Vandrebukser

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Det er ikke nogen hemmelighed, at tager du et par gode vandrebukser på, på din vandretur, får du oftest en bedre oplevelse i forhold til komfort, end hvis du bar et par jeans. Er du til friluftsliv, vandreture eller bare generelt at være udenfor, bør vandrebukser absolut være en del af udstyret.

Vandrebukser Test: Top 5 Bedste Vandrebukser

Annonce

1. RevolutionRace GP Pro

Bedste vandrebukser
Pris: 799 DKK

Med GP Pro modellen fra svenske RevolutionRace får du forstærkninger på knæ, underben og sædeparti. Desuden har de et godt stretch og ventilationslynlåse for godt klima. Vi har gennemtestet RevolutionRace GP Pro og det er et par fantastiske bukser til prisen, som ovenikøbet kommer i over 10 farver!

Læs her vores test af RVRC GP Pro Pants.

DWR-behandlet for vandafvisning
Fås i 22 farver
Alsidige & fleksible
Tåler let regn
revolutionrace-nordwand-pants-dark-olive-1-no-background
Annonce

2. RevolutionRace Nordwand

Bedste billige vandrebukser
Pris: 629 DKK

Nordwand bukserne har strækpaneler for god fleksibilitet og komfort. Desuden også forstærket på lår og underben, samt justerbar velcrolukning ved buksebenene. Vi har testet RevolutionRace Nordwand som er ekstremt gode til prisen. Derudover kommer de i mange farver til både mænd og kvinder.

Læs vores test af RevolutionRace Nordwand vandrebukser.

Lavet i PFC-frit Hypershell®
Gode og funktionelle lommer
Fås i 15 farver
Design tiltaler ikke alle
fjallraven-karl-pro-vandrebukser-herre
Annonce

3. Fjällräven Karl/Karla Pro

Bedste premium vandrebukser
Pris: Fra 1.091 DKK

Karl/Karla fra Fjällraven er fremstillet med det myggetætte og slidstærke G-1000®, som både er vind- og vandafvisende. Vandrebukserne har desuden også ventilationsåbninger. Fjällräven Karl og Karla Pro er en all-time bestseller hos svenske Fjällräven!

Slidstærk & holdbar
Fremstillet i G-1000 materiale
Lommer med gode egenskaber
Prisen
lundhags-makke-vandrebukser-herre
Annonce

4. Lundhags Makke

Bedste vandrebukser til vinter
Pris: Fra 1.432 DKK

Makke vandrebukserne fra Lundhags er det optimale valg til vinteren, da de er udviklet med LPC® (Lundhags PolyCotton), som sikrer varmeregulering og god ventilation i buksen. Lundhags Makke er fremstillet i en kombination af 65% genanvendt polyester og 35% økologisk bomuld.

God bevægelse
Produceret i holdbare & slidstærke materialer
Stort farveudvalg
Høj pris
revolutionrace-gp-pro-zip-off-vandrebukser-herre
Annonce

5. RevolutionRace GP Pro Zip-Off

Bedste zip off vandrebukser
Pris: 799 DKK

GP Pro zip-off vandrebukserne fra RR er slidstærke og kan bruges hele året rundt. De er forstærket på underben, lår og bagen, samt DWR behandlet for at være vandafvisende. RevolutionRace GP Pro Zip-off er de perfekte vandrebukser til varmere himmelstrøg og solskin!

Vandafvisende grundet DWR-behandling
Forstærket på udsatte områder
Aftagelige bukseben
Bedst i sommerhalvåret

Indholdsfortegnelse

Der findes et hav af forskellige vandrebukser, som hver har deres fordel og funktioner, uanset om det er lette bukser til varme dage eller slidstærke og robuste modeller til hårdere terræn på lange vandreruter eller brug i bjergene.

I vores test af de bedste vandrebukser giver vi informationer om de vigtigste kriterier, du skal kende til, før du køber bukserne. Dette sparer dig ikke kun penge, men også tid, når du leder efter de bedste vandrebukser på markedet.

Læs også vores bedst i test af vandrebukser til dame og vandrebukser til herre.

Tjekliste til køb af vandrebukser

Modeller: Vandrebukser er ofte opdelt i forskellige modeller, heraf typer som egner til hhv. sommer og vinter.

Funktioner: Hardshellbukser er f.eks. Altid regn- og vindtætte og er derfor de perfekte ledsagere i dårlige vejrforhold, hvor det regner, sner og blæser.

Beskyttelse: Vandrebukser i god kvalitet forhindrer slid og begrænser ikke bevægelsen.

Typer: Vandrebukser fås til herre, dame og børn.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af vandrebukser

Der er stadig mange, som tvivler på om vandrebukser er essentielt, når man dyrker friluftsliv og naturen og svaret afhænger naturligvis af, hvem du spørger.

Hos Friluftsfreak ser vi langt flere fordele end ulemper ved vandrebukser, og vi kommer ind på nogle af de mange punkter herunder:

 

vandrebukser-bedst-i-test

Guide til vandrebukser

Hvad er vandrebukser?

Det ligger lidt i ordet, men vandrebukser anvendes naturligvis til vandring. Det betyder ikke, at de udelukkende kan bruges til vandreture i Danmark og udland, for de kan meget mere end det. Vandrebukser er lavet til at kunne anvendes i forskelligt terræn, miljøer og skiftende vejrforhold, uanset om du befinder dig i Danmark, hvor det generelt er forholdsvis fladt eller i de norske fjelde.

Vandrebukser er som oftest slidstærke, åndbare og lette, men også vind- og vandafvisende. Og det er præcis disse funktioner i et par bukser, du har brug for, når du skal på vandretur eller generelt set bruge meget tid udendørs. Skal du på en lang vandretur, er det desuden essentielt, at du har et par bukser, der sidder som de skal - ellers kan det blive en ubehagelig tur med gnavende bukser, og det skal de ikke.

Hvorfor skal jeg købe vandrebukser?

Er du en Friluftsfreak og elsker at bruge tid i naturen, bør et par gode vandrebukser være en del af dit klædeskab. Heldigvis er vandrebukser i dag så veludviklede og næsten lige meget hvilken model eller mærke, du vælger, er de slidstærke, har god komfort samt masser af bevægelsesfrihed.

Vandrebukser har du ofte på i rigtig mange timer ad gangen, da de bruges på vandreruter, felttur eller anden former for outdoor eventyr, og derfor er komforten altafgørende. Befinder du dig i skoven, på bjergene eller noget helt tredje, bør du have et par gode vandrebukser, som er slidstærke, har god komfort og giver dig al den bevægelsesfrihed, du har brug for.

Skal jeg vælge vandrebukser eller outdoor bukser?

Selvom mange tror, at outdoor bukser og vandrebukser er det samme, er der enkelte forskelle, som gør de to bukser forskellige. Vandrebukser er ofte lettere, mere behagelige at have på og har bedre åndbare funktioner. Et par gode outdoor bukser er ofte mere robuste og fremstillet i tykkere materialer, som gør dem optimale til en lang række friluftsaktiviteter.

Du kan godt bruge vandrebukser til andre outdoor aktiviteter, ligesåvel kan du også bruge outdoor bukser til vandring, men det er ikke det, som de er designet og fremstillet til.

Der er flere typer af vandrebukser, og du kan også vælge en zip-off model, hvor du får vandreshorts og -bukser i én samlet løsning. Disse egner sig især godt til de varmere årstider.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af vandrebukser?

Når du leder efter de bedste vandrebukser til dig, bør du have opmærksom på følgende egenskaber, for at du hurtigere finder din personlige favorit.

 • Anvendelse

 • Materiale

 • Funktioner

 • Størrelse

Fordele og ulemper ved vandrebukser

Fordele

 • Modsat normale bukser og jeans klemmer og gnaver vandrebukser ikke

 • Vandrebukser er enten vandtætte eller -afvisende

 • Vindtætte modeller holder dig varm på køligere dage

 • Størstedelen af vandrebukser er fremstillet med stretch og elastik for ikke at begrænse bevægelsen

 • Mange lommer sikrer dig, at du kan medbringe alt dit outdoor udstyr

Ulemper

 • Vandrebukser er ofte dyrere end outdoor bukser

 • Ikke alle bryder sig om det stramme snit, som ofte kan forekomme ved vandrebukser

Hvad egner vandrebukser sig til?

Sommer

Om sommeren er det lækkert at eje et par tynde og lette vandrebukser, som du kan bruge på din vandring. Sørg gerne for, at de også er vind- og vandtætte - så kan du forblive på vandreruten, uanset om det regner. Hvis det skulle regne, er det samtidig en god ide at finde et par, som er hurtigtørrende. 

Zip-off vandrebukser egner sig især godt til sommer, da du kan lyne den nederste del af buksebenet af og vupti, så har du et par vandreshorts.

Vinter

Til vinter kan du med fordel bære noget inde under dine vandrebukser for at sikre, du holder varmen. Du kan også kigge efter vandrebukser med indvendig foring eller bære termobukser. Det vigtigste er, at du har varme i bukserne og god bevægelsesfrihed.

Vandrebukser til vinter skal naturligvis være vandtætte. Vil du også bruge bukserne på ski, skal du sørge for at de har let tilgængelige lommer.

Trekking

Trekking bukser er en anden form for vandrebukser, og kan kategoriseres som en undervariant. Bukser til trekking er ofte mere robuste, da de anvendes i op til flere dage. Ellers er de samme egenskaber ofte til stede som i et par gode vandrebukser.

Klatring

Vil du en tur til bjergene og klatre, bør du have et par slidstærke bukser, som kan klare at komme i kontakt med klipper, sten og kan holde til en del. Her vil du gerne have forstærkninger på knæ, lår og delvist på balderne.

Visse vandrebukser har også specielle indlæg, så du kan indsætte knæpuder. Skal du bruge bukser til klatring, er det desuden vigtigt, at de er meget elastiske.

Hvilket materiale skal vandrebukser være lavet af?

Alt afhængig af hvilke vandrebukser du vælger, bliver de fremstillet i forskellige materialer. Hvert materiale har sine fordele og ulemper:

Elastan/spandex

Elastan eller spandex er et sekundært materiale, som tilføjes til hovedmaterialet, der bruges til fremstillingen af vandrebukser. Hvis bukserne er lavet med meget elastan, vil de også være mere fleksible.

Det betyder ikke, at dine vandrebukser behøver et vildt højt niveau af elastan for at være gode vandrebukser, for mindre kan sagtens gøre det. Niveauet af elastan skal dog være højere, hvis du skal bruge bukserne til ture i bjergene, skiløb eller cykling.

Polyester/polyamid

Begge disse materialer er meget holdbare, slidstærke og robuste. Vandrebukser fremstillet i dette materiale går ikke i stykker, hvis de kommer ud for problemer. Dernæst har materialet en hurtigtørrende effekt, hvorfor det er ideelt til regnvejr.

Nylon

Nylon er mere holdbart og slidstærkt end polyamid og polyester. Materialet fremstilles i mange forskellige varianter og kan samtidig også behandles med imprægneringsmidler.

Softshell

Materialet, softshell, er meget robust og vandafvisende. Det føles blødt, er elastisk og tørrer forholdsvis hurtigt.

Hardshell

Her får du et materiale, som er endnu stærkere end softshell, og derfor også mindre elastisk.

Fleece

Fleecematerialet er dejlig varmt og bruges som det inderste lag, når dine tyndere sommerbukser bliver til varme termobukser i vintertiden.

Hvilke egenskaber ved vandrebukser skal jeg være opmærksom på?

Vandrebukser skal give dig, vandreren, beskyttelse, men samtidig ikke begrænse bevægelsen. Bevægelsesfrihed i bukserne gør, at du får en behagelig vandretur og kan fortsætte på ruten. Yderligere egenskaber øger komforten af et par gode vandrebukser:

Åndbarhed

Vandrebukser med en høj grad af åndbarhed, transporterer på effektiv vis eventuel sved og fugt til ydersiden. Dette sikrer dig et bedre klima i bukserne.

Lommer

Gode og mange lommer er nyttige, når du er ude at vandre. Større lommer i bukserne giver mulighed for at opbevare vandrekort, hvorimod du kan opbevare telefon, pung, schweizerkniv og andet udstyr i mindre lommer. Størstedelen af lommer i vandrebukser er enten lavet med lynlås eller trykknapper. Samtidig skal du sørge for, at lommerne er let tilgængelige, når du er ude på din vandretur - ellers kommer du til at blive irriteret over det.

Vandtæt

Det er her vigtigt, at du tager stilling til om vandrebukserne kun er vandafvisende eller komplet vandtætte. Er de vandafvisende, kan de forblive tørre i lettere regn, hvorimod vandtætte kan klare kraftig regn (som vi ofte oplever i Danmark).

Vindtæt

Et par vindtætte bukser beskytter dig mod eventuel nedkøling fra det blæsende vejr. Et par vandrebukser med en vindtæt funktion, er derfor særligt nødvendige på kolde dage, hvor du skal holde al varmen inde.

Tørring

Du kommer helt sikkert ud for, at det begynder at regne på din vandretur - og her er det dejligt med et hurtigtørrende materiale. Samtidig er det kun en fordel at dine bukser tørrer hurtigt, hvis du f.eks. vasker dem hjemme eller på ferien.

Elastisk

Flere mærker udvikler deres bukser med elastiske funktioner omkring livet, hvilket gør bæltet unødvendigt. Den elastiske funktion giver en perfekt pasform, god bevægelighed og så sparer du bæltet. 

UV-beskyttelse

Skinner solen igennem er vandrebukser med UV-beskyttelse gode. Flere varianter i softshell materialet beskytter også mod solens skarpe stråler.

Bevægelsesfrihed

Et af de vigtigste kriterier for de bedste vandrebukser på markedet, er en høj grad af bevægelsesfrihed. Vær særligt opmærksom på dette, når du leder efter nye vandrebukser.

Justerbare

Du vil opleve, at mange modeller af vandrebukser har velcrolukning ved anklerne - og dette giver god beskyttelse mod myg og flåter. Samtidig kan du selv bestemme, hvor stramt bukserne skal sidde rundt om anklerne.

Hvilken størrelse vandrebukser skal jeg vælge?

Du skal naturligvis vælge de bedste vandrebukser for dig, og som passer til dig i størrelsen. Men derudover er det også relevant at bide fat i følgende:

 • Mange producenter og mærker tilbyder både lange og korte størrelser. De lange modeller er velegnet til høje personer, hvorimod de korte er til lavere personer. Sørg for at vælge et par bukser, som passer i længden og er lange nok.

 • Alle vandrebukser er tætsiddende, hvilket giver en høj grad af bevægelsesfrihed. Har du prøvet at købe en skaljakke, ved du, at disse kommer med enten et smalt eller bredt snit - og sådan fungerer det ikke ved vandrebukser.

Vandrebukser mærker

Fjällräven

Størstedelen af mennesker i Danmark kender til Fjällräven, uanset om du er en Friluftsfreak eller ej. Det velkendte logo er ikke til at tage fejl af, og du har helt sikkert set en af deres rygsække eller andre produkter.

Fjällräven blev etableret af Åke Nordin, som voksede op i Örnsköldsvik i Sverige, hvor han stiftede bekendtskab med naturen og blev forelsket i friluftslivet.

I dag kan du finde et hav af produkter fra Fjällräven, selvom det hele startede med en simpel rygsæk, som skulle kunne indeholde Åke Nordin’s udstyr. I dag designer og fremstillet mærket alt fra vandrebukser, du har sikkert hørt om de velkendte Fjällraven g-1000 bukser, men også outdoor bukser, vandrerygsække, telte og meget mere.

Haglöfs

Haglöfs er kendt for at lave udstyr til friluftsliv, uanset om der er tale om zip-off bukser, vandrebukser eller fleece jakker, samt meget mere til.

Haglöfs blev stiftet af Wiktor Haglöf, som havde en vision om at lave de bedste produkter til Friluftsfreaken, som ikke vil gå ned på udstyr - og det kom han i mål med. I dag kan du nyde deres produkter på dit eventyr.

RevolutionRace

RevolutionRace er blandt de nyere mærker, når vi taler om udstyr til friluftsliv. Mærket er etableret af de to svenske friluftstosser, Pernilla og Niclas Nyrensten, som havde et ønske om at gøre friluftstøj tilgængeligt for alle.

I dag fremstillet RevolutionRace en lang række tøj og udstyr, som kan anvendes til vandring, mountainbiking og meget mere. Her er fokus på value for money, gode pasformer til herre og dame, samt tøj i farver til en enhver smag.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om vandrebukser

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!