Skaljakke

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Hvis du bruger meget tid udendørs, kender du også til vigtigheden af at have det rette udstyr, som kan tåle al slags vejr. Ellers kan en dejlig tur hurtigt blive til en våd eller kold oplevelse. Skaljakker giver et robust yderlag, er vind- og vandtætte og beskytter tøjet, du bærer under jakken.

Skaljakke Test: Top 5 Bedste Skaljakker

revolutionrace-cyclone-rescue-skaljakke-herre-dark-olive
Annonce

1. RevolutionRace Cyclone Rescue

Bedste skaljakke
Pris: 1.349 DKK

Cyclone Rescue fra RVRC byder på ventilationslynlåse under armene, lomme til liftkort og mange lommer. Den er desuden 100% vind- og vandtæt. RevolutionRace Cyclone Rescue 2.0 er en alsidig skaljakke, du både kan bruge til friluftseventyret, hverdag eller den fede skiferie - mulighederne er mange!

Læs vores test af RevolutionRace Cyclone Rescue.

Vind- & vandtæt
Udviklet til ekstreme forhold
Fås i hele 14 farver
Prisen
Annonce

2. RevolutionRace Silence Proshell

Bedste billige skaljakke
Pris: 1.049 DKK

Silence Proshell skaljakken fra RevolutionRace er en testvinder, og er både vind- og vandtæt, har masser af lommer, funktionelt 4-vejs stretchmateriale og ventilation i armhuler. RevolutionRace Silence Proshell kommer i mange farver og størrelser til både mænd og kvinder.

Læs vores test af RevolutionRace Silence Proshell.

Vandtæt med Hypershell® Pro-membran
Fås i mange farver
Åndbarhed
Ingen lomme til liftkort
haglofs-astral-gtx-skaljakke-herre
Annonce

3. Haglöfs Astral GTX®

Bedste premium skaljakke
Pris: 2.899 DKK

Leder du efter en god skaljakke, som både kan fungere som regnjakke, men også vind- og vandtæt, når naturen for alvor udfordrer, er Astral GTX fra Haglöfs et godt valg. Haglöfs Astral GTX® er lavet med DryMesh™ foring, kommer med hætte og har en vægt på 603 gram.

Vind- & vandtæt
2 lags Gore-Tex® membran sikrer 100% vandtæthed
Slidstærk & masser åndbarhed
Høj pris
arcteryx-beta-insulated-skaljakke-herre
Annonce

4. Arcteryx Beta Insulated

Bedste Arcteryx skaljakke
Pris: 4.999 DKK

Arcteryx Beta Insulated er en 2-lags skaljakke, der er lavet med Gore-Tex membran for vand- og vindtæthed. Derudover er skaljakken ekstremt åndbar, slidstærk og har en langholdbarhed. Arcteryx Beta Insulated giver dig en behagelig pasform, fleksibilitet og cool design!

Udviklet med Gore-Tex membran
Åndbar & vind- og vandtæt
Kommer med hætte & i cool design
Prisen
patagonia-torrentshell-3l-skaljakke
Annonce

5. Patagonia Torrentshell 3L

Bedste skaljakke til dame og herre
Pris: 1.279 DKK

Patagonia Torrentshell 3L skaljakken er en alsidig jakke, der er lavet i 3 lag med H2No Performance Standard-membran samt PFC-fri DWR-behandling, der giver dig en vandtæt skaljakke med høj åndbarhed. Patagonia Torrentshell 3L er også Fair Trade Certified syet og har en vægt på 400 gram.

Vandtæt & åndbar
Fair Trade Certified syet
Letvægtig model
Design tiltaler ikke alle

Indholdsfortegnelse

For at finde frem til den bedste skaljakke blandt alle de mange producenter, forsøger vi, Friluftsfreak, i denne bedst i test af skaljakker til dame og herre at finde frem til de mest populære og bedste, du kan finde på markedet.

Vores købsguide kommer også ind på de vigtigste kriterier, du skal være opmærksom på, når du leder efter de bedste skaljakker på markedet.

Læs også vores bedst i test af skaljakke til dame og skaljakke til herre.

Hvad er en skaljakke?

Jakken har flere navne og går både under skaljakke, men også hardshell jakke. Den er det yderste lag, når du færdes udendørs og har til opgave at yde beskyttelse mod naturens kræfter, såsom vind, regn og sne. En skaljakke er naturligvis vind- og vandtæt, og skal gerne have et højt niveau af åndbarhed, som er vigtigt for aktiviteter, hvor du sveder.

Hvorfor skal jeg købe en skaljakke?

Der er mange fordele ved at købe en god skaljakke, men én af disse er, at den er 100% vandtæt. Skaljakke er designet og fremstillet til Friluftsfreaken, som er ude i naturen, uanset om det regner, sner eller blæser. Derudover er jakken også nem at pakke ned, hvis du vil opbevare den i rygsækken under turen.

Der er oftest utrolig god ventilation i en skaljakke, så får du varmen, kan du altid åbne op for ventilationen og få frisk luft ind. Skaljakker er desuden altid designet med en hætte, du kan tage over hovedet, hvis det skulle regne, blive overskyet eller andet.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af skaljakke

At vælge den helt rette og bedste skaljakke for dig, er ikke nogen nem opgave og slet ikke med det store udvalg, som findes på nettet og i friluftsbutikker. Måske har du hørt om løgprincippet, når der tales om lag på lag, og her er skaljakken det yderste lag, som beskytter mod vind, vejr og skal være 100% pålidelig, når du er udendørs.

Langt størstedelen af skaljakker er vindtætte, vandtætte og åndbare, men du vil dog altid kunne finde enkelte undtagelser. Skaljakker bruges ofte og er gode i bjerge, på skiture eller til bjergbestigning samt når det for alvor regner. De mere minimalistiske modeller af skaljakker bruges også ofte på trekking- og vandreture.

I vores bedst i test af skaljakker kigger vi på de vigtigste egenskaber, så du kan træffe en velovervejet beslutning og vælge den skaljakke, som er den bedste til dig.

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en skaljakke?

Når du køber en skaljakke, skal du være opmærksom på følgende kriterier:

 • Åndbarhed

 • Pasform

 • Vægt og pakkestørrelse

 • Funktioner

Hvor åndbar skal en skaljakke være?

Helt grundlæggende og som udgangspunkt er skaljakker vind- og vandtætte. Men for at du også kan dyrke sport i jakken, skal den helst være så åndbar som muligt. Dette sker gennem det rette valg af materiale til jakken, men du vil ofte også se ventilationsfunktioner, såsom lynlåse ved armhuler, der sikrer en høj åndbarhed.

Tip: Det anbefales at lagene under din skaljakke også er så funktionelle som muligt, da de ellers ikke passerer fugten videre.

Hvordan skal pasformen på en skaljakke være?

En god hardshell jakke skal sidde “slankt” på kroppen, men ikke snærende eller stramme nogen steder. Derudover skal du huske, at en skaljakke er designet til, at du bærer yderligere lag under jakken. Når du leder efter den bedste skaljakke og skal prøve de forskellige modeller, er det derfor en god ide, at du har lignende tøj på, som hvis du var ude på tur.

De fleste producenter af skaljakker laver størrelsesskema og -guides med mål samt giver information om fordelingen af lag, så du på nemmeste vis kan vurdere, om det er den rette hardshell jakke for dig.

Du får maksimalt ud af en skaljakke rent bevægelsesmæssigt, hvis den hverken sidder for stram, men heller ikke er for bred rundt om kroppen. Længden på jakken afhænger af personlige præferencer og smag, men en for lang skaljakke vil begrænse bevægelsesfriheden for benene.

Tip: Når du prøver en skaljakke på, anbefaler vi, at du laver de forskellige bevægelser, som du vil lave alt afhængig af, hvad du skal bruge jakken til. Stræk blandt andet arme, ben, vrid kroppen rundt og se, hvordan det fungerer i den givne skaljakke.

Pakkestørrelse og vægt på en skaljakke?

Afhængig af hvad du skal bruge skaljakken til, kan vægten være meget varierende. Vælger du en lettere skaljakke, kan den med fordel gemmes ned i en mindre rygsæk og findes frem, når det er nødvendigt. Tungere modeller af skaljakker er mere robuste, og har også mere at stå imod. 

Minimalistiske skaljakker

Denne type egner sig ekstremt godt til skiture, hvor du kan vælge at tage den på, når det begynder at sne, regne eller vinden kommer frem. Ved køb af de minimalistiske modeller bør du være opmærksom på materialet, da det stadig skal være slidstærkt og robust nok til f.eks. en skitur.

Robuste og tunge skaljakker

De tungere og mere robuste skaljakker kan klare lidt af det hele og selv i ekstreme forhold, har du en god jakke, som beskytter dig mod vejret. Denne type af skaljakke bærer du oftest konstant på kroppen, hvilket ikke giver dig en betydelig ekstra vægt i vandrerygsækken.

Hvis du blot leder efter en let, vandtæt jakke til trekking- eller vandreture, er det bedre at kigge efter en regnjakke.

skaljakke-bedst-i-test

Hvilke funktioner skal en skaljakke have?

Når du leder efter den bedste skaljakke til dig, bør du være opmærksom på følgende funktioner:

Hætte

Hætter på jakke er ofte justerbare for at sikre en præcis pasform til dig. Ved aktiviteter som klatring og skiløb, er det en fordel med en hætte, som kan passe til en hjelm, altså en der kan trækkes over hjelmen.

Ventilation til armhuler

Sveder du, når du er afsted, skal du sørge for at købe en skaljakke med ventilation under armhulerne - dette sikrer tilstrækkelig ventilation. Åbningen tillader vanddamp og varme at slippe ud hvilket er et must i en skaljakke.

Sømforseglning og lynlåse

En skaljakke er 100% vandtæt, og dette skyldes sømmene er tapet på indersiden af jakken. Vær derfor opmærksom på brugen af sømme i din kommende skaljakke.

Lynlåse er enten markeret som vandtætte eller vandafvisende. Ved normale forhold er de vandtætte elementer som oftest ret stærke, men det er værd at være opmærksom på dette, hvis du f.eks. opbevarer papir eller elektroniske enheder, såsom telefon, høretelefoner eller andet i jakken.

Lommer

Skaljakker er oftest udstyret med et hav af lommer, så du har mulighed for at bringe alt nødvendigt udstyr med dig - uanset om det er lommelygte, -kniv, telefon eller pung. Som udgangspunkt kan du bruge følgende tommelfingerregel, når det gælder lommer i en skaljakke: Jo færre lommer du ser, jo lettere vil jakken også være. Du ved bedst selv, hvor mange lommer der er tilstrækkeligt, samt hvor du foretrækker disse placeret.

Alt afhængig af hvor lommerne er placeret, kan der være fordele at hente, f.eks. en ærmelomme til liftkortet, hvis du er på skiferie. Lommer på brystet kan også være fordelagtigt, da de er nemmere at komme ind i, hvis du f.eks. er ude at klatre.

Materiale

De fleste skaljakker er fremstillet i enten polyester eller nylon (eller polyamid), og det foretrukne materiale, afhænger af din egen præference. Hos mange af producenterne finder du etablerede Gore-Tex® membran. Der er dog også producenter, som har deres egen in-house konstruktion, som giver deres skaljakker vandtæthed.

Kendte producenter og mærker af skaljakker

 • The North Face

 • Arc’teryx

 • Haglöfs

 • Fjällräven

 • Peak Performance

 • RevolutionRace

 • Patagonia

 • Black Diamond

Konklusion på skaljakker

Det er ikke nemt at finde den bedste skaljakke blandt de mange tilbud, tværtimod. Skal du begå dig i bjergene, skal du kunne stole på det yderste lag i regn, sne og blæst. Men samtidig er de robuste og tunge skaljakker ikke ligefrem billige, men hellere købe den rigtige og bedste skaljakke første gang end at skulle frem med dankortet igen.

Vi har hos Friluftsfreak samlet en anbefaling af de skaljakker, som vi finder særligt populære og blandt de bedste i testen. Dernæst har vi samlet en lang række information, du bør være opmærksom på, når du foretager et køb af en skaljakke. Vi håber, at du er blevet klogere på valget, samt de mange funktioner og kriterier, der gælder, når du skal finde den bedste skaljakke.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om skaljakker

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!