, støjsvagt eller have ekstra funktioner. Hvis du vil benytte dig af gryder og pander, vil et setup med brænder og trangia være optimalt.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af gasbrænder?

Hvis du ønsker at købe en brænder, bør du først bestemme, hvor du vil bruge enheden. Størrelsen og vægten spiller ikke den store rolle til hjemmebrug, men når du skal på camping eller vandretur, er transport et vigtigt aspekt, som du ikke bør ignorere. Hvis du er opmærksom på følgende kriterier, når du køber, er det en god ide:

Vægten

Ligesom størrelsen har vægten også stor betydning under transport. Til din campingtur bør størrelse og vægt ikke være ud over det sædvanlige. En let gasbrænder er en fordel, når du er på farten. Hvis du ikke planlægger at transportere brænderen rundt, kan du også vælge en større model. Dette giver dig større stabilitet. Når du køber, skal du altid huske, at enhedens vægt er tomvægten. Det betyder, at der stadig ikke er nogen patron i brænderen. Du skal også sikre dig, at du ikke behøver en 11 kg gasdåse for at betjene produktet.

Størrelse

Ønsker du at transportere gasbrænderen i en rygsæk på din vandretur, skal du være opmærksom på målene, når du køber det. De fleste brændere er velegnede til denne transportmulighed, dvs. de er kompakte. Mange brændere leveres allerede i en praktisk kuffert, som du også kan bruge til transport.

Varmeydelse

Varmeydelsen angiver, hvor meget varme gasbrænderen kan generere. Som regel ligger denne effekt på mellem 500 watt og 1,5-2 kilowatt timer. En gasbrænder tager cirka 3-5 minutter at opvarme 1 liter væske. Det betyder, at jo mere ydeevne enheden har, jo hurtigere kan den tilberede din mad. Men husk, når du køber, at enheder med høj ydeevne også bruger mere gas.

 

Gasforbrug

Gasforbruget angives normalt i kg eller g pr. time. Dette kan du bruge til at bestemme brændetiden, så du ved hvor mange patroner du skal have med. Det gennemsnitlige gasforbrug er 0,15 g i timen.

Stabilitet

Med en gasbrænder er det vigtigt, at den har et stabilt og fast fodfæste. Det er normalt ikke tilfældet med små brændere med rund bund. Stabiliteten sikres, hvis brænderen har et firkantet hus eller ekstra fødder og ikke står ujævnt på jorden.

 

Ekstra udstyr

Hvis en gasbrænder ikke tilbyder noget ekstra udstyr, er det som regel billigere at købe. Hvis du bruger lidt flere penge på din brænder, er der som regel ekstra tilbehør eller funktioner med – dette kan f.eks. være en gasbrænder med tilhørende trangia. Det kan også dreje sig om den automatiske piezolighter, som du kan bruge gasbrænderen med uden tændstik eller lighter, eller en varmeregulator, hvormed du kan regulere og individuelt justere gastilførslen til din brænder.

Vindbeskyttelse af flammerne kan også være meget nyttig, så du kan bruge din gasbrænder uanset vejret. Der findes nu også enheder, der har integreret termometer, varmebestandige håndtag, så du ikke brænder dig.

Gasdåse

Inden du køber din gasbrænder, bør du se nærmere på gasdåserne, så du ikke bliver overrasket over eventuelle omkostninger. Patronerne anbefales normalt af producenten. Tredjeparts patroner kan forårsage problemer såsom svag flammedannelse eller inkompatibilitet med selve brænderen.

trangia-gasbrænder

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om gasbrændere

 

Hvilke producenter af gasbrændere findes der?

I din søgen efter den bedste gasbrænder på markedet, vil du støde på et hav af producenter. Det kan være svært at finde rundt i, hvem der tilbyder det bedste produkt – især hvis man ikke er bekendt med markedet. De mest kendte producenter er:

Er det sikkert for mig at bruge en gasbrænder?

Brugen af ​​en gasbrænder er sikkert ved at regulere gasforsyningen og let at implementere – selv for begyndere. Du bør dog følge producentens anvisninger, når du bruger den, så uheld kan forhindres.

 

Hvor meget koster en gasdåse?

Prisen på gasdåserne afhænger af producenten, og hvilken type du skal bruge. Vi anbefaler, at hvis du f.eks. Har en Primus gasbrænder, så køber du også en Primus gasdåse.

 

Kan jeg også bruge min gasbrænder indendørs?

Det hele afhænger af, hvilken enhed du vælger. Ved brug i lukkede rum skal du sikre dig, at enheden har en tændingssikring og en gastryksreduktion. Du bør også altid følge producentens anvisninger. Du bør også sørge for tilstrækkelig ventilation.