Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oppustelig Kajak

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne. 
Sidst opdateret: [year] | Denne artikel indeholder annoncer
jetboard-limfjorden-4
maj 2, 2023

Har du mod på nye eventyrer, og elsker du friluftslivet, naturen og vand? Med en oppustelig kajak, kan du opleve naturen fra vandet af. Det giver et helt nyt syn på det, når du får lov at se den smukke, danske natur fra midten af søen, fjorden eller havet af. 

Vi har hos Friluftsfreak udarbejdet en guide af de bedste oppustelige kajakker på markedet. Her kommer vi ind på alle de væsentligste faktorer, du skal være opmærksom på, når du skal købe en oppustelig kajak.

Oppustelig Kajak Test: Top 5 Bedste Oppustelige Kajakker

riverside-oppustelig-kajak

1. Riverside Oppustelig Kajak

Bedste allround oppustelig kajak

Pris: 2.349 DKK

Brugervenlig oppustelig kajak fra Riverside til hele familien. Kan både fås til 1 og 2 personer. Rummelig og god plads.

Passer til hele familien
Stabilitet & komfort
Nem at puste op
Design tiltaler ikke alle
TIL BUTIK (1 personer)
TIL BUTIK (2 personer)
watery-oppustelig-kajak

2. Watery Oppustelig Kajak

Bedste billige oppustelig kajak

Pris: 955 DKK

Rummelig oppustelig kajak fra Watery, som både fås som 1-personers og 2-personers. Cool design, lav vægt og masser af stabilitet i vandet.

God plads i kajakken
Flot design
Fremstillet i slidstærkt PVC & drop-stitch teknologi
Fås kun i én farve
TIL BUTIK (1 personer)
TIL BUTIK (2 personer)
advanced-elements-advanced-frame-oppustelig-kajak

3. Advanced Elements

Bedste premium oppustelig kajak

Pris: 4.990 DKK

Den perfekte, oppustelige kajak til dags-ture, dig som er motionist eller hvis du blot vil have en fed oplevelse.

Kan bruges de fleste steder
Komfort, stabilitet & kvalitet
Skærer godt gennem vandet
Lidt opbevaringsplads
TIL BUTIK
oppustelig-kajak-intex-explorer-k2

4. Intex Explorer K2

Bedste oppustelige kajak til familien

Pris: 999 DKK

Ensædet oppustelig kajak fra Bestway. Nem at transportere, stabil i vandet og i flot design. Kommer med justerbart sæde.

Stabil i vandet
Justerbart sæde
Let at transportere & pumpe
Fås kun til to personer
TIL BUTIK
intex-challenger-k1-oppustelig-kajak

5. Intex Challenger K2

Bedste oppustelig kajak til sommer

Pris: 849 DKK

Flot 1 og 2 personers oppustelig kajak fra anerkendte Intex. Den perfekte oppustelige kajak til sommer med venner og familie.

Perfekt til vandsjov
Godt glid gennem vandet
Oppustelig kajak i god kvalitet
Fås kun i én farve
TIL BUTIK (1 personer)
TIL BUTIK (2 personer)

Oppustelige kajakker – Begynderguide

Oppustelige kajakker er blevet mere og mere populære i de senere år. Kendte producenter forbedrer løbende materialer og konstruktion, så de i dag ikke længere betragtes som “badebåde”, men til dels som en fuld erstatning for de traditionelle kajakker, som vi kender dem. Oppustelige kajakker er blevet attraktive, og du kan få en ganske fin kajak, som fungerer godt. I denne artikel finder du de nødvendige oplysninger om alle relevante emner, som du bør vide, før du køber en oppustelig kajak. Uanset om du er nybegynder, hobby eller ambitiøs padler, har vi et udvalg af passende oppustelige kajakker til enhver smag.

Hvad er en oppustelig kajak?

En kajak er en smalskåren båd, der drives af en dobbelt pagaj, og hvor roeren sidder i styreretningen. Det er hurtige og adrætte padlebåde, der oprindeligt blev brugt til jagt i Grønland og resten af ​​det arktiske Nordamerika (kilde). I dag bruges kajakker på grund af disse egenskaber som racerkajakker i vandsport eller som turkajakker for turpadlere. De henvender sig derfor til padlere, der ønsker at komme hurtigt videre og tilbagelægge en masse distance. Men blandt begyndere er kajakker yderst populære til små og afslappede udflugter på vandet.

Oppustelige kajakker er både, hvor der hovedsageligt anvendes PVC eller coatede polyester stoffer som materialer. I en oppustelig kajak pumpes luft ind i bådens kamre ved hjælp af en luftpumpe. Afhængigt af det anvendte materiale og kajakkens finish kan der pumpes mere eller mindre luft ind i bådens kamre, hvilket påvirker trykket.

I deres tidlige dage blev der grinet af dem, fordi de oppustelige kajakker var mere tilbøjelige til at blive beskadiget, og en oppustelig kajak kan aldrig have de samme egenskaber som en traditionel kajak. I mellemtiden er der sket meget inden for oppustelige kajakker, og de har vundet sig en plads på det etablerede marked for kajakker og turkajakker. Der blev fundet et godt kompromis mellem robusthed, kompakthed med lav vægt og fornuftige roegenskaber. Kun området med kapkajakker er forbeholdt kajakker med et stivt skrog.

De oppustelige kajakker er særligt velegnede til badesøer, åer og til at padle i havet tæt på stranden under optimale vejrforhold. Nogle oppustelige kajakker kommer endda som et komplet sæt, inklusive pagaj, finne og pumpe.

kajak-oppustelig-test

Producent af oppustelige kajakker

Du vil finde en lang række af forskellige producenter, når du leder efter oppustelige kajakker på det danske marked. Du kan bl.a. støde på producenter, såsom Aqua Marina, der også fremstiller SUP boards. Aqua Marina er en af de større spillere indenfor oppustelig kajakker, og udvikler konstant deres produkter til det bedre. Derudover vil du også kunne finde Advanced Elements, som både producerer 1-persons, men også oppustelige kajakker til 2 personer. Begge mærker står for lang levetid. Advanced Elements er markedsleder for oppustelige kajakker af høj kvalitet i USA, og har samtidig også vundet samtlige markeder i Europa. Den amerikanske producent, Advanced Elements, har en række oppustelige kajakker med meget gode egenskaber. Målgruppen for disse mærker er både begyndere og ambitiøse padlere, der ønsker at ro ture på vandet og gøre hurtige fremskridt.

Der er også andre producenter af oppustelige kajakker, såsom Sea Eagle, Watery, Aquaglide, BIC, ExtaSea, Blueborn og Bestway. Du kan læse meget mere om mærkerne på deres egne hjemmesider.

Hvad koster en oppustelig kajak?

Hvad der gør en oppustelig kajak god, afhænger af dine egne behov samt hvad du ønsker at anvende den til. Selvfølgelig kan man sige, at de dyre oppustelige kajakker er af bedre kvalitet, har bedre egenskaber og en længere levetid. Fra vores synspunkt koster en god oppustelig kajak mellem 3.500 – 7.500 DKK. Der er også oppustelige kajakker, der koster langt over 7.500 DKK

Men ikke alle vil eller er i stand til at grave dybt i deres lommer, eller har ikke brug for en oppustelig kajak til + 7.500 DKK. Derfor vil vi også gerne præsentere dig for interessante og gode oppustelige kajakker, som har et prisleje på under 3.500 – 7.500 DKK. Oppustelige kajakker til under 3.500 DKK, kan også være gode, men de har ofte et lavere lufttryk og er reletivt tynde i deres materiale, som laves i PVC-film.

Materiale til oppustelige kajakker

Materialet, der bruges til materialet på en oppustelig kajak, er det vigtigste kriterium for bådens levetid og mulige anvendelser. Afhængigt af producenten anvendes forskellige materialer til bådskindet. Mange producenter bruger endda en kombination af forskellige materialer. I næsten alle produktbeskrivelser kan du læse, at materialet er særligt tykt og robust. Men oppustelige kajakker med et tykt skrog lavet af robust materiale har deres egne priser. Billige oppustelige kajakker er ikke nær så gode som de gummierede stofmaterialer. Meget billige oppustelige kajakker består kun af en forholdsvis tynd PVC-film. De er væsentligt stærkere end materialet i en luftmadras, men stadig for tyndt til almindelig padling med mulig jordkontakt.

Lufttryk og brug af drop-stitch

Udover formen på skroget, spiller lufttrykket i en oppustelig kajak en afgørende rolle for håndteringsegenskaberne. Jo højere tryk, jo stivere eller fastere er skroget. Lufttrykket i en oppustelig kajak spænder fra 0,069 til 0,3 bar, ved brug af drop stitch er det endda muligt op til 0,7 bar. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er meget ved oppustelige kajakker. Lufttrykket mellem bund- og sidekammeret kan variere.

Et lufttryk på mindre end 0,1 bar er ikke nok til en oppustelig kajak. Sådanne kajakker er i større grad designet til fritid og hygge på vandet, men ikke decideret længere kajakture. Jo højere kvalitet luftkammeret er, jo højere er det tilladte lufttryk for kammeret. Fra et lufttryk på 0,2 bar fyldes siderørene på en kajak til randen. Det tilladte lufttryk varierer afhængigt af producent, model og luftkammer. Du kan finde de nøjagtige detaljer i bådens manual. Følgende tabel viser dig de sædvanlige lufttryk hos producenterne af oppustelige kajakker. Nogle producenter angiver også lufttrykket i PSI. 1 PSI svarer til 0,0689 bar.

I de senere år er drop-stitch teknologi i stigende grad blevet brugt i oppustelige kajakker. Drop-stitch-teknologi er allerede udbredt og uundværlig til oppustelige SUP boards (Stand Up Paddling). Med denne teknologi er de øvre og nedre indre vægge af luftkammeret sammenflettet med tekstiltråde. Drop-Stitch gør det muligt at skabe højtryks luftkamre, så de kan pustes op til et lufttryk på langt over 0,3 bar (afhængig af producent). Som et resultat opnår luftkammeret meget god dimensionsstabilitet og stivhed.Når du køber en oppustelig havkajak, kajak eller kano, medfølger der som oftest en manuel pumpe. Hvis du ønsker at gemme dine kræfter til at padle, kan du med fordel købe en elektrisk pumpe til SUP, eller blot en elektrisk pumpe. Med denne kan du spare tid på land, og få mere på vand.

Sikkerhed ved oppustelige kajakker

De fleste oppustelige kanoer og kajakker er meget stabile på grund af det brede skrog, forårsaget af siderørene, og deres luftopdrift. Som regel er det meget sværere at kæntre med en oppustelig kajak end med konventionelle kajakker. 

Sammenlignet med stive skrogkajakker er skroget på oppustelige kajakker mere følsomt. Derfor har næsten alle oppustelige kajakker i dag et flerkammersystem. Det vil sige, at båden ikke kan synke med et hul i et bådrum. Oppustelige kajakker består ofte af et separat bundkammer og to separate sidekamre. I tilfælde af hul kan den oppustelige kajak lappes. Oppustelige kajakker af høj kvalitet er desuden lavet af et meget tykt og fast materiale, så risikoen for sådanne skader er minimeret.

Hos Friluftsfreak anbefaler vi, at sikkerhed er din første prioritet, når du bevæger dig ud i kajak. Sørg derfor for, at du får tjekket vejrudsigten inden, så du er forberedt, hvis det begynder at blæse, regne eller lyne. Dertil anbefaler vi også på det kraftigste, at du køber en god svømmevest. Svømmevesten er med til at give dig opdrift, hvis du skulle falde i vandet – og så er det ovenikøbet lovkrav at bære redningsvest eller svømmevest på vandet.

Udstyr til oppustelig kajak

Når du har fået en god oppustelig kajak, vil du nogen tider kunne finde det som en samlet pakke, men andre gange skal du købe udstyret dertil ved siden af. Dette kan være vanskeligt at finde ud af, hvilket tilbehør til kajakken er det bedste samt hvad du virkelig har brug for.

VI har herunder samlet en del af det udstyr, som vi synes er relevant, når du skal ud på vandet i din nye oppustelige havkajak, oppustelig kajak 2 personer eller blot en helt enkel kajak, oppustelig eller ej.

Pagaj

Det vigtigste stykke kajak tilbehør efter, at du har erhvervet selve kajakken, er en pagaj. Pagajen har et blad i begge ender, og denne fungerer som rattet i en bil. Kajak pagajen kan du bruge til at styre med, og den bestemmer om du sejler frem, tilbage eller fra side til side.

En pagaj kan fås i mange forskellige materialer, konstruktioner og forskellige typer af blade. Det er vigtigt, at du undersøger markedet, og finder en pagaj, der passer til din behov og stil. Find en pagaj, der passer til dig.

Kajakpumpe

Med en oppustelig kajak, får du brug for en pumpe til kajak, da du skal puste den op. Dette kan enten gøres med en manuel pumpe eller en elektrisk pumpe. Hos Friluftsfreak foretrækker vi en elektrisk pumpe, da du dermed sparer dine kræfter til at padle i kajakken. Det kan godt syre til i musklerne, når du pumper din kajak op med en manuel pumpe.

Drybag

Ønsker du at medbringe noget ombord på din kajak, er en drybag optimal. En drybag eller vandtæt taske, som den også kaldes, sørger for at holde dit udstyr tørt. Drybags kommer i mange forskellige størrelser, og du kan med fordel finde en, som passer ned i din oppustelige kajak.

Kajak neopren

Det er altid en god ide at klæde sig i neopren, når du begiver dig ud på vandet. Neopren om kroppen er med til at holde dig varm, og har samtidig en beskyttede effekt, hvis du skulle falde hårdt mod vandet eller kommer i kontakt med genstande under vandoverfladen eller på stranden.

En tør- eller våddragt er det gode valg, da de dækker hele kroppen, og lukker alt vand ude, hvis du skulle falde i. Dertil anbefaler vi også, at du hopper i et par kajakstøvler eller neopren sko. Kajakstøvlerne holder dine fødder varme, fri for vand og beskytter samtidig mod skarpe genstande på strand eller under vand. Bevæger du dig ud på vandet i de koldere måneder, som vi har i Danmark, vil det være en fordel med kajakhandsker eller neopren handsker. På kolde dage med masser af vind, er du sikret varme i hænderne med kajakhandsker.

Bade poncho

Foretrækker du at klæde om i fred, er en håndklæde poncho det rette valg for dig. En bade poncho kan du både bruge inden og efter din tur i oppustelig kajak. Den dækker næsten hele kroppen, og du kan klæde om, uden at skulle bekymre dig.

FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram