Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Cykler fra Sromowce Niżne til Szczawnica, Polen

Denne artikel indeholder annoncer

På den sidste dag af vores cykelferie på VeloDunajec i det sydlige Polen cyklede vi fra Sromowce Niżne til Szczawnica, en tur der bød på både natur- og kulturoplevelser samt en overraskende smuk vandretur. Læs om hele cykelturen herunder!

Indholdsfortegnelse

Vi startede dagen med at udforske grænseområdet mellem Polen og Slovakiet, krydsede den smukke Dunajec-flod flere gange og nød en oplevelsesrig rute gennem det naturskønne Pieniny-bjergområde.

En hurtig tur til den polsk-slovakiske grænse

Vores dag begyndte ved hotellet, Polana Sosny, hvor vi hoppede på cyklerne og kørte blot to minutter for at se grænsen mellem Polen og Slovakiet. Selvom grænsen i dag er åben for fri passage, var det fascinerende at stå på det punkt, hvor de to lande mødes. Herefter vendte vi om og cyklede tilbage mod broen, der krydser Dunajec-floden, og her startede dagens egentlige eventyr.

Over broen og ind i den vilde natur

Vi cyklede over broen og fortsatte ud på de velholdte asfaltstier, der ledte os længere ind i naturen. De første kilometer var præget af fred og ro, hvor vi havde en følelse af at være langt væk fra civilisationen. Floden løb stille ved siden af os, og de omkringliggende bjerge skabte en dramatisk, men smuk baggrund. Denne del af ruten var virkelig en fornøjelse at cykle på – stierne var brede, naturen var i centrum, og der var ingen larmende trafik.

polen-slovaket-graense-paa-cykel

Spływ Dunajcem – Traditionel rafting på Dunajec-floden

Kort tid efter kom vi forbi Spływ Dunajcem – Biuro spływu, hvor vi blev betaget af synet af polske mænd iført traditionelle uniformer, som guidede turister ned ad Dunajec-floden på store træflåder. Raftingturen, der kaldes "spływ", er en gammel tradition i regionen og en af de mest populære aktiviteter for besøgende i området. Mændene, som styrer flåderne, er klædt i en slags folklore-uniform, der består af traditionelle bukser, skjorter og hatte, og de fører turister sikkert ned gennem flodens kløfter. Det var fascinerende at se, hvordan de med stor dygtighed navigerede flåderne gennem flodens strømme, mens passagererne kunne nyde den imponerende natur.

Grænsekrydsning ved Červený Kláštor

Efter vi havde betragtet flåderne, cyklede vi videre og kom til endnu en bro, som markerede grænsen mellem Polen og Slovakiet. Broen, Červený Kláštor, førte os over til den slovakiske side, og vi besluttede os for at tage en lille pause. Her fandt vi en lokal café, hvor vi smagte den slovakiske sodavand, Kofola, en slags lokal version af cola. Jeg syntes, den smagte udmærket – den har en lidt mere krydret og urteagtig smag end almindelig cola – men Niklas var ikke helt solgt på den!

Efter sigende, skulle der være flere i Slovakiet, som drikker Kofola end der drikker den oprindelige, Coca Cola.

cerveny-klastor-paa-cykel
Krydser broen, Červený Kláštor, fra Polen til Slovakiet
I baggrunden ser du Trzy Korony (Tre Kroner-massivet). De tre toppe til venstre
kofola
Et stort glas Kofola
trzy-korony-cykeltur
Igen med Trzy Korony i baggrunden

Cykling langs floden og bjergene

Resten af cykelturen fulgte floden, og vi blev konstant mødt af smukke udsigter over både bjergene og de mange mennesker, som raftede ned ad Dunajec-floden. Det var næsten meditativt at cykle her, med lyden af flodens brusen og den friske bjergluft omkring os. Denne strækning af cykelruten er en af de smukkeste på hele turen og byder på en unik kombination af flod, bjerge og stilheden fra den uberørte natur.

På den slovakiske banehalvdel

Vandretur til Sokolica – En ekstra oplevelse

Midt på cykelruten fik vi øje på et skilt, der ledte op til vandreruten Sokolica, som skulle give en spektakulær udsigt over området. Selvom vi allerede var godt i gang med cyklingen, kunne vi ikke modstå fristelsen for at tage en ekstra tur til fods. For at komme over til vandreruten, skulle vi dog krydse floden igen – denne gang med en lille båd, der kostede kun 5 polske zloty (ca. 8 kr.). Vi tog hurtigt beslutningen om at tage turen, og bådfærgen sejlede os sikkert over til den anden side.

Vandreruten op til Sokolica var kort, men den var bestemt det værd. Udsigten fra toppen var fantastisk – vi kunne se ud over floden, bjergene og hele dalen, som strakte sig ud under os. Det var en af de mest mindeværdige oplevelser på hele turen og en perfekt måde at afslutte dagen på.

transport-til-sokolica-vandrerute
Vi sejlede med en lille båd fra den ene side af Dunajec floden til den anden, for at kunne gå ruten
sokolica-vandrerute-polen
Afsted på Sokolica vandreruten - det går opad!
Udsigt fra Sokolica

Ankomst til Szczawnica

Efter vandreturen var vi næsten fremme ved vores slutdestination, Szczawnica, en lille kurby kendt for sine spa-faciliteter og naturlige kilder. De sidste kilometer på cykel føltes lette efter den smukke udsigt og den dejlige vandretur. Vi trillede stille ind i byen og kunne med tilfredshed afslutte vores sidste dag på cykelferie i Polen med en følelse af, at vi havde oplevet det bedste, regionen havde at byde på – både til fods og på cykel.

Cykelruten, VeloDunajec, er en kæmpe anbefalelse og du kommer til at opleve en natur, som du ikke ser mange andre steder!

Szczawnica-01
Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!