Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Vandreture I Danmark

I Danmark er der flere vandreruter og vandreture end man tror, og med vores flotte natur og grønne skove, er der noget for alle smage. Det danske landskab gemmer på mange perler, såsom unikke vandrestier, små øer, interessante dyr og gamle, hyggelige fiskebyer. Visse vandreruter kan du strække over flere dage og gøre til et vandreeventyr. Vi giver dig herunder en guide til de smukkeste vandreture i Danmark.

Indholdsfortegnelse


De 11 Bedste Vandreture I Danmark

Nationalpark Mols Bjerge - 60 km

Ruten

Vandreture ved Nationalpark Mols Bjerge, som ligger mellem Aarhus og Grenaa ved Kalø Vig er en af favoritterne i Danmark. Dette gælder såvel for danskere som for turister med interesse i vandring. Vandreruter i National Park Mols Bjerge består af kortere vandreture, som også kendes som Gulpet vandreruter. Her vil du finde vandreruter af kuperede terræn, som følger grønne skove, eventyrlige stier og Danmarks flotte østkyst.

Mols Bjerge Stien er i alt 60 kilometer lang og delt op i tre etaper: Kalø Etapen, Ebeltoftetapen og Bjergetapen, som hver er ca. 20 km.

Du kan både udforske Nationalpark Mols Bjerge selv, men også booke en lokal guide, som fortæller og viser parken fra dens smukkeste sider.

Kost og logi

På vandreture ved National Park Mols Bjerge, er der både mulighed for overnatning på shelter- og teltpladser, hoteller og mindre pensioner – der er altså rig mulighed for overnatning. Medbring gerne dit eget 2 personers telt eller telt til 4 personer, hvis I er flere. Derudover kommer du forbi flere byer undervejs, hvor du kan handle ind, men sørg for at købe ind til én hel dag af gangen.

Historie

Under din vandretur ved Nationalpark Mols Bjerge kommer du bl.a. Forbi Kalø Slotsruin, som er en 700 år gammel tvangsborg. Derudover oplever du også den lille by, Femmøller, som i sin blev drevet af vandkraft gennem byens fem møller. Ebeltoft- og Kaløetapen starter i Ebeltoft og Kalø samt slutter i Femmøller, hvorimod Bjergetapen starter og slutter i Femmøller.

Hærvejen - 500 km

Ruten

Du har helt sikkert hørt om Hærvejen før, som er en velkendt klassiker i Danmark. Hærvejen løber en lang distance gennem Jylland – fra Hirtshals til Padborg. Hærvejen er en af de mest populære vandreture i Danmark, og består af op til flere forskellige vandreruter, hvorfor du også kan dele den op, hvis du ikke vil vandre alle 500 km.

Er du ikke til at vandre, kan du også cykle på Hærvejen. Vandreture ved Hærvejen er godt afmærket, og har du lyst til at overnatte undervejs, er der mange muligheder. Vandreruter ved Hærvejen er godt afmærket, og du kan finde et kort over ruten her: Hærvejen. Her kan du også finde et kort over cykel- og vandreruter på Hærvejen.

Kost og logi

Dagsetaperne på Hærvejen er lange, ca. 20-30 km, og det er ikke alle steder, hvor der kan købes ind. Sørg derfor for at handle stort ind af gangen, når du kommer forbi indkøbsmuligheder, gårdmands butikker og vejboder. Langs vandreruten finder du en del Hærvejsherberger, som du kan overnatte på over sommeren. Hertil er der også telt- og shelterpladser, hvor I kan slå jeres 3 personers telt eller 5 personers telt op, kroer og B&B. 

Historie

Hærvejen er en af Danmarks bedste vandreruter, og er næsten 4000 år gammel. Hærvejen tager dig gennem stort set al natur, Danmark kan tilbyde. Skove, kyststrækninger, mark- og bakkelandskaber men også åer og engdrag er noget af den natur, som du kommer igennem. På Hærvejen kommer du også forbi flere seværdigheder, heriblandt Hærulfstenen, Polvsbro, Gejlå Bro og Immervad Bro.

Kyststien Bornholm - 125 km

Ruten

Bornholm eller Solskinsøen – kært barn har mange navne.. Her får du ikke kun Krølle Bølle is og solskin om sommeren, men også fantastiske vandreruter, som strækker sig omkring hele 125 km. Kyststien på Bornholm tager dig rundt om fantastiske landskaber, gennem grønne skove, langs øens strande og hyggelige byer. Find kort her: Kyststien Bornholm.

Vandreruter ved Kyststien Bornholm er rig på bademuligheder, og du kommer også forbi Danmarks største vandfald, Døndaleåen. Vandfaldet er på 20-25 meter, og befinder sig mellem Gudhjem og Allinge i den nordlig retning. 

Kost og logi

Der er masser af indkøbsmuligheder og røgerier langs kysten. Derudover er der også op til flere muligheder for overnatning på Kyststien Bornholm. Du kan både overnatte i shelter, slå telt op, sove under åben himmel og B&B. Kyststien Bornholm er især besøgt om sommeren, hvor mange danskere og turister besøger Solskinsøen og dens vandretur. 

Historie

Ruten byder på flere kulturelle seværdigheder, bl.a. Hammershus, som er Nordeuropas største borgruin. Når du kommer til Østerlars ved Gudhjem, kan du give Danmarks største rundkirke et visit. Her har du også mulighed for at smage den lokale ret, “Sol over Gudhjem”. 

Amarminoen - 27 km

Ruten

Amarminoen er en 27 km lang vandrerute på øen, Amager, som ligger sydøst for København. Ruten har start ved DR Byen metrostation, og er markeret med dråbeformede piktogrammer hele ruten igennem.

Det tager cirka 5-6 timer at gå Amarminoen alt efter dit tempo. Det er en oplagt vandretur til dig, som gerne vil på en heldagstur med vandrestøvler, en fyldig vandrerygsæk, en god madpakke og kaffe i termoflasken.

Kost og logi

På ruten finder du toiletter, dog ikke mange, men de er der - og ellers er der en hurtig tur ud i naturen eller vejkanten. Grundet vandrerutens længde er det mest oplagt som en dagstur, hvorfor der ikke er deciderede vandrehjem eller lignende, som man overnatter ved.

Historie

I oktober måned 2020 kom Amarminoen på benene, og er svaret på Amagers helt egen camino. Der er løbende blevet lavet forbedringer i forhold til rutevejledning, samt start og slut. I dag er Amarminoen ret populær, og vandrer du den, møder du som oftest andre vandrere, som også er ude at få frisk luft og en på oplevelsen.

Læs om vores vandretur på Amarminoen.

Camønoen - 175 km

Ruten

Den 175 km lange vandrerute, Camønoen, snor sig på de tre øer, Møn, Nyord og Bogø i Sydsjælland. Du vil opleve noget af Danmarks smukkeste og mest særlige natur, og kommer bl.a. Gennem små hyggelige landsbyer, skov og strande, klinter og bakkeland samt fantastiske badestrande. Camønoen vil også tage dig forbi det interessante slot, Liselund, samt en af de største naturattraktioner Danmark har at tilbyde, Møns Klint.

Ruten er delt op i 10 delstrækninger, og ved Møns Klint er ruten især kuperet og kræver et vis niveau. Gennem din vandretur på Camønoen vil du også finde de særlige Camønobænke, hvor du kan tage en pause og få en snak med andre vandrere. Du kan læse mere om Camønoen her samt købe et fysisk kort over vandreruten.

Kost og logi

Langs Camønoen er der “camønopauser”, hvor du både finder toiletter, vand og strøm. På Camønoen er der op til flere muligheder for overnatning i B&B, telt, shelter, herberg, pilgrims boliger eller endda på et slot. Se oversigt over overnatning på Camønoen.

Historie

Camønoen er det danske svar på Caminoen, og er en af de nyere vandreture i Danmark. Camønoen blev en officiel vandrerute i 2016. 

Øhavsstien - 220 km

Ruten

På Fyn finder du op til flere vandreruter, men den mest kendte er Øhavsstien på 220 km. Vandreruten byder på en god blanding af trampestier, skov, strand og eventyrlige små landeveje. Øhavsstien begiver sig over øerne, Langeland, Ærø og Tåsinge, og fortsætter primært langs kysten, men kommer også forbi Svanninge Bakker, hvor du får en fantastisk udsigt over Øhavet. Derudover kommer du også gennem hyggelige landsbyer, hvor der i jordbærsæsonen, vil være mulighed for at købe jordbær.

Vandreruten kan være meget udfordrende, og de fleste vælger en delstrækning. Du kan finde kort for hver af de 7 etaper her.

Kost og logi

På Øhavsstien finder du op til flere overnatningsmuligheder, bl.a. shelters, telt- og campingpladser, B&B og hoteller. Vandreture på Øhavsstien går udenom de fleste af byerne, hvorfor det er en god ide at planlægge proviant til vandreturen. 

Historie

Øhavsstien blev en officiel vandrerute i julen 2007. Der er både mulighed for at vælge længere og kortere stiforløb, alt efter hvad du foretrækker.

Trækstien - 70 km

Ruten

Mellem Randers og Silkeborg finder du Trækstien på i alt ca. 70 km, som løber langs Gudenåen. Trækstien tager dig helt tæt på Danmarks smukke natur, og er en enestående mulighed for at opleve Gudenåen. Trækstien kan dog godt trække vanskeligheder med sig – når Gudenåen er fyldt op med vand, kan Trækstien være våd og visse strækningerne endda oversvømmet.

Kost og logi

Under din vandretur på Trækstien er der flere overnatningsmuligheder, bl.a. shelter-, telt- og campingpladser, men også kroer og hoteller. Du vil undervejs også finde indkøbsmuligheder, men sørg for at købe godt ind.

Historie

Pramfarten havde sin storhedstid i 1800-tallet, hvor der blev fragtet varer mellem Silkeborg og Randers. Det er også heraf, at Trækstien – eller Pramdragerstien – blev skabt.

Himmelbjergruten - 52 km

Ruten

Vandreruten mellem Silkeborg og Ry tager dig gennem Søhøjlandet forbi Gudenåen, en rækker søer, men også eventyrlige skove. Himmelbjergruten byder på spændende landskab og et bakket terræn. Når du står på Himmelbjergets top, er der en højdeforskel på 147 meter fra søfladen til toppen. 

Himmelbjergruten er godt afmærket med prikker på pæle og røde pile, som viser dig vejen. Pilene viser, hvor du skal dreje, og om du er på rette vej. Find kort over Himmelbjergruten her.

Kost og logi

På Himmelbjergruten er der op til flere indkøbsmuligheder, bl.a. i Sejs, Ry og Silkeborg. Der er også rig mulighed for overnatning på ruten på telt- og campingpladser samt hoteller og hostels i Silkeborg. 

Historie

Siden midten af 1800-tallet er Himmelbjerget blevet opfattet som Danmarks højeste punkt. 

Grundlæggelsens af Himmelbjergruten skyldes et samarbejde mellem Skanderborg Kommune, Silkeborg Kommune, VisitSkanderborg, VisitSilkeborg, Banedanmark, Naturstyrelsen Søhøjlandet og Danmarks Naturfredningsforening.

Vesterhavsstien - 450 km

Ruten

Vesterhavsstien er en 450 km lang strækning fra Blåvandshuk til Skagens spids. Vandreturen ligger tæt langs kysten i Danmark, og du har stort set hele tiden mulighed for at gå langs stranden. Vandreruten består af en række mindre del ruter, hvorfor der er noget til ethvert niveau. Du vil også opleve, at nogle af vandreruterne overlapper hinanden – du kan dermed selv samle din distance og rute. En af de mere besøgte vandreruter er Blåvand – Thyborøn, som strækker sig over 160 km. Læs om Vesterhavsstien.

Kost og logi

På Vesterhavsstien er der ikke uanede muligheder for overnatning, hvorfor du eventuelt kan afvige fra ruten og gå mod et hotel, B&B eller campingplads. Du kan også selv sætte telt op eller sove under åben himmel.

Historie

Vesterhavsstien er blevet anvendt som vandretur i Danmark i op til flere hundrede år, og løber fra det vestligste punkt i Danmark, Blåvandshuk, og strækker sig hele vejen op til Skagen, Danmarks nordligste punkt.

Kalk Kaminoen - 29 km

Ruten

Kalk Kaminoen er en fantastisk rute, som jeg gik i sommeren 2023. Om det skyldes det gode og solskinsrige vejr, eller om det bare var en fantastisk vandretur, er jeg ofte i tvivl om, men ruten var flot og vejret gjorde det nok udelukkende til en bedre oplevelse.

Ruten starter i 7850 Stoholm i Jylland og slutter i 7840 Karup. Størstedelen af ruten foregår på grus og græs, og kan færdiggøres på én dag. Du kan også bruge flere dage og tage overnatning undervejs, hvis du ønsker det.

Kost og logi

Du kommer forbi mindre steder, hvor du kan købe en bid mad. Blandt andet ved Mønsted Kalkgruber er der mulighed for dette, men kort efter kalkgruben kommer der også en lille kiosk, hvor du kan købe et rigtigt måltid mad. Løbende opstår der flere muligheder, så du behøver ikke madpakken, men det er selvfølgelig en god ide.

Historie

Kalk Kaminoen strækker sig gennem de gamle pilgrimmes fodspor i opadgående bakker, tætte skove og flotte, brede landskaber. DU kommer blandt andet til Alheden, som er et helt fantastisk og natursmukt område og faktisk Danmarks største hedeområde. Ganske flot!

Kalk Kaminoen er forholdsvis ny, og SPOR.dk, står bag den markerede rute, som jeg personligt selv synes, var en fantastisk oplevelse.

Gendarmstien - 84 km

Ruten

Er du til vandreture langs kysten, er den 84 km lange vandretur, Gendarmstien, den helt rette for dig. Gendarmstien byder bl.a. på rigt dyre- og planteliv, eventyrligt landskab samt en interessant historie. Gendarmstien starter ved den dansk-tyske grænse, Padborg og fortsætter helt indtil Sønderborg. De største dele af ruten går du langs kysten, men du vil også komme igennem enge, moser og skove. 

Gendarmstien er opdelt i fem dagsetaper, som byder på hver sit. Du kan derfor selv bestemme hvor langt og hvor mange dage, du vil bruge på vandreruten. Vandreruten kan både benyttes som cykel- og vandrerute. 

Kost og logi

På Gendarmstien kommer der masser af muligheder for at handle ind til din tur – vi anbefaler dog stadig, at du køber stort ind. Du vil desuden også støde på restauranter og butikker, som kan besøges under vandreturen. 

Vandreturen på Gendarmstien i Danmark byder også på masser af muligheder for overnatning, heriblandt camping- og teltpladser samt andre overnatningsmuligheder. 

Historie

Gendarmstien er opkaldt efter grænsegendarmer, som bevogtede grænsen i perioden fra 1920 – 1958. Herefter foregik bevogtelsen i bil. Under din vandre- eller cykeltur vil du møde og opleve masser af historie om vandreruten.

Fjordstien - 275 km

Ruten

Langs Roskilde Fjord og Isefjorden finder du Fjordstien, som er en 275 km lang vandre- og cykelrute. Det ligger lidt i navnet, at ruten tager dig forbi masser af kyst, vand og fjord, og det gør den også. Fjordstien strækker sig langs Roskilde Fjord og Isefjorden, som byder på skiftende natur, landskaber og havnemiljøer.

Hele ruten strækker sig over 275 kilometer, men der er gode muligheder for at dele ruten op i mindre etaper. Fjordstien byder på en blanding af veje, bl.a. skov,. mark og asfalterede veje. Ruten er forholdsvis let, og er perfekt til både cyklister og vandrere. Ruten byder desuden på færgeruter som forbinder ruten, og en del af turen har også forbindelse over Orø. 

Der er i alt udgivet syv Fjordsti-foldere:

  • Rute 1: Kongsøre – Rørvig 

  • Rute 2: Hundested – Frederiksværk

  • Rute 3: Frederiksværk – Frederikssund

  • Rute 4: Frederikssund – Roskilde

  • Rute 5: Roskilde – Holbæk

  • Rute 6: Kulhuse – Vellerup

  • Rute 7: Frederikssund – Skibby

Læs mere om Fjordstien her.

Kost og logi

På Fjordstien kommer du forbi op til flere overnatningsmuligheder, blandt andet kroer, hoteller, campingpladser, vandrehjem men også naturpladser. Hele vejen rundt langs Fjordstien, har du forskellige overnatningsmuligheder, f.eks. B&B, shelters og mere til. 

Historie

Fjordstiens rute er blevet lagt af de tre daværende amter i området, Vestsjællands Amt, Roskilde Amt og Frederiksborg Amt omkring år 2000.

Vandreevents

Har du allerede dyrket meget vandring, og kunne tænke dig at deltage i vandre events? Du kan med fordel nu finde op til flere vandreevents i Danmark, hvor vandreture, forplejningsposter, m.m. allerede er planlagt. Det eneste du skal gøre, er at møde op. Mammutmarch er en af organisationerne, som planlægger vandreture i Danmark, hvor du bl.a. kan deltage i deres 100 KM på 24 timer vandrerute. Læs mere om Mammutmarch.

 

 

 
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!