Leeuwarden er hovedbyen i den hollandske region Friesland – og et oplagt sted for dig, der elsker historie, kultur, men samtidig også er nysgerrig på holland generelt. Vi kombinerede vores tur til Leeuwarden med en byvandring, som du kan læse om her:
Niklas og jeg, Christian, har under vores ophold i Leewarden, hvor vi blandt andet har været på en fed cykelrute og vandretur også kombineret turen med en byvandring i Leeuwarden. Her startede vi fra Leeuwarden Visitor Center, som er turistkontoret i byen, hvor vi gik gennem gamle gader, langs kanaler og forbi ikoniske bygningsværker, mens vi blev klogere på alt fra skæve tårne til royale forbindelser og gadekunst.
Lige ved siden af turistkontoret, Leeuwarden Visitor Center, ligger det berømte og skæve klokketårn, Oldehove. Tårnet er lidt af en hollandsk pendant til Pisas skæve tårn – men er aldrig blevet færdigbygget. Her fik vi historien bag konstruktionen og hvorfor tårnet i dag ikke står fuldendt, men stadig et elsket vartegn midt i byen.
Ved en nærliggende café fik vi øje på et gammelt guldskilt med en løve og teksten "Wape va Lewarden”, som betyder “Leeuwardens våbenskjold” på frisisk. Her fik vi forklaret symbolikken bag byens stolte identitet og historie.
Vi bevægede os videre gennem byens små gader og kanaler, hvor guiden fortalte om byens opbygning i forhold til vandstande, diger og den hollandske kamp mod havet. Leeuwarden har i århundreder skullet tilpasse sig naturens kræfter, og det ses tydeligt i arkitekturen og byens struktur.
Vi kom derefter til et område, der tidligere havde ry for at være præget af prostitution og kriminalitet, men som i dag er et levende, kreativt kvarter fyldt med gadekunst, vinbarer og lokale butikker. Her fik vi blandt andet set nogle af de mange farverige vægmalerier og graffiti, som i dag giver området nyt liv og identitet.
Et af højdepunkterne på turen var portrættet af Maria Louise af Hessen-Kassel – også kendt som “Prinsesse af Europa”. Hun har haft enorm betydning for både Friesland og det europæiske kongehus – faktisk er hun forfader til flere europæiske monarker, inkl. det danske. Ved hendes tidligere bopæl fik vi fortalt om hendes rolle i historien og forbindelserne mellem de europæiske kongehuse.
Vi kom forbi Grote of Jacobijnerkerk, hvor vi fik fortalt historien om det træ, som står oven på indgangen – et træ, der engang blev stjålet og senere genskabt. Lidt længere nede i byen nåede vi til et mindested med et stort træ, som ifølge guiden var relateret til tidligere afdøde konger og dronninger. Indgangen var udsmykket med et smukt “W” og en kongekrone.
Undervejs blev vi også gjort opmærksomme på små figurer og detaljer gemt i murværket rundt omkring i byen, som fortæller små bidder af byens historie og fungerer som en slags “skattejagt” for opmærksomme besøgende.
Leeuwarden er en by, hvor historie og modernitet lever side om side. Den byder på både skæve tårne og royale forbindelser, men også street art, kreative kvarterer og stærk lokal identitet. Vores guidede tur gav os et fascinerende indblik i byen – og vi kan varmt anbefale at tage på byvandring, hvis du besøger Friesland.
Det er helt oplagt at kombinere en byferie til Leeuwarden med andre aktiviteter, som blandt andet kan være en cykeltur til Dokkum eller et besøg til Alde Feanen Naturpark.
Du kan booke guidede ture gennem Leeuwarden Visitor Center eller direkte hos lokale guider. Der findes både engelsksprogede og hollandske ture, og nogle af dem fokuserer på bestemte temaer som kunst, historie eller arkitektur.
De fleste ture varer 1,5–2 timer og foregår til fods i byens centrum. Tempoet er roligt, og de fleste ture passer godt til både børn, voksne og ældre med interesse for kultur og historie.