Måske er du allerede en ferm klatrer, og har dyrket bouldering eller rebklatring i mange år. Det kan også ske, at du lige har stiftet bekendtskab med sporten, og er blevet grebet af den fysiske og psykiske indsats, som klatring kræver. Uanset om du er begynder, øvet eller semiprofessionel, vil godt klatreudstyr altid udgøre en forskel.
Et par nye, personlige klatresko kan hæve dig fra gul til blå i sværhedsgraderne, og du er dermed et skridt videre i dit klatringsunivers – uanset om det er rebklatring eller bouldering. Læs med i denne guide om det bedste klatreudstyr, hvor vi kommer ind på de bedste klatresko, kalkposer, seler og trapez.
Kunsten er at finde de klatresko, som er de bedste for dig. Det kan være svært og tage tid, prøvning af forskellige sko samt rådgivning hos butikker samt andre erfarne klatrere, der forhåbentlig kan vejlede dig. Men når du først har fundet den bedste klatresko til dig, er du for alvor klar til at avancere indenfor klatring.
Læs vores bedst i test af klatresko.
Vi har også testet de eftertragtede klatresko til bouldering, som vi også har skrevet et indlæg om. Du kan læse om La Sportiva Tarantula Boulder her.
Til din kalk skal du naturligvis have en kalkpose, som kan indeholde din kalk. Hvis du spørger mig, er der ikke en kæmpe forskel på kalkposer, men den skal opfylde nogle enkelte krav for at være en god kalkpose. Den skal sidde godt rundt om livet, være nem at få hænderne i og samtidig holde godt på kalken. Kort sagt skal du have en kalkpose, der føles usynlig og lader dig klatre, helt uden besvær.
Uanset om du dyrker bouldering, skal op på den høje klatrevæg i klubben eller er ude i naturen på diverse klipper, kommer du til at have brug for kalk og en tilhørende kalkpose. Kalk gør det nemmere for dine håndflader at holde grebet under klatring. Kalk er derfor afgørende, når du klatrer og du vil opleve, hvordan du nemmere kan holde på grebene, uanset om du klatrer indendørs eller udendørs.
Der er både flydende kalk, men også almindelig løs kalk. Den flydende kalk støver selvfølgelig ikke, og er let at dosere samt giver øjeblikkelig virkning, men er også lidt dyrere. Hvis du spørger os hos Friluftsfreak, er den ultimative løsning en blanding af flydende og løs kalk. Dermed får du det bedste fra to verdener.
Se det store udvalg af flydende og tør kalk her.
Heldigvis er det ikke særlig problematisk at få fat på godt klatreudstyr. Flere af de større webshops indenfor outdoor og friluftsliv som Spejdersport, Eventyrsport og Friluftsland i København, Aalborg, Aarhus og Odense tilbyder også klatreudstyr samt dedikerede klatreudstyr butikker, såsom Gubbies. Hos Gubbies kan du købe alt i klatreudstyr, hvilket også inkluderer vægge, greb og selvfølgelig det mest essentielle klatreudstyr som klatresko og kalk.
Du kan naturligvis også vælge at købe brugt klatreudstyr, men her vil jeg anbefale dig, at du f.eks. køber klatresko fra nye. Det kan blive billigt at spare på klatresko. Seler, karabiner og trapez kan du derimod godt købe brugt, så længe varen stadig er i nogenlunde stand og fungerer.
Er du allerede i fuld gang med at klatre, uanset om det er friklatring eller bouldering, er der en række tilbehør og udstyr, som er rart at have. Med det rette klatreudstyr kan du bedre bevæge dig op og ned samt "klæbe" fast til væggen.
Det vigtigste, når du klatrer, er et par gode klatresko. Med disse sikrer du dig, at du har bedre føling og samtidig skåner du dine fødder. Derudover bør du også anskaffe dig kalk, som opsug fugten i dine hænder og fingre og dermed giver et bedre greb, for uden kalk vil du glide af grebene. Du bør have en kalkpose til opbevaring af kalk.
Du finder et stort udvalg af klatreudstyr i størstedelen af friluftsbutikker, både online og fysisk. Disse butikker er bl.a. Friluftsland, Friluftslageret, Spejdersport, Eventyr og flere i denne kategori.
I disse butikker kan du også finde klatreudstyr startpakker, der indeholder alt, du har brug for.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!