Gasbrænder

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkterne, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Planlægger du at købe en udendørs gasbrænder til dine næste trekking- og vandreture? Eller bare til mad og kaffe i naturen? Leder du efter en uafhængig udendørs test af brændere til brug i naturen på de smukke camping, trekking og vandreture?

Gasbrænder Test: Top 5 Bedste Gasbrændere Til Mad I Naturen

Jetboil-Flash-2-0-gasbraender
Annonce

1. JetBoil Flash 2.0

Bedste gasbrænder
Pris: 1.049 DKK

Den klassiske Jetboil Flash 2.0 med justerbar Piezo tænder. Passer til 1-2 personer, kan indeholde 1 liter og vejer 371 gram. Jetboil Flash 2.0 gasbrænderen har en effekt på 2600 watt, kogetid på 100 sek pr. 0.5 liter, og er lavet med varmeindikator, neoprenbeskytter og trinløs regulering.

Læs vores test af Jetboil Flash 2.0 gasbrænder.

Kogetid (0,5 ltr): 100 sekunder
Effekt: 2600 watt
Varmeindikator & trinløs regulering
Fylder mere end alterantiver
jetboil-zip-cooking-system
Annonce

2. JetBoil ZiP Cooking System

Bedste billige gasbrænder
Pris: 868 DKK

ZiP gasbrænderen har en volumen på 0,8 liter og kommer med base, brænderenhed og en beskyttelseshætte i bunden af gryden. Til JetBoil Zip gasbrænderen medfølger neoprenovertræk, Stabilizer og så har den en lav vægt på 345 gram.

Volumen på 0,8 liter
Kogetid (1 ltr): 300 sekunder
Effekt: 900 watt
Lille volumen
Gasbraender-Jetboil-MiniMo-Carbon
Annonce

3. JetBoil MiniMo

Bedste premium gasbrænder
Pris: 1.479 DKK

Letvægtsbrænderen MiniMo fra Jetboil er et kogesæt, som kan skilles til flere dele, og dernæst pakkes ned i den tilhørende gryde på 1 liter. Mini Mo er designet til madlavning i naturen. Jetboil MiniMo gasbrænderen kommer med håndtag i metal, neoprenbeskytter og passer til 1-2 personer.

Kogetid (1 ltr): 2.15 min
Effekt: 1750 watt
Vægt på 415 gram
Høj pris
Stormkoekken-Trangia-25-5-UL-Gasbraender-og-teflon-3-4-personer
Annonce

4. Trangia 25-4 UL

Bedste gasbrænder fra Trangia
Pris: 999 DKK

Trangia 25-4 UL Kommer med GB74 gasbrænder, to gryder, pander, vindskærme samt tang og rem. Sættet har en volumen på 1,5 - 1,75L, en vægt på 1085 gram og kogetid på 665 sekunder for 1 liter. Med dette Trangia sæt med tilhørende gasbrænder kan du kan du lave mad til 3-4 personer.

Læs vores test af Trangia 25-4 UL.

Madlavning til 3-4 personer
Fremstillet i ultralet aluminium
Vægt: 990 gram
Høj vægt
robens-fire-beetle-braender
Annonce

5. Robens Fire Beetle Brænder

Bedste gasbrænder til ferien
Pris: 394 DKK

Den prisbillige brænder fra Robens er perfekt til dig, som skal have en brænder i kompakt pakkestørrelse. God til trekkingturen, cykelferien og shelter. Robens Fire Beetle vejer 189 gram, er lavet i overfladebehandlet rustfrit stål og koger 1 liter vand på ca. 4 minutter.

Læs vores egen test af Robens Fire Beetle kogesæt.

Kogetid: 1 (ltr): ca 4 min
Effekt på 3000 watt
Vægt: 189 gram
Længere kogetid end andre

Indholdsfortegnelse

Hos Friluftsfreak har vi dannet os et overblik af de bedste gasbrændere til madlavning i naturen, og kommer i dette indlæg ind på de vigtigste købskriterier. Læs med, og bliv meget klogere på valget af den bedste gasbrænder.

Læs også vores test af stormkøkken og trangia sæt.

Hvad er en gasbrænder?

En gasbrænder er helt enkelt et enkelt og kompakt komfur, der bruger gasflammer til at opvarme dine måltider og drikke. Dermed behøver du ikke undvære dit varme måltid under din camping- eller vandretur. Brænderne er handy og lette, så de også passer i en rygsæk, og let kan tages med.

Hvordan fungerer en gasbrænder?

Som det ligger i navnet på produktet, drives en brænder af – du gættede rigtigt – gas. Gassen transporteres til komfuret via de tilhørende patroner eller, for de store modellers vedkommende, via gasflasker. Gassen slipper igen ud i brænderområdet. Så snart du rammer gassen med en gnist, vil den antændes og nå en tilstrækkelig temperatur til at opvarme din mad på få minutter. Voila.

Udendørs gasbrænder: Hvad er vigtigt?

Som udgangspunkt kan det ikke gå helt galt, når du køber en udendørs gasbrænder. Da gas som brændstof brænder meget rent og næsten ikke efterlader rester, fungerer de fleste udendørs brændere ekstremt pålideligt, uden at du skal servicere dem regelmæssigt og kan nemt reguleres, når du laver mad på dine udendørs ture, uanset om det er på vandreture, hyggetid på stranden eller efter surfing.

Når du køber en gasbrænder, bør du derfor primært fokusere på, hvad du ellers vil bruge den til? 

Det kan f.eks. være, hvor store gryderne eller panderne er, som du vil lave mad med, på hvilke tidspunkter af året, du vil benytte dig af gasbrænderen og om det skal være særligt let, støjsvagt eller have ekstra funktioner. Hvis du vil benytte dig af gryder og pander, vil et setup med brænder og trangia være optimalt.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af gasbrænder?

Hvis du ønsker at købe en brænder, bør du først bestemme, hvor du vil bruge enheden. Størrelsen og vægten spiller ikke den store rolle til hjemmebrug, men når du skal på camping eller vandretur, er transport et vigtigt aspekt, som du ikke bør ignorere. Hvis du er opmærksom på følgende kriterier, når du køber, er det en god ide:

 • Vægt

 • Størrelse

 • Varmeafgivelse

 • Gasforbrug

 • Stabilitet

 • Ekstra udstyr

 • Gasdåse

Vægten

Ligesom størrelsen har vægten også stor betydning under transport. Til din campingtur bør størrelse og vægt ikke være ud over det sædvanlige. En let gasbrænder er en fordel, når du er på farten. Hvis du ikke planlægger at transportere brænderen rundt, kan du også vælge en større model. Dette giver dig større stabilitet. Når du køber, skal du altid huske, at enhedens vægt er tomvægten. Det betyder, at der stadig ikke er nogen patron i brænderen. Du skal også sikre dig, at du ikke behøver en 11 kg gasdåse for at betjene produktet.

Størrelse

Ønsker du at transportere gasbrænderen i en rygsæk på din vandretur, skal du være opmærksom på målene, når du køber det. De fleste brændere er velegnede til denne transportmulighed, dvs. de er kompakte. Mange brændere leveres allerede i en praktisk kuffert, som du også kan bruge til transport.

Varmeydelse

Varmeydelsen angiver, hvor meget varme gasbrænderen kan generere. Som regel ligger denne effekt på mellem 500 watt og 1,5-2 kilowatt timer. En gasbrænder tager cirka 3-5 minutter at opvarme 1 liter væske. Det betyder, at jo mere ydeevne enheden har, jo hurtigere kan den tilberede din mad. Men husk, når du køber, at enheder med høj ydeevne også bruger mere gas.

Gasforbrug

Gasforbruget angives normalt i kg eller g pr. time. Dette kan du bruge til at bestemme brændetiden, så du ved hvor mange patroner du skal have med. Det gennemsnitlige gasforbrug er 0,15 g i timen.

Stabilitet

Med en gasbrænder er det vigtigt, at den har et stabilt og fast fodfæste. Det er normalt ikke tilfældet med små brændere med rund bund. Stabiliteten sikres, hvis brænderen har et firkantet hus eller ekstra fødder og ikke står ujævnt på jorden.

Ekstra udstyr

Hvis en gasbrænder ikke tilbyder noget ekstra udstyr, er det som regel billigere at købe. Hvis du bruger lidt flere penge på din brænder, er der som regel ekstra tilbehør eller funktioner med – dette kan f.eks. være en gasbrænder med tilhørende trangia. Det kan også dreje sig om den automatiske piezolighter, som du kan bruge gasbrænderen med uden tændstik eller lighter, eller en varmeregulator, hvormed du kan regulere og individuelt justere gastilførslen til din brænder.

Vindbeskyttelse af flammerne kan også være meget nyttig, så du kan bruge din gasbrænder uanset vejret. Der findes nu også enheder, der har integreret termometer, varmebestandige håndtag, så du ikke brænder dig.

Gasdåse

Inden du køber din gasbrænder, bør du se nærmere på gasdåserne, så du ikke bliver overrasket over eventuelle omkostninger. Patronerne anbefales normalt af producenten. Tredjeparts patroner kan forårsage problemer såsom svag flammedannelse eller inkompatibilitet med selve brænderen.

trangia-gasbraender

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om gasbrændere

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!