Isbad og koldtvandskar

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Er du vild med det kolde gys, og giver det dig forstærket energi i kroppen, er et udendørs koldtvandskar det optimale for dig. Med et isbad, eller koldtvandskar som det også kaldes, kan du styrke immunforsvaret, få opfyldt dit behov for det kolde gys og samtidig få en god oplevelse.

Koldtvandskar Test: Top 5 Bedste Isbad og koldtvandskar

polax-original-anna
Annonce

1. Polax Original

Bedste isbad i test
Pris: 999 DKK

Her får du et prisbilligt og letvægts isbad kar, som på enkel vis kan transporteres rundt. Gør din krop glad med dette isbad til hjemmet fra det danske mærke baseret i København. Polax er et af de største mærker i Danmark, når det kommer til gode og transportable, udendørs isbade i høj kvalitet. Med dette Polax isbad får du meget værdi for pengene!

God værdi for pengene
Letvægtsdesign
Du kan sidde i oprejst stilling
Kun plads til én person
arcticdip-isbad-premium-edition
Annonce

2. Arctic Dip Isbad

Bedste billige isbad
Pris: 699 DKK

Med isbadet fra Arctic Dip får du en premium edition model, der hjælper din krop med at øge blodcirkulationen, restitution efter træning, reducerer stress og reducerer samtidig muskelømhed. Det har en højde på 72 cm, kapacitet på 350 l og er fremstillet med PVC indvendigt.

Bærbart isoleret koldtvandskar
Fremstillet med PVC indvendigt
Leveres med låg, pumpe, manual, m.m.
Færre lags isolering end andre modeller
polax-isbad-deluxe-01
Annonce

3. Polax Deluxe

Bedste premium koldtvandskar
Pris: 1.399 DKK

I deluxe udgaven får du et isbad med 5 lags termoisolering. Derudover følger ekstra tilbehør i form af et isolerende låg med, der også holder temperaturen i vandet konstant. Polax Deluxe isbad sikrer dig ekstra tyk isolering, hvilket sørger for, at temperaturen i vandet også holder sig bedre. Med Polax Deluxe er du sikret et udendørs koldtvandskar i høj kvalitet.

5 lag termisk isoleret TPE-beskyttelse
Bærbart isoleret isbad kar
Konstant vandtemperatur
Prisen
polax-isbad-pro
Annonce

4. Polax Pro

Bedste isbad i plast
Pris: 6.499 DKK

Dette koldtvandskar i Pro model fra Polax er fremstillet med robust isolering, låg i glasfiber og deres egen Ice Cold™ -teknologi. Koldtvandskarret er lavet i holdbart PVC-materiale med 8 cm isolering. Polax Pro har plads til 2 personer, hvorfor du kan dyrke koldtvandskaret med en god ven, kæreste eller familie.

Plads til 2 personer
Robuste materialer & lang holdbarhed
Transportabelt
Prisen
watery-isbad
Annonce

5. Watery Isbad

Bedste isbad til hjemme
Pris: 899 DKK

Transportabelt isbad kar fra Watery, der kommer med taske, pumpe og låg. Velegnet til restitution, alternativ til vinterbadning eller blot til dagligt velvære. Det er lavet i et simpelt design, og er nemt at samle. Det oppustelige isbad, Watery Hero er lavet i sort og hvidt, og er et godt alternativ til de dyrere modeller, hvor du får meget værdi for pengene.

Minimerer stress & øger sundheden
Isbad til hjemme i haven & og terrasse
Stor rabat ved køb af flere stk.
Design tiltaler ikke alle

Indholdsfortegnelse

Et isbad er ikke nødvendigvis kun et alternativ til vinterbadning, men er også oplagt til restitution efter sport, da badning i koldt vand styrker blodcirkulationen, reducerer stress og mange andre fordele.

Koldtvandskar er perfekte til udendørs brug i haven eller på terrassen, og kommer som oftest i træ, plast eller glasfiber. Læs med i vores bedst i test af isbade, og bliv meget klogere på valget.

Hvad er et koldtvandskar og isbad?

Et koldtvandskar går under flere navne, og er også kendt som isbad kar og udendørs badekar. Der kan dog stadig godt skelnes lidt mellem de to produkter, da et koldtvandskar ofte er fremstillet i træ, glasfiber og plast, hvorimod isbade ofte er lavet i plastik og kommer som oppustelige modeller.

Et isbad eller kar er en balje eller et mindre kar, som fyldes op med vand og selvfølgelig is. Herefter kan du sætte dig ned i isbadet, hvorefter det har en masse sundhedsmæssige fordele, som styrker din krop.

Der er mange forskellige typer af isbade. Der findes både de lidt billigere modeller, som ofte er transportable, det vil sige, at du på nem vis kan opbevare det i hjemmet eller tage det med i sommerhuset eller til venner, familie og bekendte.

Et koldtvandskar kommer som oftest uden nogen form for opvarmning - hele ideen med karet er jo, at det skal fyldes op med koldt vand. Hos nogle producenter kan du dog vælge, om der skal inkluderes en udvendig ovn, elektrisk opvarmet eller ingen af delene.

Hvorfor skal jeg bruge et koldtvandskar?

Der kan være mange gode grunde til, at du skal erhverve dig et udendørs koldtvandskar. Et koldtvandskar styrker kroppen, og byder på en lang række af sundhedsmæssige fordele, som du kan styrke din krop med. Der er utrolig mange fordele, men herunder får du en lille liste af de mest relevante:

 • Styrker immunforsvaret

 • Bedre søvnkvalitet

 • Bedre restitution (derfor også oplagt til sportsfolk)

 • Blodcirkulationen i kroppen øges

 • Stress og angst i krop reduceres

 • Energiniveau forøges

Et isbad og koldtvandskar kan hurtigt komme til at lyde som en isnende kold oplevelse, og det er det i princippet også - du styrer trods alt selv, hvor koldt vandet skal være. Men et isbad pynter også udendørs på terrassen eller i haven, og kan samle venner, familie og andre bekendtskaber. 

Er du vinterbader, og har styr på alt tilbehøret til vinterbadning, kan et isbad godt være prikken over i’et, der fuldender dit udstyr til vinterbadning. Vinterbadning er super fedt, men bor du ikke klods op ad vandet, kan man til tider godt ønske, at det er meget tilgængeligt.

Med et koldtvandskar har du mulighed for at dyrke vinterbadning udendørs i haven, og du kan på let vis få alle de samme fordele, som du ellers fik ved at køre til stranden.

Hvilket isbad eller koldtvandskar skal jeg vælge?

Når du leder efter det bedste isbad for dig på markedet, er der et stort udvalg at vælge mellem. Som det oftest er, findes der billige og dyre modeller, og prisen hænger altid sammen med kvaliteten.

Har du mange krav om at dit koldtvandskar skal være fremstillet i specifikke materialer, f.eks. noget bestemt træ, at det skal have et bestemt udseende, komme med ekstra udstyr eller andet, er det naturligvis med til at løfte prisen.

Blandt billigere modeller af koldtvandskar er de ofte transportable og fremstillet i et mindre slidstærkt materiale. De løser det simple behov, som karet skal kunne, hvorimod du ved et dyrere koldtvandskar får et kar, hvor det er lavet i flot træ, eventuelt kommer med en skammel og samtidig giver et flot look i haven eller på terrassen.

Isbadet er som regel oppustelig, hvorfor der er en medfølgende pumpe. Et beskyttende låg er også inkluderet, så du kan holde snavs og eventuelle insekter væk, når det ikke er i brug. Aftagelige ben gør isbadet nemt at op- og nedsætte. Du kan også finde dyrere modeller af bade, som kommer i en større størrelse, samt med mere teknologi og udvikling. Dette kan f.eks. være selvrensende UV-filter og vandkølesystem, der sikrer dig en konstant temperatur, uden at du selv skal fylde isterninger eller koldt vand i badet.

Hvad er fordele og ulemper ved isbad?

Som det oftest er, findes der både fordele og ulemper ved sportsgrene, hobbyer og produkter generelt. Koldtvandskar og isbade gør ingen undtagelse og selvom det kan være ekstremt sundt og øge dit velvære, kommer det også med eventuelle ulemper.

Fordele ved isbad og koldtvandskar

Øger immunforsvar

Ligesom vinterbadning peger forskning på, at en tur i det kolde gys giver dig et bedre immunforsvar som menneske, og hvem vil ikke gerne have det? Koldtvandsterapien som et isbad kar kan give dig, gør altså kroppen stærkere, så du kan undgå smitte og eventuelle sygdomme.

Bedre søvnkvalitet

En tur i karret, uanset om det er isbad eller koldtvandskar, fremmer også melatonin i kroppen, som er et hormon der bl.a. påvirker døgnrytmeregulering og søvn. Melatonin er kendt for at give en højere kvalitet af søvn.

Forbedret blodcirkulation

Når du hopper i det kolde vand, uanset om det er havet, fjorden eller isbad karet, vil det få dine blodkar til at trække sig sammen, og derefter udvide sig igen efter. Dette er med til at forbedre blodcirkulationen, men også ilttransporten i kroppen.

Reducerer angst og stress

Forskning har vist, at koldtvandsterapi har beroligende effekter på kroppens nervesystem. Det er også derfor, at badning i koldt vand kan reducere eventuel angst og stress.

Forøget energiniveau

Når du sidder i koldtvandskar, stimulerer det frigivelsen af både noradrenalin og adrenalin, der bidrager til at øge energiniveauet i kroppen. Det gør, at du kommer ud på den anden side af det kolde gys med fornyet og god energi.

Ulemper ved koldtvandskar og isbad

Kold oplevelse

Det burde ikke komme som nogen overraskelse for dig, men koldtvandskar kan være ubehageligt kolde og især, når du træder i første gang. Har du det svært med kolde temperaturer, kan dette blive en svær oplevelse for dig.

Risiko for kuldeskader

Sidder du for længe i dit isbad, kan det medføre risiko for kuldeskader. Det er derfor vigtigt, at du både selv mærker efter, hvor længe din krop kan klare det, men samtidig bør du også følge forholdsregler.

Ikke for alle

Har du eventuelle sundhedsproblemer som f.eks. hjertekarsygdomme eller hypertension, anbefales det ikke, at du benytter dig af isbad kar og koldtvandsterapi. Er du i tvivl, hvorvidt det er godt for dig eller ej, bør du tale med din læge, før du begynder at dyrke vinterbadning, isbad eller anden form for koldtvandsterapi regelmæssigt.

Kræver tid, planlægning og vedligeholdelse

Ønsker du at hoppe i dit isbad regelmæssigt, kræver det tid, planlægning og rutine. Det er ikke alle, der har tid og ressourcer til at integrere det i deres dagligdag. Dernæst kræver det også tid at rengøre og vedligeholde dit isbad, så det opnår en længere holdbarhed, men hygiejnen også er i top. Dette kan være en ulempe for dem med begrænset tid.

Ikke tilgængeligt for alle

Bor du ikke i nærheden af vand, kan det være udfordrende at gøre noget seriøst ud af koldtvandsterapi. Det er derfor heldigt, at der findes koldtvandskar, som du kan stille i haven, på terrassen eller ude i gården, hvis du bor i lejlighed uden altan.

Vi anbefaler, at du kigger på fordele og ulemper ved isbade, inden du beslutter dig for, om det er noget for dig. Derudover bør du altid tage kontakt til et sundhedspersonale i form af sygeplejerske eller læge, hvis du er i tvivl om helbredsproblemer, før du giver dig i kast med isbad.

Isbad til restitution efter træning

Hvis du ofte træner, er du måske udemærket godt klar over, at din krop efter fuldført træning pumper ilt rundt. Din øm- og træthed i kroppen skyldes mælkesyren som dannes, når du træner - uanset om det er styrketræning, løb eller noget helt fjerde. Jo hårdere og intens træning du har haft, desto mere mælkesyre. Du kan med fordel også gøre brug af et saunatæppe, som også bringer gode og sundhedsmæssige fordele med sig, du kan mærke på krop og sind.

For at kroppen restituerer bedst muligt efter endt træning, er det helt oplagt at hoppe i et isbad kar. Det kolde vand gør nemlig at blodkarrene trækker sig sammen og får mælkesyren til at løbe ud. Efter du kommer op af badet, udvider blodkarrene i kroppen sig igen, og dette lader frisk og nyt blod passere gennem.

koldtvandsterapi-mand-isbad

Hvilke mærker af koldtvandskar og isbad findes der?

Når du leder efter det bedste isbad kar på markedet, vil du hurtigt opleve, at der findes op til flere forskellige modeller, men også mærker. Det kan være svært at skelne mellem, hvor du skal købe fra, og hvem der i Danmark laver de bedste koldtvandskar. Vi har samlet nogle af de forskelle mærker af isbade herunder:

Polax

Dette er en forholdsvis ny virksomhed, der blev etableret i 2022 med en mål om at fremme den mentale og fysiske sundhed hos mennesker. Mere end 400.000 danskere har symptomer på stress hver dag, og det vil Polax forsøge at minimere ved brug af isbade. Polax tilbyder også blandt de bedste dampsauna, som du med fordel kan kombinere med dit isbad.

Polax holder til i København, og har i dag op til flere forskellige modeller af isbade, som du kan bruge til at afhjælpe stress, og derudover sælger de også både i Danmark, Sverige og Norge.

Arctic Recovery

Arctic Recovery er et aarhusiansk firma, der blev stiftet i 2022 af Mikkel Jørgensen og Frederik Zander. Deres koldtvandskar er rettet mod fitnessentusiasterne, der mangler det ultimative stykke værktøj til deres restitution.

Isbadene fra Arctic Recovery er pålidelige og holdbare koldtvandskar, som både kan bruges til dig, der dyrker sport på højt niveau, men som også ønsker et alternativ til f.eks. vinterbadning.

Brain Freeze

Mærket, Brain Freeze, forhandles hos den danske virksomhed, SURFMORE. Isbadene fra Brain Freeze er oplagte til dig, der ønsker et isbad kar til restitution efter træning, alternativ til vinterbadning eller bare vil have et godt isbad hjemme i haven eller på terrassen.

Watery

Watery er kendt for at have et kæmpe sortiment af svømmeudstyr og generelt udstyr til svømning og vandsport. Derfor er det også naturligt, at Watery har udviklet deres eget isbad kar, som du kan anvende til kuldeterapi og minimering af stress.

Koldtvandskarret fra Watery er et oppusteligt et af slagsen og går under navnet 'Watery Hero'.

Optima Sport

Dette danske mærker er eksperter, når det kommer til sport, triathlon og ved, hvordan du bedst restituerer og styrker kroppen, når du træner meget. Dette er også en af grundene til, at mærket har valgt at fremstille deres eget koldtvandskar, som kan anvendes til restitution efter træning. Isbad kar fra OS kommer i et flot og enkelt design og samtidig til en billig, konkurrencedygtig pris.

Nordkilde

Nordkilde er et dansk mærke, der har formået at lave ekstremt flotte koldtvandskar, der kommer i flere størrelser. De har både deres standard model, som passer til én person, men tilbyder også en pro version af deres koldtvandskar, hvori der kan sidde to personer. Isbadene fra Nordkilde er en anelse dyrere end alternativer og deres billigste model har en pris på 1.295 kr.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om isbad og koldtvandskar

Når du er på udkig efter de bedste isbade, er der flere gode producenter og mærker, som har gode tilbud og et stort udvalg af produkter. Er det første gang du skal købe et koldtvandskar, kan det være svært at se forskel på nogle af modellerne. Dette er også en af grundene til, at vi har lavet denne FAQ, hvor vi har samlet blandt de mest stillede spørgsmål, når det vedrører køb af isbad.

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Friluftsfreak
  På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
  © 2024 Friluftsfreak
  friluftsfreak-logo

  Hold dig opdateret!

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!