Vinterbadning udstyr: Hvad har du brug for?

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkter, men nogle af dem.
Denne artikel indeholder annoncer

Er du allerede en inkarneret vinterbader? Eller har du lyst og mod på at opleve det “kolde gys”, når du træder ned i det iskolde vand? Frygt ej – den første gang er mindst lige så inspirerende, befriende og fantastisk som den 10. Det vigtigste er, at du får oplevelsen, og mærker hvad det gør for kroppen.

Om du har dyrket vinterbadning i mange år eller er ny, gør ingen forskel, for det rette udstyr til vinterbadning, finder vi stadig essentielt hos Friluftsfreak. Tilbehør til vinterbadning kan give dig en bedre oplevelse, og lade din krop holde på varmen – selv efter du er kommet op fra Københavns kanaler, fjorden, havet eller hvor end du dypper kroppen. Føler du nogen gange, at du sætter for meget tid af til at køre ud mod vandet, kan du læse vores test af isbad, som er et godt alternativ til vinterbadning og giver alle de samme sundshedsmæssige fordele til kroppen.

Indholdsfortegnelse

Udstyr til vinterbadning

Jeg vil ikke lægge skjul på, at der med tiden er kommet mere og mere tilbehør til vinterbadning. Det er ikke alt, som er absolut nødvendigt, men de har alle deres funktioner og fordele, når det omhandler vinterbadning i de danske, kolde måneder. Det afhænger naturligvis også af, hvad du finder vigtigt, når du dyrker vinterbadning. Hvis det for dig er vigtigt, at du efterfølgende hurtigt kan tørre dig og få varme i kroppen, er en badeponcho det essentielle vinterbadning udstyr for dig. For en anden kan det være neopren handsker, så de ikke fryser hænderne, når de træder ud i kulden. Læs med herunder, hvor jeg kommer ind på det mest nødvendige udstyr til vinterbadning.

vinterbaderen-badeponcho

Vinterbaderen Badeponcho

1.299 DKK

Badeponchoen er for alvor blevet populær blandt vinterbaderne, og det er heller ikke uden grund, at dette er det første jeg nævner, når vi taler om udstyr til vinterbadning. En vinterbade poncho er fantastisk både før og efter du begiver dig ned i vandet, da den både holder dig varm, beskytter mod kold vind, og så er den ovenikøbet hurtigtørrende – what’s not to like?

Herunder kan du se min anbefaling, som er en badeponcho fra Vinterbaderen. Hvis du har lyst til at se andre muligheder, kan du læse hele vores guide til badeponcho.

Fremstillet i oeko-tex certificeret bomuld
Hurtigtørrende materiale & dansk design
Uni-sex vinterbade poncho i str. XS - XXL

Neopren sko og sokker til vinterbadning

SURFMORE Neopren Sko (3 mm)

299 DKK

Min nummer to favorit i vinterbadning udstyr er naturligvis neopren badesko til vinterbadning (du kan også bruge neopren sokker) og dette har jeg selvfølgelig også en god grund til. Først og fremmest, beskytter neopren badesko dine fødder mod eventuelle skarpe genstande i vandet, såsom muslinger, sten eller andet, som du helst vil undgå. Det er aldrig sjovt at få skåret sine fødder, når man med et par neopren badesko til vinterbadning nemt kunne have undgået det.

Dernæst giver badeskoene dig også et bedre greb, hvis overfladen skulle være glat og sidst men ikke mindst.. varme! Ja, neopren skoene varmer også – og du kan selv vælge, hvor meget varme du vil have. Neopren badesko til vinterbadning kommer nemlig fra 2 mm – 7 mm tykkelse i neoprenen.

Jeg anbefaler neopren badeskoene fra SURFMORE i 3 mm neopren. Her får du et par solide neopren sko til vinterbadning, som er designet med en god pasform samt nemme at få af og på. Derudover er de solidt fremstillet, så de holder i mange år fremadrettet.

Er du stadig i tvivl, kan du læse min fulde guide til neopren sko, men også neopren sokker, hvis du ønsker flere valgmulighederne – eller blot ønsker at blive klogere på mulighederne. Neopren sokker og sko kan naturligvis også benyttes på oppusteligt paddleboard eller kajak.

 

Neopren sko til vinterbadning
Fremstillet i 3 mm neopren: Holder fødderne varme
Uni-sex: Findes i str. 37-44
surfmore-neopren-sko-3-mm

Neopren handsker til vinterbadning

gul-neopren-handsker-3-mm

GUL Neopren Handsker (3 mm)

399 DKK

Ligesom badeskoene er neopren handsker et nødvendigt stykke tilbehør til vinterbadning, hvis du spørger mig. Du kan naturligvis også undlade at tage hænderne under vandet, men de bliver jo stadig kolde, så hvorfor ikke gardere sig med et par varme, solide neopren handsker, som holder varmen i hænderne.

Kroppen bliver kold, når du vinterbader, men jeg synes ikke, at der er grund til at den bliver mere kold end nødvendigt, hvorfor jeg ser neopren handsker som essentielt, når du skal vælge det nødvendige vinterbadning udstyr.

Jeg anbefaler neopren handsker fra GUL i 3 mm tykkelse. GUL er et anerkendt mærke indenfor vandsport, og har i mange år fremstillet neopren tilbehør, såsom handsker, sko og våddragter i topkvalitet. Hvis du ønsker flere valgmuligheder, kan du læse min guide til køb af neopren handsker.

 

Neopren handsker til vinterbadning
Bevar varmen i hænderne med 3 mm neopren
Uni-sex: Findes i str. S - XL

Dryrobe og vinterbade jakke

SURFMORE Dryrobe 

1.299 DKK

Kært barn har flere navne.. Måske har du før hørt om den såkaldte dryrobe, der som oftest er foret indvendigt, lang i længden og kort på ærmerne, med masser af funktioner, lommer, hætter og mere til. Denne dryrobe går også navnet, “vinterbade jakke”, og passer perfekt som udstyr til vinterbadning.

Jeg ser en dryrobe som en udvidelse af vinterbade ponchoen, som blot har endnu mere at byde på i form af hætte, lommer, foring og samtidig er den endnu større – og kan dermed også nemmere varme hele kroppen op, efter du har været en tur i det kolde vand. Fuldend dit vinterbadning udstyr med denne fede vinterbade jakke fra SURFMORE.

 

Uni-sex dryrobe til dame & herre
Designet med hætte & lommer
Vinterbade jakke til vinterbadning
surfmore-dryrobe-vinterbade-jakke-transparent

Strandtaske: Saml dit vinterbadning udstyr

strandtaske-vinterbaderen

Vinterbaderen Strandtaske 

399 DKK

Hvorfor ikke få styr på strandtasken? Så kan du samle alt dit udstyr til vinterbadning ét sted, og så er du ikke i tvivl om, hvor dit tilbehør er. Gør din strandtaske til din tro følgesvend, når du skal ud at bade – uanset om det er om sommeren eller vinteren. Pak neopren sko, handsker, badeponcho og hvad der ellers er essentielt for dig, f.eks. kaffe? 

Min anbefaling går til strandtasken fra Vinterbaderen, som både er fremstillet i bæredygtigt bomuld, men også har et flot udseende, som jeg sagtens kan kigge på hver dag.

Fremstillet i 100% bæredygtigt bomuld
Indelomme med lynlås til mobil, nøgler & pung
Mål: H 45cm D15cm B35cm

Hvorfor skal du vinterbade?

Mange vinterbadere hævder selv, at vinterbadning gør dem mere immune overfor sygdomme, og at de generelt opnår en højere tolerance overfor f.eks. sygdomme, og det er måske ikke helt forkert. Der er op til flere undersøgelser, som peger på, at vinterbadere faktisk også har færre sygedage end de, som ikke dyrker det kolde vand i vintermånederne.

Når du udsætter kroppen og bevæger dig ned i det kolde vand, går du nemlig ind og aktiverer stresshormoner, som på ny aktiverer immunsystemet – og dermed når du der til, hvor der kommer flere hvide bloglegemer i blodbanerne. De hvide blodlegemer er bl.a. kendt som “naturlige dræberceller”. Disse dræberceller styrker altså kroppen i at bekæmpe eventuelle infektioner.

Jeg kan ikke fortælle dig, hvad du skal gøre, men blot fortælle mine oplevelser – og jeg er overbevist om, at vinterbadning styrker kroppen og immunforsvaret. Hvis du ikke føler dig klar til det kolde gys, kan du starte med at skrue bruseren på “iskold” de sidste 5 – 10 sekunder af dit bad, og derfra kan du øge tiden. Det giver en god fornemmelse af kulden, du går igennem som vinterbader. 

Du er helt klart sikret en bedre start med vinterbadning, hvis du erhverver dig det mest essentielle vinterbadning udstyr.

Fakta om vinterbadning

  • Vinterbadning går ind og styrker dit immunforsvar. Dette betyder, at du bliver mere modstandsdygtig overfor eventuelle bakterier, virusser og sygdomme. Når du hopper i det kolde vand, aktiveres dit immunsystem og adrenalinen stiger. Dette hjælper til at bekæmpe kommende infektioner.

  • Når du tager dit vinterbadning udstyr i brug, og bader i det kolde vand, bliver der frigivet såkaldte signalstoffer i hjernen – og dette kan faktisk gøre dig helt “høj”, akkurat ligesom hvis du hører en sang, du synes er god. Vinterbadning kan derfor give dig en lykkefølelse i kroppen.

  • Med tiden som du vinterbader, vænner din krop sig også mere og mere til kulden. Vinterbadere har derfor en større tolerance overfor kulde og kan nemmere holde varmen, når vejret er koldt. 

  • Når du vinterbader, udsætter du din krop for et såkaldt, “kuldechok”. Kuldechokket gør, at blodkarrene i fødder, ben, arme og fingre trækker sig sammen og dermed flyder blodet til indre organer. Vinterbadning kan derfor siges at være direkte motion for dine blodkar, og det har de godt af.

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for surfing kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interessen er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing. Derudover er han flittig bruger af både den danske og udlandske natur, hvor han årligt tager på vandreture, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Det er også Christian, som er vores person, når der testes friluftstøj og -udstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak