Outdoor
SUP
Surfing
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skaljakke

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Sidst opdateret: [year] | Denne artikel indeholder annoncer
jetboard-limfjorden-4
august 1, 2023

Hvis du bruger meget tid udendørs, kender du også til vigtigheden af at have det rette udstyr, som kan tåle al slags vejr. Ellers kan en dejlig tur hurtigt blive til en våd eller kold oplevelse. En god skaljakke giver et robust yderlag, der både er vindtæt, vandtæt og dermed også beskytter tøjet, du bærer under jakken.

For at finde frem til den bedste skaljakke blandt alle de mange producenter, forsøger vi, Friluftsfreak, i denne bedst i test af skaljakker til dame og herre at finde frem til de mest populære og bedste, du kan finde på markedet.

Vores købsguide kommer også ind på de vigtigste kriterier, du skal være opmærksom på, når du leder efter de bedste skaljakker på markedet.

Læs også vores bedst i test af skaljakke til dame og skaljakke til herre.

 

Skaljakke Test: Top 5 Bedste Skaljakker

1. RevolutionRace Silence Proshell

Bedste allround skaljakke

Pris: 1.049 DKK

Silence Proshell skaljakken fra RevolutionRace er en testvinder, og er både vind- og vandtæt, har masser af lommer, funktionelt 4-vejs stretchmateriale og ventilation i armhuler.

Læs vores test af RevolutionRace Silence Proshell.

Vandtæt med Hypershell® Pro-membran
Fås i mange farver
Åndbarhed
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
black-diamond-stormline-stretch-skaljakke
Bedste billige skaljakke

Pris: 899 DKK

I Black Diamond StormLine Stretch får du en slidstærk, smidig og blød skaljakke med en lav vægt på sølle 320 g. Billig, høj holdbarhed og fylder meget lidt.

Lav pris
Vind- og vandtæt
Slidstærk foring
Ingen yderligere funktioner
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
haglofs-astral-gtx-skaljakke-herre

3. Haglöfs Astral GTX®

Bedste premium skaljakke

Pris: 2.149 DKK

Leder du efter en god skaljakke, som både kan fungere som regnjakke, men også vind- og vandtæt, når naturen for alvor udfordrer, er Astral GTX fra Haglöfs et godt valg.

Vind- & vandtæt
2 lags Gore-Tex® membran sikrer 100% vandtæthed
Slidstærk & masser åndbarhed
Høj pris
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
revolutionrace-cyclone-rescue-2-0-cub-1-transparent

4. RevolutionRace Cyclone Rescue

Bedste skaljakke til ski

Pris: 1.349 DKK

Cyclone Rescue fra RR byder på ventilationslynlåse under armene, lomme til liftkort og mange lommer. Den er desuden 100% vind- og vandtæt.

Læs vores test af RevolutionRace Cyclone Rescue

Vind- & vandtæt
Udviklet til ekstreme forhold
Fås i hele 14 farver
Prisen
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)
montane-meteor-waterproof-skaljakke

5. Montane Meteor Waterproof

Bedste letvægts skaljakke

Pris: 839 DKK

Her får du en vind- og vandtæt jakke, som har vundet op til flere priser, blandt andet 'Best Buy' i Which og TGO Magazine. Slidstærk og letvægts skaljakke på små 330 gram.

Letvægtig
Fremstillet med Pertex® Shield teknologi
2,5 lags konstruktion & med hætte
Få funktioner
TIL BUTIK (HERRE)
TIL BUTIK (DAME)

Hvad er en skaljakke?

Jakken har flere navne og går både under skaljakke, men også hardshell jakke. Den er det yderste lag, når du færdes udendørs og har til opgave at yde beskyttelse mod naturens kræfter, såsom vind, regn og sne. En skaljakke er naturligvis vind- og vandtæt, og skal gerne have et højt niveau af åndbarhed, som er vigtigt for aktiviteter, hvor du sveder.

Hvorfor skal jeg købe en skaljakke?

Der er mange fordele ved at købe en god skaljakke, men én af disse er, at den er 100% vandtæt. Skaljakke er designet og fremstillet til Friluftsfreaken, som er ude i naturen, uanset om det regner, sner eller blæser. Derudover er jakken også nem at pakke ned, hvis du vil opbevare den i rygsækken under turen.

Der er oftest utrolig god ventilation i en skaljakke, så får du varmen, kan du altid åbne op for ventilationen og få frisk luft ind. Skaljakker er desuden altid designet med en hætte, du kan tage over hovedet, hvis det skulle regne, blive overskyet eller andet.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af skaljakke

At vælge den helt rette og bedste skaljakke for dig, er ikke nogen nem opgave og slet ikke med det store udvalg, som findes på nettet og i friluftsbutikker. Måske har du hørt om løgprincippet, når der tales om lag på lag, og her er skaljakken det yderste lag, som beskytter mod vind, vejr og skal være 100% pålidelig, når du er udendørs.

Langt størstedelen af skaljakker er vindtætte, vandtætte og åndbare, men du vil dog altid kunne finde enkelte undtagelser. Skaljakker bruges ofte og er gode i bjerge, på skiture eller til bjergbestigning samt når det for alvor regner. De mere minimalistiske modeller af skaljakker bruges også ofte på trekking- og vandreture.

I vores bedst i test af skaljakker kigger vi på de vigtigste egenskaber, så du kan træffe en velovervejet beslutning og vælge den skaljakke, som er den bedste til dig.

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en skaljakke?

Når du køber en skaljakke, skal du være opmærksom på følgende kriterier:

 • Åndbarhed
 • Pasform
 • Vægt og pakkestørrelse
 • Funktioner
skaljakke-bedst-i-test

Hvor åndbar skal en skaljakke være?

Helt grundlæggende og som udgangspunkt er skaljakker vind- og vandtætte. Men for at du også kan dyrke sport i jakken, skal den helst være så åndbar som muligt. Dette sker gennem det rette valg af materiale til jakken, men du vil ofte også se ventilationsfunktioner, såsom lynlåse ved armhuler, der sikrer en høj åndbarhed.

Tip: Det anbefales at lagene under din skaljakke også er så funktionelle som muligt, da de ellers ikke passerer fugten videre.

Hvordan skal pasformen på en skaljakke være?

En god hardshell jakke skal sidde “slankt” på kroppen, men ikke snærende eller stramme nogen steder. Derudover skal du huske, at en skaljakke er designet til, at du bærer yderligere lag under jakken. Når du leder efter den bedste skaljakke og skal prøve de forskellige modeller, er det derfor en god ide, at du har lignende tøj på, som hvis du var ude på tur.

De fleste producenter af skaljakker laver størrelsesskema og -guides med mål samt giver information om fordelingen af lag, så du på nemmeste vis kan vurdere, om det er den rette hardshell jakke for dig.

Du får maksimalt ud af en skaljakke rent bevægelsesmæssigt, hvis den hverken sidder for stram, men heller ikke er for bred rundt om kroppen. Længden på jakken afhænger af personlige præferencer og smag, men en for lang skaljakke vil begrænse bevægelsesfriheden for benene.

Tip: Når du prøver en skaljakke på, anbefaler vi, at du laver de forskellige bevægelser, som du vil lave alt afhængig af, hvad du skal bruge jakken til. Stræk blandt andet arme, ben, vrid kroppen rundt og se, hvordan det fungerer i den givne skaljakke.

Pakkestørrelse og vægt på en skaljakke?

Afhængig af hvad du skal bruge skaljakken til, kan vægten være meget varierende. Vælger du en lettere skaljakke, kan den med fordel gemmes ned i en mindre rygsæk og findes frem, når det er nødvendigt. Tungere modeller af skaljakker er mere robuste, og har også mere at stå imod. 

Minimalistiske skaljakker

Denne type egner sig ekstremt godt til skiture, hvor du kan vælge at tage den på, når det begynder at sne, regne eller vinden kommer frem. Ved køb af de minimalistiske modeller bør du være opmærksom på materialet, da det stadig skal være slidstærkt og robust nok til f.eks. en skitur.

Robuste og tunge skaljakker

De tungere og mere robuste skaljakker kan klare lidt af det hele og selv i ekstreme forhold, har du en god jakke, som beskytter dig mod vejret. Denne type af skaljakke bærer du oftest konstant på kroppen, hvilket ikke giver dig en betydelig ekstra vægt i vandrerygsækken.

Hvis du blot leder efter en let, vandtæt jakke til trekking- eller vandreture, er det bedre at kigge efter en regnjakke.

Hvilke funktioner skal en skaljakke have?

Når du leder efter den bedste skaljakke til dig, bør du være opmærksom på følgende funktioner:

Hætte

Hætter på jakke er ofte justerbare for at sikre en præcis pasform til dig. Ved aktiviteter som klatring og skiløb, er det en fordel med en hætte, som kan passe til en hjelm, altså en der kan trækkes over hjelmen.

Ventilation til armhuler

Sveder du, når du er afsted, skal du sørge for at købe en skaljakke med ventilation under armhulerne - dette sikrer tilstrækkelig ventilation. Åbningen tillader vanddamp og varme at slippe ud hvilket er et must i en skaljakke.

Sømforseglning og lynlåse

En skaljakke er 100% vandtæt, og dette skyldes sømmene er tapet på indersiden af jakken. Vær derfor opmærksom på brugen af sømme i din kommende skaljakke.

Lynlåse er enten markeret som vandtætte eller vandafvisende. Ved normale forhold er de vandtætte elementer som oftest ret stærke, men det er værd at være opmærksom på dette, hvis du f.eks. opbevarer papir eller elektroniske enheder, såsom telefon, høretelefoner eller andet i jakken.

Lommer

Skaljakker er oftest udstyret med et hav af lommer, så du har mulighed for at bringe alt nødvendigt udstyr med dig - uanset om det er lommelygte, -kniv, telefon eller pung. Som udgangspunkt kan du bruge følgende tommelfingerregel, når det gælder lommer i en skaljakke: Jo færre lommer du ser, jo lettere vil jakken også være. Du ved bedst selv, hvor mange lommer der er tilstrækkeligt, samt hvor du foretrækker disse placeret.

Alt afhængig af hvor lommerne er placeret, kan der være fordele at hente, f.eks. en ærmelomme til liftkortet, hvis du er på skiferie. Lommer på brystet kan også være fordelagtigt, da de er nemmere at komme ind i, hvis du f.eks. er ude at klatre.

Materiale

De fleste skaljakker er fremstillet i enten polyester eller nylon (eller polyamid), og det foretrukne materiale, afhænger af din egen præference. Hos mange af producenterne finder du etablerede Gore-Tex® membran. Der er dog også producenter, som har deres egen in-house konstruktion, som giver deres skaljakker vandtæthed.

Kendte producenter og mærker af skaljakker

 • The North Face
 • Arc’teryx
 • Haglöfs
 • Fjällräven
 • Peak Performance
 • RevolutionRace
 • Patagonia
 • Black Diamond

Konklusion på skaljakker

Det er ikke nemt at finde den bedste skaljakke blandt de mange tilbud, tværtimod. Skal du begå dig i bjergene, skal du kunne stole på det yderste lag i regn, sne og blæst. Men samtidig er de robuste og tunge skaljakker ikke ligefrem billige, men hellere købe den rigtige og bedste skaljakke første gang end at skulle frem med dankortet igen.

Vi har hos Friluftsfreak samlet en anbefaling af de skaljakker, som vi finder særligt populære og blandt de bedste i testen. Dernæst har vi samlet en lang række information, du bør være opmærksom på, når du foretager et køb af en skaljakke. Vi håber, at du er blevet klogere på valget, samt de mange funktioner og kriterier, der gælder, når du skal finde den bedste skaljakke.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om skaljakker

Hvad er forskellen på en regnjakke og skaljakke?

Forskellen afhænger fra producent til producent, men helt grundlæggende hører jakkerne til i samme kategori. 

Begge typer af jakker er vind- og vandtætte samt åndbare. Skaljakker er oftest tungere, men også robuste og mere slidstærke. Mens en regnjakke oftest bruges i hverdagen, på trekking- eller vandreture, anvendes skaljakker i større grad på mere ekstreme ture, såsom skiferien, alpine ture til bjergene eller bjergbestigning.

Hvad er forskellen på en skaljakke og softshell?

Den helt store forskel er, at en skaljakke er komplet vind- og vandtæt, hvorimod en softshell jakke er vind- og vandafvisende. En skaljakke er som oftest mere robust, slidstærk og tungere, hvorimod en softshell jakke er lettere og mere åndbar og derfor oplagt til aktiviteter, hvor du sveder.

Er en skaljakke vandtæt?

Skaljakker er generelt vandtætte.

Hvad skal jeg have under en skaljakke?

Under en skaljakke bør du bære isolerende lag, da skaljakken i sig selv ikke giver særlig meget varme. Det kan være en god ide at bære sportsundertøj af polyester eller uld, som på enkel vis transporterer sved væk fra kroppen. Over sportsundertøjet kan du bære et mellemlag, f.eks. en sweater, vest eller andet, som står for isoleringen. Hvis du har brug for flere lag, kan du tage en vindjakke på for ekstra isolering. Skaljakken skal dog altid være det yderste lag.

Hvordan plejer jeg en skaljakke?

Du bør altid følge anbefalingerne om rengøring, pleje og imprægnering af skaljakker fra producentens side. Du vil kunne finde deciderede sprays til imprægnering, der kan bruges til jakker og andre produkter. Du skal dog være forsigtig, når du benytter rengøringsmidler til rengøring, da disse kan forringe åndbarheden.

Hvordan vasker jeg min skaljakke?

Har du købt en skaljakke med Gore-Tex, kan den som oftest gå i vaskemaskinen ved 40 grader. Det kan være en god ide at vaske den af og til, da snavs og urenheder kan forringe funktionaliteten og åndbarheden i jakken.

Når du vasker din skaljakke, kan du følge disse trin:

 • Luk alle lynlåse
 • Benyt dig af vaskemiddel som egnes til udendørs tøj
 • Vælg et skånsomt vaskeprogram
 • Vask ved lave omdrejninger

Giv din mening til kende:

Hvad synes du om indlægget?
FRILUFTSFREAK
© 2022 Friluftfreak
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram