Bålgryde

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Med en bålgryde er der intet, der står i vejen for den næste grillsæson, havefest eller campingtur. Med det rette udstyr til udendørs madlavning kan du prøve utallige nye opskrifter og madlavningsmetoder. En bålgryde kan give dig og din familie endnu mere glæde med madlavning over bål.

Bålgryde Test: Top 5 Bedste Gryder Til Bål

primus-camp-fire-pot-stainless-3l
Annonce

1. Primus Campfire Pot S/S, 3L

Bedste bålgryde
Pris: 449 DKK

God og praktisk bålgryde med mange detaljer og funktioner fra det svenske mærke, Primus. Gryden af rustfri stål har en kapacitet på 3L, designet med metallåg og kommer med en fin bærehank. Primus Campfire Pot Stainless kommer med en opbevaringspose og vejer 610 gram.

Designet med metallåg & bærehank
Rustfri stål
610 gram
Høj vægt
trangia-kasserolle-1-5l-ul-alu
Annonce

2. Trangia 1,5L UL Alu

Bedste billige bålgryde
Pris: 79 DKK

Her får du en robust bålgryde fra Trangia, som er kendt for deres gode kvalitet. Gryden er letvægtig og et oplagt valg, hvis du leder efter en billig bålgryde. Dimensioner: Ø170x75mm. Trangia UL kasserollen i aluminium har en størrelse på 1,5L og vejer 112 gram.

Lavet i ultra let aluminium
Vejer kun 112 gram
God varmefordeling
Egnede til mindre portioner (2-3 personer)
toaks-titanium-2000-ml-pot-with-bail-handle
Annonce

3. Toaks Titanium 2L

Bedste premium bålgryde
Pris: 729 DKK

Her får du en kvalitetsbevidst bålgryde med låg i titanium fra Toaks. Gryden har en lav vægt, men har stadig en rummelig kapacitet på 2L. Tonks Titanium bålgryden har en højde på 9,5 cm, diameter på 17 cm og en lav vægt på 258 gram.

Indvendigt måleskema
Flere håndtag & hældetud
Fremstillet i letvægts titanium
Prisen
petromax-dutch-oven-ft-4-5
Annonce

4. Petromax Dutch Oven FT4.5

Bedste bålgryde i støbejern
Pris: 559 DKK

Bålgryden fra Petromax har grundet støbejern masser af gode egenskaber, og er et godt valg til madlavning over bål. Gryden vejer 8 kg, og har en volumen på 3,5L. Petromax Dutch Oven FT4.5 har en højde på 9,1 cm, diameter på 27 cm og vejer 8000 gram.

Ideel til madlavning over bål
Flot design
Høj holdbarhed
Vægten
trangia-billy-4-5-l
Annonce

5. Trangia Billy 2.5L

Bedste bålgryde med låg
Pris: 219 DKK

Den helt klassiske, Billy bålgryde fra Trangia er på 2.5L, men findes også i andre størrelser. Den kan bruges henover bålet, eller når der skal laves mad til flere mennesker. Trangia Billy 2.5L er lavet i let, stærkt aluminium og kommer med låg, hank til ophængning og en lav vægt på 320 gram.

Bålgryde med låg på 2.5L
Let og stærkt aluminium
Lav vægt på 320 gram
Design tiltaler ikke alle

Indholdsfortegnelse

Hos Friluftsfreak har vi udarbejdet en bedst i test af bålgryder, og forhåbentlig kan vi gøre dig meget klogere på emnet, inden du skal købe en god gryde til bål. Læs med herunder, og bliv meget klogere på købet af den bedste bålgryde.

Kort om det vigtigste ved bålgryder

 • Bålgryder og dutch ovens er blevet en grilltrend.

 • Disse gryder kan både bruges som erstatning til grillen, men også som tilbehør til dit normale “grill setup”.

 • Den er kendetegnet ved sin mangfoldighed, og er særdeles velegnet til campister.

 • Du kan anvende en lang række af de forskellige madlavningsmetoder, f.eks. stege, stuvning, gryderetter, bage og mere til.

 • Forskellige modeller af bålgryder giver dig mulighed for at bruge den i haven, på campingpladsen og i huset.

Hvad er en bålgryde?

En bålgryde er en gryde af støbejern. Disse gryder har været brugt siden 1700-tallet, og er også kendt som den hollandske ovn eller dutch oven. Sådan en bålgryde er designet til udendørs brug, og er derfor perfekt til dig, som elsker naturen.

Afhængig af hvilken bålgryde du vælger, kommer de med fødder, som de kan stå på og et håndtag, så du kan hænge den op over bålet. Strukturen og designet gør, at du kan placere den på varme gløder eller et flammende ildsted.

Bålgryder har ofte et låg, der bølger indad, hvorfor du med fordel også kan lægge kul på låget for ekstra varme. Du kan dermed selv justere over- og undervarme, som havde du gang i ovnen derhjemme. Dette er især fordelagtigt, når du tilbereder dine retter og kan nemt optimere tilberedningsprocessen.

Låget lukker forsigtigt bålgryden i og sikrer, at varmen ikke slipper ud. Samtidig beskytter den maden mod gløder og aske.

Fordele og ulemper ved bålgryder

Fordele

 • Tilbyder en skånsom tilberedning af maden

 • Varmen opbevares i gryden i lang tid, selv efter bålet er slukket

 • Alsidig og kan bruges til mange forskellige anvendelsesmuligheder

 • Madlavning i det fri og i naturen muligt, ofte let at transportere

 • Tilbyder en særlig atmosfære til udendørs festligheder

 • Der kræves normalt kun vand og olie til vedligeholdelse

Ulemper

 • Tilberedning af mad i bålgryde kan kræve meget tid

 • Bålgryder i støbejern kan have en lang opvarmningsfase

 • Skal passes godt på og behandles med omhu

 • Kan være relativt tunge grundet støbejern

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af bålgryde?

Før du beslutter dig for en bålgryde, bør du være opmærksom på et par købskriterier. Herunder har vi listet de vigtigste aspekter af bålgryder:

 • Konstruktion

 • Materiale

 • Dimensioner

 • Kapacitet og vægt

Konstruktion

Bålgryder tilbydes oftest med eller uden fødder. Begge modeller har fordele og ulemper:

En bålgryde med fødder er særdeles velegnet til haven eller udendørs brug. Fødderne giver en høj grad af stabilitet og sikrer, at gryden ikke let vælter.

En bålgryde uden fødder er bedre egnet til indendørs brug. Du kan bruge den i eget køkken og sætte den på komfuret eller i ovnen. Bålgryden uden fødder er også ideel til havegrillen.

Du kan desuden trygt hænge din bålgryde over åben ild ved hjælp af et bålstativ. Dette giver dig og din familie en endnu stærkere følelse af den traditionelle måde at lave mad på.

Materiale

En anden vigtig faktor er materialet. De meget stabile og holdbare bålgryder er for det meste lavet af støbejern, som er ret robust og derfor perfekt til brug på en bålplads. Denne egenskab gør den normalt meget holdbar. Derudover kan den med godt håndværk også tåle almindelig brug eller fald.

Støbejern er også særligt termisk ledende og har et relativt lavt smeltepunkt, hvorfor enheder lavet af dette materiale kan bruges ved høje temperaturer i lang tid. Dette gør dem perfekte til madlavning. Det sikrer også, at varmen bliver lagret, fordelt jævnt og kommer den indeholdende mad til gode.

Det er værd at vælge en variant af høj kvalitet, når du køber en bålgryde. Bålgryder i støbejern skal være vellavede og have tykke vægge. Smagen og holdbarheden af ​​din gryde vil ikke få dig til at fortryde, at du lægger lidt flere penge fra starten, og køber en god bålgryde, som kan holde i mange år.

Dimensioner

Brugen af en bålgryde passer stort set til alle, men du bør undersøge og tænke over, hvilken størrelse gryde, der passer bedst til dig. Hvis det er første gang, at du skal lave mad i en bålgryde, anbefales det, at du starter ud med en mindre størrelse.

Er du mere avanceret inden for madlavning og har lavet mad over bål mange gange, kan du vove dig ud i en større gryde og lave mad til et større antal gæster.

Kapacitet og vægt

Hvis du allerede er sikker på, at du vil have en gryde til bål, bør du vælge en model, der passer til dine behov. Tænk over, om du bare vil lave mad til dig og din familie, eller om du vil servere mad til et større antal gæster.

Vælg også vægten efter dine individuelle behov. Vil du udelukkende have bålgryden til at stå i haven eller vil du bruge den til madlavning på ture? Disse aspekter bør du tage med, når du skal købe en bålgryde.

Tilbehør til bålgryder

Enhver, der køber en gryde til bål, får også brug for noget ekstra tilbehør. Dette omfatter grydelapper eller -handsker, et termometer og et bålstativ. I sidste ende vil grillredskaber også være til stor hjælp for dig. Dette essentielle tilbehør er designet til at hjælpe med at gøre din bålgryde nem at bruge, og samtidig har du styr på sikkerheden.

Grydelapper eller -handsker er for din sikkerhed, og skal forhindre dig i at brænde dig på den ekstremt varme gryde.

Med et termometer kan du måle temperaturen inde i gryden og dermed holde øje med tilberedningen af ​​dine retter. Der er klassiske, analoge termometre og moderne, digitale produkter. Især digitale enheder har en række nye funktioner, og giver dig mulighed for at indstille en timer.

I sidste ende skal rammen til ophæng også være en del af dit tilbehør. Fordelen her er, at du kan hænge gryden over åben ild. Dette er ofte mere sikkert end blot at sætte bålgryden på ild.

baalgryde-bedst-i-test

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om bålgryder

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!